Вікіпедія:Вікіголізм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Вікіголізм (вікізалежність, вікіманія) — тяга до редагування Вікіпедії.

Є раптовою та невідворотно затягується, практично цілодобова повсюдна безперервна діяльність як у Вікіпедії, так і поза нею. Це є результатом зрілої пристрасті до написання та редагування статей у вікіпедійному стилі. Одне з типових явищ і один із найсерйозніших феноменальних «діагнозів» для редакторів Вікіпедії. Недостатньо кваліфіковані фахівці можуть помилково діагностувати як вікіпеді́я .

Пробувати не рекомендується, оскільки визначає все подальше життя. На відміну від крайніх стадій наркоманії, алкоголізму та інших залежностей, крайня стадія вікіголізму не лікується.

Вікіголік (в перекладі з вікіпедійного — "той, хто завжди повертається") — учасник вікіпедійного процесу, доведений до його кінцевої стадії.

Вікіголік у будь-якому стані пам'ятає структуру Вікіпедії Структура Вікіпедії

Вікіпедія — це назавжди, зворотної дороги немає

Історія[ред. код]

Вперше вікіголізм згадується у все-таки перших дискових носіях Вікіпедії, які дійшли до нас — Фестському та багатьох його локалізованих піратських копіях.

Етимологія терміна:

Вікіголізм = Вікі (від Вікі педія, англ. Wikipedia) + голізм (від араб. kuħl‎)

Справжні причини та механізми розвитку хвороби достатньо різноманітні та численні. Багато з них ще чекають своїх дослідників, першовідкривачів та добровольців.

Одним з обґрунтувань вікіголічної діяльності є той факт, що людині найбільше подобається займатися тим, чим її не просили.

Справжні причини[ред. код]

Задоволення від вікіпедування є окремим випадком задоволення взагалі. Іноді вікізадоволення може суб'єктивно бути більшим задоволенням, ніж задоволення взагалі. Специфіка біохімії цього процесу перебуває під пильною увагою суспільства. Хоча за миті задоволення від вікіпедування редактор і розплачується все життя, але заради цих моментів він може працювати все своє матеріальне, а також, за деякими не зовсім ВП:АД джерелами, і нематеріальне життя.

Початок розвитку[ред. код]

Почалося все з дуже давніх часів.

Потім кількість вікіголіків зросла, багато в чому завдяки державній вікіпропаганді.

Найкраще канал надходження майбутніх вікіголіків налагоджений з такими їх постачальниками, як Google та інші центри збору.

Починається все з невеликої дози байтів, уведених завдяки напису «редагувати». Зазнавши неймовірну (різного ступеня) ейфорію від одержуваного, як правило, рівня Бога (для обраних дається вищий рівень, але до першого відкату) ознайомчої демо-версії, жертва серйозно сприймає можливість здійснити місію ощасливлення людства сіянням доброго, всеосяжного, вічного і вже не може не повернутися на колишній домен, щоб продовжити розпочате, проходячи все більш та більш складні рівні.

Потенційна жертва зазнає багатьох спокус. Для обробки та затягування в свої мережі за багато років існування розроблено та постійно удосконалюються все витонченіші інструменти:

  • Для представників релігії:
    • Статті, де немає жодного слова про релігійні уявлення з тематики статті
  • Для представників науки:
    • Статті, де є тільки релігійні або філософські уявлення. Практично безвідмовним засобом є псевдонаукові відомості без критики.
  • Для школярів:
    • Відсутність відомостей про розумові (фізичні) особливості знайомих (використання Вікіпедії як огорожі або стіни).
  • Для зацікавлених експериментаторів:

Інші розсадники вікіголізму

Інкубатор
Поповнення з інкубатора

Спецінструмент вікіголіка[ред. код]

Стахановський рух вікіголіків[ред. код]

Вікіголік Зазвичай вікіголіки так працюють над вікіпедією що забувають про все. Вони є найвідданішими працівниками.

