Ібн Туфайл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ібн Туфайл
араб. أبو بكر محمد بن عبد الملك بن محمد بن طفيل القيسي الأندلسي
Народився 1110[4][5][…]
Гуадіс, Аль-Андалус[7], Пурчена, Альмерія, Андалусія, Іспанія або Тіхола, Альмерія, Андалусія, Іспанія
Помер 1185[1][2][3]
Марракеш, Альмохади[d]
Країна  Альморавіди
 Альмохади[d]
Місце проживання Севілья
Діяльність філософ, лікар, письменник, поет
Галузь поет, філософія[8], медицина[8] і літературна діяльністьd[8]
Вчителі Abu’l-Hasand
Відомі учні Абу Ісхак аль-Бітруджі і Аверроес
Знання мов арабська[4][8][6]
Magnum opus Хай ібн Якзан
Посада візир
Конфесія іслам

Ібн Туфайл (Guadix, Purchena або Tíjola, бл. 1105 або 1110 — Марракеш, 1185) — лікар, філософ, математик і поет, наставник Аверроеса. Брав участь у культурному, політичному та релігійному житті двору Альмохадів у Гранаді. В основі його філософських ідей лежить проблема єднання людського розуміння з Богом.

Біографія[ред. | ред. код]

Ібн Туфайл народився на зламі XII століття на південному сході Піренейського півострова, за деякими авторами в Гуадіксі (теперішня провінція Гранада), а за іншими — у Пурчена або Тійола (теперішня провінція Альмерія).[9] Він вивчав ісламське право та медицину. Було написано, що він був учнем Авемпейса, але сам Ібн Туфайл заперечував це в одній зі своїх праць.[9] Після приєднання до імперії Альмохадів він був секретарем губернаторів Альмохадів Гранади, а потім Сеути і Танжера.[9] Ібн Туфайл слідував за двором султана через різні його столиці, проводячи багато часу в Севільї. У 1186 помер у Марракеші через чотири роки.[9] Його філософія, як і майже весь ісламський світ, починається з платонізму, адаптується до ісламського містицизму і поєднує істини, відкриті релігією, з філософськими спекуляціями. Серед багатьох інших творів «Виклик Кафзі в Африці» та філософський роман «Рісала Хайі ібн Якзан фі асрар аль-хікма аль-машрікійя». Останній є відомою алегоричною розповіддю, яка стає притчею про містичне сходження та шляхи, якими досягається Істина.

Філософ-самоучка[ред. | ред. код]

Ібн Туфайл подає концепцію «самотнього» у форму філософського роману, втілюючи її в особі Хайі ібн Якзана, молодого чоловіка, який народився та виріс абсолютно самотнім на безлюдному острові. Дитина, з силою свого розуму та інтелекту, підіймається від емпіричних до наукових знань. Хай ібн Якзан вступає в контакт з відвідувачем, на ім'я Абсал, який їде на острів, щоб також присвятити себе спогляданню. Обидва розуміють, що шукають те саме, але різними шляхами. Цим Ібн Туфайл демонструє, що істина, відкрита релігією, і філософська істина однакові. Обидва містики намагаються проповідувати на рідному острові Абсала, але губернатор Саламан і його люди чіпляються за поверхневу зовнішню релігію. Цю роботу високо оцінює іспаніст Карл Фосслер у «Деяких персонажах іспанської культури».

Вплив[ред. | ред. код]

Роман Ібн Туфайла є другим за кількістю перекладів арабським літературним твором після лише «Тисячі й однієї ночі». Протягом пізнього середньовіччя по всій Європі поширювалася версія на івриті, перекладена латинською мовою у Флоренції за ініціативою Піко де ла Мірандола. У 1671 році в Лондоні був опублікований латинський переклад з арабського рукопису під назвою Філософ-самоучка. Нові переклади праці Ібн Туфайла з'явилися в наступні століття: англійською мовою в 1708 році, німецькою мовою в 1726 і 1783 роках, французькою мовою в 1900 році, іспанською мовою в 1900 році. Вважається, філософія Ібн Туфайла та деякі аспекти сюжету його роману могли вплинути на твори:[10]

Фонд Ібн Туфайла[ред. | ред. код]

У 2003 році був створений Фонд арабських досліджень Ібн Туфайла[11], «головною метою якого є сприяння та поширення досліджень і знань про мову, літературу та історію арабського світу».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б А. Крымский Ибн-Тофейль // Энциклопедический словарьСПб: Брокгауз — Ефрон, 1894. — Т. XIIа. — С. 742.
  2. а б Туфейль // Энциклопедический словарьСПб: Брокгауз — Ефрон, 1902. — Т. XXXIV. — С. 255.
  3. а б G. W. T. Ibn ·π¨ufail // Encyclopædia Britannica: a dictionary of arts, sciences, literature and general information / H. Chisholm — 11 — New York, Cambridge, England: University Press, 1911. — Vol. 14. — P. 223.
  4. а б Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  5. Babelio — 2007.
  6. а б CONOR.Sl
  7. Арабська Вікіпедія — 2003.
  8. а б в г Czech National Authority Database
  9. а б в г Puerta Vílchez, M.; Lirola Delgado, J.: «Biografía y obras de Ibn Tufayl». Disponible en el sitio Web de la Fundación Ibn Tufayl de Estudios Árabes
  10. Verde, Tom (May/June 2014). Hayy Was Here, Robinson Crusoe. Saudi Aramco World. Архів оригіналу за 19 de mayo de 2014. Процитовано 18 de mayo de 2014.
  11. Web de la Fundación Ibn Tufayl

Посилання[ред. | ред. код]