Білий комірець (телесеріал)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Білий комірець
White Collar
Тип Телесеріал
Телеканал(и) USA Network (США)
2+2 (Україна)
Перший канал (Росія)
Дистриб'ютор(и) 20th Televisiond, Netflix, Hulu і Disney+
Жанр драма, детектив
Формат зображення 16:9
Тривалість серії 42 хв.
Тривалість 42 хв.
Компанія Touchstone Televisiond
Керівник проєкту Jeff Eastind
Сценарист Джефф Істен
Джо Гендерсон
Джим Камполонго
Александра МакНаллі
Джефф Кінг
Режисер Джон Т. Кречмер
Рассел Лі Файн
Пол Голаган
Майкл Сміт
Кевін Брей
Ідея Джефф Істен
Продюсери Марго Маєрс
Метт Бомер
Тім ДіКей
Метт Вітні
Дон Курт
Виконавчий продюсер Джефф Істен
Джефф Кінг
Марк Гоффман
Джо Гендерсон
У головних ролях Меттью Бомер
Тім ДіКей
Тіффані-Амбер Тіссен
Віллі Гарсон
Гіларі Бертон
Марша Томасон
Шаріф Аткінс
Наталі Моралес
Композитор Джон Ерліх
Країна-виробник США США
Місце зйомок Нью-Йорк
Мова оригіналу Англійська
Перший показ 23 жовтня 200918 грудня 2014
Кількість сезонів 6
Кількість серій 81
Посилання

«Білий комірець» (англ. White Collar) — американський детективний телесеріал телеканалу USA Network, прем'єра якого відбулася 23 жовтня 2009 року.

Телесеріал «Білий комірець» — набір історій різних аферистів: фінансових махінаторів, шахраїв, що займаються крадіжками і підробкою шедеврів живопису… Ці злочинці ніколи не загрожують життю мирних громадян, ніколи не йдуть на «мокруху», їх покликання — обманювати, а тому вони артистичні, чарівні, розумні і добре освічені[1].

Перекладом телесеріалу в Україні займалася група адаптації телепродукту «1+1 продакшн»[2].

20 березня 2014 року USA Network продовжив серіал на шестисерійний шостий та останній сезон, прем'єра якого відбулася 6 листопада 2014 року.

Створення[ред. | ред. код]

«Білий комірець» знятий в найкращих традиціях детективів «Спіймай мене, якщо зможеш» з Леонардо Ді Капріо і «Афера Томаса Крауна» з Пірсом Броснаном, а за кількістю стильних костюмів може претендувати на звання «чоловічого варіанту» «Сексу у великому місті».

Головного героя серіалу «Білий комірець», чарівного афериста Ніла Кеффрі, грає блакитноокий брюнет Меттью Бомер, який був названий журналом People «найсексуальнішою висхідною зіркою» 2011 року. У ролі його напарника агента ФБР Пітера Берка постав Тім ДіКей — актор, який більше зайнятий продюсуванням і режисурою. Прототипом його був агент Джо Шей, який зловив і врятував Френка Абігнейла, висококваліфікованого спеціаліста по шахрайству, якого 6 років ловило ФБР. Дружину агента Берка зіграла зірка молодіжної мильної опери «Беверлі-Гіллз, 90210» Тіффані Тіссен. Приятеля Кеффрі, шахрая з видатними здібностями і неповторним почуттям гумору на прізвисько Моззі, блискуче зіграв Віллі Гарсон, добре знайомий глядачам за серіалом «Сексу у великому місті», де актор виконав роль найкращого друга Керрі Бредшоу Стенфорда Блетча, гея-аристократа, який володіє агентством по роботі з талантами[3].

Сюжет[ред. | ред. код]

Слоган: Нехай розпочнеться гра.

Оригінальний текст (англ.)

Taglines: Let the games begin.

