The Game Awards

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
The Game Awards M:

Присуджується за Видатні досягнення в індустрії відеоігор
Засновник(и) Джефф Кілі
Країна США США
Вручення Театр «Microsoft[en]»
Рік заснування 2014
Ведучі
  • Джефф Кілі
  • Сідні Ґудман[a]
Перше нагородження 5 грудня 2014; 9 років тому (2014-12-05)
Останнє нагородження 8 грудня 2022; 16 місяців тому (2022-12-08)
thegameawards.com
CMNS: The Game Awards у Вікісховищі

The Game Awards[b] — щорічна церемонія вручення нагород за досягнення в індустрії відеоігор. Вона була заснована у 2014 році Джеффом Кілі, який є продюсером та ведучим церемонії; також Кілі понад десяти років працював над Spike Video Game Awards[en], що є попередницею The Game Awards. Крім вручення нагород, під час церемонії проводиться прем'єра нових ігор та детальніший погляд на проєкти, що були анонсовані раніше.

Історія[ред. | ред. код]

Передумови та заснування (1994—2014)[ред. | ред. код]

Джефф Кілі, продюсер та ведучий The Game Awards

У 1994 році ігровий журналіст Джефф Кілі був частиною команди, що працювала над першою телевізійною церемонією нагородження під назвою Cybermania '94: The Ultimate Gamer Awards. Хоча церемонія не стала успішною і загалом мала комедійний акцент, Cybermania спонукала Кілі створити щось на кшталт церемонії вручення премії «Оскар» для індустрії відеоігри пізніше у своїй кар'єрі[4].

У 2003—2013 рр. Кілі був виконавчим продюсером і частим ведучим церемонії Spike Video Game Awards[en] (VGA), що була створена для нагородження ігор, випущених протягом року, і транслювалася телемережею Spike TV наприкінці кожного року[5][6]. Хоча Spike демонструвала сильну підтримку VGA у 2012 році, запросивши актора Семюеля Л. Джексона як ведучого, наступного року мережа не була такою ж зацікавленою в проведенні церемонії, частково через те, що хотіла урізноманітнити своє мовлення проєктами, що були менш орієнтованими на чоловіків[7]. У 2013 році Spike перейменувала VGA на VGX, прагнучи більше зосередитися на іграх для консолей восьмого покоління, і залучила коміка Джоеля Макгейла як співведучого Кілі[8][9]. Тривалість VGX була скорочена до однієї години, а сама церемонія спочатку транслювалася в інтернеті, після чого була показана по телебаченню[7]. Тодішня церемонія розчарувала як ігрову спільноту, так і самого Кілі[4], та вважалася такою, що мала більший акцент на комерційність, аніж на визнання досягнень у відеоіграх[9]. Spike запропонувала Кілі провести VGX 2014 виключно в потоковому форматі, але той вирішив відмовитися від подальшої участі[7]; у листопаді 2014 року Spike оголосила, що скасувала проведення майбутніх церемоній VGX[10].

Ілюстрація статуетки The Game Awards, розробленої Кілі та Wētā Workshop

Після того, як Кілі припинив своєю діяльність у рамках VGX, він звернувся до таких компаній, як Sony, Microsoft та Nintendo, а також декількох великих видавців відеоігор, щоб ті надали фінансову підтримку та сприяли заснуванню The Game Awards (TGA) — нової церемонії нагородження[11]. Він вклав понад 1 млн $ власних коштів на підтримку TGA[7] і спромігся забезпечити її проведення в театрі «The AXIS[en]» в Лас-Вегасі. Не маючи телеканалу для мовлення, Кілі та інші продюсери вирішили провести прямий ефір у мережах для консолей та в сервісі Steam від Valve, щоб у такий спосіб охопити набагато більшу аудиторію, ніж Spike TV раніше[12]. Статуетка, що присуджується нагородженим іграм, була розроблена Кілі у співпраці з Wētā Workshop; вона уособлює «еволюцію середовища відеоігор у вигляді ангела, який підіймається цифровими будівельними блоками»[13].

