Біблійні місця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Єрусалим, Старе місто

Біблійні місця – це місця згадані у Старому та Новому Заповіті. Більшість з них розташовані на Близькому Сході, включаючи значну частину території сучасного Ізраїлю. Біблійні місця є об'єктами багатьох туристичних маршрутів.

Африка[ред. | ред. код]

Більшість згадок про Африку в Біблії пов'язані з Єгиптом. Через голод сини Якова переселилися в Єгипет і проживали на землі Ґесем ( 1 М. 47:27 ). Єгипет, який керувався фараоном, був багатий на хліб під час голоду і мав своє військо з колесницями. ( 1 М. 42:1 ). З міст були згадані Цоан, Мемфіс ( Іс. 19:13 ) і Геліополь - батьківщина дружини Йосипа (сина Якового)( 1 М. 41:45 ). Після 400-річного перебування євреїв у Єгипті їхніх нащадків вивів Бог пославши Мойсея. У Єгипті провів своє дитинство Ісус Христос доки не помер царь Ірод ( Мт. 2:13 ). Південний, або Верхній Єгипет має назву в Біблії як Патрос ( Іс. 11:11 )

Територію на захід від Єгипту населяли лівійці, яких вважають нащадки Фута. На південь від Єгипту згадана Ефіопія ( Соф 3:10 ; Наум 3:9 ).

Європа[ред. | ред. код]

У Старому Завіті майже немає згадок про Європу. Є припущення що Таршіш, про який згадується в Біблії, міг бути розташованим у Європі, можливо в Іспанії[1]. У Новому Завіті європейські місця згадуються переважно у зв'язку з місіонерською подорожжю апостолів, особливо Павла. Першою європейською провінцією, в якій проповідував Павло, була Македонією де він відвідав міста Филипи, Салоніки, Верія ( Дії. 16:12 ). Також згадується провінція Ахая де Павло побував у містах Афіни, Коринф ( Дії. 18:27), Ілліріка (Рим. 15:19 ), збирався до Іспанії ( Рим. 15:24 ) та Італія де згадується місто Рим ( Дії. 18:2 ).

Азія[ред. | ред. код]

Аравія[ред. | ред. код]

Поруч з Етіопією в Біблії згадується Саба ( Іс. 43:3), звідки походила знаменита цариця Савська. Причому сабейці вважалися хамітами ( лат. Saba - 1Хр. 1:9 ), або авраамітами ( лат. Saba - 1Хр. 1:33 ). Самі араби вважаються нащадками Ізмаїла, який разом зі своєю матір'ю Агар осівся в пустині Паран, вважають, що вона знаходилась на території Синайського півострова. Гору Синай у Біблії відносять до частини Аравії ( Гал. 4:25 ). У Ізмаїла народився син Кедар ( 1Хр. 1:29 ), якого асоціюють з безпосереднім предком арабів ( Іс. 21:17 ).

Йорданія[ред. | ред. код]

Східний берег річки Йордан у Біблії включає регіони де проживали різні народи. За часів Авраама тут розташовувалися Содом і Гоморра, після їх знищення з них врятувалися Лот і його дві дочки, які стали родоначальниками двох народів амонітян та моавітян. Землі на східному березі річки Йордан після захоплення ізраїльтян отримали назву Галаад. Моав довго зберігав свою самостійність.

Ліван[ред. | ред. код]

Ліван згадується в Біблії як джерело ліванських кедрів ( Зах 11:1 ), з яких був збудований Соломонів храм Господеві. Також згадані міста Тир (його царем у свій час був Хірам ) і Сидон.

Мала Азія[ред. | ред. код]

Як і Європа, Мала Азія згадується головним чином у зв'язку з місіонерською діяльністю апостола Павла, а також Іваном Богословом. Батьківщиною відомого апостола Павла є Кілікія ( Дії 23:34 ), сам він проповідував у містах: Іконія, Лістра, Ефес, Пісідійська Антіохія, Дервія, Троада. В Об'явленні згадується сім церков, які знаходилися в містах: Ефес, Смірна, Пергам, Тіятир, Сарди, Філядельфія, Лаодикія ( Об. 1:11). Згадуються в Біблії такі місця як Віфінія ( 1 Петр 1:1 ), Галатія ( 1 Петр 1:1 ), Каппадокія ( 1 Петр 1:1 ), Памфілія ( Дії 27:5 ), Понт ( 1 Петр 1:1 ) та Фригія ( Дії 16:6 ).

Месопотамія[ред. | ред. код]

Нижня Месопотамія була відома в Біблії як Сеннаар ( 1 М 10:10 ), згодом вона отримала ім'я Халдея. Саме там, у місті Ур жив Авраам ( 1 М 11:31 ). Там розташовувався Вавилон ( 1 М 10:10 ) цар якого був Навуходоносор він розорив Єрусалим, знищив Храм Соломона і виселив юдеїв з їхньої землі. У верхній Месопотамії розташовувалася Ассирія столицею якої була Ніневія ( 1 М 10:11 ) в якій проповідував Йона ( Йона 1:2 ).

Ізраїль[ред. | ред. код]

Біблійний Ізраїль ділився приблизно на 4 частини: Галілея (з містами Назарет і Капернаум ), Самарія (з містами Сихем, Шіло та Фірца ), Юдея (зі столицею в Єрусалимі ) та Ідумея. До заселення сюди ізраїльських племен ця земля називалася Ханаан, де існували такі міста як Єрихон ( Єг 2:1 ) та Хеврон ( Суд 1:10 ). Неподалік знаходились филистимські міста Газа, Ашдод, Ашкелон, Ґат і Екрон ( Єг 13:3 ; 1Сам 17:4 ).

Сирія[ред. | ред. код]

Сирією (також відома як Арам) у давнину вважалася рівнина між Середземним морем та річкою Єфрат. За часів царя Давида Сирія була поділена на різні частини: Дамаську Сирію ( Арам-Дамаск; 1Хр 18:5-6 ), Месопотамську Сирію ( Арам-Бет-Рехова, або Арам-Нагараїм; 1Хр 19:6, 2Сам. 10:6), Цовську Сирію (Арам-Цова), також згадується Арам-Мааха (2Сам. 10:8). У Новому Завіті згадано два міста стародавньої Сирії: Антіохія, де вперше з'явилася назва християни ( Дії 11:26 ), і Дамаск, де був охрещений апостол Павло ( Дії 9:3 ).

Безпосередньо з Палестиною межували такі області як Гешур ( 2Цар 15:8 ) і Башан.

Середній Схід[ред. | ред. код]

Під Середнім Сходом у Біблії слід розуміти країни на схід від Месопотамії. Це насамперед Елам ( Іс 22:6 ) і Мідія, які згодом були об'єднані в Персію. Крайньою їх межею є Індія ( Ест 1:1 ).

Арарат[ред. | ред. код]

У Біблії згадуються Араратські гори : «А сьомого місяця, на сімнадцятий день місяця ковчег спинився на горах Араратських». Саме з цих гір зародилося людство після Всесвітнього потопу . [2]

Див. також[ред. | ред. код]

Вифлеєм

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Discovering The Location: Where Is Tarshish Spain? - Coloringfolder.com. coloringfolder.com (амер.). 2 червня 2023. Процитовано 21 грудня 2023.
  2. Беседы на Книгу Бытия. Всемирный потоп. Вавилонское столпотворение. Новая жизнь — священник Олег Стеняев. Архів оригіналу за 20 січня 2012. Процитовано 27 травня 2011.

Посилання[ред. | ред. код]