Річард Армітедж (актор)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Річард Армітедж
англ. Richard Armitage
Ім'я при народженні Річард Кріспін Армітедж
Richard Crispin Armitage Harington
Народився 22 серпня 1971(1971-08-22) (52 роки)
Лестер, Англія
Громадянство Велика Британія Велика Британія
Діяльність актор
Alma mater Лондонська академія музичного та драматичного мистецтва[1], Pattison Colleged і Brockington Colleged
Роки діяльності 1988 — наш час
IMDb ID 35514

CMNS: Річард Армітедж у Вікісховищі

Річард Кріспін Армітедж (англ. Richard Crispin Armitage) (народився 22 серпня 1971) — англійський теле- та театральний актор, прославився у Великій Британії після головної ролі Джона Торнтона у місцевому телесеріалі Північ та Південь[en](2004)[2]. Проте міжнародне визнання Армітедж отримав після ролі короля гномів Торіна Дубощита у трилогії Пітера Джексона «Гоббіт»[3]. Іншими відомими ролями були Джон Проктор[en] у п'єсі Артура Міллера «Суворе випробування[en]», Френсіса Долархайда[en] у американському телесеріалі «Ганнібал»[4], Лукаса Норта[en] у британській телевізійній драмі «Spooks[en]»[5], Джона Портера у британському драматичному телесеріалі «Удар у відповідь»[6] та Гая Гісборна у британській телевізійній драмі «Робін Гуд». Недавно він озвучив Тревора Белмонта[en] у мультсеріалі Кастлванія, адаптованому Netflix.

Після закінчення  Лондонської академії музичного та драматичного мистецтв, Армітедж спочатку грав у театрі та був членом Королівської шекспірівської компанії[en] . Проте, коли зауважив, що головні ролі віддають відомим акторам, на чиє ім'я приходить публіка, він перейшов у кіно та телебачення. Після дванадцяти років, здобувши визнання Аремітедж повернувся на сцену у 2014, де зіграв свою першу головну роль у великій постанові -  Джона Проктора із «Суворого випробування[en]», постановка The Old Vic[en][7][8]. За це його номіновано, як кращого актора, на Премія Лоуренса Олів'є[9].

Баритон Армітеджа є однією з його торгових марок. Він працює при озвученні з 2006 року. Під час роботи над телесеріалом Робін Гуд, його попросили записати аудіокниги для першого сезону цього серіалу. Після того Аремтедж записав багато відомих аудіокниг та працював оповідачем на багатьох теле- та радіошоу, рекламі.

Ранні роки та освіта[ред. | ред. код]

Армітедж народився в Лестері, Англія, молодший син у сім'ї секретаря Маргарет та інженера Джона Армітеджа. У Річарда є старший брат Кріс[10]. Після закінчення громадської початкової школи Ханкоте, Ханкоте[en], Блейбі[en], Лестершир він перейшов у місцеву загальноосвітню школу — Коледж Брокінгтон[en] у Едрербі[en], Лестершир.

У Бруклінгтоні Армітедж проявив інтерес до музики — грав на віолончелі у школі та місцевих оркестрах, навчався гри на флейті. У чотирнадцять він отримав грант від місцевої влади Лейстерширу, що дозволило матері перевести його до Коледжу Петтісон[en] у Ковентрі, an незалежна школа-інтернат, що спеціалізується на мистецтві, щоб він міг зосередитися на драмах та танцях[11][12][13].

На момент її закінчення Армітедж отримав Рівень А у музиці та англійській мові[14], та акторський досвід у місцевих аматорських та професійних постановках: Сніговий човен (англ. Showboat), «Половина шестипенсовика[en]», «Орфей і підземний світ» (у ролі Діоніса) і «Гобітта» (у ролі ельфа) у театрі Нова Олександра[en] (більш відомий як «The Alex»), Бірмінгем.

Кар'єра[ред. | ред. код]

1988—2003: Рання робота[ред. | ред. код]

Після закінчення Коледжу Паттісон in 1988, Армітедж шість місяців працював у Нічному цирку у Будапешті для отримання картки Equity[en], тогочасної вимога для фахівці з розваг, що працюватимуть у Великій Британії[15]. Повернувшись до Англії, він продовжував кар'єру в музичному театрі — працював асистентом хореографа[16].

У 1992 році Річард почав сумніватись в тому, що музичний театр був правильною кар'єрою, тому з 1993 він  став навчатись акторській майстерності у Лондонській академії музичного та драматичного мистецтва (LAMDA)[17]. «Мені потрібно було зробити щось набагато правдивіше, ніж музичний театр. Для мене це було трохи театрально, і все про стояння на сцені та демонстрації. Я шукав щось інше, тому я повернувся до драматичної школи.»[18]

Після закінчення трирічної програми LAMDA він повернувся на сцену на другорядну роль у Макбеті та  The Duchess of Malfi[en] виробництва Royal Shakespeare Company[en], «Гамлеті» та «Four Alice Bakers» у Репертуарному театрі Бірмінгему[en]. У той же час він грав невеликі ролі на телебаченні та у кіно[19]. У 2002 Річард зіграв у «Use Me As Your Cardigan» виробництва Charm Offensive[20].

Цього ж року Армітедж зіргав у його першій великій телевізійній ролі, як  Джон Стендрінг у драмі виробництва BBC Будинок акул[en] (2002)[21]. «Це був перший раз, коли я пішов на прослуховування за певним персонажем... Це була мала роль, але це було щось, що потрапило мені в зуби … я не міг повернутися. Я знав, що мені треба буде до усього підходити так само»[22]. Після цього він грав допоміжні ролі в телепрограмах «Between the Sheets[en]»[23], Cold Feet[en] (сезон 5)[24] та Еліта спецназу (сезон 2)[14][23].