Після заснування (з 2014)[ред. | ред. код]

Після The Game Awards 2014, яка пройшла 5 грудня і зібрала приблизно 1,9 млн глядачів[11][14], Кілі вдалося перенести проведення заходу до більшого театру «Microsoft[en]» в Лос-Анджелесі[15]. The Game Awards 2019[en], разом зі звичною трансляцією, також транслювалася Sony Pictures у деяких кінотеатрах «Cinemark[en]» на території США[16]. The Game Awards 2020 була проведена віртуально через пандемію коронавірусної хвороби. The Game Awards 2021[en] знову була проведена в театрі «Microsoft», але з меншою аудиторією через коронавірусні обмеження[17], встановлені Лос-Анджелесом і штатом Каліфорнія щодо великих зборів у закритих приміщеннях, які були зняті до проведення The Game Awards 2022[18]. У червні 2023 року Кілі провів шоу «Святкування десятиліття The Game Awards», що було присвячене музиці у відеоіграх і відбулося в амфітеатрі «Hollywood Bowl[en]», де виступив Лос-Анджелеський філармонічний оркестр[19].

З моменту створення церемонії телемережі зверталися до Кілі з пропозицією щодо трансляції, проте той відмовився, що дало нагоду зберегти свободу презентації та структури церемонії. Він співпрацював зі світовими потоковими сервісами, що було схвально сприйнято партнерами TGA[20], а також цікавився думкою фанатів про те, як можна покращити церемонію, зазвичай під час різних виставок та на з'їздах за кілька місяців до TGA. У 2020 році, коли коронавірусна пандемія призвела до скасування багатьох із подібних заходів, Кілі запросив близько ста фанатів у приватні чати із собою та іншими провідними організаторами церемонії, щоб дізнатися їхню думку[21]. Разом із проведенням TGA, у цифрових магазинах, як-от Steam, Xbox Games Store[en], Nintendo eShop та PlayStation Store, номіновані ігри зазвичай продаються зі знижкою, яка діє в дні перед та після церемонії[22].

Кілі заявив, що вважає важливим, щоб TGA була спрямована на сприятливе представлення інтересів гравців та індустрії загалом, а також була привітливою до знаменитостей та інших осіб, які цікавляться відеоіграми[15]. Хоча TGA переважно є церемонією вручення нагород, Кілі розумів важливість наявності додаткового контенту, оскільки бачив, як інші відеоігрові церемонії, присвячені лише нагородам, зазнавали невдачі через нестачу публіки[23]. Він вважав, що TGA має виглядати як суміш церемонії вручення премії «Оскар» та більш звичайної Game Developers Choice Awards[en], і прагнув створити баланс між матеріалом для TGA[15]. Тому Кілі почав співпрацювати з різними розробниками, щоб разом із нагородами представляти нові ігри. У 2017 році він сказав, що кульмінаційним моментом такого підходу стала перша демонстрація ігрового процесу The Legend of Zelda: Breath of the Wild на The Game Awards 2014. Кілі заохочує розробників надавати будь-який контент, який виглядає захопливим або здатним викликати інтерес, навіть якщо ці проєкти знаходяться на ранній стадії розробки, а потім вибирає, які ігри та трейлери варто показати[23]. Після цього Кілі розмірковує із цими розробниками над тим, як найкраще представити їхні проєкти, щоб вони виглядали ефектнішими; наприклад, перед The Game Awards 2018[en] він та Nintendo працювали над показом трейлера для Джокера[en], персонажа Persona 5 у Super Smash Bros. Ultimate, який зрештою вийшов як тизер до нової гри в серії[24][25].

Номінування[ред. | ред. код]

TGA має консультативний комітет, що складається з представників Microsoft, Sony, Nintendo та AMD, а також кількох видавців відеоігор. Комітет обирає близько тридцяти впливових відеоігрових інформаційних агенцій, які можуть номінувати та голосувати за вибрані ігри в кількох категоріях. Консультативний комітет не бере участі в процесі номінування або голосування. Під час номінування кожна агенція надає список ігор у кількох категоріях; ігри для категорій, пов'язаних із кіберспортом, вибираються лише певними агенціями. Після цього комітет складає номінації та відбирає найбільш номіновані ігри для голосування серед тих самих агенцій[26]. До 2017 року переможців обирали 29 галузевих експертів та представників, і з того часу в номінуванні взяло участь понад 50 таких експертів[27]. З 2019 року до складу журі входять неангломовні ЗМІ[28]. Переможці визначаються змішаним голосуванням журі (90 %) та публічним голосуванням (10 %) через соціальні платформи та вебсайт TGA[29].