Потомство[ред. код]

Дівчинка з вікікнигою

Вікіфуд

Гроші[ред. код]

Складники та характеристика вікінаркотику[ред. код]

Виробляється вікіпедійною паличкою.

Основні параметри:

  • Доступність
  • Швидке звикання
  • Ненав'язливість
  • Простота використання
  • Мімікрія під загальнолюдську необхідність, яку неможливо відрізнити від справжньої.

Вікіпедійний грип[ред. код]

Існує припущення, що вікіголізм може передаватися не тільки вікіпедійною паличкою, але й (украй небезпечна форма) — вірусом (т. зв. Вікіепідемійний грип). Встановлено, що він передається від людини до людини в приватній (особистій) або громадській бесіді. Належить до тих хвороб які передаються зорово-слуховим шляхом (ЗСШ). Вкрай заразний. Період зараження може протікати від декількох хвилин до декількох тижнів або місяців. У деяких випадках при настанні кризи у людини можуть спостерігатися розпалені очі, підвищена вікіпедійна активність, відсутність реакції на сигнали з основних рецепторів першої та другої сигнальної системи. Таким людям може ввижатися оранжева смужка верху.

Симптоми, діагностика[ред. код]

Ви схильні вікіголізму, якщо:

  1. потрапили сюди
  2. ви щойно посміхнулися (стан середньої тяжкості), засміялися (важкий стан), подумали: «Аякже, точно!» (безнадійний стан, який ставатиме ще безнадійнішим у міру виявлення в себе все більшої кількості симптомів)
  3. майже ніколи не робите менш як 50 редагувань на день
  4. зібравшись в інтернет-кафе, перш за все переглядаєте список свіжих редагувань або список спостереження
  5. день без редагувань ви вважаєте втраченим днем
  6. помітивши на будь-якому сайті помилку в тексті або порушення НТЗ, гарячково намагаєтеся знайти посилання «редагувати», а не знайшовши його, не менш гарячково продовжуєте шукати посилання «Обговорення», яке, втім, теж не знаходите
  7. ви страждаєте від того, що на форумах, блогах та інших сайтах немає вікірозмітки.
  8. автоматично використовуєте [[подвійні квадратні дужки]] при спілкуванні через ICQ, IRC, служби коротких повідомлень та через інші канали, підписуючись ~~~~ та збиваючи з пантелику вводячи в ступор непроінформованих непосвячених. У важких формах — бажання використовувати вікірозмітку при вербальному спілкуванні. При створенні HTML сторінки довго намагаєтеся зрозуміти, чому з'являється помилка для рядків з <br />
  9. Вам важко перемкнутися з Вікіпедії на перевірку своєї поштової скриньки
  10. Слово «вандал» здається вам найстрашнішою лайкою
  11. Поява дратівливості та досади під час перегляду невікіфікованого тексту. Причому, не тільки на вікірушіях. І не тільки електронного.
  12. При виявленні нової для вас інформації фіксуєте всі посилання на неї та перевіряєте, чи є вона у вікіпедії. При її відсутності поспішаєте ощасливити людство інформацією, яка була йому раніше «малодоступною»
  13. Вважаєте, що вікіпедія — єдине (ну або, принаймні, в першій двійці) ефективне джерело, до якого в першу чергу звертається весь Інтернет. Причому, думка про її низьку якість через можливість редагування вікіпедії є для вас обурливою.
  14. При виборі «Або вікіпедія, або щось ще», варіант «або щось ще» навіть не розглядається
  15. Напади панічних атак, істерики та нічні жахіття при блокуванні (особливо безстроковому).
  16. Якщо вам сниться Вікіпедія
  17. Кожна створена вами думка вважається останньою інстанцією, а будь-які наміри її редагування сприймаються як відповідного ступеня особисті образи. Після чергової хвилі війни редагувань ви все-таки прочитуєте нарешті інструкцію з експлуатації вікіпедії
  18. Виявлення першого повідомлення про видалення вашої статті валить вас у транс. Після повернення до тями й уважного обстеження чужорідного об'єкта, ви перейшовши за люб'язно наданим доброзичливцями посиланням, люто воюєте за вашу статтю так, ніби від неї залежить ваше життя. При переважній більшості гнівних X Вилучити ви все ще не вірите в марність спроб. Після підбиття, як вам здається, несправедливого підсумку ви продовжуєте в тому ж дусі, не помічаючи зміненого кольору розділу, ви не помічаєте що на вас вже ніхто не зважає.
