Тінь та кістка (телесеріал)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тінь і кістка
Shadow and Bone
Тип телесеріал
Телеканал(и) Netflix
Дистриб'ютор(и) Netflix
Жанр фентезі
драма
бойовик
Знімання Будапешт
Компанія 21 Laps Entertainment
Керівник проєкту Ерік Гейссерер
Сценарист Ерік Гайсерер
Лі Бардуго
Ваня Ашер
Теган Фріклінд
Шеллі Мілс
Крістіна Штам
М. Скотт Віч
Режисер Ерік Гайсерер
Лі Толанд Кригер
Ден Лю
Мейсі Алмас
Джеремі Вебб
На основі романів Лі Бардуго
Оператор Оуен Макполін
Девід Ланценберґ
Аарон Мортон
Продюсери Ден Коен
Ренд Ґейгер
Тейн Воткінс
Виконавчий продюсер Лі Бардуго, Шон Леві, Dan Levined і Ерік Гейссерер
У головних ролях Джессі Мей Лі
Бен Барнс
Фредді Картер
Аміта Суман
Кіт Янг
Арчі Рено
Композитор Джозеф Трапанезе
Країна-виробник США США
Місце зйомок Угорщина Угорщина
Мова оригіналу англійська
Перша поява 23 квітня 2021
Перший показ 23 квітня 202116 березня 2023
Перший показ
українською
28 серпня 2021
Озвучено
українською
«Так Треба Продакшн»
Кількість сезонів 2
Кількість серій 16
Посилання

Тінь і кістка (англ. Shadow and Bone) — американський фентезійний телевізійний серіал, розроблений сценаристом Еріком Гайсерером та кіностудією «21 Laps Entertainment» для Netflix, прем'єра якого відбулась 23 квітня 2021 року[1]. Серіал заснований на книжковій трилогії «Гриша» (починаючи з дебютної першої книги «Тінь та кістка») та дилогії «Кеттердам» (роман «Шістка Воронів») письменниці Лі Бардуго. Прем'єра другого сезону відбулася 16 березня 2023 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Країна Равка знаходиться в стані постійної війни зі страшними істотами. Ці істоти мешкають у містичній імлі, знищуючи людей, кораблі та товари. Новобранка з низів, сирота Аліна Старкова під час своєї першої військової місії пробуджує в собі надзвичайну силу, яка може стати ключем до закінчення війни. Дізнавшись про силу Аліни, її відправляють тренуватися у складі елітної армії чарівних солдатів, відомих як «гриша». Намагаючись відточити своє вміння новоздобутою силою, Аліна поступово поринає у світ придворних інтриг. Вона починає розуміти, що союзники й вороги можуть бути одними й тими самими людьми та що нічого в цьому пишному світі не є таким, яким здається. У цій грі беруть участь багато сторін і для виживання знадобиться не лише магія.

У ролях[ред. | ред. код]

  • Джессі Мей Лі — Аліна Старкова, дівчина з силою «гриші»
  • Бен Барнс — генерал армії «гриш» Кіріган
  • Фредді Картер — злодій Каз Бреккер
  • Аміта Суман — Інедж Ґафа, помічниця Каза Бреккера
  • Кіт Янг — стрілок Джеспер Фахі
  • Арчі Рено — Мал Орецев, найкращий друг Аліни з дитинства
  • Даніелла Галліган — Ніна Зенек
  • Дейзі Гед — Геня Сафіна
  • Суджая Дасгупта — Зоя Назяленська
  • Саймон Сірс — Іван
  • Юліан Костов — Федір Камінський
  • Калахан Скогман — Матіас Гельвар
  • Зої Вонамейкер — Багра
  • Кевін Елдон — Аппарат
  • Люк Паскуаліно — Давид Костик
  • Жасмін Блекбороу — Марі
  • Габріель Брукс — Надя Жабін

Український дубляж[ред. | ред. код]

Серіал дубльовано студією «Так Треба Продакшн» на замовлення компанії «Netflix» у 2021 році.

  • Перекладач — Юлія Почінок
  • Режисер дубляжу — Олена Бліннікова
  • Звукорежисер — Дмитро Бойко
  • Менеджер проєкту — Ольга Чернявська

Список епізодів[ред. | ред. код]

СезонЕпізодиОригінальний випуск
1823 квітня 2021
2[2]816 березня 2023

1 сезон (2021)[ред. | ред. код]