2004–10: Успіх на телебаченні[ред. | ред. код]

Навесні 2004, Арімітедж зіграв свою першу головну роль як власник текстильної фабрики Джон Торнтон у телесеріалі BBC «Північ та Південь[en]» авторства Елізабет Гаскелл[25]. Режисер та продюсери мали виставити малознайомого актора для своєї провідної ролі (він був першим актором прослуховування на роль)[26], але їх інстинкти виявилися правильними. «Північ та Південь[en]» був несподіваним успіхом, і Армітедж тієї ночі став сенсацією у Великій Британії[27]. Його називали новим «Містером Дарсі»[28][29] (посилаючись на «пана Дарсі» Коліна Ферта, якого багато хто вважає основним романтичним головним героєм). Армітедж ніколи не сприймав Джона Торнтона як ідеальним романтичним героєм і був здивований  такою реакцією[30]. Натомість він сказав, що його особисто зацікавила роль, оскільки його родина його батька була ткачами. Він вказував дуалізм Торнтона, який захопив його у персонажі. «Мене захоплює спогладання дихотомії між потужним, майже жахливим, підприємцем та таким вразливим хлопчиком»[26].

Річард Армітедж у  2010 на церемонії нагородження премії BAFTA TV

У 2005, він грав Пітера Мак Даффа[en] у Макбеті у серіалі BBC.[31] Він гав у Імпресіоністах[en], грав молодого Клода Моне,[32] та Доктора Алека Трека  у медичному серіал про роботу Авіаційної екстреної медичної допомоги Лондона[en]  «Золота година[en]»[33]. Його перша істотна роль у фільмах була в самостійному фільмі Замерзлі[en][34].

У 2006, Армітедж грав Гая Гісборна у серіалі BBC «Робін Гуд», що знімався повністю в  Угорщині[17]. «Щоб зберегти характер Гая, ви повинні знайти конфлікт у ньому. Він роздирає між добром і злом, між тими, хто хоче бути і хто він насправді. Він міг бути добрим чоловіком, але він постійно потурає своїй смертельній ваді — він хоче слави будь-якою ціною»[35]. Наближаючись до третьої серії, він сказав, «Мені подобається грати в нього, але з таким персонажем, як Гісборн, якщо ти даєш йому те, що йому потрібно, то таким чином все закінчиться. Цей персонаж цікавий лише тоді, коли він не отримує те, що хоче, незалежно від того, чи це влада, гроші чи дівчина»[36]. Третій, останній сезон Робіна Гуда почався 28 березня 2009.

20 травня 2009, Армітедж з'явився на BBC1 у драмі Moving On[en] як Джон Малліган.

У травні 2010, Армітедж знімається у ролі колишньго бійця Спеціальної повітряної служби Британської армії Джона Портера в «Ударі у відповідь»[6] Зйомки проходили у Південній Африці. Армітаж виявив, що основне випробування полягає в тому, щоб показати, як персонаж може бути тренованим убивцею, маючи сімейне та домашнє життя[37]. «Врешті-решт, це був персонаж, у якому мене приваблювала історія людини, яка приймає рішення під тиском, і це рішення має ударну дію на все життя» сказав Річард. «Він йде в пошуках спокути, як і раніше вважає, що він зробив правильні речі, навіть якщо це коштувало життя трьох його друзів… Там гнів і є несправедливість. Це наче, „Я зробив правильну річ, з неправильним результатом“»[38].

2010–по теперішній час[ред. | ред. код]

21 жовтня 2010, Пітер Джексон анонсував Армітеджа у ролі Торіна Дубощита у кінотрилогії «Гоббіт»[3]. Основна зйомка в Новій Зеландії тривала з березня 2011 року по липень 2012 року (розбиті на три знімальні блоки з перервами між собою)[39]. Усі три фільми вийшли в грудні, починаючи з «Хоббіт: Несподівана подорож» у 2012, «Хоббіт: Пустка Смога» у 2013 та «Хоббіт: Битва п'яти воїнств» у 2014. Армітаж вважав, що це чудова можливість, зважаючи, що він виріс на цих книгах. Він зізнався, що одним з його перших персонажів був ельф у Гоббіті у театрі «Alex» у Бірмінгемі[40]. Він описує характер Торіна як складний і недосконалий, «хтось, що мав сумніви та побоювання, він мав ніжну сторону, можливо, самотню сторону»[41]. Він зазначає, що сцена з Баліном в Bag End показує внутрішню чутливість персонажа та страх невдачі, «не вдалося, де його батько та його дідусь також не змогли»[41].

Негайно після завершення зйомки Гоббіта, Армітедж полетів до Детройту, аби взяти участь у фільмі «Шторму назустріч»[42][43] у ролі Геррі Фуллера, викладача з двома підлітковими синами[44]. Фільм виробництва New Line вийшов на екрани у серпні 2014[45].

У інтерв'ю за вересень 2014, Армітедж виявив, що буде грати короля Олерона у Алісі в Задзеркаллі[46][47]. Фільм вийшов у травні 2016.

У жовтні 2014 року Армітаж провів чотири тижні зйомки фільму «Сновида»(англ. Sleepwalker) у районі Лос-Анджелесу. У цьому психологічному трилері, Роджер грає доктора Скотта Вайта, молодшого лікаря у центрі сну. Досі не вказано дату випуску[48][49].

З січні 2015 Річард грав серійного вбивцю Френсіса Долархіда[en] у телесеріалі «Ганнібал»,[50][51] Зйомки проходили у Торонто з січня[52] по квітень[53][54]. Армітедж з'являється у останніх шести епізодах третього сезону,[55][56] заслуживши високу оцінку, широке визнання[57][58][59] і кілька нагород у номінації, включаючи дві перемоги[60][61][62].

Після закінчення «Ганнібала» в кінці квітня 2015, приєднався до знімальної групи Pilgrimage[en][63] у Ірландії[64]. Він грав Сера Раймонда Де Мервілля, французького нормандська 13-го століття, який намагається захистити групу монахів, які супроводжували священну реліквію з Ірландії до Риму[65][66] Зйомки пізніше перемістились у Арденни[67][68][69]

13 травня 2015 стало відомо про участь Річарда у «Clearance», першому англомовному фільмі фінського режисера Аку Лоухіміса[en] у Південній Африці.[70] Це драматичний пригодницький фільм про досвідченого експерта шахтної справи на ім'я Рей (Армітедж) та його вагітну партнерку (Наомі Гарріс[en]) яких викрали у Південному Судані. Джерела відрізняються тим, чи Рій змушений перетинати величезне мінне поле, щоб отримати його свободу[71] чи Рей і його партнер втечуть через величезне мінне поле[70].

