Герб Швеції

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Швеції
Версії
Малий герб Швеції
Деталі
Затверджений

11 квітня 1525

17 листопада 1905

Герб Швеції — Як визначено в Акті Швеції про національні герби 1982 року, Швеція має два національні герби — Великий і Малий.

Опис[ред. | ред. код]

Малий герб[ред. | ред. код]

Малий Герб, який використовують частіше, є синім щитом з трьома золотими коронами, дві вгорі, одна внизу. Зверху щит увінчує корона, іноді щит облямовує золотий ланцюг Ордена Серафима (Орден Серафима, заснований у 1748 році, є найпочеснішою нагородою у Швеції). Зображення трьох корон використовувалося як емблема Швеції приблизно з 1336 року, коли три корони були вже відомі як символ «Трьох мудрих королів». Згідно з іншою теорією, король Маґнус Ерікссон (1319-1364) затвердив емблему трьох корон як символ свого титулу — «Король Швеції, Норвегії та Сканії».

Великий герб[ред. | ред. код]

Великий Герб — це герб монарха, який використовують в особливих випадках уряд і ріксдаг. Герб бере початок від 1440-х років, коли служив печаткою короля Карла Кнутссона Бонде і відколи почав використовуватися. Щит на цьому гербі поділений на чотири частини, на ньому зображені три корони і «лев Фолькунґів» (тобто герб королівської династії, яка правила у Швеції від 1250-го по 1364 рік). У центрі міститься герб нинішньої королівської династії. На початку 19 ст. цей герб ухвалив щойно обраний наступником шведського трону французький маршал Жан-Батист Бернадот, який почав правити як король Карл XIV Юган. Герб складається з «мантії Вази», уособлення королівської династії Ваза (15231654), мосту, що символізує князівство Понте-Корво в Італії (дароване Бернадотові імператором Наполеоном 1806 року), Наполеонового орла та семи зірок.

Сніп Вази[ред. | ред. код]

Вáзівський сніп (нім. Wasasche Garbe) – сніп чи фашина (в'язка хмизу), що знаходяться у гербі дворянського роду Ваза.

Із часу Густава І Вази (1523-1560) сніп зображався у серединному щиті гербу на багатьох монетах, наприклад на мідному ере Густава ІІ Адольфа (1611-1632), чи, як єдине зображення на гербовому щиті, наприклад на 1/4 ере, що чеканилась королевою Кристиною (1632-1654).

На сучасному гербі Швеції сніп Вази поміщений у розсіченому серединному щиті (з точки зору геральдики – у першій частині).

Візуальна схема[ред. | ред. код]


Герб «Три корони»

Герб роду Фолькунгів

Герб роду Бернадоттів

Герб роду Ваза

Початковий герб Жана Батіста Жюля Бернадота, князя де Понте Корво, маршала Франції (згодом короля Карла XIV Йоанна Шведського)


Стандартний шаблон герба для можновладних князів від Наполеона I з Першої Французької Імперії.


Наполеонівський орел

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Все про світ. Країни. Прапори. Герби: енциклопедичний довідник / [відповідальний за випуск М. Ілляш]. — К. : Школа, 2001. — 622 с. ISBN 966-7657-79-5.

Посилання[ред. | ред. код]