Селкірк-рекс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Селкірк рекс right-center
Доросла особа
Походження США
Індексація породи SRX
Кіт свійський (Felis catus)

Селкірк рекс (англ. Selkirk rex, SRX)  — порода кішок, що виведена в 1987 у США.

Історія[ред. | ред. код]

Родоначальником породи був короткошерстий рекс. Американський фелінолог зі штату Монтана, Джері Ньюман, схрестив його з перською кішкою в 1987. Народилися кошенята двох різновидів: короткошерсті й довгошерсті з комбінованою кучерявою і прямою шерстю. Раніше вважалося, що довгошерсті кішки рекси мають неохайний і непривабливий вигляд. Але в цьому випадку ефект вийшов протилежний. Довгошерсті рекси мають дуже незвичайний вигляд кучерявих персів. Порода визнана TICA. Багато фелінологічних організацій також виявляють цікавість до цієї породи.

Розмноження[ред. | ред. код]

Кошенята довгошерстих рексів народжуються дуже кучерявенькими. Потім втрачають свою кучерявість і відновлюють її тільки між восьмим і десятим місяцями життя.

Характер[ред. | ред. код]

Селкірк рекси мають піддатливий миролюбний характер. Прив'язливі до людей. Довгошерстий варіант породи потребує ретельного догляду за шерстю.

Зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

Кішки селкірк рекса — сильні тварини середнього розміру. Вага їх становить приблизно 3-5 кг. Тіло з добре розвиненою мускулатурою, пропорційне. Кінцівки середньої довжини. Лапи в короткошерстих невеликі, акуратні, овальні. У довгошерстих лапи великі. Хвіст густо вкритий шерстю. Очі круглої форми, широко поставлені, блискучі, виразні.

Розрізняють за типом шерсті два різновиди: короткошерсту й довгошерсту. У короткошерстих шерсть кучерява, коротка, густа. Шерсть довгошерстих унікальна. Вона поєднує всі три типи волосся. Волосся як пряме, так і трохи звите.

Забарвлення[ред. | ред. код]

Допускаються всі колірні варіації забарвлення.

Світлини[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Заведия Т. Л. Сучасна енциклопедія любителя кішок: 1500 корисних порад фахівців. — Донецьк : БАО, 2004. — ISBN 966-548-910-0.