12 липня 2015, Армітедж що він збирається почати знімати у «Brain on Fire[en]» у Ванкувері, Канада[72]. Подальші випуски новин надали більше інформації про його роль «Великої людини» Том Кахалана, батька головної героїні історії з життя молодої журналістки Сюзанни Кахалан[en] про її раптове незрозуміле божевілля та одиннадцятигодинну постановку діагнозу одним лікарем[73]. Зйомки почались 13 липня 2015. Прем'єра «Brain on Fire[en]» відбулась на Міжнародному кінофестивалі у Торонто 14 вересня 2016 року[74].

Армітедж зіграв головну роль Даніеля Міллера у серіалі «Берлінська резидентура». Його персонаж, мозковий аналітик з Лендлі, новий агент ЦРУ під прикриттям, завданням якого є знайти «крота» у Берліні. Зйомки переважно проходили у Берліні з листопада 2015 по квітень 2016, частина з них була на Канарських островах. Прем'єра серіалу відбулась на Epix (Epix) у кінці 2016[75][76].

13 липня 2016, компанія Roundabout Theatre[en] анонсувала участь Армітеджа у ролі Кеннета у американській прем'єрі «Love, Love, Love» сценариста Майкла Барнлета[en]. Це перша головна роль актора на америкнській театральній сцені[77].

У січні 2017, приєднався до знімальної групи «Восьми подруг Оушена»[78].

Оповідач[ред. | ред. код]

Армітедж вперше почав працювати при озвученні при роботі у телевізійній драмі Робін Гуд 2006 року. BBC випустило перші чотири епізоди у новелах і запропонувало Армітеджу бути оповідачему у аудіокнигах. В останні роки Армітедж також виконував велику кількість голосових робіт, серед них читання віршів для різних радіопередач і гра у радівиставі виробництва BBC Radio 4 Clarissa: A History of a Young Lady  у ролі ролі Роберта Лавлеса у квітні 2010. Він записав одинадцять аудіокниг: шість на основі серіалу BBC про Гобіна Гуда, Bernard Cornwell's The Lords of the North, три новели Джорджет Геєр для видавництва Naxos AudioBooks (Sylvester, or the Wicked Uncle, Venetia, та The Convenient Marriage) і Гамлет, принц дацький: новела. Він озвучував документальні фільми на телебаченні: Homes from Hell, Empire's Children, Too Poor for Posh School?, The Great Sperm Race, Forest Elephants: Rumble in the Jungle, Surgery School, and Elsa: The Lioness That Changed the World. У 2011 він озвучував серіали про флагман Військово-морських сил Великої Британії HMS Ark Royal[79], 125 Years of Wimbledon: You Cannot Be Serious, та Fraud Squad. Він також забезпечував озвучення багато радіо- та телевізійних рекламних оголошень.

Зв'язок із Річардом III[ред. | ред. код]

Армітедж сподівався грати у драмі про Річарда III. Армітедж народився на річницю Битви при Босворді, де власне і убили Річарда ІІІ, він казав: «Я вважаю, що це чудова історія, соціально-політичний трилер, любовна історія та династична трагедія»[80]. Він вважає, що історія може бути розказана як серіалі з двадцяти мінісерій. Сценарій розроблявся з 2010 року і  «багато людей … зацікавлені [у його виробництві], але немає нікого, хто буде робити крок на газ»[81]. Нещодавно Армітедж заявив, що він все ще зацікавлений в проекті, хоча він має застереження, що він може бути надто високим і занадто старим, щоб грати Річарда III.

Акторський стиль[ред. | ред. код]

Армітаж описав себе як методичного актора ."Так, я думаю, що я є. У певному сенсі це трохи ледаче, тому що це означає, що ти не змушений робити вигляд — тобі просто треба вірити.  Наскільки це можливо, я думаю, що я намагаюся входити і виходити, але я не один з тих людей, які не можуть розмовляти з іншими людьми, тому що я в моєму образі, але я, звичайно, залишаюся з персонажем, так. Він завжди там. Це як маринування щось — ви сидите в маринаді весь час."[82] Він також говорив, що мріяв як його персонаж під час гри Джона Портера і Торіна Дубощита.[83][84] Однак нещодавно він відмовився від лейбла «методичний актор». «Я думаю, що я зосереджений актор. Тому для того, щоб виконувати мою роботу протягом дня, особливо з таким персонажем, я повинен сконцентруватися. Так що мова йде про перебування на сцені, залишаючись у моїй голові на сцені і намагаючись зберегти персонажа зі мною. Це не означає, що я не можу розмовляти або піти та зробити собі чашку кави. Але я дійсно залишаюся з персонажем на 18 місяців.»[85]

Він часто говорить про розвиток і виявлення дуалізму у своїх персонажах.[81] «Якщо мені запропонують роль героя, я негайно шукаю антигероя всередині!… Я бачу все з ззовні і з середини.»[86] Армітедж створює «щоденники персонажів» з цілими біографіями тих персонажів, яких він грає. «Мені було важливо розробити фон для мого персонажа, який буде корисний для всієї подорожі. Багато чого з цього секретно, і ніхто не може це прочитати. Це корисно для мене. Якщо ви граєте щось довгострокове та роль, яка має майбутнє, це майже так, як ви повинні посадити садити сад, до якого вам потрібно буде повернутися в якийсь момент. Якщо Ви не закладете його вчасно, це буде проблемою.»[18]

Фільмографія[ред. | ред. код]

Фільми[ред. | ред. код]

