Бенгальська кішка (домашня)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бенгальська right-center
Доросла особа
Походження США
Індексація породи BEN
Вага самців до 5,5 кг
Вага самок до 4 кг
Стандарти породи
FIFe стандарт
TICA стандарт
GCCF стандарт
AACE стандарт
ACFA/CAA стандарт
ACF стандарт
Кіт свійський (Felis catus)

Бенгальська (англ. Bengal, BEN)  — рідкісна порода кішок, що виведена в результаті селекційної роботи.

Історія[ред. | ред. код]

Виникла порода завдяки старанням студентки Жанни Міль, що жила в Аризоні й хотіла вивести породу домашніх кішок, зовні схожих на диких.

Родоначальниками породи є дика бенгальська кішка Felis Bengalensis (звідки порода й одержала свою назву) й американська короткошерста. Надалі в становленні породи брали участь кішки інших порід: єгипетські мау, бурмеси й різні кішки із забарвленням табі. Знадобилося майже 22 роки на те, щоб нова порода затвердилася. У 1990-91 pp. нова порода була допущена до участі в чемпіонатах.

Поступово порода набуває популярності. Представники породи завезені до Європи, але оскільки вони поки що там рідкісні, є одними з найдорожчих.

Характер[ред. | ред. код]

Кішки бенгальської породи мають гармонійну статуру, дуже прив'язуються до господаря, постійно потребують людського товариства. Дуже активні й рухливі, люблять підійматися на плечі. А ще вони дуже люблять водні процедури, можуть навіть приймати душ разом із господарями. Кішка прекрасно задовольняється життям у квартирі, легко звикає до нового житла. Її не можна випускати гуляти самостійно, тому що є небезпека загубити тварину. Ці домашні улюбленці дуже грайливі й високо стрибають, вони підкорять усі вершини у вашому будинку. При нагоді стараються вполювати все, що рухається. Вони часто при полюванні або іграх видають хижі звуки, які не вміють видавати звичайні домашні коти. Дуже розумні, якщо є бажання можна навчити грати у хованки та багато іншим речам.

Ці кішки дуже сміливі, вміють захищати свою територію.

Розмноження[ред. | ред. код]

Кошенят приносить раз на рік. Спарювати краще на території кота, бо кішка дуже захищає свою територію. Досить часто кішка навіть спочатку може бути трохи агресивною до кота і не підпускати до себе навіть на його території. Але через кілька годин, інколи наступного дня вони починають гратися і бути більш дружніми.

Вагітність проходить так само як у всіх інших кішок 58-65 днів. Ці кішки дуже гарно виховують своїх кошенят і багато чому їх навчають. Кошенята дуже активні, грайливі і люблять бігати. Періоди ігор чергуються з періодами сну кілька разів на день. Досить часто кішка сама може приносити хазяїну іграшки, щоб той погрався з кошенятами.

Зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

Кішки бенгальської породи — тварини важкі, від середніх до великих розмірів. Коти важать 5-6 кг, кішки — 3-4 кг. Тіло довге, гнучке, з добре розвиненою м'язовою системою. Кінцівки міцні, мускулясті. Задні кінцівки трохи довші, ніж передні, що надає стрімкості ході. Хвіст товстий, досить довгий, тоншає до кінчика. Кінчик хвоста заокруглений і чорний.

Голова невелика (менша, ніж в американської короткошерстої), не дуже широка, довга, але не звужується до кінця морди. У профіль помітний легкий нахил від верхівки до чола й від чола до носа. Ніс міцний і широкий. Вуха короткі, маленькі, широкі біля основи, з округленими кінцями, направлені вперед. Кінчики вух темніші. Шия довга, товста й сильна.

Хутро коротке, густе, м'яке й блискуче. У кошенят воно може бути довшим. Морда у кошенят видовжується коли вони підростають.

Забарвлення[ред. | ред. код]

Забарвлення коричневе, сніжне (сріблясте), блакитне з малюнком табі: або плямистим, або мармуровим. Найпоширенішим є коричневе плямисте забарвлення. Колір очей у коричневих кішок золотавий.

Світлини[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Заведия Т. Л. Сучасна енциклопедія любителя кішок: 1500 корисних порад фахівців. — Донецьк : БАО, 2004. — ISBN 966-548-910-0.

Посилання[ред. | ред. код]