Дружба (Тернопіль)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дружба
Тернопіль
Загальна інформація
49°32′40″ пн. ш. 25°34′19″ сх. д. / 49.5445° пн. ш. 25.5720° сх. д. / 49.5445; 25.5720Координати: 49°32′40″ пн. ш. 25°34′19″ сх. д. / 49.5445° пн. ш. 25.5720° сх. д. / 49.5445; 25.5720
Країна Україна Україна
Адмінодиниця Тернопіль
Головні вулиці Мазепи, Бережанська, Карпенка, Винниченка, Лучаковського, Тролейбусна, Львівська, Миру, Дружби.
Заклади освіти
та культури
ЗУНУ, ТНПУ
Парки «Сопільче», «Загребелля», Тернопільський дендропарк
Карта
Дружба. Карта розташування: Тернопіль
Дружба
Дружба
Дружба (Тернопіль)
CMNS: Дружба у Вікісховищі

«Дру́жба» — мікрорайон Тернополя, розташований на правому березі річки Серет і Тернопільського ставу, у західній частині міста.

Транспортне сполучення з центром здійснюється всього через два мости: між вулицею Мазепи і Руською та на Об'їзній. З півдня межує із селом Петриків Тернопільського району.

Історія[ред. | ред. код]

Давня історична назва цієї місцевості, що тепер є мікрорайоном «Дружба» — Загребелля. Такий топонім з'являється, вочевидь, у 50-х рр. XVI ст., коли в місті постав замок на березі ставу і споруджено греблю. У польській історіографії він йменувався «Zagrobla» чи «Zagrobela». Урочище Загребелля дало назву селу, що виросло на правому березі Серету і приєднане до Тернополя 1 січня 1926 р.[1]

А в мікрорайон «Дружба» територію перейменовано в радянський час. Це була типова назва для частин міст у СРСР, що означала братерство радянських народів та інтернаціоналізм. Мікротопонім і ойконім «Загребелля» зберігся у назві регіонального ландшафтного парку.

Упродовж XVIXVII століть Загребелля — відносно малозаселена територія. Втім, Львівський тракт (збігається із сучасною вул. Львівською, простягався далі по сучасній Руській) вже тоді має чимале транзитне значення, адже Тернопіль зростає саме як ремісничо-торговельний центр. На ньому збудована кам'яна друга брама міста. Не втратив Львівський шлях своєї ролі в Австрійській та Австро-Угорській імперії. Як зазначають письмові джерела, лише дві центральні вулиці Тернополя — Львівська і Міцкевича — були міського типу, решта 80 — вузькі, без твердого покриття, завалені сміттям.

Радянські історики наголошували, що саме цією дорогою у 1901—1903 роках через Тернопіль зі Львова проходив головний шлях транспортування газети «Іскра». Звідси шлях проходив до Збаражу, Теофіполя, Гусятина і в Росію. За неповними даними через місто за 3 роки пройшло понад 90 пудів літератури.

Загребелля зазнало значних руйнувань після Першої та Другої світових воєн, 85% будівель лежало в руїнах.[2] Зі встановленням радянської влади у місті почалася активна розбудова житлового масиву.

Географічно село Загребелля простягалося вздовж сучасної вулиці Мазепи та Львівської, на півночі межувало з Кутківцями, з півдня височіла Петриківська гора, а перед нею простягався яр. Під час будівництва житлового масиву яр засипали. На цьому місці — вулиця Миру. А на Петриківській горі, де ще у післявоєнні роки була чинбарня, виросли дружбівські новобудови.[3]

Першими розбудували сучасні вулиці Дружби, Мазепи. Далі на черзі була вулиця Миру. Потім почалося будівництво вулиці Карпенка.

У 1969 році педагогічний інститут перевели з Кременця у Тернопіль. Відтак, з початку 70-х почалася активна розбудова студентського містечка педуніверситету. Приблизно у той же час починається і розбудова студентського містечка Тернопільського національного економічного університету.

Післявоєнна розбудова масиву «Дружба» відбувалася не так вже й швидко як це здається. Так, до кінця 50-х років міст на греблі був дерев’яний. А від греблі і аж до Середньої церкви (Церква Різдва Христового, що на вул. Руській) тягнувся бульвар. Під час будівництва тролейбусної лінії бульвар ліквідували, так само і ліквідували дерев’яний міст на греблі, його замінили на сучасний (міст біля «Маяка»).

У грудні 1975 року в Тернополі запустили перший тролейбус. Втім, регулярні маршрути тролейбуси почали здійснювати у 1976 році. Перші тролейбусні маршрути з’єднували центральну частину міста із масивом «Дружба».

Пік розбудови мікрорайону «Дружба» припадає якраз на середину 1970-х років. У цей час активно зводили житлові багатоповерхівки, прокладали дороги, тролейбусні лінії тощо.

Наприкінці 70-х на місці болота і торфових розробок почали зводити гідропарку «Топільче». Першу чергу гідропарку відкрили тільки у 1983 році.[4]

У роки незалежності «Дружба» активно розбудовується у західному та південному напрямках. Міська влада планує тут створити новий мікрорайон з розвиненою інфраструктурою[2].

Вулиці, провулки та площі[ред. | ред. код]

Вигляд на вулиці Макаренка, Громницького, Лучаківського

У зв'язку з російсько-українською війною міськрадою Тернополя було прийнято рішення запропонувати перейменувати вулицю Макаренка на вулицю Іванни Блажкевич, вулицю Достоєвського на вулицю Ілярія Бриковича. 11 липня 2022 року - вулиці Макаренка і Достоєвського отримали нові назви, в назву вулиці Лучаківського внесено технічні зміни — назву змінено на вулицю Володимира Лучаковського.

Вулиця Володимира Винниченка

Транспорт[ред. | ред. код]

До мікрорайону курсують комунальні автобуси №1А, 9, 23, 29, 31, 32, 35, маршрутні таксі2, 3, 5, 5А, 11, 12, 15, 16, 17, 19, 27, 33, тролейбуси №2, 3, 5, 11, а також всі, що прямують в депо або на маршрут. В межах мікрорайону налічується понад 30 зупинок громадського транспорту. [5]

Храми[ред. | ред. код]

Греко-католицькі[ред. | ред. код]

Православні[ред. | ред. код]

  • Храм Всіх святих Землі української

Інші[ред. | ред. код]

  • Церква Християн Віри Євангельської «Світло для світу»

Навчальні заклади[ред. | ред. код]

Виші:

Школи:

Відомі люди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Dz.U. 1925 nr 124 poz. 883 Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 2 grudnia 1925 r. o zmianie granic gminy miejskiej Tarnopol. [Архівовано 13 жовтня 2016 у Wayback Machine.] (пол.)
  2. а б Історія Тернополя: мікрорайон «Дружба» [Архівовано 5 грудня 2014 у Wayback Machine.] // 0352. — 2011. — 7 серпня.
  3. Бойцун, Л. (2003). Тернопіль у плині літ: Історико-краєзнавчі замальовки. Тернопіль: Джура. с. 41. ISBN 966-8017-50-1.
  4. Спочатку була “Дружба” | Міщанське братство Тернопіль. mb.te.ua. Процитовано 24 вересня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  5. detransport.com.ua