Ерік IX Шведський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ерік IX)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ерік IX Шведський
Erik Jedvardsson
Народився 1120[1][2][3]
Вестерйотланд, лен Вестра-Йоталанд, Швеція
Помер 18 травня 1160
Уппсала, Швеція
Поховання Кафедральний собор Уппсали
Країна  Швеція
Діяльність монарх
Посада Король Швеції[d]
Конфесія католицька церква
Рід Династія Еріків
Батько Jedvardd[4]
Мати Cecilia[d]
Брати, сестри Joar Jedvardssond
У шлюбі з Христина Данська
Діти Кнут I Еріксон, Маргарита Шведська, королева Норвезька[4], Catherine, Lady Blaked і Filip Erikssond

Ерік IX, відомий також як Ерік Джедварссон або Ерік Святий (швед. Erik Jedvardsson або Erik den helige, бл.1125[5], Вестерйотланд — 18 травня 1160, Уппсала) — король Швеції, що, як вважається, правив у 1156—1160 роках. Про нього збереглись вкрай мало достовірної інформації.

Еріка IX вважають святим — таким його йменує календар з Валентуна з 1198 року. Припускають, що близько 1220 року його мощі були перенесені до кафедрального собору в Уппсалі. Церква згадує Св. Еріка 18 травня.

Життєпис[ред. | ред. код]

Оскільки пізніше королів з Династії Еріків (швед. Erikska ätten) постійно ховали в абатстві Варнем поблизу Скари у Вестергетланд, сім'я Еріка, як вважають, мала геатське коріння, як і інші середньовічні правлячі будинки Швеції.

Ерік IX був сином шведського шляхтича Джедварда та його дружини Сесілії. Ерік був одружений з Крістіною Бьорнсдоттер, яка була внучкою Інге I Старшого та Гелени. У Еріка і Крістіни було двоє синів — Кнут Ерікссон та Філіп Ерікссон (ймовірно, предока Кнута Ланге). У них також були дві дочки: Маргарета, померла в 1209 році, яка одружилася в 1185 році з королем Норвегії Сверріром I Сігурдссоном і Катаріна, одруженою з норвезьким вельможею Нілсом Блакою[6]. Магнус Хенрікссон, який вбив Еріка, також підозрюється у вбивстві Сверкера І Старшого, попередника Еріка на престолі. Можливо, Ерік був графом (ерлом) у Свеаланді до того, як його там визнали королем. У Геталанді його прийняли не раніше в 1157 року. Про подробиці життя Еріка не залишилось жодних надійних свідчень. Всю інформацію історики черпають з легенд і його агіографії як святого.

Легенда[ред. | ред. код]

За однією версією, вбивцею короля був Магнус Хенрікссон, інший претендент на престол[7], далекий родич правлячого тоді данського королівського роду, який, як вказується в цих джерелах, успішно зайняв його місце. Згідно з іншими припущеннями, його вбив Емунд Ульфбане (швед. Emund Ulvbane), найманий вбивця, якого найняли люди, що працювали на династію Сверкер, з метою відновити свою владу над королівством.

За переказами короля Еріка вбили, коли він виходив з церкви після богослужіння. З метою зміцнення своїх політичних позицій син Еріка, Кнуд Ерікссон, заохочував поклоніння своєму батькові як мученику. Факти і вигадка про його життя були нероздільно злиті разом. Перенесення його мощей посилило глибину релігійного почуття простого народу. На святі, присвяченому цьому королю, відбувалися процесії з собору в Стару Уппсалу, з проханням хорошого врожаю.

Згідно з легендами, заслугою Еріка було поширення християнства в Фінляндії і зміцнення його позицій в Швеції під час його правління. У спробі завоювати і навернути населення Фінляндії, він нібито повів на ті землі Перший шведський хрестовий похід. Похід закінчився невдачею. В 1155 році, бажаючи християнізувати Фінляндію, переконав залишитись в Турку англійського єпископа Генріха, котрий перебував в Лінчепінге, якого згодом було вбито фінським селянином. Генріх став одним з перших мучеників Фінляндії, ставши католицьким покровителем цієї країни.

Археологічні свідчення подій[ред. | ред. код]

Святий Ерік на гербі Стокгольма

Згідно з легендою, король Ерік Святий був убитий після того, як відслужив месу в церкві Святої Трійці (лат. ecclesia Sancte trinitatis) на Божій горі (лат. Mons Domini). Відомо, що існуюча в даний час церква Трійці в Уппсалі була закладена на початку XIII століття, і вчені сперечаються про те, де ж саме перебувала та стара церква Трійці, з якої виходив Ерік під час його вбивства. Наявність в огорожі сучасного собору поховань періоду часу до будівництва собору може свідчити про те, що старий собор перебував точно на місці нового. Археологом Магнусом Алькарпом (швед. Magnus Alkarp) і геофізиком Яною Густафссон (швед. Jaana Gustafsson) було проведено дослідження будівлі собору за допомогою проникаючого в ґрунт радара (GPR — англ. Ground-penetrating radar). Дослідження підтвердило факт наявності під сучасною церквою фундаменту більш ранньої будівлі, що за всіма контурним ознаками відповідає фундаменту католицької церкви XII століття.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Find a Grave — 1996.
  2. Kansallisbiografia / за ред. M. KlingeSuomalaisen Kirjallisuuden Seura, Suomen Historiallinen Seura. — ISSN 1799-4349
  3. Erik den heligeSLS.
  4. а б Lundy D. R. The Peerage
  5. «Media gathering monitors analysis of Erik IX [Архівовано 15 квітня 2021 у Wayback Machine.]». Swedish Television. March 16, 2016
  6. " Håkon Galen — Norwegian biographical lexicon [Архівовано 4 березня 2016 у Wayback Machine.] " (норвезькою). Large Norwegian encyclopedia.
  7. Эрик // Малый энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона: в 4 т. — СПб., 1907—1909