Павло Алеппський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Алепський Павло)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Павло Алеппський
Народився 1627[1][2]
Алеппо, Османська імперія
Помер 30 січня 1669(1669-01-30)
Тифліс, Картлійське царство
Країна Османська імперія
Діяльність священнослужитель
Magnum opus Подорож патріарха Макарія
Конфесія православ'я
Батько Макарій III

CMNS: Павло Алеппський у Вікісховищі

Павлó Але́ппський (Халебський Павло, араб. Булос аль-Халябі Ібн аз-Заїм аль-Халябі; близько 1627 — 30 січня 1669) — архідиякон, мандрівник, письменник. Син Антіохійського Патріарха Макарія.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в місті Халебі (Алеппо) в Сирії. Подорожував разом з батьком з Дамаска через Анатолію, Стамбул і Констанцу до Московського царства. Протягом 16541656 років Павло разом з батьком двічі побував в Україні. Під час подорожі познайомився з Молдавським господарем С. Георгіцою, київським митрополитом Сильвестром Косовим. 21 червня 1654 під Богуславом зустрівся з гетьманом Богданом Хмельницьким.

Автор твору «Подорож патріарха Макарія», який містить цінний матеріал про тогочасне політичне становище України, культуру, звичаї і побут українського народу в середині XVII століття, також про Волощину та Османську імперію. Зокрема, Алеппському належить одна з перших згадок про використання органа у відправах православної церкви на терені України (в Луцьку та с. Маньківці на Черкащині), численні описи музичних інструментів (барабани, «польські» флейти, дзвони тощо), що звучали під час зустрічей з козацькими старшинами.

Написані арабською записки перекладені англійською («The travels of Macarius», Лондон, 1836), російською («Путешествие антиох. патриарха Макария», Москва, 1896—1899) і румунською мовами. З Алеппо в довгу подорож, у тому числі і в Україну, в 1654 році вирушив Бульос аль-Халябі Ібн аз-Заіма аль-Халябі, відомий під іменем Павло Алеппський. «Подорож Патріарха Макарія», в якій автор описує тогочасну Україну, і досі перекладають та перевидають у різних країнах.

1708 року в Алеппо коштом гетьмана Івана Мазепи було видано Євангеліє арабською мовою, а Антіохійський патріарх Афанасій отримав від Мазепи 3000 злотих для підтримки православ'я в тогочасній Сирії.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]