Теорема Джекобсона про щільність

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

В абстрактній алгебрі теорема Джекобсона про щільність є важливим результатом про властивості некомутативних кілець та модулів над ними. Теорема має застосування у теорії представлень груп та загальній теорії груп. Названа на честь американського математика Натана Джекобсона.

Необхідні означення

[ред. | ред. код]

Нехай є кільцем з одиницею і R-модуль. Такий модуль називається простим, коли у нього немає нетривіальних підмодулів, тобто єдиними його підмодулями є і . Модуль називається точним, якщо виконується лише для .

Позначимо множину R-ендоморфізмів модуля . На можна ввести множення кільця як

  де  

і тоді буде -модулем на якому можна розглядати -лінійні відображення.

-лінійність ендоморфізмів означає, що

  для всіх   .

Позначивши відображення лівого множення елементів на елемент , з попереднього рівняння одержуємо, що кожна є -лінійним відображенням. Загалом натомість не є -лінійним якщо не є комутативним кільцем.

Теорема Джекобсона про щільність

[ред. | ред. код]

Твердження теореми

[ред. | ред. код]

Нехай є кільцем з одиницею (загалом некомутативним), — простий точний лівий -модуль і є -лінійним відображенням.

Тоді для кожної скінченної множини елементів , що є лінійно незалежними над існує такий елемент , що для всіх .[1][2]

Іншими словами для D-лінійно незалежних елементів і довільних елементів існує такий елемент , що

Доведення теореми

[ред. | ред. код]

Нехай скінченна підмножина і — анулятор підмножини. Нехай елемент , такий що . Тоді належить -лінійній оболонці множини

Справді якщо , то і , тож належить лінійній оболонці порожньої множини. Нехай тепер і доведення можна здійснити індукцією по .

Нехай і позначимо . Нехай . Зауважимо що . Якщо , тоді і тому . Згідно припущення індукції у цьому випадку належить -лінійній оболонці множини і відповідно і -лінійній оболонці множини . Тому надалі можна вважати що . Множина є лівим ідеалом і тому є -підмодулем у . Оскільки є простим модулем, то .

Тепер введемо відображення . Оскільки , то кожен елемент у рівний для деякого . Тоді візьмемо . Дане означення є несуперечливим адже якщо для , тоді і звідси . Тому згідно умови також.

Далі доведемо, що . Це відображення є очевидно адитивним, і тому потрібно перевірити, що воно є -ендоморфізмом. Нехай і і запишемо для деякого . Оскільки , то . Тому . Для завершення цієї частини доведення достатньо показати, що належить -лінійній оболонці множини . Згідно припущення індукції, це твердження рівнозначне тому, що . Нехай , тоді , що й треба було довести.

Повертаючись тепер до загального результату, доведення будемо здійснювати індукцією по . Нехай, як і вище, і позначимо . Згідно припущення індукції існує такий елемент , що . Позначимо . Для всіх елемент задовольняє рівності . Тому для завершення доведення потрібно підібрати так щоб також .

Але оскільки є -лінійно незалежним від то з попереднього . Як і в доведенні вище звідси , тому можна вибрати , такий що , що завершує теорему Джекобсона про щільність.

Коментарі

[ред. | ред. код]

Зважаючи на простоту лівого -модуля кільце згідно леми Шура є тілом. Для всіх і позначимо

.

Множини утворюють підбазу топології , яка називається скінченною топологією.

Зважаючи на точність модуля оператор можна ідентифікувати з елементом . Тоді можна записати і як наслідок теореми Джекобсона підмножина буде щільною у скінченній топології.[3], що пояснює назву теорема про щільність.

Справді деяка підмножина у топологічному просторі є щільною тоді і тільки тоді коли перетин цієї множини і непустого перетину скінченної кількості множин із підбази теж є непустою підмножиною. Але є підмножиною відображень для яких для всіх . З теореми Джекобсона випливає існування для якого виконуються ці рівності і тоді

Якщо є скінченновимірним векторним простором над і є його базисом, тоді і в базисі згідно теореми Джекобсона .