Рік Назва Роль Примітки Ref.
1999 Зоряні війни: Прихована загроза Naboo fighter pilot [87]
1999 Staged Daryl Newman Short film [88]
1999 This Year's Love Smug Man at Party
2005 Frozen Steven
2011 Перший месник Heinz Kruger
2012 Хоббіт: Несподівана подорож Thorin Oakenshield
2013 Хоббіт: Пустка Смога Thorin Oakenshield
2014 Шторму назустріч Gary Fuller
2014 Хоббіт: Битва п'яти воїнств Thorin Oakenshield Win—Сатурн for Best Supporting Actor in a film
2014 The Crucible John Proctor Film capturing live stage performance of the production at The Old Vic [89]
2015 Urban and the Shed Crew Chop
2016 Аліса в Задзеркаллі King Oleron
2016 Brain on Fire[en] Tom Cahalan
2017 Sleepwalker Dr. Scott White
2017 Pilgrimage Sir Raymond De Merville
2018 Вісім подруг Оушена Claude Becker
2019 Будиночок Річард
2019 Моя Зоя Джеймс
2021 Космічні чистильники
2022 The Man from Rome

Телебачення[ред. | ред. код]

Рік Назва Роль Примітки Ref.
1992 Boon Man in pub Series 7, Episode 6: «Message in a Bottle»; uncredited
1999 Cleopatra Epiphanes Television miniseries
2001 Macbeth Angus Television film
2001 Doctors Dr. Tom Steele Series 4, Episodes 58 & 59: «Good Companions» & «Cat's Out of the Bag» [90]
2001 Casualty Craig Parker Series 16, Episode 17: «Playing with Fire»
2002 Spooks Armed police officer Series 1, Episode 4: «Traitor's Gate» [91]
2002 Sparkhouse John Standring BBC drama, television film
2003 Cold Feet Lee Preston Series 5, Episodes 1–6
2003 Ultimate Force Capt. Ian Macalwain Series 2, Episodes 2–6
2003 Between the Sheets Paul Andrews ITV miniseries
2004 North & South John Thornton BBC miniseries
2005 The Inspector Lynley Mysteries Philip Turner Series 4, Episode 1: «In Divine Proportion»
2005 Malice Aforethought William Chatford ITV drama, television film
2005 The Golden Hour Dr. Alec Track Series 1 (4 episodes)
2005 ShakespeaRe-Told Peter Macduff Episode 2: «Macbeth»
2006 The Impressionists Young Claude Monet BBC docudrama, miniseries [92]

[93][94]

2006 CBeebies: Bedtime Hour Himself/Storyteller BBC children's series, 5 episodes [95][96][97]

[98][99]

2006–2009 Robin Hood Guy of Gisborne Series 1, 2 & 3 (37 episodes) [100]
2006–2007 The Vicar of Dibley Harry Kennedy Christmas Special: «The Handsome Stranger»

Christmas Special: «The Vicar in White»
Comic Relief Special: «Wife Swap»

[101]
2007 Inspector George Gently Ricky Deeming Pilot episode: «Gently Go Man» [102]
2007 Miss Marie Lloyd — Queen of The Music Hall Percy Courtenay BBC drama, television film [103]
2007 Agatha Christie's Marple Philip Durrant Series 3, Episode 2: «Ordeal by Innocence» [104]
2008–2010 Spooks Lucas North Series 7–9 (25 episodes)
2010 Chris Ryan's Strike Back John Porter Series 1 (6 episodes)
2009 Moving On John Mulligan Series 1, Episode 3: «Drowning not Waving» [105]
2011 Strike Back: Project Dawn John Porter Series 2, Episode 1
2015 Hannibal Francis Dolarhyde Season 3, Episodes 8–13

Win—Saturn Award for Best Supporting Actor on a television series and Fangoria Chainsaw Awards for Best TV Supporting Actor

2016–present Berlin Station Daniel Miller Main role
2017—2021 Кастлванія Trevor Belmont Main role; voice role
2020 Незнайомка Адам Прайс Мінісеріал
2022 Тримайся ближче Рей Левін Мінісеріал
2023 Одержимість Вільям Ферроу Мінісеріал
2024 Твоя перша остання брехня Джо Беркетт 8 епізодів

Театр (вибране)[ред. | ред. код]

Рік Назва Роль Драматург Місце проведення Примітки Ref.
1995 The Long and the Short and the Tall Macliesh Willis Hall Actors' Centre's Tristram Bates Theatre
1995 The Real Thing Henry Tom Stoppard Old School Manchester
1995 Six Degrees of Separation Flan John Guare Old School Manchester
1995 Death of a Salesman Biff Arthur Miller Old School Manchester
1998 Hamlet Bernardo William Shakespeare Birmingham Repertory Theatre Opened on 22 September 1998 for three-week run. [106]
1999 The Four Alice Bakers Young Richie Baker Fay Weldon Birmingham Repertory Theatre Ran from 23 February to 13 March 1999. [107]
1999–2000 Macbeth Angus William Shakespeare Swan Theatre (Stratford); Theatre Royal, Brighton; Theatre Royal, Bath; The Globe Tokyo; Young Vic; Long Wharf Theatre Royal Shakespeare Company

Opened 2 November 1999 in Stratford; Brighton (24-29 Jan 2000); Bath (1-5 Feb 2000); Tokyo (24 March to 8 April 2000); London (10 April to 3 June 2000); New Haven, USA (15–25 June 2000).

[108]

[109]

2000–2001 The Duchess of Malfi Delio John Webster Barbican Theatre; various UK theatres; Royal Shakespeare Theatre Royal Shakespeare Company

Opened 10 November 2000 in London; UK tour; Stratford (6 February to 3 March 2001).