Як правило, лише ігри, випущені до певної дати в листопаді, можуть бути номіновані на нагороди року. Оскільки журі має висувати свої кандидатури за кілька тижнів до цієї дати, це може призвести до того, що деякі очікувані проєкти, що заплановані до випуску незадовго до цієї дати, будуть недостатньо представлені в номінаціях, оскільки журі має орієнтуватися на оглядові копії, а не остаточні версії[30]. Будь-які ігри, випущені після останнього терміну в листопаді, який змінюється щороку, мають право на номінування наступного року[29].

Церемонії[ред. | ред. код]

Церемонія Дата Гра року Місце Глядачі
(млн)
2014 5 грудня 2014 Dragon Age: Inquisition Театр «The AXIS[en]» (Лас-Вегас) 1,9[14]
2015 3 грудня 2015 The Witcher 3: Wild Hunt Театр «Microsoft[en]» (Лос-Анджелес) 2,3[14]
2016 1 грудня 2016 Overwatch 3,8[14]
2017[en] 7 грудня 2017 The Legend of Zelda: Breath of the Wild 11,5[31]
2018[en] 6 грудня 2018 God of War 26,2[32]
2019[en] 12 грудня 2019 Sekiro: Shadows Die Twice 45,2[33]
2020 10 грудня 2020 The Last of Us Part II Віртуальна подія[c] 83[34]
2021[en] 9 грудня 2021 It Takes Two Театр «Microsoft» (Лос-Анджелес) 85[2]
2022 8 грудня 2022 Elden Ring 103[35]
2023 7 грудня 2023 Baldur's Gate 3 Театр «Peacock[en]» (Лос-Анджелес)[36] Н/Д

Категорії[ред. | ред. код]

Відеоігри та інша продукція[ред. | ред. код]

Категорія Оригінальна
англійська назва
Впровадження
Поточні
Гра року Game of the Year 2014[37]
Найкраща незалежна гра Best Independent Game
Найкраща мобільна гра[d] Best Mobile Game
Найкращий наратив Best Narrative
Найкраща оригінальна музика та музичний супровід[e] Best Score and Music
Найкраща акторська гра Best Performance
Ігри з впливом[f] Games for Impact
Найкращий пригодницький бойовик Best Action/Adventure
Найкраща рольова гра Best Role Playing Game
Найкращий файтинг Best Fighting Game
Найкраща гра для всієї сім'ї Best Family Game
Найкраща спортивна гра/перегони Best Sports/Racing Game
Найкраща багатокористувацька гра[g] Best Multiplayer
Найочікуваніша гра[h] Most Anticipated Game
Найкраще художне оформлення Best Art Direction 2015[38]
Найкраща режисура[i] Best Game Direction 2016[39]
Найкраща гра для віртуальної/доповненої реальності[j] Best VR/AR Game
Найкращий бойовик Best Action Game
Найкращий симулятор/стратегія[k] Best Sim/Strategy Game
Найкращий звуковий дизайн[l] Best Audio Design 2017[41]
Найкраща гра, що розвивається Best Ongoing Game
Найкраща дебютна незалежна гра[m] Best Debut Indie Game
Найкраща підтримка спільноцтва Best Community Support 2019[47]
Голос гравців Players' Voice
Інновації у сфері спеціальних можливостей Innovation in Accessibility 2020[48]
Найкраща адаптація Best Adaptation 2022[49]
Колишні
Найкращий ремастер[n] Best Remaster 2014[37]
Найкращий шутер[o] Best Shooter
Розробник року[p] Developer of the Year
Найкраща студентська гра[q] Best Student Game 2017[41]

Кіберспорт та творці[ред. | ред. код]

