Неферкара VII

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Неферкара VII
Давньоєгипетський фараон
Правління бл. 2100 до н. е.
Попередник Хеті I
Наступник Хеті II
Народився 22 століття до н. е.
Помер 22 століття до н. е.
Династія
IX династія

Неферкара VII — фараон з IX (Гераклеопольської) династії, який правив частиною Стародавнього Єгипту з центром у Гераклеополі за часів так званого Першого перехідного періоду у XXI столітті до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

У Манефона імена фараонів тієї династії, окрім родоначальника відсутні. Ім'я Неферкари встановлено за Туринським царським списком (№ 4./20), але власне ім'я там не зазначено. При цьому у наступного за ним у списку фараона (№ 4./21) зазначено лише власне ім'я без «сонячного» — Хеті, що незвично для царського списку. Деякі єгиптологи вважають, що присутність у списку тільки «сонячного» імені — помилка писаря, який випадково переніс власне ім'я на наступний рядок, тому власним іменем Неферкари було Хеті[1].

За часів свого правління Неферкара стикнувся зі зростанням могутності номархів IV верхньоєгипетського ному з центром у Фівах, які почали поширювати свою владу на південь Єгипту. Сучасником Неферкари був Уаханка Ініотеф, який розпочав розширювати свої володіння. А у III верхньоєгипетскому номі в боротьбі за владу зійшлись номарх Хетепі, який утримував бік Фів, і його більш молодий співправитель Анхтіфі, який виступив поборником зміцнення влади Гераклеопольських фараонів. Переможцем вийшов Анхтіфі, який у подальшому вміло використав суперечки між Гераклеопольськими й Фіванськими правителями, досягнувши положення фактичного правителя Верхнього Єгипту (включаючи Елефантину й Едфу)[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Демидчик А. Е. Безымянная пирамида. — С. 32—34.
  2. Демидчик А. Е. Номарх Анхтифи – современник фиванского царя Иниотефа II. — С. 60—71.

Література[ред. | ред. код]

  • Авдиев В. И.: Военная история древнего Египта (рос.)
  • Демидчик А. Е. Безымянная пирамида: государственная доктрина древнеегипетской гераклеопольской монархии. — СПб. : Алетея, 2005. — 272 с. — ISBN 5-89329-765-2. (рос.)
  • Jürgen von Beckerath: Chronologie des pharaonischen Ägypten (нім.)
  • Hornung E., Krauss R., Warburton D. A. Ancient Egyptian Chronology. — Leiden-Boston-Köln : Brill, 2006. — 517 с. — ISBN 90-04-11385-1. (англ.)