[110]
2002 Use Me As Your Cardigan Jez Samantha Ellis Jacksons Lane Ran from 19 February to 9 March 2002.
2010 The Twenty Four Hour Plays Celebrity Gala: The Third Wish Dennis/Himself Stephen Beresford The Old Vic Fundraising event. The first of six short plays performed on 21 November 2010. [111]
2014 Pinter/PROUST: Remembrance of Things Past Swann, Journalist, Brothel Patron Harold Pinter and Marcel Proust 92nd Street Y Unterberg Poetry Center Staged reading. Performed on 16 January 2014 as part of the centenary celebrations commemorating the publication of Swann's Way. [112]
2014 The Crucible John Proctor Arthur Miller The Old Vic Ran from 21 June to 13 September 2014.

Win—Broadway World: UK Awards for Best Leading Actor in a New Production of a Play

2016 Love, Love, Love Kenneth Mike Bartlett Laura Pels Theater Ran from 22 September to 18 December 2016.

Дискографія[ред. | ред. код]

Рік Назва Роль Автор Примітки
2006 Robin Hood: Will You Tolerate This? Оповідач Kristy Neale 13 October 2006 by BBC Audiobooks
2006 Robin Hood: Sheriff Got Your Tongue? Оповідач Kay Woodward 6 November 2006 by BBC Audiobooks
2006 Robin Hood: Who Shot The Sheriff? Оповідач Jacqueline Rayner 6 November 2006 by BBC Audiobooks
2006 Robin Hood: Parent Hood Оповідач Mandy Archer 6 November 2006 by BBC Audiobooks
2007 The Lords of the North Оповідач Bernard Cornwell First published July 2007 by Chivers Audiobooks
2009 Robin Hood: The Witch Finders Оповідач Rebecca Levene April 2009 by Big Finish Productions
2009 Robin Hood: The Siege Оповідач Simon Guerrier 30 June 2009 by Big Finish Productions
2009 Sylvester Оповідач Georgette Heyer 1 July 2009 by Naxos Audiobooks
2010 Venetia Оповідач Georgette Heyer 1 April 2010 by Naxos Audiobooks
2010 The Convenient Marriage Оповідач Georgette Heyer 2 August 2010 by Naxos Audiobooks
2014 Hamlet, Prince of Denmark: A Novel Оповідач A. J. Hartley and David Hewson 20 May 2014 by Audible.com

Win—Audible Award for Best Audiobook of the Year

2015 Classic Love Poems Оповідач William Shakespeare, Edgar Allan Poe, Elizabeth Barrett Browning and more 9 February 2015 by Audible.com
2015 The Chimes Оповідач Charles Dickens 11 December 2015 by Audible.com
2016 David Copperfield Оповідач Charles Dickens 9 February 2016 by Audible.com
2016 Вступ до The Turn of the Screw Співоповідач Henry James 15 March 2016 by Audible.com
2016 Romeo and Juliet: A Novel Оповідач David Hewson 6 December 2016 by Audible.com

Радіо[ред. | ред. код]

  • 2007: BBC Radio 4: The Ted Hughes Letters, як Ted Hughes (29 жовтня 2007)
  • 2007: BBC Radio 2: A War Less Ordinary, оповідач (10 листопада 2007)
  • 2010: BBC Radio 4: Clarissa: The History of a Young Lady, as Robert Lovelace (14 March 2010)[113]
  • 2010: BBC Radio 3: Words and Music: Symphony of a City як оповідач (12 вересня 2010)

Закадрове озвучення[ред. | ред. код]

  • 2007: Channel 4: Empire's Children, оповідач (2 липня 2007)
  • 2009: ITV1: Homes from Hell, оповідач (3 березня 2009)[114]
  • 2009: Channel 4: The Great Sperm Race, оповідач (23 березня 2009)[115]
  • 2010–11: Закадрове озвучення для Santander, теле- та радіореклама
  • 2010: BBC 2: The Natural World, Forest Elephants: Rumbles in the Jungle, оповідач
  • 2010—2011: Закадрове озвучення для Sky Sports HD, теле- та радіореклама
  • 2010: Закадрове озвучення для General Election 2010 Leaders' Debates, радіореклама
  • 2010: Закадрове озвучення для BBC Winter Olympics, теле- та радіореклама
  • 2010: Закадрове озвучення для Alfa Romeo Mito, телереклама
  • 2010: Закадрове озвучення для John Bull Jewelers, радіореклама
  • 2010: ITV: Surgery School, оповідач
  • 2010: Закадрове озвучення для Hyundai ix20, телереклама
  • 2010: BBC: Lost Land of the Tiger, as narrator
  • 2011: BBC: Elsa: The Lioness That eChanged the World, оповідач
  • 2010: Закадрове озвучення для ActionAidUK, телереклама
  • 2011: Закадрове озвучення для Pilsner Urquell, телереклама
  • 2011: Discovery Channel UK: HMS Ark Royal, оповідач
  • 2011: Eden Channel: Trouble in Lemur Land: Phantoms of the Forest, оповідач
  • 2011: BBC2: 125 Years of Wimbledon: You Cannot Be Serious, оповідач
  • 2011: Закадрове озвучення для LG Optimus 3D Smartphone, телереклама
  • 2011: ITV: Fraud Squad, оповідач
  • 2011: National Geographic Wild: Leopards of Dead Tree island, оповідач
  • 2012: ITV: Fraud Squad, другий сезон, оповідач

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Year Work Award Category Result Ref.
2009 Spooks Golden Nymph Awards Outstanding Actor — Drama Series Номінація
2009 Spooks TV Quick Awards Best Actor Номінація
2011 Venetia Audie Awards Best Audiobook Adaptation Номінація [116]
2013 The Hobbit: An Unexpected Journey SFX Awards Best Actor Номінація
2014 The Hobbit: The Desolation of Smaug Empire Awards Best Supporting Actor Номінація [117]
2014 Hamlet, Prince of Denmark: A Novel Audible Best of 2014 Audiobook of the Year Перемога [118]
2014 The Crucible Broadway World: UK Awards Best Leading Actor in a New Production of a Play Перемога
2015 The Crucible What's On Stage Awards Best Actor in a Play Номінація [119]
2015 The Hobbit: The Battle of the Five Armies SFX Awards Best Actor Номінація [120]
2015 The Hobbit: The Battle of the Five Armies Empire Awards Best Actor Номінація [121]
2015 Hamlet, Prince of Denmark: A Novel Audie Awards Best Solo Narration — Male Номінація [122]
2015 The Crucible Olivier Awards Best Actor Номінація
2015 The Hobbit: The Battle of the Five Armies Saturn Awards Best Supporting Actor in a film Перемога [123]
2016 Hannibal Critics' Choice Awards Best Guest Actor/Actress in a Drama Series Номінація
2016 Hannibal Fangoria Chainsaw Awards Best TV Supporting Actor Перемога
2016 Classic Love Poems Audie Awards Best Male Narrator Номінація [124]
2016 Hannibal Saturn Awards Best Supporting Actor on a television series Перемога

