Патінко

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гравці в патінко
Автомат патінко

Патінко (яп. パチンコ) — ігровий автомат, який являє собою проміжну форму між грошовим ігровим автоматом і вертикальним пінболом, надзвичайно популярний у Японії.

Оскільки в Японії не дозволено казино, а тоталізатор допускається суто на кінних перегонах, велосипедних і човнових перегонах, гра патінко є дуже популярною: 15 млн японців регулярно відвідують близько 16 тис. залів патінко. Є 34 тис. професійних гравців, прибуток деяких із них досягає 3 тис. доларів на місяць.

Як функціонує патінко[ред. | ред. код]

Гравець купує кілька (зазвичай сотні або навіть тисячі) маленьких металевих кульок, засипає їх зверху у прилад, після чого може регулювати важелем швидкість вистрілювання кульок на ігрове поле. Потік кульок сиплеться вниз крізь лабіринт штирів, каналів і заслінок. Велика частина кульок пропадає даремно, проте одна з них завжди потрапляє в спеціальний отвір, що призводить до того, що:

  • видається певна кількість нових кульок,
  • лабіринт перебудовується на короткий час таким чином, що ймовірність виграшу зростає,
  • запускається механізм, встановлений у центрі гри і нагадує ігровий автомат, який викидає розрізняючі від разу до разу виграш у вигляді нової порції кульок.

Ранні автомати патінко були чисто електромеханічними і не мали доповнення у вигляді ігрового автомата. Останнє, до того ж спочатку мало форму класичної трьохролерної системи, але згодом ставало все складнішим внаслідок масового використання комп'ютерів. На місце механічних вказівників прийшли рідкокристалічні дисплеї, на яких іконками і самими різними символами розповідаються частково вірні невеликі історії, які закінчуються успіхом (виграшем) або поразкою.

Оскільки в Японії діє загальна заборона на азартні ігри, то грошових призів немає. Виграш, що складається з металевих кульок, можна обміняти тільки на речові призи, такі, як запальничка або флакон духів. Однак, поблизу дуже багатьох ігрових залів патінко є магазини, де певні речові призи можна обміняти на готівку, що створює легальну «сіру зону», часто пов'язану з якудзою. Як альтернатива, при деяких ігрових залах створюється якась подоба «банку», де виграні кульки заносяться на рахунок гравця і можуть бути згодом видано, формально — для продовження гри.

Ігрові зали патінко з десятками, часом сотнями автоматів можна побачити всюди в Японії. Зали завжди яскраво оформлені, прокурені й наповнені шумом через гуркіт кульок і різних оголошень, що звучать у гучномовцях. Чоловіки і жінки грають у патінко на рівних, існує навіть манга-журнал, який займається суто темою патінко.

Збиток[ред. | ред. код]

Подібно будь-якій азартній грі, патінко може викликати залежність. Відомі випадки, коли гравці втрачали роботу і сім'ї через свою пристрасть до патінко. Гра дуже популярна в Японії і її популярність постійно зростає.

Останнім часом у пресі з'являється дедалі більше статей, що розповідають про маленьких дітей, залишених своїми матерями в машинах на стоянках поруч з ігровими залами, що задихнулися там. За кілька років таким чином тільки від теплових ударів загинуло 18 дітей. Щоб уникнути подібних подій деякі стоянки постійно патрулює поліція.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]