№ серії
(загалом)
№ серії
(в сезоні)
Назва серіїРежисер(и)СценарійОригінальна дата показу
11«Спалюючий спалах світла»Лі Толанд КрігерЕрік Гайсерер23 квітня 2021
Аліна не хоче розлучатись із Малом і вигадує спосіб піти з ним у небезпечну експедицію через Каньйон. Каз усіма правдами й неправдами намагається зірвати великий куш.
22«Когось лякаємо ми самі»Лі Толанд КрігерЕрік Гайсерер23 квітня 2021
Дії Аліни проти волькр привернули до неї увагу генерала Кіріґана. Шукаючи безпечний шлях через Каньйон, Каз втрапляє в халепу.
33«Творіння в серці світу»Ден ЛюТеган Фріклінд23 квітня 2021
Оточена розкішшю у світі ґриш, Аліна починає навчання. Каз, Інеж і Джеспер із «Воронів» готуються до небезпечної подорожі.
44«Вибір»Ден ЛюВаня Ашер23 квітня 2021
Кіріґан довіряється Аліні, Мал добровільно вирушає на небезпечне завдання, а «Ворони» планують пограбування, щоб потрапити до Малого палацу.
55«Покажи мені, хто ти»Майрзі АлмасМ. Скотт Віч23 квітня 2021
Кіріґан довіряється Аліні, Мал добровільно вирушає на небезпечне завдання, а «Ворони» планують пограбування, щоб потрапити до Малого палацу.
66«Серце — це стріла»Майрзі АлмасШеллі Мілс23 квітня 2021
Розгніваний на Заклинача сонця Кіріґан намагається отримати інформацію. У найскладніший момент Аліна отримує допомогу. Ніна відчуває симпатію до мисливця на ґриш.
77«Неморе»Джеремі ВеббКрістіна Штам23 квітня 2021
Через долю оленя Аліна опиняється в безвихідній ситуації з Кіріґаном. Розкривається, як Кіріґан пов’язаний із Каньйоном і його силою.
88«Ні трауру»Джеремі ВеббЕрік Гайсерер & Теган Фріклінд23 квітня 2021
У глибинах Каньйону Кіріґан демонструє потужність дару Аліни. А «Ворони» під час відчайдушної авантюри стикаються з безквитковим пасажиром.

2 сезон (2023)[ред. | ред. код]

№ серії
(загалом)
№ серії
(в сезоні)
Назва серіїРежисер(и) [3]Сценарій [4]Оригінальна дата показу [2]
91«Немає прихистку, крім мене»Бола ОґунЕрік Гайсерер16 березня 2023
Утікачку Аліну переслідують кошмари, але поруч із Малом вона відчуває спокій. Каз, Інеж і Джеспер повертаються в Кеттердам та натрапляють на неприємності.
102«Русальє»Бола ОґунНік Калбертсон16 березня 2023
Аліна й Мал вирушають на пошуки другого підсилювача. Каз вигадує план знищення свого ворога. Кіріґан шукає ліки проти своєї проблеми.
113«Подібне притягує подібне»Лора БелсіДонна Торланд16 березня 2023
До Аліни, яка прагне знищити Каньйон, приходить могутній союзник. Каз бачить привидів минулого. Кіріґан забуває про милосердя, щоб збільшити свою силу.
124«Усе жахливе»Лора БелсіШеллі Мілз16 березня 2023
Аліна обмірковує пропозицію, яка може сприяти об’єднанню Равки. Каз утілює останній етап свого плану й майже відчуває солодкий смак помсти.
135«Зневажай своє серце»Карен ГавіолаChristina Strain16 березня 2023
Зв’язок між Аліною та Кіріґаном стає нестабільнішим після його останнього нападу. У пошуках легендарного меча Каз і решта прямують у Шухан.
146«У мене немає серця»Карен ГавіолаДеган Фріклінд16 березня 2023
Пошуки невловного третього підсилювача приводять Аліну й Мала до приголомшливого відкриття. «Ворони» потрапляють у халепу під час проникнення зі зламом.
157«Зустрінемось у лузі»Майрзі АлмасВаня Ашер16 березня 2023
Аліна переймається величезною ціною використання сили Вогнептаха. Кіріґан готує свою армію до жорстокої битви ґриш проти ґриш.
168«Ні похоронам»Майрзі АлмасЕрік Гайсерер & Ерін Конлі16 березня 2023
Під час битви з Кіріґаном Аліна опиняється в скрутному становищі. Доленосне рішення змінює її зв’язок із магією та Малом.

Виробництво[ред. | ред. код]

Розробка серіалу[ред. | ред. код]

У січні 2019 року оголосили, що Netflix домовився щодо розробки восьмисерійного фентезійного серіалу зі сценаристом Еріком Хайсерер. Його ж призначено шоуранером майбутнього серіалу, а також головним сценаристом та виконавчим продюсером. Проєкт був частиною угоди між Netflix та телекомпанією «21 Laps Entertainment». Виконавчим продюсером стала письменниця Лі Бардуго, за чиїми творами й планувалось створити серіал.

