Зоряні війни: Війни клонів (мультсеріал, 2008)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зоряні війни: Війни клонів
Star Wars: The Clone Wars
Тип мультсеріалу комп'ютерна анімація
Жанр воєнна наукова фантастика, екшн, пригоди
Режисер Дейв Філоні (головний)
Продюсер Кері Сільвер (сезони 1–6)
Керолайн Кермель (сезон 7)
Автор ідеї Джордж Лукас
Автор сценарію Дейв Філоні
Стівен Мелчінг
Кеті Лукас
Крістіан Тейлор
Дрю З. Грінберг
Генрі Гілрой
Кемерон Літвак
Метт Міхновец
Пол Діні
Ролі озвучували Том Кейн
Метт Лантер
Джеймс Арнольд Тейлор
Ешлі Екштейн
Ді Бредлі Бейкер
Метью Вуд
Композитор Кевін Кінер
Студія Lucasfilm
Lucasfilm Animation
Polygon Pictures
Кінокомпанія Warner Bros. Television Studios (сезони 1-5)
Trifecta Entertainment & Media (сезон 5)
Disney–ABC Domestic Television (сезон 6)
Netflix (сезон 6)
Disney Media Distribution (сезон 7)
Країна США США
Телеканал Cartoon Network (сезони 1–5)
Netflix (сезон 6)
Disney+ (сезон 7)
Тривалість 19-26 хв
Мова англійська
Кількість сезонів 7
Кількість серій 133
Прем'єра 3 жовтня 2008
Закінчення 4 травня 2020
Приквел Війни клонів (мультфільм)
IMDb ID 0458290
Сайт Офіційний вебсайт

«Зоряні війни. Війни клонів» (англ. Star Wars: Clone Wars) — американський 3D анімаційний серіал, дія якого відбувається у всесвіті «Зоряних воєн» паралельно подіям серіалу однойменного анімаційного серіалу 2003—2005 років. Прем'єра перших двох епізодів першого сезону відбулася 3 жовтня 2008 року на каналі «Cartoon Network». Шостий сезон транслювався сервісом Netflix[1]. Серіал завершився 17 квітня 2014 року після шести сезонів, які складаються зі 121 епізоду. Невикористані ідеї було реалізовано в проєкті «Війни клонів: Спадок», що включає комікси, роман і додаткові епізоди, доступні в інтернеті й на дисках[2]. З огляду на популярність серіалу, попри час, минулий від завершення, в лютому 2020 року сервіс Disney+ розпочав фінальний сьомий сезон[3][4].

Події «Воєн клонів» описують перебіг війни між Галактичною Республікою і повсталими проти неї сепаратистами. Сюжет присвячено різним персонажам, як відомим за фільмами кіносаги, так і новим, що перебувають в різних протиборчих таборах. Орден джедаїв, солдати-клони й дипломати борються на боці Республіки, захищаючи планети та шукаючи союзників, тоді як їм протистоять армії дроїдів, найманці, ситхи, а також негаразди в самій Республіці.

Сюжет[ред. | ред. код]

Йода та клони на місяці Тойдарія

Перший сезон[ред. | ред. код]

В галактиці триває війна між Республікою та сепаратистами, посталими проти байдужості влади та корупції. Обидві сторони шукають підтримки в нейтральних планет. На боці Республіки з дипломатичними місіями працює Орден джедаїв, тоді як сепаратистам допомагають ситхи на чолі з графом Дуку та його ученицею Асажж Вентрес. Майстри-джедаї Йода, Мейс Вінду та Обі-Ван Кенобі з його учнем Енакіном Скайвокером розшукують союзників. Адже армії клонів недостатньо, щоб протистояти ворожим дроїдам, і Республіка не має достатньо провізії для допомоги постраждалим планетам.

Генерал сепаратистів Ґрівус використовує космічний корабель «Ворожість» з новітньою зброєю для раптових нападів. Учениця Енакіна, Асока Тано, бере участь з учителем у рятувальних операціях і обом вдається знищити корабель. Втім, Ґрівусу вдається втекти і невдовзі за його наказом торговець захоплює особистого дроїда Енакіна R2D2 аби добути з нього дані джедаїв. Генерал підсилає до Енакіна дроїда-диверсанта R3-S6, котрий заманює його та Асоку в пастку, але зрештою R2D2 вдається повернути. Граф Дуку весь цей час отримує накази від таємничого лорда ситхів, про існування котрого джедаї ще не здогадуються.

