Sabotage

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Sabotage
Студійний альбом
Виконавець Black Sabbath
Дата випуску 28 липня 1975
Записаний Лютий-Березень 1975 на Morgan Studios в Лондоні
Жанр Хеві-метал
Тривалість 43:44
Мова англійська
Лейбл Vertigo Records, Warner Bros. Records
Продюсер Black Sabbath, Майк Батчер
Хронологія Black Sabbath
Попередній
←
Sabbath, Bloody Sabbath
(1973)
Technical Ecstasy
(1976)
Наступний
→
Сингли з альбому Sabotage
  1. «Am I Going Insane (Radio)»
    Випущений: 28 липня 1975

Sabotage — шостий студійний альбом британського гурту Black Sabbath, представлений 28 липня 1975 року[1][2][3][4]. Платівка досягла 7 позиції у UK Albums Chart та 28 — у Billboard 200.[5][6] Альбом був записаний у розпал судової тяганини з колишнім менеджером гурту Патріком Мігеном[en][7][8][9]. Стрес, спричинений триваючими юридичними проблемами групи, проник у процес запису, надихнувши назву альбому. Він був спродюсований гітаристом Тоні Айоммі та Майком Батчером[10][11].

Займає 32 місце у списку журналу Rolling Stone «100 найкращих метал-альбомів усіх часів»[12]

Історія створення[ред. | ред. код]

До 1974 року Black Sabbath досягли справжньої міжнародної популярності. Альбоми Master of Reality , Vol. 4 та Sabbath Bloody Sabbath потрапили до британського Топ-10 та американського Топ-20. Але після чотирьох років безперервного циклу запис-турне сили групи були закінчені. Бас-гітарист Гізер Батлер розповідає, що відбувалося:

Ми хотіли зробити перерву після того, як Тоні впав від виснаження під час туру Sabbath Bloody Sabbath. Ми знаходилися в Англії, тільки-но повернувшись з гастролей, коли нам зателефонували з нашого менеджменту і сказали, що ми повинні поїхати і відіграти на California Jam. Ми відповіли „ні“, але, зрештою, нам довелося це зробити.

Більш того, Black Sabbath все з великою підозрою ставилися до менеджера Патріка Мігена[en]. Оззі Осборн скаржився: «Патрік Міген ніколи не давав прямої відповіді, коли його питали, скільки грошей ми заробили». Батлер висловився більш однозначно:

Ми відчували, що нас грабують.

Незабаром після повернення з Лос-Анджелеського фестивалю California Jam, на якому гурт виступив перед 300 тис. глядачів, він повідомив про Патріка Мігена про своє рішення розірвати контракт із лейблом Worldwide Artists. Міген не збирався так просто розлучатися з прибутковим ім'ям Black Sabbath. Судові позови забирали надто багато часу та сил, тому гурту знадобився майже рік, щоб завершити запис свого нового альбому Sabotage. Гізер Батлер резюмував настрій групи у той період чотирма словами: «Стурбовані, втомлені, п'яні, обдовбані». Black Sabbath приступили до роботи над альбомом тільки у лютому 1975 року в Morgan Studios (Віллісден, Лондон), на тій самій студії, де вони записували попередній реліз. З самого початку було вирішено, що він значно відрізнятиметься від попедника. Згодом Оззі Осборн нарікав, що саме цей альбом ознаменував початок «студійної манії Айоммі». Sabotage записувався довго і став найдорожчим альбомом гурту. Загалом група провела в Morgan Studios чотири місяці, поділені на тритижневі сесії. Звукорежисером Sabbath Bloody Sabbath був Майк Батчер, і йому було довірено продюсування Sabotage

«Ми могли б продовжувати вдосконалюватися технічно, використовувати оркестри і таке інше, але нам цього не хотілося. Ми придивилися до себе і вирішили зробити рок-альбом. Sabbath Bloody Sabbath рок-альбомом, по суті, не був», - стверджував гітарист Тоні Айоммі. Тим часом, критики відзначали схожість двох альбомів: обидва поєднували в собі важкі речі, засновані на потужних рифах («Hole in the Sky», «Symptom of the Universe») та експериментальні, ускладнені композиції («Supertzar», «Am I Going Insane (Radio)»). Назва останнього треку стала причиною непорозуміння: багато хто вважає його версією, спеціально відредагованою для радіо. Однак інших варіантів цієї пісні немає. Вважається, що слово «радіо» тут слід трактувати як частину виразу "radio-rental", яке на кокні-сленгу є синонімом поняття "mental".  Пісня (мова в якій дійсно йде про божевілля) завершується шаленим сміхом, і таким чином переходить у «The Writ».