1 сезон[ред. | ред. код]

Спецпідрозділ ФБР займається розслідуванням злочинів, скоєних «білими комірцями»: фінансові махінації, крадіжки, підробки… Ловлею злочинців займаються агент ФБР Пітер Берк і випущений на поруки талановитий і чарівний шахрай Ніл Кеффрі…. Кілька років Ніл і Пітер грали в кішки-мишки. Кеффрі бігав від поліції, а Пітер кожного разу його ловив. Востаннє Ніл втік з в'язниці за 4 місяці до звільнення, щоб знайти свою кохану дівчину Кейт. Щоб у черговий раз не загриміти за ґрати, Кеффрі пропонує Берку угоду: він буде використовувати свій кримінальний талант тільки в рамках закону, тобто стане допомагати ФБРівцям в затриманні невловимих зловмисників. Ніл отримує спеціальний браслет, який відстежує його місце знаходження, і обіцяє використовувати свій талант, тільки для упіймання злочинців. З відданого роботі агента і геніального шахрая, вийшла просто ідеальна команда, ґрунтуючись на знаннях про злочинний світ одного і величезний досвід іншого, вони з легкістю розкривають навіть найзагадковіші злочини. Однак допомагаючи ФБР, Ніл не залишає свою головну мету, він хоче відшукати свою кохану і визволити її з біди[4].

2 сезон[ред. | ред. код]

Після вибуху літака, пригнічений і розбитий звісткою про смерть своєї коханої Ніл, у добавок до всього знову потрапляє у в'язницю за спробу втечі і порушення договору з ФБР. Пітер так само опинився в не простій ситуації, йому не можуть пробачити провалу завершального етапу операції, проте Берк все ж знаходить можливість повернути Ніла в свою команду.

Через два місяці Ніл знову працює разом з Пітером і іншими агентами, однак Пітер і Моззі розуміють, що талановитий шахрай, а тепер борець із злочинцями не може забути про смерть Кейт, він звинувачує себе в цьому і шукає спосіб помститися. Йому необхідно встановити місцезнаходження музичної скриньки, в якій прихована інформація, необхідна для подальшого розслідування. Кеффрі підозрює про те, що Пітер веде самостійне розслідування вибуху літака, не відволікаючи Ніла від його прямих обов'язків. Моззі ретельно обстеживши місце вибуху прийшов до висновку про те, що літак повинен був бути підірваний у повітрі, проте події стали розвиватися не за сценарієм і вибух відбувся на землі[5].

3 сезон[ред. | ред. код]

Меттью Бомер та Тім ДіКей на зніманні 3 сезону (7 червня 2011 року)

Після завершення операції на підводному човні у Пітера залишається маса питань до свого напарника Кеффрі, він підозрює, що талановитий авантюрист і шахрай за допомогою Моззі все ж зумів викрасти скарби, до того як підводний човен затонув. В руки Пітеру, завдяки Діані, потрапляє список зниклих картин і тепер агенти ФБР відразу дізнаються про їх продаж, якщо така відбудеться. Несподівано для всіх з'являється новий талановитий аферист і шахрай, який зазіхає на лаври Кеффрі і проводить цілу серію пограбувань. Агенти ФБР і Ніл витрачають всі сили на пошуки злочинця. В Манхеттен повертається один старий мафіозі, якого давним-давно знав Моззі, це буквально підриває злочинний світ міста. Якщо не постаратися швидко усунути мафіозі, то в місті може початися справжня війна, між бандами. Моззі в перший раз в житті змушений звернутися за допомогою до влади, він розуміє, що військові дії можуть принести багато шкоди городянам. Ніл і Пітер беруться допомогти своєму другові й колезі і задумують хитромудру аферу для упіймання гангстера. Тим часом Пітер стикається з неприємностями особистого характеру, злочинець вирішив використовувати його дружину як метод впливу на ФБР і реалізації своїх хитромудрих задумів[6].

4 сезон[ред. | ред. код]

Кеффрі після всього скоєного остаточно втратив цінність в очах керівництва ФБР, було віддано спеціальне розпорядження знайти його і доставити в Нью-Йорк в будь-якому вигляді, агент Коллінз вирушив виконувати наказ. Пітер переживає за нього, він розуміє, що Ніл може випадково отримати кулю в лоб, за начебто опір при арешті. Незабаром Пітер, Ніл і Моззі отримують чудову можливість відновитися на своїй колишній роботі і відбілити свої імена. Вони вийшли на слід злочинця, який входить в список особливо розшукуваних ФБР, якщо їм вдасться його зловити, то Пітера поновлять на посаді, а Ніл і Моззі будуть і далі співпрацювати з бюро, при цьому залишаючись на свободі. Після ретельно проведеної операції, Пітеру доведеться зіткнутися зі своїм давнім суперником, злочинним генієм Девідом Куком, за яким агент Берк ганяється з того моменту, як став працювати в ФБР, тільки зараз за допомогою Ніла і Моззі у нього з'явився шанс поквитатися з давнім супротивником і вивести його зі злочинної гри, хоча б на деякий час[7].

