Крисп (апостол від 70)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Крисп
Помер 1 століття
У лику святий

Крисп — апостол від сімдесяти, учень апостола Павла. Згідно з Діяннями святих апостолів Крисп до навернення в християнство був начальником синагоги в місті Коринфі. Про його навернення до Христа Діяння оповідають наступним чином:

Після цього Павло, залишивши Афіни, прийшов у Коринф ... Під всяку ж суботу він говорив у синагозі, переконуючи юдеїв та греків ... Але оскільки вони опиралися і злословили, то він, отрясші одежу свою та промовив до них: Ваша кров на ваших; я чистий відтепер йду до поган ... Крисп, начальник синагоги, увірував у Господа з усім домом своїм, і багато з коринтян, почувши, увірували і хрестилися Дії 18:1-8

Крисп залишався вірним учнем апостола Павла і був ним поставлений єпископом у місті Егіна (поблизу Афін). В Четьї-мінеї Димитрія Ростовського про Криспа сказано так: «бисть єпископ до Егіна острові, прилеглим Пелопонісу між морями Егейським і Іонійским».

Якою смертю (природною чи мученицькою) і де помер апостол Крисп відомостей не збереглося. У православній церкві немає особливого дня пам'яті апостола Криспа і він згадується в соборі апостолів від сімдесяти 17 січня (4 січня за старим стилем). У церковній службі, яку здійснюють цього дня, він називається «боговидим світильником». У католицькій церкві пам'ять апостола Криспа відзначають 4 жовтня.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Крисп на catholic.org [Архівовано 9 січня 2014 у Wayback Machine.](англ.)
  • Roberts, Alexander; Donaldson, James; Coxe, A. Cleveland, ред. (1886). Appendix to the Works of Hippolytus; containing Dubious and Spurious Pieces. The Ante-Nicene Fathers: Translations of the Writings of the Fathers Down to A. D. 325 (англ.). Т. V. translated by J. H. McMahon (вид. American reprint of the Edinburgh). Buffalo: Christian Literature Company. с. -256.