Обкладинка та назва альбому[ред. | ред. код]

Візуальним символом «розколу особистості» служить і сюжет обкладинки альбому, на якій учасники гурту сфотографовані перед великим бронзовим дзеркалом із відображеннями, які є по суті їхніми двійниками (вони дивляться в той же бік). Учасники групи постали на фотографії для обкладинки в різних шатах, найбезглуздішим з яких були одяг Білла Ворда та Оззі Осборна. Білл Ворд одягнений у чорну шкіряну куртку та червоні колготки. «У мене були дуже брудні старі джинси, – пояснює він, – тому я позичив колготки у своєї дружини. А щоб прикрити яйця під колготками, я також позичив труси у Оззі, бо своїх у мене не було». Оззі у традиційному японському костюмі виглядав так, що його дражнили «гомік у кімоно»[13].

Альбом створювався в той час, коли гурт перебував у стані війни зі своїм менеджером Патріком Міеном, що й послужило одним із поштовхів до назви альбому «Саботаж». «Один день ми проводили у студії, а наступного — у суді чи на зустрічі з юристами», — розповідає гітарист. Гнів і тривога Тоні Айоммі підживлювали Sabotage. «Моє звучання було трохи жорсткішим, ніж на Sabbath Bloody Sabbath, — пояснював Айоммі. — Гітарний саунд був важчим. Давалося взнаки все те роздратування, яке ми відчували від спілкування з менеджментом і адвокатами». Однак той самий Тоні Айоммі, якого продюсер Майк Батчер схарактеризував як «неофіційного лідера» Black Sabbath, стверджував, що Sabotage був частково реакцією на складний стиль Sabbath Bloody Sabbath, на якому гурт поєднав свій фірмовий хеві-метал з елементами прогресивного року за підтримки клавішника Yes Ріка Вейкмана і навіть оркестру. «Ми могли б ставати дедалі технічнішими, — говорив Айоммі, — використовувати оркестри та інше, але нам хотілося зробити рок-альбом»[13].

Відгуки критиків[ред. | ред. код]

Професійні огляди
Сукупні оцінки
Джерело Рейтинг
Metacritic 92/100
(super deluxe)[14]
Оцінки оглядів
Джерело Рейтинг
AllMusic 4.5/5 зірок[15]
Rolling Stone favourable[16]
The Rolling Stone Album Guide 4/5 зірок[17]
Sputnikmusic 4.7/5[18]
MusicHound Rock 3/5[19]
Spin Alternative Record Guide 9/10[20]

Sabotage вийшов 28 червня 1975 року і досяг 7 місця у Великій Британії[21] and at number 28 in the United States.[22] It was certified Silver (60,000 units sold) in the UK by the BPI on 1 December 1975[23] та 28 місця у Сполучених Штатах. Він був сертифікований як срібний (60 000 одиниць продано) у Великій Британії BPI 1 грудня 1975 року та золотий у США 16 червня 1997 року, але це був перший реліз гурту, який не отримав платинового статусу в США[24]. Лонгплей отримав переважно позитивні відгуки. Rolling Stone заявили: «Sabotage — це не лише найкращий запис Black Sabbath з часів Paranoid, це може бути їх найкращим альбомом за всю історію[25]». Пізніші відгуки також були схвальні; Грег Прато з AllMusic сказав, що «Sabotage — це останній реліз легендарного First Six Black Sabbath», але зазначив, що «чарівна хімія, яка зробила такі альбоми, як Paranoid і Vol. 4 такими особливими, починає розпадатися»[15]. 2017 року Rolling Stone поставив його на 32-е місце в списку «100 найкращих метал-альбомів усіх часів»[12].

Тур[ред. | ред. код]

У 1975 році група здійснила тур по США на підтримку Sabotage, який включав зняту появу для престижної серії «Рок-концерт Дона Кіршнера» в громадській аудиторії Санта-Моніки. Sabbath зіграли «Killing Yourself to Live», «Hole in the Sky», «Snowblind», «War Pigs» і «Paranoid». Згідно з книгою «How Black Was Our Sabbath», «аудиторія була обмежена лише парою тисяч шанувальників, і здавалося, що весь Лос-Анджелес про це дізнався».

Black Sabbath вийшли на гастролі на підтримку альбому (з Kiss на розігріві), але змушені були скасувати концерти, що залишилися в листопаді 1975 року після того, як Оззі потрапив у мотоциклетну аварію і пошкодив спину.

