Принцеса-наречена

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Принцеса-наречена
The Princess Bride
Жанр Пригодницький фільм
комедія
сімейний фільм
фентезі
мелодрама
Режисер Роб Райнер
Продюсер Роб Райнер
Ендрю Шейнман
Норман Лір
Сценарист Вільям Голдман
На основі Принцеса-наречена (роман)d
У головних
ролях
Кері Елвес
Робін Райт
Менді Патінкін
Кріс Сарандон
Оператор Адріан Біддл
Композитор Марк Нопфлер
Художник Norman Garwoodd
Кінокомпанія 20th Century Fox
Дистриб'ютор 20th Century Fox, Netflix і Disney+
Тривалість 98 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 1987
Кошторис 15 млн дол. США
Касові збори 130 857 814 дол. США
IMDb ID 0093779
princessbrideforever.com
CMNS: Принцеса-наречена у Вікісховищі

«Принцеса-наречена» (англ. The Princess Bride) — романтичний фентезійний фільм 1987 року, знятий режисером Робом Райнером за мотивами однойменного роману американського письменника Вільяма Голдмана[en]. Сценарій до фільму написаний самим Голдманом.

Фільм посів 50-ту позицію у списку «100 найсмішніших фільмів» телеканалу Bravo й увійшов до 100 найкращих американських фільмів про кохання за 100 років за версією AFI.

На 5 вересня 2021 року фільм займав 245-ту позицію у списку 250 кращих фільмів за версією IMDb.

Сюжет[ред. | ред. код]

Початок фільму обрамлено сценою: до хворого хлопчика, який вимушений залишатися вдома (Фред Севідж) приходить дідусь (Пітер Фальк). Він приносить хлопчикові у подарунок книгу С. Моргенштерна «Принцеса-наречена», яку відразу ж починає читати онуку. Основний сюжет фільму — казка, яку читає дідусь.

У вигаданій країні Флорін на маленькій фермі жила прекрасна дівчина, на ім'я Жовтець (англ. Buttercup; Робін Райт). Її улюбленим заняттям було кататися на коні й дошкуляти різними завданнями молодого наймита Вестлі (Кері Елвес), який працював на фермі. І на всі її накази, навіть часом досить безглузді, він завжди відповідав одне: «Як побажаєш». З часом Жовтець розуміє, що Вестлі закоханий в неї, і відповідає взаємністю.

Щоб заробити грошей на весілля, Вестлі змушений покинути ферму і шукати удачі за морем. Незабаром Жовтець отримує звістку, що корабель, на якому поплив Вестлі, був захоплений Жахливим Піратом Робертсом (англ. Dread Pirate Roberts), який ніколи не залишає бранців живими.

Проходить п'ять років і Жовтець, яка вважає Вестлі мертвим, погоджується побратися з принцом Хампердінком (Кріс Сарандон). Однак перед самим весіллям дівчину викрадає трійця бандитів: сицилійський кримінальний геній Визіні (Воллес Шон), іспанський майстер фехтування Ініго Монтойя (Менді Патінкін) і гігант з Гренландії, на ім'я Феззік (Андре Гігант). Через деякий час вони помічають, що їх переслідує людина в масці, одягнена у чорне. Також за ними в погоню виступив принц Хампердінк із загоном.

Щоб позбутися людини в чорному, від трійці відділяється Ініго Монтойя. Перед тим як битися, він цікавиться, чи не шестипалий його супротивник — людина в чорному показує, що ні. Ініго розповідає, що його батька вбив чоловік із шістьма пальцями на правій руці, і він вже двадцять років шукає шестипалого вбивцю, щоб помститися. Потім він б'ється на шпагах з людиною в чорному, але програє.

Зупинити загадкового переслідувача намагається гігант Феззік — він погоджується боротися без зброї, але також виявляється переможеним. Людина в чорному наздоганяє Віззіні, який тримає Жовтець заручницею, і пропонує йому інтелектуальну дуель. Він придумав хитромудрий план з двома кубками і отрутою — Віззіні потрібно вгадати, у який з кубків підсипано отруту. Після довгих роздумів Віззіні випиває один з кубків і моментально помирає, бо отруєні були обидва кубки.

