Аполлодор Дамаський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аполлодор Дамаський
Народження не раніше 50 і не пізніше 65
Смерть не раніше 125 і не пізніше 130
Країна
(підданство)
Стародавній Рим
Діяльність архітектор, письменник, інженер, містобудівник
Праця в містах Рим
Найважливіші споруди Траянів міст і Poliorceticad
CMNS: Аполлодор Дамаський у Вікісховищі

Аполлодор Дамаський (близько 60 — близько 130) — давньогрецький архітектор та урбаніст, придворний будівничий імператорів Траяна та Адріана. Головна праця Аполлодора — Форум Траяна у Римі, Траянів міст на Дунаї біля Залізних Воріт.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в Дамаску, Римська Сирія, арамей за походженням[2][3][4][5]. Був улюбленцем Траяна, для якого побудував міст через Дунай (довжина понад 1 км) для кампанії 105–106 років в Дакії. Він також спроектував форум і колону Траяна в Римі, крім інших, менших проектів. Колона Траяна, розміщена в центрі однойменного форуму, відома як перший тріумфальний монумент такого виду. Аполлодор також спроєктував тріумфальну арку Траяна в Беневенто і Анконі.

Аполлодор Дамаський вважається творцем римського Пантеону та мосту Алконетар в Іспанії. У 106 році завершив або відновив Одеон Доміціана, будівництво якого було розпочато на Марсовому полі у часи Доміціана. Він також написав наукову працю «Облогові механізми» (грец. Πολιορκητικά), яку присвятив Адріану.

За часів правління Адріана, якого він образив насмішкою над його діяльністю в ролі артиста і архітектора (за плани імператора Адріана для храму Венери), Аполлодор був засланий і незабаром, будучи звинуваченим у вигаданих злочинах, засуджений до смерті (Діон Кассій, LXIX, 4). Кілька моментів у цій історії не узгоджуються, тож багато науковців заперечують її історичну достовірність, наприклад, Р. Т. Ріддлі у роботі «Аполлодор з Дамаска» (1989).

На честь Аполлодора названий кратер на Меркурії.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Зведений список імен діячів мистецтва — 2010.
  2. Encyclopaedia Britannica, Apollodorus of Damascus [Архівовано 21 травня 2008 у Wayback Machine.], «Greek engineer and architect who worked primarily for the Roman emperor Trajan.»
  3. George Sarton (1936), «The Unity and Diversity of the Mediterranean World», Osiris 2: 406–463 [430]
  4. Giuliana Calcani, Maamoun Abdulkarim (2003), Apollodorus of Damascus and Trajan's Column: From Tradition to Project, L'Erma di Bretschneider, с. 11, ISBN 8882652335, …focusing on the brilliant architect Apollodorus of Damascus. This famous Syrian personage represents…
  5. Hong-Sen Yan, Marco Ceccarelli (2009), International Symposium on History of Machines and Mechanisms: Proceedings of HMM 2008, Springer, с. 86, ISBN 1402094841, He had Syrian origins coming from Damascus {{citation}}: Cite має пустий невідомий параметр: |1= (довідка)

Посилання[ред. | ред. код]