Категорія Оригінальна
англійська назва
Впровадження
Поточні
Найкращий кіберспортсмен[r] Best Esports Athlete 2014[37]
Найкраща кіберспортивна команда[s] Best Esports Team
Найкраща кіберспортивна гра[t] Best Esports Game 2015[38]
Найкращий кіберспортивний тренер Best Esports Coach 2018[42]
Найкращий кіберспортивний захід Best Esports Event
Автор контенту року[u] Content Creator of the Year
Колишні
Найкраще творіння фанатів[v] Best Fan Creation 2014[37]
Популярний геймер[w] Trending Gamer
Премія від китайських ігрових фанатів[x] Chinese Fan Game Award 2017[41]
Найкращий кіберспортивний момент[q] Best Esports Moment 2018[42]
Найкращий кіберспортивний ведучий[y] Best Esports Host

Почесні нагороди[ред. | ред. код]

Категорія Оригінальна
англійська назва
Впровадження
Премія «Ікона індустрії»[q] Industry Icon Award 2014[37]
Глобальні ігрові громадяни[z] Global Gaming Citizens 2018[52]

Примітки[ред. | ред. код]

Коментарі
  1. Ґудман є ведучою вступної частини The Game Awards, яка передує головній церемонії.
  2. Скорочено як TGA[1][2][3].
  3. Проведена віртуально через пандемію коронавірусної хвороби.
  4. Представлена як «Найкраща мобільна/портативна гра» (англ. Best Mobile/Handheld Game) у 2014—2016 рр.[37][38][39] і розділена на категорії «Найкраща мобільна гра» (англ. Best Mobile Game) та «Найкраща портативна гра» (англ. Best Handheld Game) у 2017 році[40].
  5. Представлена як «Найкраща оригінальна музика/саундтрек» (англ. Best Score/Soundtrack) у 2014—2015 рр.[37][38], «Найкращий музичний супровід/звуковий дизайн» (англ. Best Music/Sound Design) у 2016 році[39] та «Найкраща оригінальна музика/музичний супровід» (англ. Best Score/Music) у 2017—2019 рр.[41][42][43].
  6. Представлена як «Ігри для змін» (англ. Games for Change) у 2014 році[37].
  7. Представлена як «Найкращий онлайн-досвід» (англ. Best Online Experience) у 2014 році[44].
  8. Не була представлена у 2018—2019 рр.[42][43].
  9. Адаптована з категорії «Розробник року» (англ. Developer of the Year)[45].
  10. Представлена як «Найкраща гра для віртуальної реальності» (англ. Best VR Game) у 2016 році[39].
  11. Представлена як «Найкраща стратегія» (англ. Best Strategy Game) у 2014—2019 рр.[37][38][39][41][42][43].
  12. Представлена як частина категорії «Найкращий музичний супровід/звуковий дизайн» (англ. Best Music/Sound Design) у 2016[39].
  13. Представлена як «Свіжа незалежна гра» (англ. Fresh Indie Game) у 2019 році[43] та «Найкраща дебютна гра» (англ. Best Debut Game) у 2020 році[46].
  14. Не була представлена з 2014 року.
  15. Замінена категорією «Найкращий бойовик» (англ. Best Action Game) у 2016 році[50].
  16. Адаптована в категорію «Найкраща режисура» (англ. Best Game Direction) у 2016 році[45].
  17. а б в Не була представлена з 2018 року.
  18. Представлена як «Кіберспортсмен року» (англ. Esports Player of the Year) у 2014—2016 рр.[37][38][39] та «Найкращий кіберспортивний гравець» (англ. Best Esports Player) у 2017—2019 рр.[41][42][43] і 2021 році[51].
  19. Представлена як «Кіберспортивна команда року» (англ. Esports Team of the Year) у 2014—2016 рр.[37][38][39].
  20. Представлена як «Кіберспортивна гра року» (англ. Esports Game of the Year) у 2014—2016 рр.[37][38][39].
  21. Адаптована з категорії «Популярний геймер» (англ. Trending Gamer)[52].
  22. Не була представлена з 2016 році.
