Спокуса, засліпляюча часами й мудрих (Дискавері)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серія «Зоряний шлях: Дискавері»
«Спокуса, засліпляюча часами й мудрих»
Magic to Make the Sanest Man Go Mad
Сезон № 1
Серія № 7
Перший показ 29 жовтня 2017
Сценарій Арон Ілай Колейт, Джессі Александер
Режисер(и) Девід М. Баррет
Хронологія
Попередня Наступна
Лета Хочеш миру - готуйся до війни

Про епізод[ред. | ред. код]

Спокуса, засліпляюча часами й мудрих — сьомий епізод американського телевізійного серіалу «Зоряний шлях: Дискавері», який відбувається приблизно за десять років до подій оригінального серіалу «Зоряний шлях» та показує війну між Федерацією й клінгонами. Епізод був написаний Ароном Ілаєм Колейтом і Джессі Александер а режисував Девід М. Баррет.

Зміст[ред. | ред. код]

Майкл Бернем в особистому щоденнику оповідає про своє життя на «Дискавері» і життя «Дискавері». І про свою боязнь відвідин корабельної вечірки. Під час вечірки Бернем і Тайлера викликають на місток. По дорозі Майкл збиває доктора Калбера — він теж запитує шо відбувається між ними двома. На «Дискавері» транспортують для надання допомоги зоряного мандрівника Гормегандера.

Гаррі Мадд проник всередині Гормегандера на борт «Дискавері» та використовує невідомий пристрій — щоб створити тимчасову петлю, що повторює події, які закінчуються загибеллю корабля.

Вечірка продовжується. Дивні зміни у часі усвідомлює Стамец, завдяки ДНК «тихоходки» в ньому. «Дискавері» знову транспортує зоряного кита Гормегандера. Споровий двигун активується без наказу. Командир і команда не мають доступу в машинний відділ. Мадд дістався до спорового двигуна. Мадда підстрелює Стамец.

Вечірка подовжується. Мадд знову захоплює Лорку. Стамец заручається допомогою Бернем і Тайлера, кожен раз пояснюючи що відбувається. Мадд хоче дізнатися як працює споровий двигун, щоб продати корабель клінгонам. Йому вдається захопити корабель, убивши Тайлера.

54-те продовження вечірки. 55-те продовження вечірки. Бернем наважується розкритися і запрошує на танець Тайлер. Тайлер повідомляє — Мадд це зробив за допомогою часового кристала бетазоїдів. Стамец не витримує і повідомляє — це він необхіден для двигуна.

Тіллі і Бернем знаходять в зоряному киті корабель Мадда і джерело енергії. Щоб змусити почати новий цикл, Бернем розкриває Мадду, що саме вона вбила Т'Кувму. Бернем вбиває себе, і Мадд починає все спочатку. Стамец встигає влаштувати все так, що Лорка передає корабель, Стамеца і Бернем без опору. Мадд посилає сигнал клінгонському кораблю. Як тільки проходить час циклу, пристрій петлі дезінтегрується. Бернем і Стамец розкривають Мадду, що сигнал він насправді послав не клінгонам, а своїй нареченій Стеллі і її батькові. Стелла і батько прибувають й забирають Мадда. Барон консолідує в своїх руках всі борги Мадда. Стамец розповідає Бернем і Тайлеру деякі особисті події з попередніх циклів.

Виробництво[ред. | ред. код]

Сприйняття та відгуки[ред. | ред. код]

Станом на січень 2021 року на сайті «IMDb» серія отримала 7.4 бала підтримки з можливих 10 при 4774 голосах користувачів. На «Rotten Tomatoes» 100 % схвалення при відгуках 20 експертів[1].

Оглядач «IGN» Скотт Коллура зазначав: "у «Магії» «Зоряний шлях: Дискавері» доводить, що він може робити легші історії. Повернення Гаррі Мадда Райна Вілсона досить веселе і розумне, навіть якщо воно дещо страждає від того, що над головою звисає знайомий науково-фантастичний пристрій часової петлі. Зрештою, це продовження розвитку історії «Майкл Бернем» Сонекви Мартін-Грін, який виявляється найсильнішим аспектом епізоду".[2]

В огляді інтернет-видання «Disco Night» зазначено: «Сьомий епізод ідеально відповідає кожному попередньому. Це День бабака з космічними китами, і тому це рецепт успіху»[3].

Знімались[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Magic to Make the Sanest Man Go Mad — Rotten Tomatoes. Архів оригіналу за 25 січня 2021. Процитовано 23 січня 2021.
  2. Star Trek: Discovery — «Magic to Make the Sanest Man Go Mad» Review. Архів оригіналу за 30 січня 2021. Процитовано 23 січня 2021.
  3. Magic to Make the Sanest Man Go Mad Review — Star Trek Discovery Revisited. Архів оригіналу за 24 січня 2021. Процитовано 23 січня 2021.

Джерела[ред. | ред. код]