Журавель

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Журавель (рід))
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Журавель
Журавель сірий
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Журавлеподібні (Gruiformes)
Родина: Журавлеві (Gruidae)
Рід: Журавель (Grus)
Brisson, 1760
Види

10, див. текст

Вікісховище: Grus

Жураве́ль (Grus) — рід птахів родини Журавлевих (Gruidae). Один із 4-х родів родини у світовій фауні. Види цього роду поширені в Європі, Азії, Північній Америці та Австралії. До фауни України належать 2 види: журавель сірий як гніздовий птах і журавель білий як рідкісний залітний[1][2]. Усі види роду за способом існування пов'язані із заболоченими територіями.

Види[ред. | ред. код]

Викопні види[ред. | ред. код]

Найдавнішим викопним решткам представників цього роду 12 млн років. Найдавнішим є вид Grus miocaenicus (Середній Міоцен, Румунія).

Журавель в культурі[ред. | ред. код]

Журавлі відіграють помітну роль у культурі багатьох народів[4].

Помітне місце посідає журавель і в житті українців: один із символів весни («журавель прилетів — теплинь приніс»), за поведінкою птахів угадували погоду («журавлі летять високо — зима ще далеко», «журавлі летять низько — зима вже близько», «ранній приліт журавлів — на ранню весну»). Вважали, що прилітає журавель через тринадцять тижнів після Різдва. Існують свідчення «тимчасової табуїзації» слова «журавель» навесні: побачивши перший ключ журавлів, не можна вимовляти слово «журавель» вголос — «бо журитимешся весь рік», натомість слід вживати слово «веселик»[5]. «Журавлем» називали народний сюжетний танець, у якому танцюристи зображують журавля. Такий танець виконували зазвичай на перезві. Цей птах — символ сторожкості («Стоїть, як журавель на варті»), відлюдності («Ходить, як журавель по болоті»), гульвіси («Унадився журавель до бабиних конопель»)[6]. «Журавлем» називають цибату людину, а також важіль для підіймання води з криниці — за схожість з довгою шиєю журавля.

Особливу увагу цим птахам приділено в культурі Японії. Їх образ використано в багатьох творах (наприклад, «Тисяча журавлів»), широко представлено в японському образотворчому мистецтві.

Література[ред. | ред. код]

  • Птицы СССР. Курообразные, Журавлеобразные / В.Д. Ильичев, В.Е. Флинт. — Л : Наука, 1987. — 528 с.
  • Cranes of the World [Архівовано 30 травня 2020 у Wayback Machine.] (1983) by Paul Johnsgard

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Кістяківський О. Б. 1957. Фауна України. Птахи
  2. Фесенко Г. В., Бокотей А. А. Птахи фауни України (польовий визначник). — К., 2002. — 416 с. — ISBN 966-7710-22-X.
  3. а б в г д Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  4. Журавлі. Що вони символізують в культурі різних країн і народів. Архів оригіналу за 28 вересня 2015. Процитовано 26 вересня 2015.
  5. Етимологічний словник української мови : в 7 т. / редкол.: О. С. Мельничук (гол. ред.) та ін. — К. : Наукова думка, 1982. — Т. 1 : А — Г / Ін-т мовознавства ім. О. О. Потебні АН УРСР ; укл.: Р. В. Болдирєв та ін. — 632 с.
  6. Журавель // Жайворонок В. В. Знаки української етнокультури: Словник-довідник. — К.: Довіра, 2006. — С. 226—227.

Посилання[ред. | ред. код]