Герб Азербайджану

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Азербайджану
Деталі
Носій Азербайджан
Затверджений 19 січня 1993

Сучасний герб Азербайджану був затверджений 19 січня 1993 року.

Азербайджанський герб являє собою зображення у формі щита. На щиті, на блакитному, червоному і зеленому фоні (кольори національного прапора) зображена восьмикінцева зірка. У центрі зірки зображені язики полум'я — стародавній символ країни вогнів. Число кутів зірки (8) відповідає кількості букв у назві «Азербайджан», написаного старим (арабським) алфавітом. Між кінцями зірки зображені маленькі восьмикінцеві зірочки. У нижній правій частині герба зображений колос пшениці, що символізує багатство азербайджанської землі. Гілка дубового дерева, яка зображена в лівій частині герба демонструє силу держави. Жолуді на дубовій гілці означають довге життя Азербайджанської Республіки.

Офіційно — Державний герб, хоча ця державна емблема не є геральдичною.

Історія[ред. | ред. код]

У листопаді 1919 року був оголошений конкурс на найкращий проєкт герба Азербайджанської демократичної республіки (газета «Азербайджан» від 14 листопада 1919 № 246) на початку травня 1920 року був підбитий підсумок конкурсу. Автором азербайджанського герба став абхазький князь Шервацідзе. У період існування Азербайджанської демократичної республіки (1918-20 рр..) Проєкт герба, запропонований Шервацідзе був схвалений урядом і став офіційним атрибутом молодої азербайджанської держави. У 1929 році в Стамбулі була випущена поштова марка з написом «Азербайджанський національний герб» і його зображення дізнався весь світ. Після окупації Азербайджану Радянською Росією і встановлення радянської влади герб Азербайджанської демократичної республіки був замінений на герб Азербайджанської РСР. У 70-ті роки XX століття син генерал-майора І.Векілова (1852—1934), який був колись послом Азербайджанської Демократичної Республіки в Грузії Ф. Векілов (1886—1983), та професор Бакинського Державного Університету Х. Алієв (1900—1982) повідали азербайджанській громадськості про старий герб АДР, зображений в залі парламенту Азербайджану у квітні 1920 року. Кольорове зображення вдалося віднайти тільки восени 1988 року. Редактор газети «Одлар юрду» Раміз Аскер знайшов в Анкарі обкладинку журналу «Одлу ПРД» (№ 4, квітень 1930 р.) з кольоровим гербом. Редактором журналу «Одлу ПРД» був М. Е. Расулзаде (1884—1955). Вперше за довгі роки зображення герба було надруковано в збірці «Гобустан» (№ 3, 1989 р.). Після відновлення незалежності Азербайджану в 1991 р., був знову оголошений конкурс проєктів нового державного герба, де в 1993 р. герб Шервацидзе, з невиликими змінами та доповненнями отримав перемогу, і вкотре був затверджений вищим законодавчим органом країни — Міллі Меджлісом, як державний герб Азербайджану.

Історичні герби[ред. | ред. код]

Герб Азербайджанської РСР

У складі Радянського Союзу країна мала офіційну назву Азербайджанська Радянська Соціалістична Республіка (Азербайджанська РСР), і використовувала радянську державну символіку.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]