  19. Після чергового видалення вашої інформації без Авторитетних Джерел, ви, нарешті, почали загострювати увагу саме на інформації з АД та вимагати від інших наявності АД, а потім і правил взагалі.
  20. Виявлення/вивчення чергового шаблону Вікіпедії приводить вас в невимовно-дикий захват (іноді до поросячого вереску)
  21. Почали мимоволі знаходити у себе деякі симптоми вікіголізму, які ще не описані
  22. Ви відчуваєте дискомфорт за необхідності записувати цікаву інформацію в блокнот і на обривки папірців (якими ви давно вже перестали користуватися), а не прямо у вікіпедію
  23. Вважаєте вікіпедію просто штучним продовженням вашого мозку, інтелектуальною милицею, яка допомагає вам у важкі хвилини і на яку завжди (ну або майже завжди) можна спертися. З нетерпінням чекаєте появи трансплантатів для прямого зв'язку вашого мозку з вікіпедією
  24. Не розумієте, як інші люди можуть обходитися без вікіпедії
  25. Не дивуєтеся, що все більшу кількість сайтів плагіюють вікіпідхід
  26. Ви в душі радієте нездатності інших сайтів миттєво виправляти свої недоліки (помилки, порушення НТЗ, невікіфікованість тексту тощо), що анархічно змушує вас продовжувати (для новачків — почати) замислюватися над перевагами та недоліками вікіпедії з подальшим проголошенням (для новачків — негайною реалізацією) спільноті чергового (для новачків — першого) геніального (іноді таки так) вирішення проблем вікіпедії (якщо це посилання червоного кольору, то у Вікіпедії немає проблем, і ви цьому раді)
  27. Всіляко цінуєте міць вікіпедії
  28. При усвідомленні майбутнього Вікіпедії у вас підступає клубок до горла (варіанти — мурашки по шкірі, частішає серцебиття, перехоплює дихання)
  29. Вас охоплює незнищенно глибоке (Маріанський жолоб у порівнянні з цією глибиною — асфальтна тріщинка) почуття гордості за приналежність до покращення вікіпедії як інструмента збільшення ймовірністі існування цивілізації.
  30. Переживаєте за довгий період очікування та твердо впевнені в тому, що перше, що зробите після Страшного суду — перевірите свій список спостереження.
  31. Виявлення чергового симптому вас чомусь не лякає, а зовсім навпаки. Деякі пункти мимоволі спричиняють гарний (іноді — вкрай гарний) настрій (див. Чим харчується Вікіпедія:Дух Вікіпедії).
  32. Упевнені (або думаєте, що впевнені), що позбулися вікіголізму
  33. Вивіски "Бістро" вам хочеться перейменувати на "Вікі"
  34. Сперечаєтесь навіть з ботами
  35. У розмовах з оточенням зустрічається слово «вікіпедія»
  36. Після «вік» буква «і» додається несвідомо (слова типу «Вікіторія», «Вікітор», «Вікіторіанська епоха» ви вже не помічаєте як помилкові)
  37. Ваші домашні, знайомі знають про вашу хворобу та змирилися з неминучим.
  38. Ні шаблон {{Віківідпустка}}, ні шаблон {{Вікіпенсія}}, поставлені вами в миті тимчасового поліпшення стану у зв'язку з пробиттям до вашої свідомості кволенької думки з блоку пам'яті оточення про вашу величезну зайнятість та відповідальність перед ними, не змінюють інтенсивності вашого вікіпедування, але посилюють клацання по клавішах клавіатури в періоди виходу в нірвану вікіпедії
  39. По остаточну відповідь на будь-яке питання життя та смерті, при пошуку потрібної інформації, ви, перш за все, звертаєтеся (і рекомендуєте іншим) до вікіпедії. Причому, моментальний результат приводить вас у дикий за́хват, гордість за загальну справу та попутну фіксацію помічених огріхів.
  40. Ви знаєте напам'ять усі правила Вікіпедії
  41. На вимогу вказати хронічні захворювання, вказуєте вікіголізм. За наявності повного переліку, дивуєтеся відсутності того в списку.
  42. Після прочитання (але частіше під час) кидаєтеся поповнювати (часто не спромігшись знайти схоже) розділ симптомів.
  43. Якщо ви доповнюєте пункти, які тут є.
  44. Симптоми, які вже тут описано, ви все одно додаєте через незнання цього факту.
  45. Див. вище.