5 сезон[ред. | ред. код]

Пітера Берка чекають важкі часи. Він опинився за ґратами і йому було пред'явлено звинувачення у вбивстві сенатора Пратта. Його друг і колега Ніл Кеффрі, в компанії своїх найближчих помічників, постарається визволити Берка з в'язниці, інакше Пітеру загрожує чималий термін ув'язнення, а можливо і смертна кара. Події будуть розвиватися стрімко, проте міцна чоловіча дружба і віра у своїх колег допоможе Пітеру Берку подолати всі труднощі[8].

6 сезон[ред. | ред. код]

Пітер звертається за допомогою до Ребекки, щоб вона допомогла відшукати Ніла. Тим часом Ніл знаходиться в полоні у Джима Бута. Джим змушує Ніла прийняти його умови, тоді він залишиться в живих. Якщо ж Кеффрі відмовиться, то його просто зіштовхнуть в шахту ліфта. Джимі Бут збирається приєднатися до групи злодіїв «Рожеві пантери». Для здійснення задуманого йому необхідний діамант, який знаходиться в руках у ФБР. Ніл не збирається приймати умови гри Бута, він вирішує запропонувати свій варіант. Тим часом Келлер повертається в місто[9].

В ролях[ред. | ред. код]

Автографи зірок телесеріалу «Білий комірець»

Головні персонажі[ред. | ред. код]

  • Ніл Кеффрі (Меттью Бомер) — злодій, аферист та шахрай, що працює на ФБР. Був ув'язненим на 4 роки, проте втік на 4 місяці раніше, щоб побачитися зі своєю дівчиною Кейт Моро. Був знову схоплений, але допоміг розкрити один злочин іншого шахрая, і тому був умовно звільнений і найнятий на посаду консультанта по справах «білих комірців». Тепер Ніл повинен переступити межу між своєю новою роллю консультанта ФБР і своїм колишнім життям кримінального генія. Галантний, розумний і хитрий. Прекрасно розбирається в історії і предметах мистецтва, хоча не має вищої освіти[10].
  • Пітер Берк (Тім ДіКей) — спеціальний агент ФБР, з 5-го сезону начальник відділу ФБР, напарник Ніла. Саме він посадив його у в'язницю на 4 роки. Бачачи, що Ніл хоче виправитися, вмовив начальство найняти його на посаду консультанта. Найкращий друг Ніла, і тому саме Пітеру він довіряє найбільше, хоча схильний не розповідати йому всі свої секрети. Моззі дав йому кличку «Краватка»[11].
  • Елізабет Берк (Тіффані-Амбер Тіссен) — красива і непохитна дружина Пітера, організатор урочистих свят. Добре ставиться до Ніла і часто має про нього кращу думку, ніж Пітер. Моззі дав їй прізвисько «Місіс Краватка»[12].
  • Моззі (Віллі Гарсон) — друг Ніла, злодій і шахрай, в дитинстві був вундеркіндом, тепер просто геній[13].
  • Діана Берріган (Марша Томасон) — спеціальний агент ФБР.
  • Клінтон Джонс (Шаріф Аткінс) — спеціальний агент ФБР.
Зліва направо: Шаріф Аткінс (Клінтон Джонс), Марша Томасон (Діана Берріган), Тіффані-Амбер Тіссен (Елізабет Берк), Тім ДіКей (Пітер Берк), Меттью Бомер (Ніл Кеффрі), Джефф Айстін (виконавчий продюсер), Джефф Кінг (виконавчий продюсер), Віллі Гарсон (Моззі)

Другорядні персонажі[ред. | ред. код]

Список епізодів[ред. | ред. код]

Сезон Кількість епізодів Прем'єра сезону Фінал сезону
Дата виходу у США Кількість глядачів у США

(мільйонів)

Дата виходу у США Кількість глядачів у США

(мільйонів)

