Агуера

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Місто
Агуера
араб. الكويرة
фр. Lagouira

Координати 20°50′00″ пн. ш. 17°05′30″ зх. д.H G O

Країна Сахарська Арабська Демократична Республіка
Вілаєт Смара
Дата заснування 1920
Висота центру 2  м
Населення 3 726  
Міста-побратими Альманса, Ель-Пуерто-де-Санта-Марія, Леганес, Гуадіс, Пітельйо, Кревільєнт
Часовий пояс UTC+0
GeoNames 2462651
Агуера. Карта розташування: Земля
Агуера
Агуера
Агуера (Земля)
Мапа

Агуера або Лагуїра (араб. الكويرة‎, фр. Lagora, ісп. La Agüera) — найпівденніше місто Західної Сахари. Назва походить від слова gwēra (зменшув. від gūr), що в перекладі з хасанського діалекту арабської мови означає невисокі гори.

Місто розташоване на узбережжі Атлантичного океану в південній частині півострова Рас-Нуадібу на південний захід від Нуадібу.

Населений пункт було створено іспанською владою 1920 року після договору 1912 року про розмежування півострова з Францією. З 1924 року Агуера стала адміністративно відноситися до іспанського володіння Ріо-де-Оро. Після епохи колоніалізму Західна Сахара стала місцем територіального конфлікту. 20 грудня 1975 року мавританські війська окупували іспанську частина Рас-Нуадібу, проте 1979 року вивели війська з спірних територій. Проте, на місто претендують Марокко і організація Полісаріо.

Агуеро розташована на південь від Марокканської стіни, однак, у місті немає ні марокканських військ, ні формувань Полісаріо, хоча військові кораблі Марокко патрулюють води поблизу півострова, а мавританські військові знаходяться в приналежній Мавританії східній частині Рас-Нуадібу. Агуеро в даний час являє собою рибальський населений пункт з 3726 жителями (за даними на 2004 рік).