Вікігарячка[ред. код]

Це дуже запущений ступінь вікіголізму. Лікування не розроблено. На консиліумах, як правило, не обговорюється (хіба що з науковою метою) та одразу робиться висновок про недоцільність витрачання часу на практичні кроки з повернення з крайньої стадії не тільки в початковий стан, а й хоча б на попередній крок.

Вікігарячна свідомість — інверсна: охоплений (у стані вікігарячки) вважає, що вікіпедія — не віртуальний, а реальний світ, і що справжній (об'єктивний) реальний світ — всього лише вебсайт.

Загострення[ред. код]

Спостерігаються в більшості прихованих вікіголіків (якими стають вже й боти) в період чергових вибухів (статтєвих спалахів) у вікіпедії.

На основі попередніх даних, які зазвичай фіксуються спеціальними інструментами (наприклад, ювілейні загострення), можна прогнозувати приблизну дату настання чергового спалаху.

Кількісний вікіголізм[ред. код]

Симптоми: Постійно відслідковуються показники: Лічильник статей «Малувато буде»: 1 322 695 (із заголовком лічильника погоджуєтесь та приймаєте як керівництво до дії)

Лікування[ред. код]

Лікування становить значні труднощі і може бути ефективним тільки за наявності усвідомленої згоди та твердої установки на терапію не тільки у постраждалого, а й у його оточення. Прогноз у більшості випадків сумнівний.

Лікування має бути комплексним. Використовується психотерапія для адаптації в суспільстві, підтримки навчання навичкам комунікації. Для тимчасового зниження симптомів можуть використовуватися традиційні засоби. Наукових даних щодо застосування антивікісину не існує.

Профілактика може включати правильне виховання дитини на безлюдному острові з відсутнім на ньому інтернетом, газетами, радіо та телебаченням протягом перших 5—6 років життя.

Повне вікістримання

Способи[ред. код]

Ефективні[ред. код]

Слід пам'ятати, що, на відміну від матеріальних наркотиків, від вікінаркотиків ефективних способів лікування поки ніхто не знайшов.

  • Добровільні
    • Основний спосіб лікування — взяти віківідпустку і витримати її. Слід пам'ятати, що виставляння на своїй особистій сторінці шаблону {{Віківідпустка}} передбачає відпустку не тільки від редагування, але навіть від набирання знайомого символосполучення на будь-чому (особливо в адресному рядку браузера). На час відпустки слово «вікіпедія» має бути табу, оскільки воно провокує умовний рефлекс.
    • Якщо сила — є, воля — є, а сили волі — немає, можна звернутися до приятеля-адміна, який бажає вам добра, і попросити заблокувати вас на лікувальний термін. Також можна вилікуватися, якщо прищепити собі ледачий синдром.
  • Примусові
    • Для декого — попередження, тимчасові блокування. Якщо не допомагає:
    • Довічний бан/блокування (найжорстокіший та ефективний)
  • Добровільно-примусові
    • Зменшення апетиту — видалення (поступове або раптове) сторінок зі списку спостереження