1 14 23 жовтня 2009 5.40[15] 9 березня 2010 4.04[16]
2 16 13 липня 2010 4.29[17] 8 березня 2011 3.81[18]
3 16 7 червня 2011 3.90[19] 28 лютого 2012 2.55[20]
4 16 10 липня 2012 3.21[21] 5 березня 2013 2.36[22]
5 13 17 жовтня 2013 2.53[23] 30 січня 2014 2.99[24]
6 6 6 листопада 2014 1.54[25] 18 грудня 2014 1.86[26]

1 сезон[27]

  1. Пілотна серія / Pilot
  2. Нитки / Threads
  3. Часослов в комірці / Book of Hours
  4. Орел або решка / Flip of the Coin
  5. Портрет / The Portrait
  6. На все / All In
  7. Вільне падіння / Free Fall
  8. Нав'язування / Hard Sell
  9. Погане правосуддя / Bad Judgment
  10. Ознаки життя / Vital Signs
  11. Вторгнення у дім / Home Invasion
  12. Горлянка пляшки / Bottlenecked
  13. Підставна особа / Front Man
  14. Втеча / Out of the Box

2 сезон[28]

  1. Висновок / Withdrawal
  2. Потрібно знати / Need to Know
  3. Наслідувач Кеффрі / Copycat Caffrey
  4. За книгою / By the Book
  5. Незакінчена справа / Unfinished Business
  6. В червоному / In the Red
  7. Дилема ув'язненого / Prisoner's Dilemma
  8. Службовець фірми / Company Man
  9. Пойнт Бленк / Point Blank
  10. Сімка Берка / Burke's Seven
  11. Кування облігацій / Forging Bonds
  12. Випадок в Бірмі / What Happens in Burma
  13. Відповідні заходи / Countermeasures
  14. Здача / Payback
  15. Сильна гра / Power Play
  16. Поза радарами / Under the Radar

3 сезон[29]

  1. Під ковпаком / On Guard
  2. В пошуках заповіту / Where There's a Will
  3. На межі / Deadline
  4. Детройський стоматолог / Dentist of Detroit
  5. Прихована загроза / Veiled Threat
  6. Сухим з води / Scott Free
  7. Вилучаючи кошти / Taking Account
  8. Посилка з минулого / As You Were
  9. В очікуванні бурі / On the Fence
  10. Зворотний відлік / Countdown
  11. Шах і мат / Checkmate
  12. Історія верхнього Вест-сайда / Upper West Side Story
  13. Сусідський нагляд / Neighborhood Watch
  14. Натягуючи струни / Pulling Strings
  15. Крадіжка з будинку / Stealing Home
  16. Судний день / Judgment Day

4 сезон[30]

  1. Розшукується / Wanted
  2. Розшукується особливо небезпечний / Most Wanted
  3. Зниження віддачі / Diminishing Returns
  4. Прощальний постріл / Parting Shots
  5. Честь шахрая / Honor Among Thieves
  6. Криза особистості / Identity Crisis
  7. Компрометуюче положення / Compromising Positions
  8. Давня історія / Ancient History
  9. Геть рукавички / Gloves Off
  10. Особиста зацікавленість / Vested Interest
  11. Сімейний бізнес / Family Business
  12. Латунні кнопки / Brass Tacks
  13. Імперське місто / Empire City
  14. Дістати Місяць / Shoot the Moon
  15. Оригінал / The Original
  16. На вітрі / In the Wind

5 сезон[31]

  1. За яку ціну / At What Price
  2. З сковороди / Out of the Frying Pan
  3. Один останній / One Last Stakeout
  4. Контрольний пакет / Controlling Interest
  5. Геніальний план / Master Plan
  6. Криголам / Ice Breaker
  7. Закриття Квантіко / Quantico Closure
  8. Копати глибше / Digging Deeper
  9. Недобра справа / No Good Deed
  10. Живий потік / Live Feed
  11. Постріл в серце / Shot Through the Heart
  12. Підбиваючи підсумки / Taking Stock
  13. Підміна діаманта / Diamond Exchange

6 сезон[32]

  1. Позичений час / Borrowed Time
  2. Повернути відправнику / Return to Sender
  3. Неконтрольовані змінні / Uncontrolled Variables
  4. Все чесно / All is Fair
  5. Вбити крота / Whack a Mole
  6. Прощайте / Au Revoir

Саундтрек[ред. | ред. код]

