Шабатака

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шабатака
Фараон Шабатака. Нубійський музей. Асуан
Фараон Шабатака. Нубійський музей. Асуан
Давньоєгипетський фараон
Правління 703-690 до н. е.
Попередник Шабака
Наступник Тахарка
Тронне ім'я (преномен)ḏd-kȝw-Rˁ — джед-ка-Ра —
«Із незворушними душами Ра»
M23L2
N5R11D28
D28
D28
Власне ім'я (номен)šbtk — Шабатака
G39N5
 
M8AE10N17
D28
Ім'я Гораḏd-ḫˁw — джед-хау —
«Стійкий до всього» / «Незворушний»
G5
R11N28
D36
Ім'я небтіˁȝ-šfjt-m-tȝw-nb(w)
G16
O29
D36
F7G17N17
N17
N17
V30
Золоте ім'я Гораˁȝ-ḫpš ḥwj-pḏt-9 — аа-хепеш хуї-педжет-9 —
«Великий ударом у всіх країнах Дев’яти Луків»
G8
O29
D36
F23V28A24T10
Z2ss
Z2ss Z2ss
У шлюбі Artyd
Діти Танутамон
Батько Піанхі
Народився 8 століття до н. е.
Помер 7 століття до н. е.
Місце поховання Ель-Курру
Династія
XXV династія

Шабатака — давньоєгипетський фараон з XXV (Нубійської) династії[1].

Життєпис[ред. | ред. код]

На часи царювання Шабатаки припали палестинські походи царя Ассирії Сінаххеріба. У той час інтереси двох супердержав — Ассирії та Стародавнього Єгипту стикнулись на Близькому Сході. Обидві держави прагнули розширити свій вплив на сусідні землі. Держави Сирії, Фінікії та Палестини за підтримки Єгипту утворили союз проти Ассирії. До коаліції входили: Тір, Сідон, Арвад, Бібл, Ашдод, Екрон (сучасний Акир), Аскалон, Аммон, Моав, Юдея, арабські племена, Єгипет тощо. Цар юдейський Єзекія та сирійська коаліція розраховували на єгипетську підтримку. 2 Книга Царів (19:9), розповідаючи про ті події, каже про ефіопського царя Тахарку, Йосип Флавій називає єгипетського фараона «Тарсік». Геродот писав про царя Сефона (II, 141), який був жерцем бога Пта та чудом позбавився навали Сінаххеріба, царя Ассирії. Воїни відмовились служити царю, який забрав у них деякі переваги; цар звернувся до божества, й воно наслало на ворожий табір мишей, які перегризли озброєння за одну ніч. Можливо, Сефон ототожнюється з Шабатакою.

Стела з Кави розповідає про те, що Шабатака відрядив своїх братів, серед яких був і Тахарка (існує думка, що він був не рідним, а двоюрідним братом[2]), виступити з військом з Нубії до Фів для війни з ассирійцями. Та битва датована 701 роком до н. е. Інша стела розповідає, що Єрусалим зазнав нападу Ассирії, й фараон кушитів виступив на допомогу союзникам проти Сінаххеріба.

У Берлінському єгипетському музеї є стіни невеликої споруди, зведеної Шабатакою у Фівах біля священного озера Карнака для складання щоденних жертовних подарунків Амону. На одній зі стін зображено царя, який подає білий хліб богам Амону й Мут. На голові у фараона ефіопська діадема з двома уреями — символ панування над Єгиптом і Нубією; у вухах — кушитські сережки у вигляді голів вівці. Над Амоном напис, що обіцяє підкорити царю «всі країни»; Мут обіцяє йому «багато ювілеїв». Насправді Шабатака царював не більше 12 років та, імовірно, був скинутий та убитий Тахаркою. У подальшому на згаданих зображеннях було затерто імена Шабатаки та знищено одного урея, як такого, що є образливим для національної гордості єгиптян.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Peter Clayton, Chronicle of the Pharaohs, Thames and Hudson Ltd, paperback 2006. стор.190
  2. Toby Wilkinson, The Thames and Hudson Dictionary of Ancient Egypt, Thames & Hudson, 2005. стор. 237

Джерела[ред. | ред. код]