Клеопа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Клеопа
Народився 1 століття
У лику святий
День пам'яті 4 січня і 30 жовтня (Православна церква)
25 вересня (Католицька церква)
Медіафайли на Вікісховищі

Святий Клеопа — апостол від сімдесяти, святий, який жив у І столітті.

Згідно з «Четїм-мінеями» Димитрія Ростовського, що посилається на Лк. 24:18–35,

Клеопа святий, брат святого Йосипа обручника юнейшій, іже во Еммаус подорожуючи зі святим Лукою (згадує його в своєму Євангелії, своє ж ім'я замовчав) Господа по воскресінні бачучи; і за часом в тому ж будинку, зо в ламанні хліба позна Христа вскреслого, за свідоцтво Христове від юдеїв вбитий.

В списку 70 апостолів мч. Дорофей (наводиться в церковнослов'янських виданнях «Апостола») ототожнюється з Симеоном родичем Господнім.

«Богословський енциклопедичний словник» 1913 року, розрізняє двох Клеоп:

Клеопа — чоловік Марії Клеопової (Ів. 19:25), якому, як вважають, з'явився Господь на шляху в Еммаус (Лк 24:18). Слід відрізняти цього Клеопу від Клеопи, брата Йосипа Обручника. Багато ототожнюють Клеопу з Алфеєм, батьком Якова Алфєєва.

Пам'ять апостолу Клеопі відзначають в Православній церкві 4 січня (Собор апостолів від сімдесяти) і 30 жовтня, а в Католицькій церкві — 25 вересня.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Архиепископ Димитрий (Самбикин). Собор св. 70-ти апостолов. — СПб. : Православный собеседник, 1906. — С. 1 т., 75-77.
  • Roberts, Alexander; Donaldson, James; Coxe, A. Cleveland, ред. (1886). Appendix to the Works of Hippolytus; containing Dubious and Spurious Pieces. The Ante-Nicene Fathers: Translations of the Writings of the Fathers Down to A. D. 325 (англ.). Т. V. translated by J. H. McMahon (вид. American reprint of the Edinburgh). Buffalo: Christian Literature Company. с. –256.