Список композицій[ред. | ред. код]

Сторона 1
#НазваТривалість
1.«Hole in the Sky»4:00
2.«Don't Start (Too Late)» (інструментальна)0:49
3.«Symptom of the Universe»6:29
4.«Megalomania»9:46
Сторона 2
#НазваТривалість
5.«The Thrill of It All»5:56
6.«Supertzar» (інструментальна із хором)3:44
7.«Am I Going Insane (Radio)»4:17
8.«The Writ»8:46

Примітки до пісень[ред. | ред. код]

  • «Hole In The Sky» обрана відкриваючим треком альбому, яка починається гулом підсилювачів, встановлених на максимальну гучність і криком "Attack!". Крик був жартом, сказаним Майком Батчером. «У Sabbath був гурт, що розігріває, менеджер якого стояв позаду них на сцені і кричав: „Attack! Attack!“ – каже продюсер. — Отож я й вигукнув це через пульт».
  • Пісня «Don't Start (Too Late)» насправді є акустичним вступом до пісні "Symptom of the Universe". Свою власну назву вона отримала через те, що під час запису музиканти грали до того, як інженер звукозапису хотів почати запис і вигукнув: «Don't start too late!»[26].
  • «Symptom of the Universe» пісня, текст якої був написаний Гізером Батлером (за мотивами, як він стверджував, власного сновидіння), являла собою своєрідний колаж космогонічних алюзій та науково-фантастичної образності, об'єднаних філософським поглядом на «ніколи не вмираючу любов» як на «симптом» Всесвіту (англ.  Symptom of the Universe is love that never dies). Почасти текст цей виглядав продовженням «National Acrobat» (з альбому Sabbath Bloody Sabbath), у другій частині якої було розгорнуто детальнішу панораму Всесвіту, яка народжується і вмирає в собі самій. На думку рецензента Allmusic Б. Торреано "Symptom of the Universe" - справжній "цвях" платівки: у пісні, базовий риф якої "на п'ять-шість років передбачив появу трешу", був створений "... рівень енергетики, що рідко спостерігався за межами панк-сцени»[27]. Далі Б. Торреано додає, що Оззі Осборн приблизно в цей час тільки «і почав по-справжньому усвідомлювати, якою харизмою володіє»: це дозволяло йому сміливо братися за виконання «будь-якого, навіть малозрозумілого та заплутаного тексту». Рецензент називає "Symptom of the Universe" останньою великою метал-річчю, створеною групою з Осборном біля мікрофона[27]. Композиція закінчувалася фанковою кодою, що вийшла з джему, який група влаштувала під час запису треку, з накладеною акустичною гітарою.
  • Теологія також є основою «Megalomania», кошмарного образу створеного наркотиками божевілля. «Річ заснована на рідкісному героїновому досвіді, який я зазнав», — каже Батлер
  • «Supertzar» являла собою похмуру примарну п'єсу за участю Англійського камерного хору, яку Ворд описував як «демонічне спів». У дзвонах, на яких грав Ворд, чулися відгуки фільму жахів 1973 «Екзорцист». Єдиним зв'язком зі звичною рок-музикою був повільний гітарний риф Айоммі, що виконувався як марш смерті. У Оззі не було партії в Supertzar. Але, за його словами, те, що він почув під час запису пісні, було «шумом, схожим на те, як Бог диригує в саундтреку до кінця світу». Айоммі із властивою йому стриманістю зауважив, що композиція «звучала дуже незвично та дуже здорово».
  • Am I Going Insane (Radio) - по суті, поп-пісня, написана Оззі Осборном на синтезаторі Moog, на якому він зіграв у заключному треку. «З цим Мугом зводив нас з розуму, — згадує Білл Ворд, — але пісня хороша. І, озираючись назад, можна сказати, що вона була передвісником його сольної кар'єри. Його індивідуальність проявилася у всій красі цієї речі». Слово «Radio» у назві - це британський римований сленг: Radio Rental - mental. Текст Оззі був, безперечно, автобіографічним, як каже Гізер Батлер.
  • Автобіографічним також вийшов текст Оззі Осборна для фінального треку альбому, в якому він висміював мучителя Black Sabbath Патріка Мігена[en]. «Ти купив і продав мене своїми брехливими словами», - співав Оззі, а потім погрожував своєму ворогові прокляттям. Пісня була озаглавлена ​​The Writ (Наказ). Назву запропонував Майк Батчер після того, як адвокати Мігена без попередження з'явилися в Morgan Studios. «Якийсь хлопець увійшов і запитав: „Black Sabbath?“ Тоні відповів: „Так“. Хлопець сказав: „У мене є щось для вас“ і передав йому судове розпорядження». До загрозливого настрою The Writ додалося зловісне інтро, де сміх перемішувався із болісним криком. Сміх належав австралійському другові Гізера. «Він був зовсім чокнутий, — каже басист. — Ми запросили його до студії, коли він гостював у Лондоні». Дитячий плач записано на касету без розпізнавальних знаків, яку Майк Батчер знайшов на пульті в Morgan. Коли він програв її на зменшеній наполовину швидкості, плач дитини набув страшного відтінку. «Крік був таким дивним, - каже він, - що ідеально підійшло до того треку». Для Оззі у написанні та виконанні слів цієї пісні був терапевтичний ефект. «Майже як візит до психотерапевта, – каже він. — Весь гнів, який я відчував до Міена, вилився назовні». Проте при всьому отруйному сарказмі The Writ, у його завершальному рядку був промінь надії: «Everything is gonna work out fine» (У результаті все буде добре). Навесні 1975 року, через місяць після завершення запису в Лондоні, Майк Батчер вилетів до Нью-Йорка, щоб контролювати процес зведення і мастерингу Sabotage. Саме тут продюсер додав у кінець The Writ уривок завдовжки 31 секунду, який він записав без відома групи. «Мікрофони всієї студії були включені, — пояснює Батчер. — Тому одного разу, коли Оззі та Білл валяли дурня на піаніно, я натиснув кнопку запису».

