Кодрат Афінський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кодрат Афінський
Болгарська ікона
Апостол
грец. Άγιος Κοδράτος
Народився 1 століття
Анатолія, Римська імперія
Помер не раніше 126 і не пізніше 129
Афіни, Ахая, Стародавній Рим
У лику священномученик і святий
День пам'яті 21 вересня, 4 січня
Праці «Апологія»
Медіафайли на Вікісховищі

Кодрат (грец. Άγιος Κοδράτος) — один з апостолів від сімдесяти. Народився ймовірно в другій половині I століття. Став єпископом в Афінах після загиблого мученицькою смертю Публія. Проте Дмитро Ростовський називає його єпископом Магнезії.

У 126 році він представив імператору Адріану, коли той перебував у Малій Азії, твір на захист християн — «Апологію». Його праця мала успіх — імператор видав указ не засуджувати нікого без доказів. Церковний історик Євсевій Кесарійський у своїй «Церковній історії» наводить єдиний збережений фрагмент з Апології Кодрата:

Справи нашого Спасителя завжди були очевидні, бо були щирими: людей, яких Він зцілив, яких воскресив з мертвих, бачили не тільки в хвилину їх зцілення або воскресіння — вони весь час були на очах не тільки коли Спаситель перебував на землі, а й жили досить довго і після Його Воскресіння, а деякі дожили і до наших часів.

Також його твором визнається послання до Діогнета, що збереглося до наших днів.

Бувши апостолом Христовим, він був свідком хресної смерті Господа і потім натхненно проповідував християнство в Греції, за що був побитий камінням, але вижив. Потім його посадили в тюрму.

Кодрат помер, уморений голодом в темниці, не раніше 130 року. Апостола Кодрата визнають першим з грецьких християнських апологетів.

Пам'ять святого апостола Кодрата — 21 вересня , а також 4 січня у день Собору Апостолів від сімдесяти.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Святий Апостол Кодрат (рос.) (Перевірено 6 липня 2012)
  • Священномученик Кодрат, апостол від 70-ти (рос.) (Перевірено 6 липня 2012)
  • Roberts, Alexander; Donaldson, James; Coxe, A. Cleveland, ред. (1886). Appendix to the Works of Hippolytus; containing Dubious and Spurious Pieces. The Ante-Nicene Fathers: Translations of the Writings of the Fathers Down to A. D. 325 (англ.). Т. V. translated by J. H. McMahon (вид. American reprint of the Edinburgh). Buffalo: Christian Literature Company. с. –256.