Олієбол

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олієбол
Олієбол
Тип солодощі
Походження Нідерланди Нідерланди
Входить у національні кухні Нідерланди
Необхідні компоненти борошно
молоко
цукор
яйця
дріжджі
родзинки
Зазвичай використовувані компоненти сколотини
пиво
сухофрукти
цукати
фрукти
Схожі страви Панетоне, Пандоро, Штолен, Ваночка, Козонак, Керстстол, Різдвяний пудинг, Фруктовий хліб, Бременський клабен

Олієбол (нід. Oliebol), множ. олієболлен (нід. Oliebollen), (фр. Croustillons), (нім. Ölkugeln), «олійні кульки» або «олійні цибулини» - кондитерський виріб, традиційні бельгійські та голландські пончики, приготовані у фритюрі, які подають на Новий рік на святковий стіл, а також їдять на новорічних і різдвяних ярмарках.[1]

За традицією на Новий рік, коли годинник б'є дванадцять, голландці відкорковують шампанське і закушують його олієболами. Мешканці Нідерландів вірять, що вони приносять удачу та щастя в новому році. Ймовірно, це повір'я пов'язане з німецькою легендою про чаклунку Перхту, яка на Йоль спускається на землю в оточенні злих духів, щоб карати людей своїм мечем (за іншою версією, щоб поживитися вмістом їхніх шлунків), але він буде ковзати по тілу, якщо наїдатися жирною їжею[2].

Американський дослідник Пол Маллінс у своїй книзі «Глазурована Америка: історія пончика» прийшов до висновку, що олієболи (olykoek) можуть вважатися прабатьками сучасних американських пончиків (донатів). Вони потрапили в Північну Америку з першими голландськими колоністами[3].

Назва[ред. | ред. код]

Дівчина з каструлею, наповненою олієболами (Альберт Кейп, бл. 1652)

Протягом багатьох століть використовувався термін oliekoek («олійний пиріжок»). Так, «oliekoeken» на картині Альберта Кейпа (бл. 1652) дуже схожі на сучасні олієболи. Протягом XVI століття слово oliebol ставало дедалі популярнішим. У 1868 році Великий словник голландської мови Ван Дейла записав ці пончики як «oliebol». Однак в той час це не був загальновживаний термін, про це свідчить Словник нідерландської мови (1896). Oliekoek згадується в ньому як більш поширена назва. Але з початку ХХ століття цей популярний голландський кондитерський виріб визначають уже тільки як oliebol[4].

Походження[ред. | ред. код]

Вважається, що подібні смажені булочки вживалися німецькими племенами на території нинішніх Нідерландів ще за часів святкування язичницького свята Йоль, в період між 26 грудня і 6 січня.

За іншою версією, олієбол прибув з Португалії. Передбачається, що португальські євреї, які тікали в Нідерланди від інквізиції, привезли з собою і цей рецепт. Олія в рецепті й назві — це пам'ять про священну олію, яку заливали в менори — семисвічники в Єрусалимському храмі.

Найраніший виявлений рецепт oliekoecken був знайдений в голландській кулінарній книзі 1668 року De verstandige kock («Мудрий кухар»)[5].

Шляхи вирішення енергетичної[ред. | ред. код]

У деяких регіонах Бельгії (Фландрії) це кондитерський виріб також називають Smoutebollen або Smoutebol (нім. Schmalzkugeln), тому що традиційно їх готували на салі, тваринному жирі (у Голландії їх смажили на ріпаковій олії). Інша відмінність між голландським олієболом і фламандським смоутеболом полягає в тому, що смоутебол зазвичай не має начинки, на відміну від голландського олієбола. Начинка олієбола може складатися з родзинок, смородини, яблук, шматочків апельсина або збитих вершків.

Приготування[ред. | ред. код]

Тісто зазвичай виготовляється з борошна, яєць, дріжджів, розпушувача, солі, теплого молока або сколотин. Замість дріжджів іноді використовується пиво. Тісто має піднятися за годину, щоб олієбол став досить м'яким. Олієболи можна заправляти родзинками, цукатами, смородиною або яблуками. Пончики готують, опускаючи невелику кількість рідкого тіста в каструлю з розпеченою олією, формуючи кульки за допомогою двох ложок або щипців для морозива. Готові олієболи зазвичай посипають цукровою пудрою[6].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Sijs, Nicoline van der. Cookies, Coleslaw, and Stoops: The Influence of Dutch on the North American Languages. — Amsterdam UP, 2009. — С. 135. — ISBN 978-90-8964-124-3.
  2. html Oliebollen: Welcoming the New Year with a Dutch Tradition[недоступне посилання]
  3. Glazed America: IUPUI anthropologist examines doughnut as symbol of consumer culture. Архів оригіналу за 15 серпня 2019. Процитовано 13 травня 2020.
  4. Word of the Day - plasticity - Dictionary.com. Архів оригіналу за 4 квітня 2019. Процитовано 6 квітня 2019.
  5. htm Oliebollen en oliekoeken[недоступне посилання] (нід.)
  6. Голландські пончики (oliebollen). Архів оригіналу за 18 листопада 2019. Процитовано 13 травня 2020.