  23. Розділена на категорії «Автор контенту року» (англ. Content Creator of the Year) та «Глобальні ігрові громадяни» (англ. Global Gaming Citizens) у 2018 році.
  24. Не була представлена з 2017 року.
  25. Не була представлена з 2020 року.
  26. Адаптована з категорії «Популярний геймер» та не була представлена з 2021 року[52].
Джерела
  1. Dassanayake, Dion (8 грудня 2022). The Game Awards 2020: Over a dozen unannounced games getting revealed at TGA 2020. Express.co.uk (англ.). Архів оригіналу за 8 грудня 2022. Процитовано 21 грудня 2022.
  2. а б Del Rosario, Alexandra (20 грудня 2021). The Game Awards Reaches New Viewership High With 85M Livestreams. Deadline (англ.). Архів оригіналу за 20 грудня 2021. Процитовано 21 грудня 2022.
  3. Hakim, Luqman (6 грудня 2022). Genshin Impact Shelling Out Rewards For TGA Votes, Sonic Frontiers Fans Claim. IGN (англ.). Архів оригіналу за 7 грудня 2022. Процитовано 21 грудня 2022.
  4. а б Martens, Todd (5 грудня 2017). Geoff Keighley's lifelong obsession to create a video game Oscars. Los Angeles Times (англ.). Архів оригіналу за 8 грудня 2017. Процитовано 21 грудня 2022.
  5. Lurgis, Mark (23 вересня 2020). The Game Awards Return On December 10, 2020. TheGamer (англ.). Архів оригіналу за 22 жовтня 2020. Процитовано 21 грудня 2022.
  6. Taveras, Joel (16 жовтня 2014). Does this Geoff Keighley Tweet Hint a Date for the 2014 Video Game Awards?. DualShockers (англ.). Архів оригіналу за 25 січня 2021. Процитовано 21 грудня 2022.
  7. а б в г Wingfield, Nick (8 листопада 2015). Video Game Awards Go Independent and Online. New York Times (англ.). Архів оригіналу за 16 липня 2017. Процитовано 21 грудня 2022.
  8. Sarkar, Samit (15 листопада 2013). Spike Video Game Awards renamed VGX, set for Dec. 7. Polygon (англ.). Архів оригіналу за 17 листопада 2013. Процитовано 21 грудня 2022.
  9. а б Good, Owen (8 грудня 2013). Gamers Care More About the VGX Than the Show Did. That's the Problem. Kotaku (англ.). Архів оригіналу за 11 грудня 2013. Процитовано 21 грудня 2022.
  10. Takahashi, Dean (10 листопада 2014). Geoff Keighley unveils The Game Awards 2014 to replace the VGAs. VentureBeat (англ.). Архів оригіналу за 23 листопада 2014. Процитовано 21 грудня 2022.
  11. а б Schreier, Jason (10 листопада 2014). There's A Big New Game Award Show Happening This December. Kotaku (англ.). Архів оригіналу за 11 листопада 2014. Процитовано 21 грудня 2022.
  12. Graser, Marc (10 листопада 2014). Videogame Industry Rallies Around First 'Game Awards'. Variety (англ.). Архів оригіналу за 10 листопада 2014. Процитовано 21 грудня 2022.
  13. About. The Game Awards (англ.). Архів оригіналу за 3 грудня 2017. Процитовано 21 грудня 2022.
  14. а б в г Crecente, Brian (6 грудня 2016). The Game Awards audience up 65 percent to 3.8M. Polygon (англ.). Архів оригіналу за 7 грудня 2016. Процитовано 21 грудня 2022.
  15. а б в Takahashi, Dean (6 грудня 2017). The Game Awards balances revelations, gamer culture, and celebrities. Venture Beat (англ.). Архів оригіналу за 10 листопада 2022. Процитовано 21 грудня 2022.
  16. Spangler, Todd (14 листопада 2019). Game Awards 2019 to Play on 53 Cinemark Screens Alongside 'Jumanji: The Next Level'. Variety (англ.). Архів оригіналу за 14 листопада 2019. Процитовано 21 грудня 2022.
