Штолен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Штолен
Штолен
Походження Німеччина Німеччина
Входить у національні кухні Німеччини
Схожі страви Панетоне, Пандоро, Ваночка, Керстстол, Різдвяний пудинг, Фруктовий хліб, Бременський клабен, Олієбол

Што́лен (нім. Stollen або нім. Christstollen) — традиційна німецька ​різдвяна випічка. Найпоширеніший різновид штолена — це штолен із начинкою з родзинок і цукатів, хоча попит мають також рецепти з маком, горіхами або марципаном. Штолен готують зі здобного дріжджового тіста, при цьому потрібно дотримуватися певних пропорцій. Для штолена з цукатами: на 10 кг борошна використовують не менше як 3 кг вершкового масла або маргарину та 6 кг лимонних і апельсинових цукатів. Зрозуміло, що кожен пекар має свій рецептурний склад приправ і спецій, які надають штоленам різних пекарень особливого смаку. Після випічки штолен просочують розтопленим вершковим маслом та посипають цукровою пудрою. Штолени випікають заздалегідь, іноді за місяць до Різдва, у прохолодному місці вони можуть зберігатися два-три місяці.

Історія[ред. | ред. код]

Штолен — традиційна німецька випічка, яка своєю формою та білим кольором повинна була «нагадувати» загорнутого у пелюшки Христа-немовлятка. Вперше штолен письмово згадувався 1329 року в Наумбурзі на Заале як різдвяне підношення місцевому єпископу. Тоді штолен споживали у різдвяний піст, тому дріжджове тісто готувалося на воді з додаванням ріпакової олії. Смак такого штолена не подобався німецьким шляхтичам, через те в середині XV століття саксонський курфюрст Ернст та його брат герцог Альбрехт звернулися до Папи Римського Миколая V із проханням скасувати заборону на використання вершкового масла, проте отримали відмову. Лише у 1491 році Папа Інокентій VIII у своєму бреве, відомому як «масляне», дав згоду на заміну ріпакової олії на масло у приготуванні штолена, але з умовою «покаяння» у формі фінансової підтримки будівництва Фрайберзького собору. Отож можна сказати, що до створення сучасної рецептури штолена Папа Римський долучився також. За переказами, ідея додати у різдвяний штолен поживні складники — фрукти та горіхи — спала придворному пекарю Генріха Драздо з Торгау. «Драздовський штолен» мав попит по всій Саксонії.

Дрезденський штолен — найвідоміший різновид цієї випічки — вперше згаданий 1474 року в рахунку, виставленому дрезденському двору. З 1500 року дрезденський штолен почали регулярно продавати на Штрицельмаркті — різдвяному ярмарку в Дрездені. З 1560 року серед дрезденських пекарів існує традиція передавати владним князям величезні різдвяні кекси (штолени) вагою в 36 фунтів. У 1648 році дрезденські пекарі домоглися того, що на цьому ярмарку стали продавати винятково штолени, виготовлені в Дрездені.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]