#НазваТривалість
1.«Jess Glick — Open your eyes»3:08
2.«Empire of the sun — We are the people»4:27
3.«Hugh Padgham — Turning my world all around»3:51

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Вибір народу[33]

Рік Категорія Результат
2011 Улюблена драма кабельного ТБ Номінація
2012 Улюблена драма кабельного ТБ Номінація
2013 Улюблена драма кабельного ТБ Номінація
2014 Улюблена драма кабельного ТБ Номінація
2015 Улюблена комедійна драма Номінація
2015 Улюблений актор кабельного ТБ

(Меттью Бомер)

Перемога

Casting Society of America[33]

Рік Категорія Результат
2010 Видатні досягнення — Пілотна серія — Драма Номінація

Image Awards[33]

Рік Категорія Результат
2012 Найкраща актриса другого плану в драматичному серіалі
(Даянн Керрол)
Номінація
2014 Найкраща актриса другого плану в драматичному серіалі
(Даянн Керрол)
Номінація

Молодий актор[33]

Рік Категорія Результат
2012 Найкраща роль в серіалі — запрошена зірка у віці 11-13 років
(Ріган Мізрагі)
Номінація

Критика[ред. | ред. код]

Серіал, переважно, отримав позитивні відгуки від телевізійних критиків. Він отримав 79 балів зі 100 на сайті Metacritic[34].

Відгуки у ЗМІ[ред. | ред. код]

Серіал отримав багато позитивних відгуків від найбільших газет та журналів США (Boston Globe, Los Angeles Times, Newsday, The Hollywood Reporter, New York Daily News та інші).

Boston Globe (90/100)[35]

Тон розповіді легкий, живий, постійно переходить від комедії до гостросюжетної драми і назад. І ця хімія між головними героями … затишно і свіжо.
Метью Гілберт

Оригінальний текст (англ.)

The tone is effortless and agile, as it toggles from comedy to intrigue and back. The chemistry between the leads... comfortable and fresh
Matthew Gilbert

The Hollywood Reporter (75/100)[36]

Це шоу наповнене розумними людьми, які здійснюють різноманітні вчинки, і навіть у передбачуваній історії з фальшивими облігаціями, у розвитку є цікаві похідні лінії, вони завжди на один крок випереджають очікування глядачів.
Ренді Доун

Оригінальний текст (англ.)

This is a show packed with smart people who make things happen and, even when following a predictable forgery crime-one that shoots off into interesting side alleys-always are one step ahead of viewers' expectations.
Randee Dawn

Chicago Tribune (75/100)[37]

Найкраще в серіалі «Білий комірець» — це хімія, що виходить від ДіКея і Бомера; ДіКею особливо добре вдається зіграти роздратування Берка, яке у нього викликає здатність Кеффрі добиватися результату без особливих зусиль, дуже тонко й іронічно.
Морін Райан

Оригінальний текст (англ.)

The best thing about White Collar is DeKay and Bomer’s chemistry; DeKay in particular is able to wring subtle comedy from Burke’s irritation at Caffrey’s ability to get something for nothing.
Maureen Ryan

Chicago Sun-Times (75/100)[36]

… дотепні діалоги, жива музика, стильні костюми…
Пейдж Вайсер

Оригінальний текст (англ.)

...the dialogue is sharp, the music is snappy and the clothes are snazzy...
Paige Wiser

Критика від сайту Rotten Tomatoes (93 %)[38][ред. | ред. код]

Показ в різних країнах світу[ред. | ред. код]

Країна Телеканал[39]
Велика Британія Велика Британія Sky Living[40]
Alibi[41]
Бразилія Бразилія FOX
Мексика Мексика Fox Latin America
Болгарія Болгарія bTV, bTV Cinema
Канада Канада Bravo (англійською)

Séries+ (французькою)

Німеччина Німеччина RTL
Угорщина Угорщина RTL II
ЯпоніяЯпонія AXN Mystery

Tokyo Broadcasting System

Швеція Швеція TV11
Індія Індія
Бангладеш Бангладеш
Пакистан Пакистан
STAR World India
Португалія Португалія FOX TVI
Італія Італія FOX Italia 1
Іран Іран Farsi1
Філіппіни Філіппіни FOX Philippines