Звільнивши Жовтець, людина в чорному заявляє їй, що він — той самий Жахливий Пірат Робертс, який убив Вестлі. Жовтець в люті штовхає його з високого пагорба і кричить, що бажає йому смерті, а у відповідь чує: «Як побажаєш». Жовтець розуміє, що перед нею був сам Вестлі, який пізніше розповідає свою історію. Виявляється, справжній капітан Робертс зробив його своїм наступником і ватажком піратів. Жовтець і Вестлі намагаються втекти від погоні, направленої принцом. Вони ховаються на Вогняному болоті, проте на виході їх наздоганяє Хампердінк. Жовтець повертається до принца в обмін на обіцянку, що Вестлі відпустять, але той віддає бранця свого шестипалому «візиру» графу Тайрону Ругену (Крістофер Гест), який ставить досліди на людях в таємній камері тортур — Ямі відчаю, досліджуючи біль.

Жовтець заявляє Хампердінку, що не вийде за нього заміж, тому що любить Вестлі. Принц пропонує угоду — він відправить на пошуки Вестлі, який з піратами нібито плаває біля берегів Флоріна, свої самі швидкі кораблі, але якщо Вестлі не з'явиться, то Жовтець повинна буде вийти за Хампердінка. Дівчина погоджується, але з часом розуміє, що принц обдурив її. Хампердінк же спускається в Яму відчаю і влаштовує Вестлі смертельні тортури.

Ініго Монтойя та Феззік залишилися живі після поєдинків з людиною в чорному. Ініго, що не знає про смерть Віззіні й чекає його повернення, поселився в Злодійському лісі поблизу королівського замку. Феззік же записався в Жорстокий загін, який наказав сформувати Хампердінк, щоб напередодні весілля очистити Злодійський ліс. Під час облави в лісі друзі зустрічаються і Феззік розповідає Монтойї, що Віззіні помер і знайшовся шестипалий — граф Руген, радник принца. Але щоб помститися, потрібно якось пробратися до замку, що добре охороняється. Ініго вважає, що організувати це під силу лише людині в чорному. Їм вдається знайти камеру тортур, а в ній непритомного Вестлі. Друзі повертають його до життя за допомогою старого чарівника Макса-чудотворця (Біллі Крістал).

Утрьох вони складають план, як проникнути в замок, і успішно його здійснюють. Ініго знаходить Ругена і в тривалому поєдинку вбиває його. Вестлі й Жовтець зустрічаються знову, і всі четверо разом покидають замок, зруйнувавши плани принца Хампердінка.

В ролях[ред. | ред. код]

Саундтрек[ред. | ред. код]

The Princess Bride
Музика до фільму
Композитор Марк Нопфлер
Виконавець Марка Нопфлера
Дата випуску 12 листопада 1987
Жанр тема фільму
Тривалість 39:25
Лейбл Vertigo Records
США Warner Bros.
Продюсер Марк Нопфлер
Хронологія Марка Нопфлера
Попередній
←
Comfort and Joy
Last Exit to Brooklyn
Наступний
→
* Allmusic 4.5/5 зірок[1]ссылка

Автор музики Марком Нопфлером, за виключенням "Storybook Love". 

#НазваТривалість
1.«Once upon a Time… Storybook Love»4:00
2.«I Will Never Love Again»3:04
3.«Florin Dance»1:32
4.«Morning Ride»1:36
5.«The Friends' Song»3:02
6.«The Cliffs of Insanity»3:18
7.«The Swordfight»2:43
8.«Guide My Sword»5:11
9.«The Fire Swamp and the Rodents of Unusual Size»4:47
10.«Revenge»3:51
11.«A Happy Ending»1:52
12.«Storybook Love[2]»4:24

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Johnny Loftus. The Princess Bride (Original Soundtrack). Overview (англ.). Allmusic. Архів оригіналу за 28 серпня 2011. Процитовано 4 квітня 2010. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |datepublished= (довідка)
  2. композитор та виконавець — Віллі Девіль

Посилання[ред. | ред. код]