A Saucerful of Secrets

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
A Saucerful of Secrets
Студійний альбом
Виконавець Pink Floyd
Дата випуску 29 червня 1968
Записаний квітень-грудень 1967
Abbey Road Studios, Лондон
Жанр прогресивний рок,
психоделічний рок
Тривалість 39 хв 25 с
Мова англійська
Лейбл Columbia/EMI(Велика Британія)
Capitol (США)
Продюсер Norman Smith
Професійні огляди
Хронологія Pink Floyd
Попередній
←
The Piper at the Gates of Dawn
(1967)
More
(1968)
Наступний
→

A Saucerful of Secrets (англ. Блюдце, повне секретів) — другий студійний альбом британського рок-гурту Pink Floyd, який було випущено 29 червня 1968 року та записано на студії «Еббі Роуд» в Лондоні. Альбом досяг дев'ятого місця в хіт-параді у Великій Британії, це єдиний з усіх альбомів Pink Floyd, який не потрапив до хіт-параду в США.

Через проблеми, які виникли з гітаристом та автором більшості пісень групи Сідом Барретом, «A Saucerful of Secrets» — останній альбом, в запису якого він брав участь. Також, починаючи з цього альбому, постійним членом гурту Pink Floyd став Девід Гілмор. З січня 1968 він зайняв місце Баррета в колективі.

Дизайном обкладинки альбому вперше займався Сторм Торгесон. Він оформлював майже всі альбоми групи, починаючи з A Saucerful of Secrets.

Запис[ред. | ред. код]

З середини до кінця 1967 року нестійка поведінка Сіда Барретта ставала все більш очевидною[1], в одному з виступів першого американського туру групи він повільно розладнав на сцені свою гітару. Аудиторія, яка звикла до експериментів під час виступів групи, вітала такі витівки музиканта і не здогадувалася про зростаюче обурення групи. Під час інтерв'ю Пету Буну під час цього туру, Барретт відповідав на питання «з порожнім, нічого не виражаючим поглядом»[2][3]. Приблизно так само він поводився під час першого виступу групи на популярному американському телешоу Діка Кларка «American Bandstand»[2]. Він непогано виступив при виконанні композиції «Apples and Oranges», але відповідав на питання Кларка без будь-якого інтересу[4].

Через ці проблем A Saucerful of Secrets став останнім альбомом, в записі якого брав участь Сід Барретт. Починаючи з цього альбому, постійним членом колективу Pink Floyd став Девід Гілмор[5]. З січня 1968 він офіційно зайняв місце Баррета в групі.

Текст пісні «Set the Controls for the Heart of the Sun» був написаний Роджером Вотерсом під впливом творів китайського поета Лі Шан'іня.

Композиції[ред. | ред. код]

Let There Be More Light[ред. | ред. код]

Стала першою піснею, яка була створена без участі Сіда Баррета. Написана Вотерсом, у ній плине розповідь про приземлення інопланетного корабля на військово-повітряній базі в Мілденхоллі. Іронія пісні полягає в тому, що перед здивованими військовими з'являється знаменита Люсі, з часів бітлівської «Lucy In The Sky With Diamonds» яка стала персоніфікацією наркотику ЛСД. «Я не великий любитель фантастики, — пояснював Вотерс вибір теми. — Раніше я читав її багато, але тепер лише час від часу. Мені здається, я любив її за те, що вона дає письменникові можливість переглянути важливі поняття. Якщо ти відриваєш поняття від його звичного контексту, це дозволяє поглянути на нього в новому світлі».

Remember A Day[ред. | ред. код]

Плач Ріка Райта за остаточно минулим дитинством. Райт, дитинство якого не було затьмареним ніякими конфліктами, гостріше інших членів гурту переживав вступ до дорослого життя з його жорстокими правилами гри. Писати пісні він почав під впливом Сіда, який вважав, що якщо він може це робити, то можуть і всі інші. Хоча сам Рік пізніше оцінював два своїх твори з альбому як «просто жахливі», йому, мабуть, як нікому іншому в гурті вдалося підхопити належний Сіду мотив оплакування дитячої чистоти. Сіду належить в пісні гарна гітарна партія, яка в процесі запису альбому була трохи дороблена Гілмором.

Set The Controls For The Heart Of The Sun[ред. | ред. код]

Була написана спеціально для альбому й з'явилася першою по-справжньому вдалою композицією Вотерса. Бажаючи довести, що може писати гарні пісні, він працював над нею чотири місяці. Пісня складається з мелодії бас-гітари, що повторюється, яку чудово доповнюють цимбали та ефекти Мейсона на перкусії, який грає також на ксилофоні, гітарні партії розподілені між Барретом та Гілмором, однак записували їх в різний час. Слова для пісні були взяті з книги китайських віршів танського періоду, які Вотерс, за його власним признанням, скоротив і переробив, мало турбуючись щоб їх зрозуміти, прийом, можливо, був запозичений ним в Вільяма Берроуза, з роману якого «The Soft Machine» (М'яка машина) було взято назву пісні. «Це пісня про якогось хлопця, який пілотує потужну летючу тарілку, та якого охопила жага сонячного самогубства, і він бере курс на серце сонця»,- Так пояснював сам Роджер.

