Сноу-шу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сноу-шу right-center
Доросла особа
Походження США
Інші назви Білоніжка
Індексація породи SNO
Вага самців до 5 кг
Вага самок до 3 кг
Стандарти породи
FIFe стандарт
TICA стандарт
AACE стандарт
ACFA/CAA стандарт
Кіт свійський (Felis catus)

Сноу-шу, Білоніжка (англ. Snowshoe, SNO)  — порода кішок, яку виведено шляхом схрещування сіамів класичного забарвлення із двоколірними американськими короткошерстими.

Історія[ред. | ред. код]

Назва в перекладі з англійської означає «сніжна туфля». Одержали його кішки за білі «панчішки», як у бірманських напівдовгошерстих при забарвленні колорпоінт. Породу вивели в розпліднику в США. Сьогодні записаний стандарт, і порода зареєстрована в TICA, АСА й ACFA. Порода нечисленна й поширена переважно в Америці.

Розмноження[ред. | ред. код]

У приплоді в кішок цієї породи буває від 3 до 7 кошенят. Періодично спостерігається порушення забарвлення в кошенят.

Характер[ред. | ред. код]

Сноу-шу, попри своє походження від сіамських кішок, спокійніші, ласкаві, дуже люблять людей, терплячі до дітей. Вони дуже ніжні, чарівні, ласкаві. Люблять супроводжувати господарів, подорожують за ними цілий день. Не люблять надовго залишатися на самоті. Із задоволенням приймають ванни. Не мають різкого голосу, як у сіамських кішок. Шерсть не потребує великого догляду.

Зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

Кішки породи сноу-шу — це граційні, гармонійні тварини від середніх до великих розмірів. Тіло з не дуже міцним кістяком і добре розвиненою мускулатурою. Статура масивна. Спина довга. Кінцівки довгі, міцні. Лапи округлі. Хвіст середньої довжини, товстий в основі, трохи звужується до кінця.

Голова має форму рівностороннього трикутника, вона не така довга, як у сіамських предків. Очі великі, овальної форми, ясні й блискучі, посаджені під кутом до носа. Колір — блакитний. Вуха великі й широкі біля основи.

Шерсть коротка, лискуча, глянсова, пружна, трохи грубувата на дотик, прилегла.

Забарвлення[ред. | ред. код]

Забарвлення: силпойнт або блюпойнт із білим. Розташування білих міток — короткий білий трикутник у вигляді літери V на морді, що захоплює ніс і перенісся. Біла мітка може поширюватися через підборіддя на груди у вигляді білої лінії. Такими ж чисто-білими повинні бути «туфельки» на передніх і задніх ногах.

Світлини[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Заведия Т. Л. Сучасна енциклопедія любителя кішок: 1500 корисних порад фахівців. — Донецьк : БАО, 2004. — ISBN 966-548-910-0.