Місуа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Місуа
Тип китайська локшина
Походження Китай
Необхідні компоненти борошно пшеничне

Місуа (кит. трад.: 麵線; певедзі: mī-sòaⁿ), або пшенична локшина, — дуже тонкий різновид солоної локшини, виготовленої з пшеничного борошна[1]. Вона походить з провінції Фуцзянь, Китай. Локшина відрізняється від міфену (рисової локшини) і целофанової локшини тим, що ці різновиди виготовляються з рису і бобів мунг відповідно.

Опис[ред. | ред. код]

Місуа виготовляється з пшеничного борошна[2]. Приготування місуа зазвичай займає менше двох хвилин у киплячій воді, а іноді й значно менше.

Бола-бола з місуа (Філіппіни)

Культура[ред. | ред. код]

Місуа готують під час важливих свят і їдять у материковому Китаї, а також у Камбоджі, Малайзії, Індонезії, Сінгапурі, В'єтнамі, Брунеї, Таїланді, М'янмі та, зокрема, на Тайвані та на Філіппінах, де проживає найбільша кількість фуцзяньців за межами материкового Китаю.

Місуа означає довге життя в китайській культурі, і тому є традиційною їжею на день народження. Через це часто не рекомендується жувати або нарізати локшину місуа[3]. Її зазвичай подають з такими інгредієнтами, як яйця, тофу, болгарський перець[3], устриці, товста кишка свині, гриби шіїтаке, яловичина, цибуля-шалот або цибуля-шалот, смажені горіхи або смажена риба.

На Тайвані існує дві форми місуа. Перша — звичайна, а друга — приготовлена на парі на сильному вогні, карамелізуючи її до світло-коричневого кольору. На дні народження звичайну місуа зазвичай подають простою зі рульками (猪腳麵線) у тушкованому бульйоні, що є тайванською традицією святкування дня народження. Коричнева місуа може варитися протягом тривалого часу, не розпадаючись у бульйоні, і використовується для приготування устричної локшини (蚵仔麵線), популярної тайванської страви.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Albala, K. (2017). Noodle Soup: Recipes, Techniques, Obsession. University of Illinois Press. с. 173. ISBN 978-0-252-05019-0. Процитовано 26 серпня 2018.
  2. Cosmo, S. (2017). The Ultimate Pasta and Noodle Cookbook. Cider Mill Press. с. 92. ISBN 978-1-60433-733-4. Процитовано 4 January 2020.
  3. а б LIST: 'Lucky food' to prepare for Chinese New year, and why. Rappler. 24 січня 2020. Процитовано 18 серпня 2022.