BEAM 31

Словаччина Словаччина JOJ Plus
Росія Росія Перший канал
Фінляндія Фінляндія MTV3[42]
Австралія Австралія One
Нова Зеландія Нова Зеландія MediaWorks
Ізраїль Ізраїль Yes
Іспанія Іспанія Fox
Cuatro
Divinity
Франція Франція Série Club

M6

Таїланд Таїланд Fox

NOW

Ямайка Ямайка TVJ
Данія Данія TV 2 Zulu
Індія Індія STAR World Premiere
Марокко Марокко Medi 1 TV
Литва Литва TV6
США США USA Network
Бельгія Бельгія BeTV
СінгапурСінгапур Channel 5
Греція Греція FX
Україна Україна 2+2

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Аферисты в «Белом воротничке» «сдают» свои секреты [Архівовано 9 березня 2016 у Wayback Machine.] на сайті Вокруг. ТВ (рос.)
  2. Група адаптації телепродукту [Архівовано 23 квітня 2015 у Wayback Machine.] на сайті 1plus1.ua
  3. Сериал Белый воротничок [Архівовано 5 квітня 2015 у Wayback Machine.] на сайті Вокруг. ТВ (рос.)
  4. Сюжет 1 сезону серіалу [Архівовано 19 березня 2015 у Wayback Machine.] на сайті white-collar.club
  5. Сюжет 2 сезону серіалу [Архівовано 19 березня 2015 у Wayback Machine.] на сайті white-collar.club
  6. Сюжет 3 сезону серіалу [Архівовано 19 березня 2015 у Wayback Machine.] на сайті white-collar.club
  7. Сюжет 4 сезону серіалу [Архівовано 19 березня 2015 у Wayback Machine.] на сайті white-collar.club
  8. Сюжет 5 сезону серіалу [Архівовано 19 березня 2015 у Wayback Machine.] на сайті white-collar.club
  9. Сюжет 6 сезону серіалу [Архівовано 17 березня 2015 у Wayback Machine.] на сайті white-collar.club
  10. Character Profile: Neal Caffrey. USA Network. 4 листопада 2009. Архів оригіналу за 13 квітня 2012. Процитовано 29 листопада 2009. 
  11. Character Profile: Peter Burke. USA Network. 4 листопада 2009. Архів оригіналу за 13 квітня 2012. Процитовано 29 листопада 2009. 
  12. Character Profile: Elizabeth. USA Network. 4 листопада 2009. Архів оригіналу за 13 квітня 2012. Процитовано 29 листопада 2009. 
  13. Character Profile: Mozzie. USA Network. 4 листопада 2009. Архів оригіналу за 13 квітня 2012. Процитовано 29 листопада 2009. 
  14. Актори телесеріалу «Білий комірець» [Архівовано 9 лютого 2015 у Wayback Machine.] на сайті IMDb
  15. Seidman, Robert (27 жовтня 2009). Cable ratings for the week ending October 25, 2009. TV by the Numbers. Архів оригіналу за березень 3, 2016. 
  16. Seidman, Robert (10 березня 2010). White Collar Ends First Season On An Up Note; Southland Going Down. TV by the Numbers. Архів оригіналу за 30 липня 2012. 
  17. Seidman, Robert (14 липня 2010). Tuesday Cable: Deadliest Catch Soars, Plus White Collar, Covert Affairs, Memphis Beat, The Hills Finale Ratings & More. TV by the Numbers. Архів оригіналу за 30 липня 2012. 
  18. Seidman, Robert (9 березня 2011). Tuesday Cable Ratings: 'White Collar' and 'Southland' Finales Rise + 'Lights Out,' 'Teen Mom' & More. TV by the Numbers. Архів оригіналу за 2 вересня 2012. 
  19. Gorman, Bill (8 червня 2011). Tuesday Cable Ratings: 'Deadliest Catch' Tops Night; 'White Collar,' 'Covert Affairs' Return Down, Plus 'Tosh.0,' '16 & Pregnant' & More. TV by the Numbers. Архів оригіналу за 11 червня 2011. 
  20. Kondolojy, Amanda (29 лютого 2012). Tuesday Cable Ratings: 'Tosh.0' Holds Strong, 'Teen Mom II' Falls Considerably. TV by the Numbers. Архів оригіналу за 1 березня 2012. 
