Кукурудзяні пластівці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кукурудзяні пластівці
Зображення
Країна походження  США
З матеріалу кукурудзяна крупа[d]
Першовідкривач або винахідник John Harvey Kelloggd і Will Keith Kelloggd
CMNS: Кукурудзяні пластівці у Вікісховищі
Миска з кукурудзяними пластівцями.

Кукурудзяні пластівці — харчовий продукт із зерен кукурудзи.

Подібні продукти (пластівці) виробляються також із зерен пшениці, рису, вівса та інших культур.

Історія відкриття рецепта[ред. | ред. код]

Історія кукурудзяних пластівців бере початок в XIX столітті. Власники санаторію «Батл-Крик» в штаті Мічиган, доктор Келлог і його брат Вілл Кіт Келлог, готували якусь страву з кукурудзяного борошна, але їм терміново знадобилося відлучитися у невідкладних справах пансіону. Коли ж вони повернулися, то виявили, що кукурудзяне борошно, яка перебувало на суворому обліку, трохи зіпсувалося. Але вони все одно вирішили приготувати з борошна тісто, проте тісто згорнулося, і вийшли пластівці і грудки. Брати від відчаю засмажили ці пластівці, і виявилося, що деякі з них стали повітряними, а деякі набули приємну хрустку консистенцію.

Згодом ці пластівці були запропоновані пацієнтам доктора Келлога як нова страва, що подавалася до столу з молоком і зефіром, вони були дуже популярні. Додавши в пластівці цукор, Вілл Кіт Келлог зробив їх смак більш прийнятним для широкої аудиторії. Так в 1894 році оригінальні кукурудзяні пластівці були запатентовані американським лікарем Джоном Харві Келлогом. В 1906 році Келлоги почали масове виробництво нового типу їжі і заснували власну компанію. Компанія (Kellogg's) до сих пір є лідером з їх виробництва.

Технологія приготування[ред. | ред. код]

Технологія виготовлення включає процеси видалення з зерен оболонок, відділення зародків, отримання крупи, з подальшим її варінням в цукрово-сольовому сиропі, потім плющення в тонкі пелюстки і їх обсмажування в печах при температурі 140 °C до хрусткого стану.

Згодом пластівці можуть бути покриті глазур'ю; в тому числі і з наповнювачем: горіхами, цукатами, кондитерською крихтою тощо.

В Україні виробництво кукурудзяних пластівців, а також паличок, почалося на Дніпропетровському комбінаті харчових концентратів за технологією і на обладнанні, розроблених і запатентованих В. Я. Крикуновим[1].

Вживання[ред. | ред. код]

Пластівці годяться до вживання як самостійний продукт. Як правило, кукурудзяні пластівці, як і мюслі, їдять, попередньо заливаючи їх холодним молоком.

У даний час кукурудзяні пластівці — інтернаціональний продукт. Одне з улюблених дітьми ласощів.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]