Вень Чженмін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вень Чженмін
«Весна у Чіаньнані»
Ім'я при народженні文征明
ПсевдоВень Чжен-чжун (征 仲), Тін'юнь (停 云), Тін'юнь-шен (停 云 生), Хеншань-лаожень (衡山 老人), Чжун-цзи (仲 子)
Народився1470(1470)
м. Чанчжоу (сучасне м. Сучжоу, провінція Цзянсу)
Помер1559(1559)
м. Чанчжоу (сучасне м. Сучжоу, провінція Цзянсу)
ГромадянствоДинастія Мін
Національністькитаєць
Діяльністьхудожник, каліграф
Галузьмалярство[1], каліграфія[1] і Китайська поезія[1]
Відомі учніJu Jied і Lu Shi Taod
Знання мовкитайська
ЧленствоFour Masters of the Ming Dynastyd
НапрямокШкола У
БатькоWen Lind[2]
Брати, сестриWen Kuid
ДітиWen Pengd[2], Wen Jiad[2], Wen Taid[2] і Wen Shid[2]

Вень Чженмін (*1470 — †1559) — відомий китайський живописець, каліграф та поет часів династії Мін.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Народився у 1470 році у м. Чанчжоу (сучасне м. Сучжоу, провінція Цзянсу). Отримав гарну освіту. Його наставником у каліграфії став Лі Ін-чжень (1431–1493), тому в 1480-х роках, незважаючи на свій замкнутий характер, Вень Чженмін увійшов у гуртка Чжу Юньміна, який був тестем Лі Ін-Чженю. У 1523 році Вень Чженмін перебирається до Пекіна, де з успіхом складає іспит до Академії мистецтва. Незабаром в Академії отримує посаду дай-чжао. З цього моменту подальше життя було пов'язано з імператорським двором та Академією. За його задумом був побудований «Сад скромного чиновника», один з чотирьох прекрасних садів Китаю. Втім у 1527 році у зв'язку із смертю рідних пішов у відставку й повернувся додому. Після цього увесь час перебував у рідному місті, виконуючи замовлення із живопису. Помер у 1559 році.

Живопис

[ред. | ред. код]

Плідно працював у різних жанрах: хуа-няо («живопис квітів і птахів», включно мо чжу «бамбук, намальований тушшю»; жень-у («живопис фігур»), і шань-шуй («живопис гір і вод».

У живопису Вень Чженміна виділяється декілька стилістичних етапів: у молодості він часто працював у поліхромної техніці, створюючи декоративні твори; в середині життя майже повністю перейшов на монохромну техніку; а наприкінці — виробив індивідуальний стиль, відзначений простотою, природністю і глибиною змісту.

До найкращих творів Вень Чжен-міна в жанрі жень-у відноситься «Сян цзюнь Сян фу-жень ту» («Володарка річки Сян і пані річки Сян», 100,8 х35, 6 см, папір, фарби, 1517, Музей Гугун, Пекін), написана за мотивами легенди про двох красунь-сестер, які були дружинами досконалого государя давнини Шуня. Овдовівши, вони прийняли смерть від горя, кинувшись у води річки Сян (провінція Хунань), і тому шанувалися її божествами. Вень Чженмін запропонував творче рішення сюжету: на вільному тлі, де передається розрідженість порожнього простору, показані у зріст дві жінки в довгих шатах. Крихкість фігур, пастельні ніжно—рожеві тони шат, гранична лаконічність образотворчих засобів надають композиції романтичність і ліризм.

Прагнення знаходити оригінальні композиції, експериментувати з кольором, наочно виявляється і в «Сун ся гуань цюань ту» («Сидячи під соснами, милуються криницею», 248,2 x104, 6 см, папір, туш, Національний палацовий музей, Тайбей). Робота відрізняється від попередньої чіткістю структури: композиційним і змістовним центром виступає зображення двох друзів, що сидять біля струмка на різних його берегах. Задній план займають порослі соснами і листяні дерева гори; виходячи на передній план у лівій частині сувою, кам'яні брили немов химерно трансформуються в кряжисті деревні стовбури. Картина витримана у холодних блідо—блакитних і зеленуватих тонах, які надають композиції атмосферу примарного бачення.