Неефективні[ред. код]

  • Кодування. Причина неефективності — ключ швидко підбирається через пошуковик самої ж вікіпедії, швидко підказує, де знайти код
  • Вікідієта — можливий летальний результат
  • Магія. Причина неефективності — чомусь не діє.
  • Молитви. Причина неефективності — також чомусь не діє.
  • Йога. Причина неефективності — не бореться, а навпаки — співпрацює (сприяє збільшенню зосередженості на проблемах Вікіпедії)
  • Відро (варіанти: від 1 до нескінченності) холодної води
    • На голову
      • Собі — не допомагає
      • Начальнику — допомагає тимчасово. Після пояснення свого вчинку та ознайомлення начальника з вікіпедією, наслідки — необхідність лікувати ще й начальника
    • На комп'ютер — допомагає тимчасово. До покупки наступного комп'ютера…
  • Обітниця безвікіпедизму
  • Клятва вікіголіка (не плутати з Клятвою вікіпедистів)
  • Обіцянка кинути вікіпедувати зі створенням Останньої сторінки Вікіпедії (утопічно)
  • Добровільна відмова від вікіпедизму
  • Вимушена відмова від вікіпедізму

Медикаментозне лікування[ред. код]

  • Вікіголізматим — стадія розробки
  • Вікіголізматин — стадія тестування
  • Вікіголізматит — стадія занедбаності

Профілактика[ред. код]

Переведення рушія Вікіпедії на людський інтерфейс.

Наукове пояснення[ред. код]

Репрезентативні вибірки для наукових досліджень мозку вікіголіків, очевидно, могли б виявити певні відмінності вікіголіків від інших користувачів Інтернету. Порівняння досліджуваної когорти з контрольною групою показало б підвищену кількість вікіголіну в сірій речовині, в орбітальній корі і мозочку, а також могло б пролити світло на загадкові синдроми/рефлекси при вікіпедизмі.

Поширеність[ред. код]

Щодо поширеності вікіголізму є різні дані. Є дані про поширеність серед студентів з першого по останній курс всіх університетів, іноді просочуються відомості про зловживання в школах та ліцеях. Є деякі свідчення про те, що певний % цієї категорії опитаних мають адекватну вікіпедійну поведінку, а інший відсоток — навпаки. Іноді періодично розглядається питання про переслідування та дискримінацію вікіголіків, що також може бути як підтверджено, так і спростовано статистичними даними. З іншого боку вікіголізм іноді зустрічається у викладачів цих університетів у вкрай витонченій формі: через неможливість (нестачу часу, відсутність інтернету в аудиторії тощо) вікідіяльності вони, користуючись статусом, змушують студентів створювати/редагувати статті вікіпедії. Праця студентів полегшується тим, що викладач не може втриматися і сам підключається до процесу, проте загалом така вікітиранія дуже сприяє поширеності вікіголізму. Виражені мотиви та усвідомлювані потреби у вікіпедізмі можна виявити у різної кількості вікіголіків, що тільки підкреслює необхідність подальшого дослідження цього явища.

Товариство анонімних вікіголіків[ред. код]

Список явно хворих

Література[ред. код]

  • Самовчитель з вікіголізму. Самвидав
  • Довікіпедійна ера. Вікіпедія як зачаток вікіголізму.
  • Вікіголізм для чайників. Товариство анонімних вікіголіків, 20012 р.
  • Синдром набутого ВПдефіциту. Страшні хвороби 21 століття. Міжнародна енциклопедія під редакцією навченого гірким досвідом невиправного, провідного трудовікіголіка всієї Вікі, вікіманіяка третьої гільдії, В. П. Голікова
  • Лікування трудоголізму вікіголізмом. Обмін досвідом// Праці національного конгресу учасників 3-го всесвітнього експерименту з подолання невідворотного. 2005—2009 рр..
  • Як стати вікіголіком?

Див. також[ред. код]

ЗМІ про вікіголізм[ред. код]