My Way or the Highway to Heaven

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серія «Сімпсонів»
«Мій шлях або шосе до неба»
англ. My Way or the Highway to Heaven
Сіддмартха (Ліса) досягає просвітлення
Сіддмартха (Ліса) досягає просвітлення
Сіддмартха (Ліса) досягає просвітлення
Сезон № 30
Серія № 642
Перший показ 14 жовтня 2018
Сценарій Деб Лакуста,
Ден Кастелланета та
Вінс Вальдрон
Режисер(и) Роб Олівер
Виконавчий продюсер Ел Джін
Код виробника XABF17
Запрошені зірки
Гаррі Джон Бенджамін, Ден Мінц, Євген Мірман, Джон Робертс і Крістен Шаал в ролі Боба, Тіни, Джина, Лінди та Луїзи Белчер відповідно (сцена на дивані); Джон Ловітц і Трейсі Морган в ролі самих себе
Особливості серії
Сцена на дивані Гомер опиняється в «Закусочній Боба» у час заставки. Белчери заглядають всередину до ресторану й обговорюють Гомера.
Хронологія
Попередня Наступна
Heartbreak Hotel Treehouse of Horror XXIX
Сезон 30
Список серій

«My Way or the Highway to Heaven» (укр. «Мій шлях або шосе до неба») — третя серія тридцятого сезону мультсеріалу «Сімпсони», прем'єра якої відбулась 14 жовтня 2018 року у США на телеканалі «Fox».

Сюжет[ред. | ред. код]

В раю Бог і Святий Петро сидять на дивані і розмірковують про те, хто саме з людей заслуговує потрапити на небеса. Вони дивляться на те, як Нед Фландерс веде урок у недільній школі: «Хто потрапить у рай?», а діти уявляють собі, як вони вмирають і потрапляють до раю. Нед говорить їм, що єдиний шлях до неба — ніколи не відхилятися від шляху праведності. Нед, Мардж і Ліса розповідають історії про релігійні розбіжності християн, атеїстів і буддистів

Історія Фландерса (християнство)[ред. | ред. код]

Нед Фландерс згадує нерелігійне бібопське виховання батьків-бітників, і його подальший слід «розпусних» робіт, допоки він не почав займатися продажами батутів «від дверей до дверей».

Завдяки трансляції висадки на Місяць по телевізору 1971 року, де космонавти Аполлона-14 космонавтів, «підстрибують» на Місяці, збільшують продажі. Він пишається своїм успіхом, поки інший продавець (Ґіл) не каже йому, що батути — смертельні, а з кожним відскоком формується певний статичний заряд, і 500-й відскік уб'є дитину. Нед обіцяє врятувати тоді молодого Гомера Сімпсона, який має намір перевершити «бар'єр у 500 віскоків» та увійти до «Книги світових рекордів Кнура». Під час 500-го стрибка Гомера, Нед кидається і відштовхує хлопчика від дороги і піддаєтьсядії електричному струму. Йому ввижається стилізований хіпі, Ісус, що пропонує йому можливість знову жити, якщо він стане християнином. Він прокидається «відродженим» на своєму лікарняному ліжку зі «знаком Божого милосердя», постійним шрамом, прихованим вусами.

Історія Мардж (атеїзм)[ред. | ред. код]

Мардж Сімпсон розповідає історію своєї бабусі-атеїстки Женев'єви Був'є, яка, за її словами, жила в окупованій нацистами Франції.

У 1944 році під час Другої світової війни вона керувала однойменним кафе «Мо» з її чоловіком Мо, нацистським співробітником. У той час як самопроголошена зрада підставляє нацистського коменданта і оточення його офіцерів, Женев'єва спускається в обширний льох, щоб приготувати обід для офіцерів. Там вона виявляє американських десантників, яких вона маскує під офіціантів підвальної їдальні. Під час прийому один з солдатів США помилково розкриває план висадки в Нормандії. Щоб перешкодити нацистам, попередити інших, солдати США співають «Марсельєзу», національний гімн Франції, який спонукає відвідувачів кафе встати і приєднатися до блокування виходу нацистів. Женев'єва і Мо очолюють вбивство нацистських офіцерів, доводячи тим самим точку зору Мардж, що атеїсти також можуть здійснювати великі справи.

На небесах Бог погоджується відкрити небеса атеїстам.

Історія Ліси (буддизм)[ред. | ред. код]

На небі ще Бога і святого Петро відвідує Будда, який спонукає їх відкрити небо іншим конфесіям. У класі недільної школи Ліса Сімпсон розповідає, що крім спокути і добрих справ, є шлях просвітління. Вона ділиться своєю історією…

У Лумбіні, штат Непал, у VI столітті до нашої ери (у нульовому році за буддистським календарем), розбещена принцеса Сіддмартха (Ліса) — постійно незадоволена, незважаючи на те, що їй ні у чому не відмовляють. Вона шукала середнє між достатком і занепадом. Для цього вона, переодягнена в бідного хлопчика, лишає палац. У пошуках просвітлення вона відправляється в Катманду, але розчаровано знаходить університет і партійну школу. Не маючи ідей, вона вирішує замість цього просто сидіти під деревом Бодгі, допоки не просвітиться, що зрештою і відбулося…

На небі Бог погоджується, що всім добрим душам раді у раю. Небо вмить стає переповнене, включно із шокованим містером Бернсом, якого впустили як запрошеного гостя Вейлона Смізерса. Бернс вимагає потрапити туди пізніше, за власні заслуги, і Смізерс йде за ним.

Ставлення критиків і глядачів[ред. | ред. код]

Під час прем'єри серію переглянули 2,51 млн осіб з рейтингом 1.0, що зробило її найпопулярнішим шоу на каналі «Fox» тієї ночі[1].

Денніс Перкінс з «The A.V. Club» дав серії оцінку B-, сказавши, висновок із серії — це «це рішуче низькі ставки, що, тим не менш, не обходиться без чарівності»[2].

Тоні Сокол з «Den of Geek» дав серії три з половиною з п'яти зірок, сказавши, що «серія була зафарбована занадто яскраво»[3].

Згідно з голосуванням на сайті The NoHomers Club більшість фанатів оцінили серію на 3/5 із середньою оцінкою 3,12/5[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Welch, Alex (16 жовтня 2018). ‘DWTS: Juniors’ and ‘Family Guy’ adjust up, ‘Alec Baldwin Show’ and ‘God Friended Me’ adjust down: Sunday final ratings. TV By The Numbers (англ.). Архів оригіналу за 16 жовтня 2018. Процитовано 30 червня 2020.
  2. A trio of sweet religious tales sees The Simpsons finding goodness, if not greatness. The A.V. Club (англ.). 15 жовтня 2018. Архів оригіналу за 31 жовтня 2020. Процитовано 23 серпня 2023.
  3. The Simpsons Season 30 Episode 3 Review: My Way or the Highway to Heaven. Den of Geek (англ.). 15 жовтня 2018. Архів оригіналу за 30 червня 2020. Процитовано 30 червня 2020.
  4. Rate & Review: "My Way or the Highway to Heaven" (XABF17). The No Homers Club (англ.). 13 жовтня 2018. Процитовано 23 серпня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]