  17. Glayton, Natalie (10 червня 2021). The Game Awards will be held in front of a live audience this year. PC Gamer (англ.). Архів оригіналу за 10 червня 2021. Процитовано 21 грудня 2022.
  18. Gerblick, Jordan (30 вересня 2022). The Game Awards will have a live audience for the first time in 3 years. GamesRadar+ (англ.). Архів оригіналу за 30 вересня 2022. Процитовано 21 грудня 2022.
  19. Martens, Todd (8 грудня 2022). The Game Awards to stage a musical production at the Hollywood Bowl. Los Angeles Times (англ.). Архів оригіналу за 9 грудня 2022. Процитовано 21 грудня 2022.
  20. Valentine, Rebekah (6 грудня 2018). Seeing the past and future of gaming through The Game Awards. GamesIndustry.biz (англ.). Архів оригіналу за 14 серпня 2022. Процитовано 21 грудня 2022.
  21. Stedman, Alex (25 листопада 2020). How The Game Awards' Fans Helped Build This Year's Ceremony. Variety (англ.). Архів оригіналу за 25 листопада 2020. Процитовано 21 грудня 2022.
  22. Saed, Sherif (7 грудня 2017). Xbox One stealth sale has great prices on FIFA 18, Call of Duty: WW2, Shadow of War, much more. VG247 (англ.). Архів оригіналу за 20 грудня 2022. Процитовано 21 грудня 2022.
  23. а б Schreier, Jason (3 грудня 2017). How Video Games' Biggest Award Show Comes Together. Kotaku (англ.). Архів оригіналу за 17 грудня 2017. Процитовано 21 грудня 2022.
  24. Schreier, Jason (16 грудня 2018). How The Game Awards' Big Announcements Came Together. Kotaku (англ.). Архів оригіналу за 21 грудня 2018. Процитовано 21 грудня 2022.
  25. Hester, Blake (11 грудня 2018). The making of The Game Awards 2018. Polygon (англ.). Архів оригіналу за 11 грудня 2018. Процитовано 21 грудня 2022.
  26. Rules & Voting. The Game Awards (англ.). Архів оригіналу за 1 грудня 2016. Процитовано 21 грудня 2022.
  27. Spangler, Todd (9 листопада 2017). 2017 Game Awards Expands Distribution, Adds Fan Voting via Google Search, Twitter, Facebook. Variety (англ.). Архів оригіналу за 9 листопада 2017. Процитовано 21 грудня 2022.
  28. Voting Jury. The Game Awards (англ.). Архів оригіналу за 19 листопада 2019. Процитовано 21 грудня 2022.
  29. а б FAQ. The Game Awards (англ.). Архів оригіналу за 11 грудня 2022. Процитовано 21 грудня 2022.
  30. Carpenter, Nicole (18 листопада 2020). Why some of 2020's big games didn't get Game Awards nominations. Polygon (англ.). Архів оригіналу за 18 листопада 2020. Процитовано 21 грудня 2022.
  31. Crecente, Brian (12 грудня 2017). The Game Awards Audience Triples to 11.5 Million Livestreams in 2017. Rolling Stone (англ.). Архів оригіналу за 28 грудня 2017. Процитовано 21 грудня 2022.
  32. Takahashi, Dean (12 грудня 2018). The Game Awards doubles viewership to 26 million livestreams. Venture Beat (англ.). Архів оригіналу за 26 вересня 2022. Процитовано 21 грудня 2022.
  33. Stedman, Alex (18 грудня 2019). Geoff Keighley Looks to The Game Awards' Future as 2019 Show Delivers Record Numbers. Variety (англ.). Архів оригіналу за 18 грудня 2019. Процитовано 21 грудня 2022.
  34. Ruppert, Liana (17 грудня 2020). The Game Awards 2020 Shatters New Record With Impressive Viewership. Game Informer (англ.). Архів оригіналу за 17 грудня 2020. Процитовано 21 грудня 2022.
  35. Zheng, Jenny (16 грудня 2022). The Game Awards 2022 Received Over 103 Million Views, Sets New Viewership Record. GameSpot (англ.). Архів оригіналу за 16 грудня 2022. Процитовано 21 грудня 2022.
