Шепсескара

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шепсескара
Давньоєгипетський фараон
Правління бл. 2413-2406 до н. е.
Попередник Неферірікара I
Наступник Неферефра
Тронне ім'я (преномен)[šp]ss-kȝ-[Rˁ] — шеп[сес]-ка-[Ра] —
«Благородна Ка/Душа Ра»
M23L2
Ba15N5A50S29Ba15aS29D28
Власне ім'я (номен)nṯr(?)-wsr(w) — нечер-усер(у) — «Сильний Богом/Богами»
G39N5
 
R8G43F12 S29
D21
Ім'я Гораsḫm-ḫˁw — сехем-хау — «Наділений могутністю»
G5
S42N28G43
Батько Неферефра
Мати Meretnebtyd
Народився 25 століття до н. е.
Помер 2460 до н. е.[1]
Династія
V династія

Шепсескара — давньоєгипетський фараон з V династії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Ім'я Шепсескари збереглось у Саккарському списку фараонів; там він розміщений між Неферірікарою та Хаїнеферрою (Неферефра). Абідоський список взагалі не згадує його. Імовірно, саме його Манефон називав Сісіресом та казав, що той правив 7 років[2].

Туринський царський папірус також надає Шепсескарі 7 років правління. Щоправда, в Туринському папірусі його ім'я не збереглось, а відома тільки кількість років його правління. Однак, виходячи з невеликої кількості написів, що залишились від правління царя, та незавершеної піраміди, складається враження, що його правління навряд чи могло перевищувати 1 рік.

Печатки з його горовим іменем Гор Сехем-хау були виявлені 1982 року у найстарішій частині храму Неферефри, який не було добудовано за життя останнього. З цього випливає, що Шепсескара міг правити й після Неферефри, причому послідовність фараонів була сплутана у подальшому, в період династичної плутанини.

У своїй стелі вельможа V династії Кхау-Птах перелічив безперервну чергу фараонів, яким він слугував: Сахура, Неферірікара, Неферефра та Ніусерра. Таким чином, Шепсескара взагалі не згадується, що також наводить на думку, що він у пізніших списках був поставлений не на своє місце або, принаймні, правив так мало, що навіть не був удостоєний згадок своїх сучасників.

Піраміда Шепсескари[ред. | ред. код]

План Абусіра

Шепсескарі приписують незавершену (а, точніше, тільки розпочату) піраміду на північ від усипальниці Сахури. Жодних даних, які б підтвердили цей факт, не існує. Ту ж піраміду деякі історики приписують і Менкаухору, ще одному фараону V династії, піраміда якого також не ідентифікована. Роботи зі зведення піраміди були перервані буквально за один чи два місяці після початку. Фактично, було просто вирівняно місце під піраміду, а викопування шахти для будівництва підземних поховальних кімнат лише розпочато. На підставі того, що відповідно до багатьох сучасних тому періоду документів піраміда Менкаухора, імовірно була добудована та, судячи з усього, розташовувалась у Саккарі чи Дахшурі, недобудовану піраміду в Абусірі можна досить упевнено вважати усипальницею Шепсескари.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Schneider T. Lexikon der PharaonenDue: Albatros, 2002. — ISBN 978-3-491-96053-4
  2. Манефон. Єгиптика. Книга I, V династія. Архів оригіналу за 30 травня 2015. Процитовано 18 серпня 2015.

Джерела[ред. | ред. код]