Підсумки[ред. | ред. код]

До кінця 1975 року Black Sabbath усвідомили, чого коштував групі судовий розгляд із Патріком Мігеном. «Нам довелося відкупитись від нього, щоб розірвати наш контракт, — каже Батлер. — Послуги адвокатів коштували тисячі доларів. Та тоді ми отримали величезний податок. Податкове управління ставилося до нас без жодного співчуття. Вони засуджували нас за нашу наївність. Більшість наших грошей пішла на адвокатів та податки». Позбувшись Мігена, учасники Black Sabbath найняли Марка Фостера вести їхні повсякденні справи. Але після Sabotage вони так і не стали колишніми. Хаос, який оточував групу під час створення цього альбому, чинив на них сильний вплив. «Це змінило нас, – каже Ворд. - Я не сумніваюся в цьому". Без менеджера, який був би посередником між ними, учасники групи — втомлені, видихлі, одурманені наркотиками та фінансово спустошені почали поступово віддалятися один від одного. Група, за словами Батлера, розпадалася.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • На деяких вінілових версіях (і на всіх ремастерингах) присутній прихований трек «Blow on a Jug» (0:26) після «The Writ», записаний дуже тихо: це Осборн і Ворд, що «дуріють у студії»[28].
  • Пісня Hole in the Sky[en] двічі потрапила до списку кращих каверів за версією журналу Metal Hammer: на перше місце у виконанні групи Pantera і на 16-е у виконанні Machine Head. На 18 місці в тому ж списку знаходиться пісня Symptom Of The Universe у виконанні Sepultura[29].
  • Для запису пісні «Thrill Of It All» знадобилося безліч дублів. Коли остаточний варіант було записано, один із техніків робив вимірювальні фонограми та записав їх на майстер-запис пісні. Групі довелося її перезаписувати. Через це на диску присутній напис: «Звкооператор та саботажник — Девід Гарріс» (англ. David Harris — tape operator and saboteur)[30].

Учасники запису[ред. | ред. код]

Black Sabbath

Додатковий персонал

  • Вілл Мелоун – аранжування для Англійського камерного хору
  • Black Sabbath – співпродюсер
  • Майк Батчер – співпродюсер/звукоінженер
  • Робін Блек – звукоінженер
  • Девід Гарріс – звкооператор і саботажник

Позиції в чартах[ред. | ред. код]

Чарт Позиція
Австралія Австралія 15
Австрія Австрія 9
Велика Британія Велика Британія 7
Канада Канада 29[31]
Німеччина Німеччина 44
Нова Зеландія Нова Зеландія 33
США США 28

Сертифікації[ред. | ред. код]

Регіон Сертифікація Продажі
Велика Британія (BPI)[32] Срібний 60 000^
США (RIAA)[33] Золотий 500 000^