  36. Ettinger, Garrett (22 серпня 2023). The Game Awards 2023 Livestream Date, Times, & What To Expect. Screen Rant (англ.). Архів оригіналу за 22 серпня 2023. Процитовано 26 серпня 2023.
  37. а б в г д е ж и к л м н Sarkar, Samit (21 листопада 2014). Here are the nominees for The Game Awards 2014. Polygon (англ.). Архів оригіналу за 23 листопада 2014. Процитовано 21 грудня 2022.
  38. а б в г д е ж и Nakamura, Darren (13 листопада 2015). Nominees announced for The Game Awards 2015. Destructoid (англ.). Архів оригіналу за 21 грудня 2022. Процитовано 21 грудня 2022.
  39. а б в г д е ж и к Reeves, Ben (1 грудня 2016). The Game Awards 2016 — Winners, News, And Reveals. Game Informer (англ.). Архів оригіналу за 4 грудня 2016. Процитовано 21 грудня 2022.
  40. Cowley, Ric (14 листопада 2017). Super Mario Run and Fire Emblem Heroes receive Best Mobile Game nominations at The Game Awards 2017. Pocket Gamer (англ.). Архів оригіналу за 17 листопада 2017. Процитовано 21 грудня 2022.
  41. а б в г д е Alexander, Julia (7 грудня 2017). The Game Awards crowns The Legend of Zelda: Breath of the Wild best game of 2017. Polygon (англ.). Архів оригіналу за 8 грудня 2017. Процитовано 21 грудня 2022.
  42. а б в г д е Chalk, Andy (14 листопада 2018). The Game Awards 2018 nominations have been announced. PC Gamer (англ.). Архів оригіналу за 16 листопада 2018. Процитовано 21 грудня 2022.
  43. а б в г д Shanley, Patrick (19 листопада 2019). The Game Awards Reveals Full List of Nominees. The Hollywood Reporter (англ.). Архів оригіналу за 19 липня 2021. Процитовано 21 грудня 2022.
  44. Monroe, David (16 листопада 2015). The Game Awards 2015: Official Nominations Announced. Screen Rant (англ.). Архів оригіналу за 17 листопада 2015. Процитовано 21 грудня 2022.
  45. а б Makuch, Eddie (16 листопада 2016). All the 2016 Game Awards Nominees. GameSpot (англ.). Архів оригіналу за 18 листопада 2016. Процитовано 21 грудня 2022.
  46. Bailey, Dustin (18 листопада 2020). Hades and Last of Us Part II lead the Game Awards 2020 nominees. PCGamesN (англ.). Архів оригіналу за 18 листопада 2020. Процитовано 21 грудня 2022.
  47. Glennon, Jen (11 грудня 2019). Geoff Keighley is the nicest power player in video games. Inverse[en] (англ.). Архів оригіналу за 30 вересня 2020. Процитовано 21 грудня 2022.
  48. Takahashi, Dean (23 вересня 2020). The Game Awards arrives December 10 with new accessibility honor. Venture Beat (англ.). Архів оригіналу за 12 листопада 2022. Процитовано 21 грудня 2022.
  49. Grobar, Matt (22 серпня 2022). The Game Awards Sets 2022 Date, Introduces Best Adaptation Category. Deadline (англ.). Архів оригіналу за 11 листопада 2022. Процитовано 21 грудня 2022.
  50. Kain, Erik (1 грудня 2016). Everything You Need To Know About The 2016 Game Awards. Forbes (англ.). Архів оригіналу за 2 грудня 2016. Процитовано 21 грудня 2022.
  51. Del Rosario, Alexandra (16 листопада 2021). The Game Awards Nominees: 'Deathloop,' 'Ratchet & Clank: Rift Apart' Lead 2021 List. Deadline (англ.). Архів оригіналу за 16 листопада 2021. Процитовано 21 грудня 2022.
  52. а б в Takahashi, Dean (9 листопада 2018). The Game Awards interview — Geoff Keighley readies gaming's biggest gala. Venture Beat (англ.). Архів оригіналу за 13 січня 2020. Процитовано 21 грудня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]