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Who trained at LAMDA?Лондонська академія музичного та драматичного мистецтва.
  2. Shannon, Sarah (19 квітня 2006). Richard Armitage: Ladies beware. independent.co.uk. Процитовано 15 січня 2015. 
  3. а б Peter Jackson sets first names for ‘The Hobbit’. deadline.com. 21 жовтня 2010. Процитовано 20 листопада 2013. 
  4. Riley, Travis (13 січня 2015). ’Hobbit’ Star Richard Armitage to Play Toothy Killer on NBC’s ‘Hannibal’. TheWrap. Процитовано 30 червня 2015. 
  5. Davies, Serena (23 жовтня 2008). Spooks: Richard Armitage. The Telegraph. Процитовано 30 червня 2014. 
  6. а б Richard Armitage: from spy to SAS. The Guardian. 5 травня 2010. Процитовано 30 червня 2014. 
  7. Man on Fire: Richard Armitage's explosive turn in The Crucible. theguardian.com. 2 грудня 2014. Процитовано 3 грудня 2014. 
  8. Brown, Kat (29 жовтня 2014). Richard Armitage in The Crucible trailer. telegraph.co.uk. Процитовано 15 січня 2015. 
  9. Olivier 2015 nominees for Best Actor. olivierawards.com. Архів оригіналу за 11 березня 2015. Процитовано 9 березня 2015. 
  10. Richard Armitage Biography. Buddytv.com. 22 серпня 1971. Архів оригіналу за 9 жовтня 2014. Процитовано 30 червня 2014. 
  11. Wark, Penny (13 квітня 2005). In a swoon over me? Sure not. The Sunday Times. Архів оригіналу за 24 вересня 2015. Процитовано 15 січня 2015. 
  12. Collins, Gemma (November 2009). Our Very Own Action Hero. Leicestershire and Rutland Life. Процитовано 14 січня 2015. 
  13. Former city drama student takes the spotlight. coventrytelegraph.net. 20 листопада 2004. Процитовано 15 січня 2015. 
  14. а б Anwar, Brett (Spring 2005). Northern Exposure. Vivid Magazine. Процитовано 14 січня 2015. 
  15. Interview on GMTV with Lorraine Kelly. GMTV. 3 жовтня 2007. 
  16. https://lh3.googleusercontent.com/-QmpVWgdnO1k/TXXjcyTu2QI/AAAAAAAAAmI/I5Bmr0heJXg/s1600/cats1994folr.jpg. Процитовано 21 грудня 2016.  {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  17. а б Nicol, Patrica (30 квітня 2006). Move Over Darcey. Sunday Times. Процитовано 14 січня 2015. 
  18. а б Hemley, Matthew. "Tackling a Tough Shoot, " The Stage, 6 May 2010, p. 30
  19. Richard Armitage. United Agents. Процитовано 20 листопада 2013. 
  20. Use Me As Your Cardigan. Charm Offensive. Архів оригіналу за 6 червня 2013. Процитовано 20 листопада 2013. 
  21. Sparkhouse. bbc.co.uk. Процитовано 19 січня 2015. 
  22. Hendry, Steve (24 жовтня 2009). I rarely turn down work after years of struggling, says Spooks star Richard Armitage. Daily Record. Процитовано 20 листопада 2013. 
  23. а б Laws, Roz (23 листопада 2003). I'm a bed boy. Sunday Mercury. Процитовано 14 січня 2015. 
  24. Cold Feet Cast. tv.com. Процитовано 14 січня 2015. 
  25. North & South. bbc.co.uk. Процитовано 19 січня 2015. 
  26. а б Hall, Jane (6 грудня 2004). Stepping out of the shadows. icNewcastle. Архів оригіналу за 3 лютого 2005. Процитовано 20 листопада 2013. 
  27. Ashworth, Annea (22 грудня 2004). A dashing object of desire. The Times. Процитовано 14 січня 2015. 
  28. Clydesdale, Lindsay (7 грудня 2004). Your Darcy's out the window. Daily Record. Процитовано 14 січня 2015. 
  29. Banham, Rachel (5 лютого 2005). Will Richard be the new Darcy?. Eastern Daily Press. Процитовано 14 січня 2015. 
  30. «Is this the new Mr Darcy?», TV Times, 18 March 2005
  31. The Inspector Lynley Mysteries: In Divine Proportion. bbc.co.uk. Процитовано 19 січня 2015. 
  32. BBC Press Pack: The Impressionists. bbc.co.uk. 30 березня 2006. Процитовано 19 січня 2015. 
  33. Oddy, Jane (10 вересня 2005). Incurable romantic. Daily Express. Процитовано 14 січня 2015. 
  34. Frozen: The Cast. frozenfilm.com. Процитовано 14 травня 2015. 
  35. Robin Hood arrows in for a second series; Richard Armitage is Guy of Gisborne. BBC Press Office. 21 вересня 2007. Процитовано 20 листопада 2013. 
  36. Crook, John (16 вересня 2009). No more Mr. Nice Guy when 'Robin Hood' returns. TwinCities.com. Процитовано 20 листопада 2013. 
  37. Dickson, Jane. "Tough Act, " Readers Digest, U.K., May 2010, p. 38
  38. Stephenson, David. "Hero of a Special Force, " Sunday Express, 2 May 2010. p. # not listed.
  39. 'The Hobbit' Filming Finally Begins in New Zealand. The Hollywood Reporter. 19 березня 2011. Процитовано 20 листопада 2013. 
  40. The Hobbit media conference – full video. 3 News. Архів оригіналу за 14 жовтня 2011. Процитовано 5 листопада 2011. 
  41. а б ‘The Hobbit’: Richard Armitage finds Thorin Oakenshield in ‘Macbeth’. Los Angeles Times. 12 грудня 2012. Процитовано 20 листопада 2013. 
