ТОЗ-12

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ТОЗ-12
Тип Дрібнокаліберна гвинтівка
Походження СРСР СРСР
Історія виробництва
Розробник Дмитро Михайлович Кочетов[1]
Виробник Тульський збройовий завод
Виготовлена
кількість
~1 млн
Характеристики
Вага 3,0/4,0
Довжина 1120
Довжина ствола 640

Набій .22 Long Rifle
Калібр 5,6
Дія поздовжньо-ковзний затвор
Дульна швидкість 280–310

ТОЗ-12 — дрібнокаліберна гвинтівка під набій .22 LR, покращений спортивний зразок гвинтівки ТОЗ-8[2]. Розроблена конструктором-зброярем Дмитром Михайловичем Кочетовим, серійне виробництво відбувалось на Тульському збройовому заводі[1].

Призначена для початкового навчання стрільців-спортсменів, тренування стрільців-розрядників і масових змагань в тирах і на стрілищах. В Радянському Союзі була поширена у ДТСААФ.

Описання[ред. | ред. код]

Призначення і будова цівки, цівкової скриньки, спускового механізму і замка ті ж, що й у гвинтівки ТОЗ-8. Ложа пістолетної форми з подовженим підцівником.

Прицільний пристрій складається з діоптричного мірника і мушки (діоптри і мушки змінні).

На кутнику розміщені горизонтальний і вертикальний мікрометричні гвинти поправок з головками. На головках нанесені поділки. Кожна поділка дорівнює 1/10 оберта. При обертанні головки на одну поділку чути клацання і середня точка влучання переміщується на 1 см. Для того, щоб змістити кутник по вертикалі, необхідно попередньо звільнити на один оберт стопорний гвинт. Після внесення поправки кутник знову закріплюють стопорним гвинтом.

До гвинтівки додають змінні прямокутна і кільцева мушки, які кріпляться на корпусі.

Варіанти та модифікації[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б П. А. Гусак, А. М. Рогачев. Начальная военная подготовка (справочное пособие военрука). 2-е изд., доп. и перераб. Минск, «Народная асвета», 1975. стр.227-228
  2. Порадник зі стрілецької справи, 5.6 дрібнокаліброва навчально-спортивна зброя (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 29 травня 2014. Процитовано 3 липня 2014.

Література[ред. | ред. код]

  • Сергей Юрчук, Михаил Коноплев. ТОЗ-8 и ТОЗ-12 // журнал "Оружие и охота", № 1, январь 2011

Посилання[ред. | ред. код]