Кастинг[ред. | ред. код]

Кастинг розпочався у квітні 2019 року із пошуків акторки на роль головної героїні Аліни Старкової[5]. 2 жовтня 2019 року оголосили, що режисер Лі Толанд Крігер буде працювати над пілотним епізодом серіалу, у якому візьмуть участь Джессі Мей Лі, Бен Барнс, Фредді Картер, Арчі Рено, Аміта Суман та Кіт Янг[6]. Актори Суджая Дасгупта, Даніела Галліган, Дейзі Хед та Саймон Сірс також приєднались до акторського складу[7]. 18 грудня 2019 року оголосили про участь у серіалі Калахана Скогмана, Зої Вонамейкер, Кевіна Елдона, Юліана Костова, Люка Паскуаліно, Жасмін Блекбороу та Габріель Брукс[8].

Лінії деяких ключових персонажів романів «Тінь та кістка» і «Шістка Воронів» вивели із сюжету серіалу, щоб не ускладнювати перший сезон[9].

Зйомки[ред. | ред. код]

Основний знімальний процес першого сезону розпочався в Будапешті та інших частинах Угорщини в жовтні 2019 року та завершився наприкінці лютого 2020 року, після чого матеріал відправили на постпродакшн[10][10]. Додатково були проведені дознімання у Ванкувері.

У червні 2020 року Лі Бардуго повідомила у своєму Twitter, що постпродакшн серіалу уповільнився через пандемію COVID-19[11].

Музика до серіалу[ред. | ред. код]

Джозефа Трапанезе було призначено композитором серіалу[12]. Про це повідомили Ерік Гайсерер та Лі Бардуго на фестивалі New York Comic Con у жовтні 2020 року, під час якого презентували частину партитури майбутнього саундтреку. Пізніше виконавчий продюсер Джош Баррі повідомив 16 грудня 2020 року, що остаточний звуковий мікс для серіалу вже написано.

Мова[ред. | ред. код]

Письменники Девід Дж. Петерсон та Крістіан Талманн створили нову штучну мову для цього серіалу[13].

Вихід на екрани[ред. | ред. код]

У листопаді 2019 року письменниця Лі Бардуго повідомила під час інтерв'ю виданню SensaCine, що вихід серіалу планується наприкінці 2020 року.

Netflix випустив анонс-тизер майбутнього серіалу в грудні 2020 року, потім у щотижневику Entertainment Weekly було опубліковано промо-кадри серіалу. Плакати з головними героями телесеріалу «Тінь та кістка» з'явились у січні 2021 року. Другий тизер на сайті та у соціальних мережах Netflix презентував у лютому 2021 року. У лютому на сайті IGN Fan Fest презентували ще один тизер-трейлер.

Вихід першого сезону серіалу відбувся 23 квітня 2021 року на Netflix[1]. Прем'єра другого сезону відбулася 16 березня 2023 року.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Rosario, Alexandra Del; Rosario, Alexandra Del (27 січня 2021). ‘Shadow And Bone’: Netflix Sets Official Premiere Date, Unveils First-Look Images. Deadline (амер.). Процитовано 28 лютого 2021.
  2. а б Shows A-Z - Shadow and Bone on netflix. The Futon Critic. Процитовано 13 грудня 2022.
  3. Netflix's "Shadow and Bone" Season 2 Premieres March 16, 2023. Netflix (Пресреліз). 8 грудня 2022. Процитовано 13 грудня 2022 — через The Futon Critic.
  4. Shadow and Bone. Writers Guild of America West. Процитовано 13 грудня 2022.
  5. Pre-Production on SHADOW AND BONE Series Begins Casting Calls. The Fandom (амер.). 16 квітня 2019. Архів оригіналу за 16 жовтня 2020. Процитовано 28 лютого 2021.
  6. Netflix announces 'Shadow and Bone' cast and fans are excited to see Ben Barnes as the Darkling. EW.com (англ.). Процитовано 28 лютого 2021.
  7. Harris, LaTesha; Harris, LaTesha (2 жовтня 2019). TV News Roundup: Netflix Reveals Cast of New Series ‘Shadow and Bone’. Variety (амер.). Процитовано 28 лютого 2021.
  8. Petski, Denise; Petski, Denise (18 грудня 2019). ‘Shadow And Bone’: Netflix Series Adds Seven To Cast. Deadline (амер.). Процитовано 28 лютого 2021.
  9. 'Shadow and Bone' series reveals additional cast. Bookstacked (англ.). 23 грудня 2019. Процитовано 28 лютого 2021.
  10. а б Shadow and Bone to film in Budapest for Netflix. www.kftv.com. Процитовано 28 лютого 2021.
  11. https://twitter.com/lbardugo/status/1278002776434335745. Twitter (укр.). Процитовано 28 лютого 2021.
  12. Netflix’s Shadow and Bone Series Lands Composer Joseph Trapanese. Collider (амер.). 11 червня 2020. Процитовано 28 лютого 2021.
  13. Rocket, Stubby the (18 липня 2019). Leigh Bardugo and Erin Morgenstern Reveal New Details About Shadow and Bone TV Show, The Starless Sea at SDCC Panel. Tor.com (амер.). Процитовано 28 лютого 2021.

Посилання[ред. | ред. код]