^відвантаження, що базуються лише на сертифікаціях

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Album review: Black Sabbath – Sabotage Super Deluxe. Kerrang! (англ.). Процитовано 4 березня 2022.
  2. Sabotage - Black Sabbath | Songs, Reviews, Credits | AllMusic (англ.), процитовано 4 березня 2022
  3. Kreps, Daniel (14 квітня 2021). Black Sabbath Prep 'Sabotage' Deluxe Reissue With Unreleased 1975 Live Tracks. Rolling Stone (амер.). Процитовано 4 березня 2022.
  4. Black Sabbath - Sabotage | Rhino. www.rhino.com. Процитовано 4 березня 2022.
  5. Black Sabbath UK Charts. http://www.chartstats.com. Архів оригіналу за 2 березня 2012. Процитовано 8 серпня 2017.
  6. AllMusic Review by Steve Huey. http://www.allmusic.com. Архів оригіналу за 14 березня 2012. Процитовано 8 серпня 2017.
  7. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою :02 не вказано текст
  8. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою :12 не вказано текст
  9. Elliottpublished, Paul (15 квітня 2021). At war, unravelling and flying high: how Black Sabbath made Sabotage. loudersound (англ.). Процитовано 4 березня 2022.
  10. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою :13 не вказано текст
  11. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Elliottpublished2 не вказано текст
  12. а б The 100 Greatest Metal Albums of All Time. Rolling Stone. 21 червня 2017.
  13. а б Black Sabbath // Classic Rock : журнал. — 2012. — № 111. — С. 63.
  14. Sabotage [Super Deluxe Edition] by Black Sabbath Reviews and Tracks. Metacritic. Процитовано 3 жовтня 2021.
  15. а б Prato, Greg. (англ.) Sabotage AMG Album Review. Allmusic.com. Процитовано 20 березня 2008.
  16. Altman, Billy (25 вересня 1975). Sabotage Album Review. Rolling Stone. № 196. Архів оригіналу за 20 вересня 2016. Процитовано 25 лютого 2008.
  17. Black Sabbath: Album Guide. Rolling Stone. Архів оригіналу за 6 березня 2011. Процитовано 5 червня 2012.
  18. SgtPepper. Review Sabotage. www.sputnikmusic.com. Процитовано 14 жовтня 2019.
  19. Graff, Gary; Durchholz, Daniel (1999). MusicHound Rock: The Essential Album Guide. Visible Ink Press. с. 115. ISBN 978-1-57859-061-2.
  20. Weisbard, Eric; Marks, Craig (1995). Spin Alternative Record Guide. Vintage Books. ISBN 1841955515.
  21. Official Charts Company – Black Sabbath Sabotage. Official Charts Company. Процитовано 11 жовтня 2011.
  22. (англ.) AllMusic Billboard albums. Процитовано 30 січня 2009.
  23. BPI certified awards. Архів оригіналу за 13 квітня 2018. Процитовано 8 лютого 2009.
  24. RIAA Gold & Platinum database. Recording Industry Association of America. Архів оригіналу за 19 жовтня 2015. Процитовано 30 січня 2009.
  25. Altman, Billy (25 вересня 1975). Sabotage Album Review. Rolling Stone. № 196. Архів оригіналу за 20 вересня 2016. Процитовано 25 лютого 2008.
  26. Don't Start Too Late by Black Sabbath. Архів оригіналу за 14 березня 2012. Процитовано 20 травня 2011. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |puvlisher= (довідка)
  27. а б Bradley Torreano. Symptom of the Universe. www.allmusic.com. Архів оригіналу за 24 серпня 2011. Процитовано 2 лютого 2010. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |datepublished= (довідка)
  28. Sabotage. web.archive.org. 14 жовтня 1997. Архів оригіналу за 14 жовтня 1997. Процитовано 17 жовтня 2022.
  29. Hammer’s Top 100 Metal Covers!. Архів оригіналу за 2 березня 2012. Процитовано 21 жовтня 2011.
  30. Lammers, T. J. (2011). Iron man : my journey through heaven and hell with Black Sabbath (вид. 1st Da Capo Press ed). Cambridge, MA: Da Capo Press. ISBN 978-0-306-81955-1. OCLC 758977096.
  31. Top Albums/CDs. RPM (англ.) . Т. 24, № 9. 25 жовтня 1975. Архів оригіналу за 6 жовтня 2014. Процитовано 29 вересня 2014.
  32. British album certifications – Black Sabbath – Sabotage (Англійська) . Британська асоціація виробників фонограм (BPI). Виберіть albums у полі Format. Виберіть Silver у полі Certification. Введіть Sabotage у полі "Search BPI Awards" та потім натисніть Enter.
  33. American album certifications – Black Sabbath – Sabotage (Англійська) . Американська асоціація компаній звукозапису (RIAA).

Література[ред. | ред. код]

  • Steve Rosen. [1] // Circus : magazine. — New York : Circus Enterprises Corporation. — No. 127. — P. 5861. — ISSN 0009-7365.

Посилання[ред. | ред. код]