  42. Rottenberg, Josh (11 липня 2012). 'Hobbit' star Richard Armitage lands major role in tornado thriller – EXCLUSIVE. Entertainment Weekly. Процитовано 11 липня 2012. 
  43. Blitchok, Dustin (22 серпня 2012). 'Black Sky' forming as tornado movie films around Oakland County. Oakland Press. Архів оригіналу за 16 October 2012. Процитовано 20 листопада 2013. 
  44. Richard Armitage talks Into The Storm. Collider. 30 червня 2014. Процитовано 30 червня 2014. 
  45. Found-Footage Tornado Pic 'Into the Storm' to Hit Theaters August 2014. Hollywoodreporter.com. 24 вересня 2013. Процитовано 30 червня 2014. 
  46. A cameo in a movie based on a well known novel by Lewis Caroll. Twitter. 12 вересня 2014. Процитовано 25 травня 2016. 
  47. What Role Does Richard Armitage Play in 'Alice Through the Looking Glass'?. romper.com. 24 травня 2016. Процитовано 25 травня 2016. 
  48. Richard Armitage Takes The Lead Role in Elliott Lester’s Psychological Thriller, "Sleepwalker". theanglophilechannel.com. 6 жовтня 2014. Процитовано 3 грудня 2014. 
  49. Ahna O'Reilly, Richard Armitage Rise to Thriller 'Sleepwalker'. deadline.com. 18 листопада 2014. Процитовано 3 грудня 2014. 
  50. @RCArmitage Welcome aboard. Twitter. 13 січня 2015. Процитовано 14 січня 2015. 
  51. Morris, Elle. Celeb Profile Richard Armitage. NewYorkMoves. Процитовано 14 січня 2015. 
  52. @RCArmitage demonstrates blood in the moonlight appears quite black. 23 січня 2015. Процитовано 23 січня 2015. 
  53. Wrapped, to everyone at 'Hannibal' thank you for having me. 20 квітня 2015. Процитовано 20 квітня 2015. 
  54. Hannibal episodes. nbc.com. Процитовано 25 травня 2016. 
  55. Slezak, Michael (13 січня 2015). Hannibal Recruits The Hobbit Star Richard Armitage for Killer Role. TVLine. Архів оригіналу за 14 січня 2015. Процитовано 14 січня 2015. 
  56. Fowler, Matt (13 січня 2015). Hannibal: Richard Armitage cast as The Tooth Fairy Killer. IGN. Процитовано 14 січня 2015. 
  57. Akers, Laura (29 липня 2015). Hannibal season 3 episode 8 review. denofgeek.com. Процитовано 25 травня 2016. 
  58. Keene, Allison (31 липня 2015). TV performer of the week: Richard Armitage, Hannibal. collider.com. Процитовано 25 травня 2016. 
  59. Didelot, Patricia (16 серпня 2015). Richard Armitage shines in thrilling ‘Hannibal’ episode. inquisitr.com. Процитовано 25 травня 2016. 
  60. 2015 Nominees. saturnawards.org. Процитовано 25 травня 2016. 
  61. The 2016 FANGORIA Chainsaw Awards Winners and Full Results. fangoria.com. 10 травня 2016. Архів оригіналу за 10 травня 2016. Процитовано 25 травня 2016. 
  62. Critics' Choice Awards - Television Categories. Архів оригіналу за 2 червня 2012. Процитовано 25 травня 2016. 
  63. First day done. Twitter. 24 квітня 2015. Процитовано 24 квітня 2015. 
  64. That's a wrap on day 1 of Pilgrimage. Twitter. 13 квітня 2015. Процитовано 13 квітня 2015. 
  65. Richard Armitage joins Pilgrimage. Empire Online. 23 березня 2015. Процитовано 23 березня 2015. 
  66. Richard Armitage looks back on The Hobbit and forward to Hannibal. Digital Spy. 28 квітня 2015. Процитовано 28 квітня 2015. 
  67. Day 1 in Belgium Forests #pilgrimage. Twitter. 19 травня 2015. Процитовано 19 травня 2015. 
  68. Wrapped. Twitter. 23 травня 2015. Процитовано 23 травня 2015. 
  69. Last week on Pilgrimage. Twitter. 25 травня 2015. Процитовано 25 травня 2015. 
  70. а б Richard Armitage, Naomi Harris get 'Clearance'. Screen Daily. 13 травня 2015. Процитовано 13 травня 2015. 
  71. Umedia takes on 'Clearance' with Richard Armitage, Naomi Harris. Hollywood Reporter. 13 травня 2015. Процитовано 13 травня 2015. 
  72. Good bye San Diego..Hello Vancouver. Twitter. 12 липня 2015. Процитовано 14 липня 2015. 
  73. Murphy, Niall (13 липня 2015). Richard Armitage joins Gerard Barrett's Brain On Fire as cameras roll in Vancouver. scannain.com. Процитовано 14 липня 2015. 
  74. Brain on Fire World Premiere. tiff.net. Процитовано 29 вересня 2016. 
  75. 'Hannibal' Alum Richard Armitage to Star in Epix Spy Series 'Berlin Station'. Variety. 11 вересня 2015. Процитовано 25 травня 2016. 
  76. EPIX Announces Start of Production for Original Spy Series "Berlin Station". The Futon Critic. 13 листопада 2015. Процитовано 25 травня 2016. 
  77. Casting for Love, Love, Love. roundabouttheatre.org. 13 липня 2016. Архів оригіналу за 21 вересня 2016. Процитовано 20 вересня 2016. 
  78. Lodderhose, Diana (17 січня 2017). Richard Armitage Joins ‘Ocean’s Eight’ Cast. Deadline.com. Процитовано 17 січня 2017. 