  21. Bibel, Sara (11 липня 2012). Tuesday Cable Ratings: 'Storage Wars' Wins Night, 'White Collar', 'Rizzoli & Isles','Pretty Little Liars', 'Covert Affairs', 'Workaholics', 'Jane By Design', & More. TV by the Numbers. Архів оригіналу за 14 серпня 2012. 
  22. Bibel, Sara (6 березня 2012). Tuesday Cable Ratings: NBA Basketball Wins Night, 'Pretty Little Liars', 'Tosh.0', 'Justified', 'Cougar Town', 'Dance Moms' & More. TV by the Numbers. Архів оригіналу за 15 листопада 2014. 
  23. Bibel, Sara (18 жовтня 2013). Thursday Cable Ratings: 'Thursday Night Football' Wins Night, 'Pawn Stars', 'Project Runway', 'White Collar' & More. TV by the Numbers. Архів оригіналу за 29 жовтня 2014. 
  24. Kondolojy, Amanda (31 січня 2014). Thursday Cable Ratings: 'Pawn Stars' Leads Night + 'Here Comes Honey Boo Boo', 'Ridiculousness' & More. TV by the Numbers. Архів оригіналу за 26 січня 2015. 
  25. Kondolojy, Amanda (7 листопада 2014). Thursday Cable Ratings: Thursday Night Football Tops Night + NBA Basketball, 'Pawn Stars', 'Real Housewives of New Jersey' & More. TV by the Numbers. Архів оригіналу за 5 березня 2016. 
  26. Kondolojy, Amanda (19 грудня 2014). Thursday Cable Ratings: 'Thursday Night Football' Tops Night + 'The Colbert Report' Finale, NBA Basketball, 'The Daily Show' & More. TV by the Numbers. Архів оригіналу за 22 грудня 2014. 
  27. Список епізодів 1 сезону [Архівовано 18 лютого 2015 у Wayback Machine.] на сайті IMDb (англ.)
  28. Список епізодів 2 сезону [Архівовано 14 лютого 2012 у Wayback Machine.] на сайті IMDb (англ.)
  29. Список епізодів 3 сезону [Архівовано 18 квітня 2016 у Wayback Machine.] на сайті IMDb (англ.)
  30. Список епізодів 4 сезону [Архівовано 15 жовтня 2015 у Wayback Machine.] на сайті IMDb (англ.)
  31. Список епізодів 5 сезону [Архівовано 24 лютого 2015 у Wayback Machine.] на сайті IMDb (англ.)
  32. Список епізодів 6 сезону [Архівовано 12 червня 2015 у Wayback Machine.] на сайті IMDb (англ.)
  33. а б в г Нагороди та номінації телесеріалу «Білий комірець» на сайті IMDb (англ.)
  34. Рейтинг телесеріалу Білий комірець [Архівовано 8 травня 2013 у Wayback Machine.] на сайті Metacritic
  35. Matthew Gilbert. «White Collar» pair are a comfortable fit [Архівовано 18 травня 2015 у Wayback Machine.]. October 23, 2009 (англ.)
  36. а б Відгуки критиків на сайті Metacritic. Архів оригіналу за 26 липня 2015. Процитовано 6 травня 2015. 
  37. Maureen Ryan. Charming 'White Collar' just loose enough to be comfortable [Архівовано 1 травня 2015 у Wayback Machine.]. [Архівовано 1 травня 2015 у Wayback Machine.] October 22, 2009 (англ.)
  38. White Collar [Архівовано 15 березня 2015 у Wayback Machine.] на сайті Rotten Tomatoes
  39. Список телеканалів, що транслювали телесеріал «Білий комірець» на сайті IMDb
  40. Breaking Bad, Angel, more: 5 US shows that got a rough ride in the UK - Breaking Bad Feature - US TV. Digital Spy. 21 лютого 2014. Архів оригіналу за 25 вересня 2015. 
  41. Munn, Patrick (16 липня 2012). Alibi Acquires UK Rights To 'White Collar' & 'The Glades'. TVWise. Архів оригіналу за 18 липня 2012. 
  42. Sarjauutuus: Kovat kaulassa alkaa maanantaina 3.1.2011. 30 грудня 2010. Архів оригіналу за 6 січня 2011. Процитовано 19 жовтня 2012. 

Посилання[ред. | ред. код]