Іван Момот (козацький полковник)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іван Момот
Прапор
Прапор
Переяславський полковий суддя
жовтень 1660 — ?, 1664
Попередник: Андрій Романенко
Наступник: Іван Корнелевич
Прапор
Прапор
Переяславський полковий обозний
? — 28 липня 1666
Попередник: Гаврило Ярмоленко
Наступник: Панас Косик
Прапор
Прапор
Переяславський полковий осавул
липень — серпень 1666
Попередник: Іван Пригара
Наступник: Дмитро Турчиненко
Прапор
Прапор
Київський полковник
(реґімент гетьмана Петра Дорошенка)
червень 1668 — січень 1669
Попередник: Костянтин Матюта
Наступник: Павло Яненко-Хмельницький
 
Народження: невідомо
Баришівка, Переяславське староство, Київське воєводство, Річ Посполита[1]
Смерть: після 1693
Переяслав, Гетьманщина[1]
Країна: Річ Посполита
Гетьманщина
Релігія: православ'я
Рід: Момоти
Батько: Юхим Момот
Шлюб: NN Гурська
Діти: Григорій, NN донька

Іва́н Юхи́мович Момот (Єфименко) (? — після 1693) — український військовик доби Гетьманщини, дипломат. Київський полковник (1668-1669), наказний переяславський полковник (1669, 1693).

Походження[ред. | ред. код]

Народився в родині реєстрових козаків Переяславського полку. За версією історика В. Заруби, місце народження — містечко Баришівка[1]. Згадані у Реєстрі 1649 козаки Переяславського полку Семен, Симон і Тиміш Момоти могли бути дядьками Івана[2].

Життєпис[ред. | ред. код]

Був учасником Визвольної війни Б. Хмельницького. Станом на 1649 рік — реєстровий козак Третьої Переяславської полкової сотні.

У жовтні 1660 обраний полковим суддею на полковій раді у Переяславі, де полковником обрали Якима Сомка. Входив до близького оточення Сомка на початку його наказного гетьманства[3]. Проте вже у січні 1661 суддівський уряд перейшов до Дмитра Святухи. Вдруге обійняв посаду полкового судді у 1664 році — вже під час гетьманування Івана Брюховецького.

26 червня 1665 продав двір у Переяславі майбутньому війту Івану Окуленку (Туровцю) за 1000 злотих. Станом на 1666 рік був полковим обозним[4]. На полковій раді 28 липня обраний полковим осавулом, став одним із керівників повстання проти московських воєвод і гетьмана Брюховецького. Після поразки виступу у серпні втік на Правобережжя, поступив на службу до гетьмана Петра Дорошенка[3].

Служив у військовому товаристві, виконував гетьманські доручення. 1667 їздив послом П. Дорошенка до кримського хана. У червні 1668, після обрання Дорошенка гетьманом «обох сторін Дніпра», призначений київським полковником замість Василя Дворецького, керував облогою московського гарнізону в Острі. У січні 1669 призначений Дорошенком наказним переяславським полковником на противагу Дмитрашку-Райчі, який підтримав «запорозького гетьмана» Суховія.

У березні 1669 перейшов на бік Дем'яна Ігнатовича, взяв участь у Глухівській раді, підписав Глухівські статті з московським урядом. У вересні керував Переяславським полком у битві під Новою Греблею поблизу Ромен, де військо Ігнатовича розбило корпус дорошенківського наказного гетьмана Якова Корицького[4]. На наступні кілька років Іван Момот зникає з документів.

1674 року знову згадується як військовий товариш у гетьмана Дорошенка. У грудні їздив з посольством у Брацлав, куди вступили війська Речі Посполитої, просив прислати комісарів для перемов з гетьманом. Після капітуляції Дорошенка у 1676 повернувся на Переяславщину. Дістав чин значного військового товариша. У січні 1683 брав участь у суді над колишнім полковником Дмитрашком-Райчею, звинуваченим у підготовці змови проти гетьмана Івана Самойловича[3].

До кінця життя входив до прошарку полкової еліти. У вересні 1688 був наказним полковим суддею. У жовтні 1693 — наказним полковником від Івана Мировича. Мав значні маєтності у Переяславському полку: володів селами Бубнівська Слобідка у Бубнівській сотні, Положаями, Панфилами, Сосновою, Ташанню у Яготинській сотні. Помер у 1690-х роках у Переяславі[4].

Родина[ред. | ред. код]

Був одружений з донькою канівського полковника Івана Гурського.

  • Син Григорій — яготинський сотник Переяславського полку (1690-1691);
  • Донька невідомого імені — дружина значкового товариша Переяславського полку Дмитра Пирога[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Заруба В. Козацька старшина Гетьманської України (1648—1782): персональний склад та родинні зв'язки. — Дніпропетровськ, 2011
  2. Кривошея В. Генеалогія українського козацтва: Переяславський полк. — Київ, 2004
  3. а б в Кривошея В. Козацька еліта Гетьманщини. — Київ, 2008
  4. а б в Кривошея В. Козацька старшина Гетьманщини: Енциклопедія. — Київ, 2010