У більшості робіт структурна чіткість і щільність заповнення простору поєднуються з інтенсивністю кольору і навмисною архаизацией зображень, прикладами чого є сувої «Чжень Шан чжай ту» («Кабінет Чжень Шана», 36x107, 8 см, папір, туш, фарби, Шанхайський художній музей) і «Хуй шань ча хуй ту» («Чаювання у прекрасних горах», 21,8 x67, 5 см, папір, фарби, Музей Гугун, Пекін). Друга з картин за змістом перегукується з «Сун ся гуань цюань ту», але відрізняється деталями: двоє друзів показані поруч, на одному березі струмка; ліва частина композиції завершується зображенням павільйону біля краю скелястого плато, що переходить у рівнину. Живопис характеризується інтенсивною, хоча і не строкатою, кольоровою гамою з переважанням відтінків зеленого та коричневого кольору, на тлі яких чітко виділяються фігури у білому одязі.

Улюбленими мотивами пейзажів Вень Чженміна є зображення сосен і кипарисів, оригінально трактовані і майстерно введені в загальний лінійний «візерунок» гірських і деревних форм, як видно на сувої «Гу му хань цюань ту» ("Старі дерева у холодного водоспаду ", 193,6 x59 см, папір, туш, фарби, Національний палацовий музей, Тайбей), композиція якого об'єднана вузьким, як стрічка, водоспадом, що позначає вертикальну вісь і виходить внизу на передній план. В іншому значна частина простору заповнена тонко проробленим і виконаним в зеленувато—коричневій гамі зображенням древньої сосни з могутньою стовбуром і вузлуватим гіллям.

Пейзажі Вень Чженміна творчо поєднують досвід попередників і тому володіють мальовничою новизною і безумовною авторською самобутністю.

Каліграфія

[ред. | ред. код]

Величезний вплив на стиль і техніку письма Вень Чженміна мав Шень Чжоу, після смерті якого він став безперечним лідером напрямки У-пай. Вень Чженмін ретельно вивчав творчість Ван Сі-чжи і орієнтувався на стиль Хуан Тін-Цзяня.

Працював у різних стилях, але прославився головним чином у стилі «сіншу» і дрібноформатному статуті. Створив багато версій Цянь Цзи вень («Прописи тисячі ієрогліфів») у почерках чжуаньшу, лішу, кайшу і цаошу, за що отримав прізвисько «Чжао Менфу династії Мін».

Індивідуальна манера склалася в останні десятиліття життя каліграфа. У 1551 році він написав дрібноформатним статутом «Записки з Альтанки Старого Бражника» Оуян Сю. Він міг писати дрібні ієрогліфи абсолютно твердою рукою. Останні твори каліграфа позбавлені зовнішньої привабливості і помітності, досконалий професіоналізм привів до чистоти і бездоганності форм — його риси елегантні, міцні і енергійні, кожна риса міцно утримується на своєму місці і разом з тим включена в загальну енергетичну циркуляцію тексту.

Вень Чжен-хв став засновником власної школи в рамках напрямку У-пай. Його викладацький дар дозволяв учням не ставати сліпими наслідувачами вчителя, а успішно виявляти творчу індивідуальність, як в каліграфії, так і в живопису.

Література

[ред. | ред. код]

Водночас з каліграфією та живописом Вень Чженмін складав численні вірші. Вони були невеличкі — з двох строф. Вірші присвячені товаришам, учням друзям. В інших подається краса природи його рідного міста. Найбільш відомі «Озеро Шишу», «Спасибі за спогади» та ін.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Chang Leon L.-Y., Miller P. Four Thousand Years of Chinese Calligraphy. Chic.-L., 1990
  • Edwards R. The Art of Wen Cheng-ming. Ann Abor, 1976
  • The Shanghai Museum of Art / Ed. by Zhen Zhiyu. N.Y., 1981.
  1. а б в Czech National Authority Database
  2. а б в г д China Biographical Database