Нідерландська Есперанто-Молодь

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нідерландська Есперанто-Молодь
есп. Nederlanda Esperanto-Junularo
нід. Nederlandse Esperanto-Jongeren
Абревіатура NEJ(еспер.), NEJ(нід.)
Тип національний відділ Всесвітньої Есперантистської Молодіжної Організації[d]
Засновано 9 січня 1965
Правовий статус verenigingd
Країна  Нідерланди
Штаб-квартира Амстердам[1]
Офіційні мови есперанто[1]
нідерландська[1]
Керівник Spencer van der Meulend (3 листопада 2018)[2][3]
Вебсайт: esperanto-jongeren.nl

CMNS: Нідерландська Есперанто-Молодь у Вікісховищі

Нідерландська Есперанто-Молодь (есп. Nederlanda Esperanto-Junularo, NEJ) — національна організація молодих есперантистів Нідерландів, нідерландська секція Всесвітньої Есперантистської Молодіжної Організації (TEJO).

У 1938 році два нідерландські викладачі есперанто організували Перший Міжнародний молодіжний конгрес есперанто[eo] у Груті (Північна Голландія). Дві сотні молодих людей з десяти країн зібралися разом і вирішили створити Всесвітню Есперантистську Молодіжну Організацію (TEJO)[4].

9 січня 1965 року в Амстердамі була заснована Нідерландська Есперанто-Молодь (NEJ). За рік перед цим в Амстердамі відбувся 20-й Міжнародний молодіжний конгрес[eo]. З цього часу NEJ проводить щорічні, кількаденні або одноденні зустрічі. У 1967 році NEJ спільно з бельгійською[eo], французькою[eo] та німецькою молодіжними есперантистськими організаціями розпочала випускати газету «Koncize[eo]» («Коротко»). У 1975 році NEJ у співпраці з Фламандською Есперантистською Молодіжною Асоціацією[eo] заснувала газету нід. «Jongeren Esperanto Nieuws[eo]»Молодіжні Есперанто-Новини»).

У кінці 1970-х та у 1980-х роках спостерігалось значне зростання активності NEJ. Було організовано багато засідань у регіональних відділеннях NEJ. У 1987 році кількість членів спілки зросла до рекордного числа (101 член). На традиційну Пасхальну зустріч[eo] у той час сходилося більше 100 осіб.

Міжнародні молодіжні конгреси есперанто у Нідерландах проводилися дев'ять разів: шість — до створення NEJ, у 1967 році позапланово[eo] (Роттердам) через скасування конгресу в Ізраїлі, у 1979 році[eo] (Аустерліц) та 1989 році[eo] (Керкраде). На останню зустріч з'їхалося 525 учасників: це була наймасовіша молодіжна есперанто-подія в Нідерландах.

До кінця 1990-х NEJ почав занепадати, оскільки вибори до складу Ради з 2005 року стали нерегулярними, а з 2008 року перестала виходити «Jongeren Esperanto Nieuws».

З 2015 року NEJ знову проводить регулярні засідання та має функціонуючу Раду[5].

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]