  79. HMS Ark Royal. 4 лютого 2011. Архів оригіналу за 14 February 2011. Процитовано 20 листопада 2013. 
  80. Briggs, Moira. "In Conversation With: Richard Armitage, " Vulpis Libris, 8 July 2009.
  81. а б Audio Recording of «Hero of a Special Force» Interview with Richard Armitage conducted by David Stephenson of the Sunday Express, "Richard Armitage, Strike Back, Sky, " 3 June 2010.
  82. Phillips, Emily. "Armitage Talks Strike Back, " Screenrush, 29 April 2010. [Архівовано 4 серпня 2010 у Wayback Machine.]
  83. Richard Armitage: ‘I was a beanpole with a nose I hadn’t grown into’. Mirror Online. 30 травня 2010. Процитовано 20 листопада 2013. 
  84. Dreaming of Thorin – An Interview with Richard Armitage. Legendarium. Процитовано 20 листопада 2013. 
  85. The Hobbit: An Unexpected Journey – Richard Armitage (Thorin Okensheild) DVD Q&A. Facebook.com. Процитовано 20 листопада 2013. 
  86. Maher, Kevin (18 жовтня 2008). Richard Armitage joins the cast of Spooks. The Times (London). 
  87. alicat. Richard Armitage in Star Wars: The Phantom Menace. www.richardarmitagenet.com. Архів оригіналу за 13 серпня 2017. Процитовано 15 листопада 2017. 
  88. Staged trailer starring Richard Armitage and Jennifer Lawrence. vimeo.com. 2013. Процитовано 18 січня 2015. 
  89. Burrows, Lisa-Marie (9 грудня 2014). The Crucible On Screen Review: Epic, Emotional and Utterly Compelling. filmandtvnow.com. Процитовано 15 січня 2015. 
  90. Doctors - Season 4. tv.com. Архів оригіналу за 23 січня 2019. Процитовано 19 січня 2015. 
  91. Spooks: Episode 4 Credits. bbc.co.uk. Процитовано 19 січня 2015. 
  92. The Impressionists. bbc.co.uk. Процитовано 29 вересня 2016. 
  93. The Impressionists. bbc.co.uk. Процитовано 29 вересня 2016. 
  94. The Impressionists. bbc.co.uk. Процитовано 29 вересня 2016. 
  95. Richard Armitage reads Winnie in Winter. youtube.com. Процитовано 29 вересня 2016. 
  96. Richard Armitage reads I'm Not Going Out There. youtube.com. Процитовано 29 вересня 2016. 
  97. Richard Armitage reads The Lost Acorns. youtube.com. Процитовано 29 вересня 2016. 
  98. Richard Armitage reads Flat Stanley. youtube.com. Процитовано 29 вересня 2016. 
  99. Richard Armitage reads Trouble at the Dinosaur Cafe. youtube.com. Процитовано 29 вересня 2016. 
  100. Robin Hood: Episode Guide. bbc.co.uk. Процитовано 19 січня 2015. 
  101. The Vicar of Dibley: Episode Guide. bbc.co.uk. Процитовано 15 січня 2015. 
  102. BBC Press Pack: George Gently. bbc.co.uk. 28 березня 2007. Процитовано 19 січня 2015. 
  103. BBC Press Pack: The Edwardians. bbc.co.uk. 9 квітня 2007. Процитовано 19 січня 2015. 
  104. Ordeal by Innocence Cast and Credits. pbd.org. Процитовано 19 січня 2015. 
  105. Moving On: Drowning not Waving. bbc.co.uk. Процитовано 19 січня 2015. 
  106. Hamlet. Процитовано 15 січня 2015. 
  107. The Four Alice Bakers (1999) Young Richie Baker. Архів оригіналу за 15 січня 2015. Процитовано 14 січня 2015. 
  108. Macbeth (RSC). Процитовано 15 січня 2015. 
  109. Macbeth: Production details. Процитовано 15 січня 2015. 
  110. The Duchess of Malfi. Процитовано 15 січня 2015. 
  111. Richard Armitage in The 24-Hour Plays Gala at the Old Vic, London. Архів оригіналу за 14 березня 2015. Процитовано 14 січня 2015. 
  112. Pinter/PROUST - 92nd Street Y - New York, NY. 92y.org. Архів оригіналу за 14 лютого 2014. Процитовано 30 червня 2014. 
  113. BBC Radio 4. Bbc.co.uk. 20 березня 2010. Процитовано 30 червня 2014. 
  114. What's On TV. Whatsontv.co.uk. Процитовано 30 червня 2014. 
  115. The Great Sperm Race. Channel4.com. Процитовано 30 червня 2014. 
  116. The Audies 2011 Nominees. Архів оригіналу за 19 січня 2015. Процитовано 15 січня 2015. 
  117. The Jameson Empire Awards 2014 Nominations Are Here!. 24 лютого 2014. Процитовано 15 січня 2015. 
  118. Audiobook of the Year. Процитовано 15 січня 2015. 
  119. Shortlists Announced for 15th Annual WhatsOnStage Awards. 5 грудня 2014. Процитовано 15 січня 2015. 
  120. Vote in the SFX Awards 2015. Процитовано 11 лютого 2015. 
  121. The official shortlist for the 2015 Jameson Empire Awards. Процитовано 24 лютого 2015. 
  122. 2015 Audie Awards Winners and Finalists. 29 травня 2015. Архів оригіналу за 29 червня 2016. Процитовано 11 червня 2015. 
  123. Saturn Awards: List of 2015 nominations. 3 березня 2015. Архів оригіналу за 26 June 2012. Процитовано 3 березня 2015. 
  124. 2016 Audie Award Winners. booklisreader.com. 11 травня 2016. Процитовано 25 травня 2016. 

Посилання[ред. | ред. код]