Хеті III

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хеті III
Давньоєгипетський фараон
Правління бл. 2080 до н. е.
Попередник Сетут
Наступник Хеті IV
Народився 22 століття до н. е.
Помер 22 століття до н. е.
Династія
IX династія

Хеті III — єгипетський фараон з IX (Гераклеопольської) династії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Правив не менше за 20 років, за нього Гераклеопольська династія досягнула найбільшої могутності.

У Туринському папірусі названий шостим фараоном Гераклепольської династії, однак його ім'я не збереглось, зазначено лише, що він був сином Неферкари — імовірно, Неферкари VII[1].

Під час вступу на престол Хеті III за допомогою армії придушив заворушення у країні та ліквідував повстання у Дельті а також виступ номархів Гермополіса, що спалахнув слідом. Хеті III продовжив війну з кочівниками на сході, розбив їх, зруйнував їхні поселення та забрав їхню худобу. Після цього Хеті III зміцнив кордон, збудувавши вздовж неї цілу низку фортець і розмістивши там гарнізони воїнів. Результатом такої політики був мир на східному кордоні й відновлення торгівлі з Фінікією, яка поставляла ліс.

У союзі з номархом Сіуту Теф'єбом, Хеті III вів тривалу війну з правителем Фів Ініотефом II, здобувши над ним значну перемогу. Відсунув південний кордон до Тініса, Макі й Таута, повернув Абідос. Хеті також вів війни з лівійцями на заході.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Демидчик А. Е. Безымянная пирамида. — С. 34—44.

Література[ред. | ред. код]

  • Демидчик А. Е. Безымянная пирамида: государственная доктрина древнеегипетской гераклеопольской монархии. — СПб. : Алетея, 2005. — 272 с. — ISBN 5-89329-765-2.