Радикальний націоналізм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Плакат агітка Ку-клукс-клану.
Не плутати з Націонал-соціалізмом

Радикальний націоналізм[1] — один із типів націоналізму за характером дії. Характеризується радикальними поглядами на економічну, соціальну, внутрішню та зовнішню політику країни, часто зустрічається у суміші з шовінізмом і ксенофобією, які роблять акцент на перевазі однієї національності над іншими.[2] Подібні прояви, як то наприклад розпалювання міжнаціональної ворожнечі та етнічна дискримінація, в окремих країнах з сурогатним нацскладом, відносять до міжнародних правопорушень.

Часто вплив радикального націоналізму зростає у стані складної геополітичної ситуації — наприклад, якщо держава перебуває під контролем іноземної держави чи є зацькованою агресивними сусідами[3], але також можливий спрямований розвиток радикального націоналізму державою серед свого населення для централізації влади, підвищення агресивності суспільства та підготовки до експансіонізму.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Також відомий як крайній або ультранаціоналізм.
  2. Вияви радикального націоналізму і протидія йому в Росії в першій половині 2010 року [Архівовано 20 січня 2012 у Wayback Machine.] (рос.)
  3. Радикалізація українського суспільства: визвольна боротьба чи перший крок до нацизму?. Архів оригіналу за 7 березня 2016. Процитовано 11 грудня 2011.

Посилання[ред. | ред. код]