Примітивні кільця

[ред. | ред. код]

Кільце з одиницею називається примітивним, якщо для нього існує точний, простий модуль.[4] Згідно теореми Джекобсона про щільність, для примітивного кільця існує тіло і -модуль такий, що є щільною підмножиною у . За такий модуль можна взяти точний простий модуль , який існує за означенням і тоді теж взяти .

Ця властивість характеризує примітивні кільця, адже якщо є щільним підкільцем для модуля над тілом , то є точним простим -модулем. Справді нульовий ендоморфізм є єдиним елементом який переводить модуль в нуль і оскільки є підмножиною то у цьому кільці може бути лише один елемент (а саме нульовий елемент) множення на який обнуляє модуль. Також оскільки є щільним підкільцем і для будь-яких існує такий, що то існує такий , що . Тобто завжди і єдиними підмодулями модуля є і , тобто він є простим -модулем.

Ця характеристика примітивних кілець є фактично альтернативною формою твердження теореми Джекобсона.[5].

Теорема Бернсайда

[ред. | ред. код]

Прикладом застосування теореми Джекобсона є теорема Бернсайда.

Введемо групову алгебру (тобто множину -лінійних комбінацій з елементами групи з очевидними означеннями суми і добутку) і продовжимо відображення до гомоморфізму -алгебр . Позначимо . Тоді згідно означень є точним і простим -модулем. Тоді є множиною лінійних операторів, що комутують з усіма елементами , а отже із усіма елементами . Оскільки згідно умови представлення є незвідним, то згідно леми Шура є множиною скалярних відображень і може бути ідентифікованим з .

Згідно теореми Джекобсона таким чином , тобто є алгеброю всіх ендоморфізмів лінійного простору. Оскільки є лінійною оболонкою образів представлення групи, то серед цих образів можна вибрати базис простору .[6]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Derek J. S. Robinson: A Course in the Theory of Groups, Springer-Verlag 1996, ISBN 0-387-94461-3, Satz 8.1.7: The Jacobson Density Theorem
  2. I. Martin Isaacs: Algebra – A Graduate Course, American Mathematical Society, Graduate Studies in Mathematics (2009), Band 100, Theorem (13.14)
  3. Louis H. Rowen: Ring Theory. Band 1. Academic Press Inc., Boston u. a. 1988, ISBN 0-125-99841-4 (Pure and Applied Mathematics 127), Theorem 2.1.6
  4. Louis H. Rowen: Ring Theory. Band 1. Academic Press Inc., Boston u. a. 1988, ISBN 0-125-99841-4 (Pure and Applied Mathematics 127), Definition 2.1.1.
  5. Benson Farb, R. Keith Dennis: Noncommutative Algebra, Springer-Verlag (1993), ISBN 978-0-387-94057-1, Theorem 5.2 (Jacobson Density Theorem)
  6. Derek J. S. Robinson: A Course in the Theory of Groups, Springer-Verlag 1996, ISBN 0-387-94461-3, Теорема 8.1.8

Див. також

[ред. | ред. код]

Література

[ред. | ред. код]
  • Farb, Benson; Dennis, R. Keith (1993). Noncommutative Algebra. Graduate Texts in Mathematics. Т. 144. Springer-Verlag. ISBN 978-0387940571. MR 1233388.
  • I.N. Herstein (1968). Noncommutative rings (вид. 1st). The Mathematical Association of America. ISBN 0-88385-015-X.
  • I. Martin Isaacs (1993). Algebra, a graduate course (вид. 1st). Brooks/Cole Publishing Company. ISBN 0-534-19002-2.
  • Jacobson, N. (1945), Structure theory of simple rings without finiteness assumptions, Trans. Amer. Math. Soc., 57: 228—245, doi:10.1090/s0002-9947-1945-0011680-8, ISSN 0002-9947, MR 0011680
  • Robinson, Derek J. S. (1996). A Course in the Theory of Groups. Graduate Texts in Mathematics. Т. 80 (вид. 2nd). Springer-Verlag. ISBN 0-387-94461-3. Zbl 0836.20001.
  • Rowen, Louis H. (1988), Ring theory. Vol. I, Pure and Applied Mathematics, т. 127, Boston, MA: Academic Press Inc., с. xxiv+538, ISBN 0-12-599841-4, MR 0940245