Corporal Clegg[ред. | ред. код]

Перша, дещо іронічна спроба Роджера Вотерса розібратися в загибелі свого батька, що загинув в 1944 в Анціо. Згодом він буде звертатися до цієї теми постійно. Капрал Клегг повернувся з війни з контузією («він ніколи не буває тим же самим»), і йому здається, що за свої страждання він гідний медалі. Прообразом капрала Клегга, можливо, послужив герой фільму жахів «Night Creatures» капітан Клегг. Це останній запис гурту, в якій взяв участь Баррет. Як і у випадку з «Set The Controls…», він на початку записав свою виразну гітарну партію, яка пізніше була дороблена Гілмором. Пісня була записана як жарт і спочатку її писали для другої сторони якого-небудь синглу. При уважному прослуховуванні можна почути в кінці пісні регіт музикантів. Останній приспів закінчується звуками, які могла б виробляти група позбавлених розуму, що грають на дитячих духових інструментах, на які накладають різні звукові ефекти, що зображують війну.

A Saucerful Of Secrets[ред. | ред. код]

Відбиває зростаючий інтерес гурту до прогресивнішої та структурованої музики. Ця композиція була в буквальному сенсі виторгувана музикантами в керівництва EMI, якому були потрібні потенційні хіти і як можна менше псіходелії. Члени групи погодилися внести в альбом трохи «попси» в обмін на дозвіл записати одну композицію без жодного втручання з боку персоналу компанії. «A Saucerful Of Secrets» являє собою першу спробу PINK FLOYD звільнитися від впливу Баррета і знайти нову музичну індивідуальність. Композиція складається з трьох окремих частин, які переходять одна в іншу, такий стиль буде розвинений в наступних альбомах. Своєю формою композиція зобов'язана структуралістичним тенденціям Вотерса, який навіть накреслив на папері графік, що зображає її динаміку. Що ж стосується теми п'єси, то це війна. За словами Гілмора, «… перша частина — це напруга, нарощування сил, страх. Центральна частина з усім цим шумом та грюкотом — це власне війна. Висновок — це свого роду реквієм». Композиція має різкий фінал, оскільки необхідно було вкластися у відведені EMI дванадцять хвилин.

See-Saw[ред. | ред. код]

Пісня Райта, на загальну думку членів гурту, найнудніша в альбомі. «Слова — жахливі ... Але це був важливий урок ... Я зрозумів, що я не поет», — згадував пізніше сам Рік. Ліричною моделлю для цієї пісні стала «Lucy In The Sky With Diamonds» з її сюрреалістичною фантазією. Несподівано ця цнотлива пісня викликала дискусію, коли виходив альбом. Декому здалося, що в пісні мова йде про інцест, секс та наркотики, що категорично відкидав автор, який наполягав, що просто хотів воскресити в пам'яті спогади дитинства, коли вони з сестрою разом грали в саду перед будинком.

Jugband Blues[ред. | ред. код]

Гірке завершення альбому та кар'єри Баррета як лідера групи. Сама пісня була написана задовго до початку роботи над альбомом, коли Сід став занурюватися у свою шизофренічну самотність. Її записували в два етапи: спочатку всім гуртом разом, потім тільки Сід з акустичною гітарою. В середині пісні грає оркестр Армії Спасіння Північного Лондона, що записував свої композиції у цей час на Еббі-роуд, почувши який, Сід вирішив, що йому необхідна духова секція. Баррет наполягав, щоб музиканти грали що завгодно, не чуючи іншої музики, але з цим не був згоден Норман Сміт. Нарешті Сміт погодився зробити дві версії, однак до того часу втомлений Сід покинув студію, залишивши Сміта закінчувати запис за власним розсудом.

Учасники запису[ред. | ред. код]

Список композицій[ред. | ред. код]

Перша сторона
#НазваАвторТривалість
1.«Let There Be More Light»Роджер Вотерс5:58
2.«Remember a Day»Річард Райт4:33
3.«Set the Controls for the Heart of the Sun»Вотерс5:28
4.«Corporal Clegg»Вотерс4:13
Друга сторона
#НазваАвторТривалість
1.«A Saucerful of Secrets» (Інструментальна)Вотерс, Райт, Гілмор і Мейсон11:57
2.«See-Saw»Райт4:36
3.«Jugband Blues»Барретт3:00

Джерела[ред. | ред. код]

  • Blake, Mark. Comfortably Numb: The Inside Story of Pink Floyd. — Da Capo Press, 2008. — 418 p. — ISBN 0-306-81752-7.
  • Mabbett, Andy. The Complete Guide to the Music of Pink Floyd. — Omnibus Pr, 1995. — 150 p. — ISBN 0-7119-4301-X.
  • Mason, Nick. Inside Out: A Personal History of Pink Floyd. — Phoenix, 2005. — 320 p. — ISBN 0-7538-1906-6.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Palacios, Julian. (1998). Lost in the woods : Syd Barrett and the Pink Floyd. London: Boxtree. ISBN 0752223283. OCLC 40700816.
  2. а б Schaffner, Nicholas, 1953- (2005). Saucerful of secrets : the Pink Floyd odyssey. London: Helter Skelter. ISBN 1905139098. OCLC 60668625. Архів оригіналу за 12 липня 2020. Процитовано 10 вересня 2019.
  3. Reisch, George A., 1962- (2007). Pink Floyd and philosophy : careful with that axiom, Eugene!. Chicago: Open Court. ISBN 9780812696363. OCLC 167506185.
  4. Manning, Toby. (2006). The rough guide to Pink Floyd. London: Rough Guides. ISBN 1843535750. OCLC 68772461.
  5. Povey, Glenn. (2007). Echoes : the complete history of Pink Floyd. Chesham: Mind Head Pub. ISBN 9780955462405. OCLC 159581493. Архів оригіналу за 15 серпня 2020. Процитовано 10 вересня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]