Сенаторка Падме Амідала, з якою Енакін таємно одружений, попри кодекс джедаїв, шукає підтримки у знайомих правителів. Їй допомагає незграбний сенатор Джар Джар Бінкс, невдачі якого повсякчас обертаються на користь. Торгівельна федерація, що фінансує сепаратистів, втрачає свого очільника Нута Ґанрея, котрого заарештовує Республіка. Проте Ассаж визволяє Ґанрея. Намагаючись його повернути, джедай Кіт Фісто та його колишній падаван Надар Вебб несподівано виявляють базу генерала Ґрівуса. Це, однак, виявляється пасткою — граф Дуку перестає довіряти Ґрівусу та вимагає як доказ вірності вбити майстрів-джедаїв. Обі-Ван та Енакін вирушають на порятунок, однак Ґрівус знову тікає, а Надар Вебб гине через брак самоконтролю.

Під час спроби захопити графа Дуку, Енакін і Обі-ван виявляють, що володар ситхів уже полонений піратами, і самі опиняються в неволі. Після серії успішних дипломатичних місій Падме Амідала та Джар Джар виявляють секретну лабораторію з розробки біологічної зброї, та не дають розповсюдитися смертельному вірусу. Прибувши на Рилот, республіканські розвідники дізнаються то те, що сепаратисти вже поневолили його мешканців твілеків. Армія клонів разом з джедаями звільняє планету. Невдовзі мисливці за головами, очолювані Кедом Бейном, визволяючи кримінального авторитета Зіро Хатта, захоплюють будівлю Сенату. Проте Енакін завдяки Падме звільняє заручників, хоча Зіро та Кед успішно тікають.

Другий сезон[ред. | ред. код]

Клони

Федерація надалі в скрутному становищі, до того ж Кед Бейн при допомозі Кейто Паразітті викрадає з Храму джедаїв голокрон, в якому міститься інформація про дітей — потенційних майбутніх джедаїв. Енакін та Асока вирушають повернути голокрон. В той же час сепаратисти намагаються вплинути на сенат Республіки зсередини шпигунством і підкупами.

На планеті Геонозис прибічник сепаратистів Погл Менший створює величезну армію дроїдів. Клони та джедаї штурмують Геонозис і здобувають перемогу, але ціною великих втрат. Попри низку виграних битв, генерал Ґрівус перебуває на свободі.

Республіка шукає шляхи заручитися підтримкою мандалорців, але їхня представниця, герцогиня Сатин, дотримується нейтралітету. В цей час на планеті Мандалор діють терористи, для протидії яким вирушають джедаї. В сенаті пропонується збільшити витрати на війну, проти чого виступає Падме, адже простий народ тоді опиниться в ще більшій скруті. Енакін, Асока та Обі-Ван захищають планети, звідки постачається провізія. За наказом канцлера Палпатіна на одній з планет випробовують бомбу, здатну миттєво знищити дроїдів. Однак випробування зброї пробуджує істоту Зіллу, панцир якої невразливий до світлових мечів джедаїв. Істота трагічно гине, проте Палпатіна дуже цікавить її броня.

Найманець Джанґо Фетт, який послугував зразком для клонів, гине від руки Мейса Вінду. Його син Бобба Фетт при допомозі найманців Кастаса і Орри Сінг проникає в ряди клонів-кадетів аби помститись. В результаті Вінду і Скайвокер зазнають травм, Боббу схоплюють, а Орра, як вважається, гине.

Третій сезон[ред. | ред. код]

C-3PO та Падме Амідала

На планеті Каміно, де вирощуються і тренуються клони, як з'ясовується, не всі однакові. «Бракований» загін доводить, що гідний поповнити лави бійців. Це саме стає в пригоді, коли генерал Ґрівус атакує Каміно, та зрештою мусить відступити. Падме майже домагається встановлення перемир'я, однак сепаратисти і багато сенаторів проти.

Асока дедалі більше опановує володіння Силою і розвиває передбачення, завдяки чому рятує Падме від замаху, вчиненого вцілілою Оррою Сінг. Кедові Бейну вдається викрасти дроїдів Енакіна — C-3PO і R2D2 і скопіювати з них інформацію, після чого їх повертають, стерши пам'ять про викрадення. Завдяки цьому Кед визволяє Зіро Хатта, котрий володіє компроматом на лідерів хаттських кланів. Зіро шантажує їх, але недовго — його вбиває зраджена ним коханка.

Шляхом шантажу зловмисники впливають на сенат і він приймає рішення створити ще більше клонів, хоча Республіка перебуває на межу банкрутства. Канцелер Палпатін, вдаючи нібито підтримує Падме, насправді сприяє тому, аби війна тривала. Корупція роз'їдає Республіку зсередини, втім, Падме, Асоці й Сатин вдається викрити корупціонерів на Мандалорі.

Дарт Сідіус — владика ситхів, який командує графом Дуку, переймається зростанням могутності Асажж. Він вимагає аби Дуку вбив її на знак своєї вірності. Той виконує вимогу, та Ассаж виживає, вона прилітає на планету Датомір, звідки родом. Там проживають Сестри Ночі на чолі з Матір'ю Талзин, котрі користуються Темним боком Сили. Вони приймають Ассаж і допомагають їй помститися вчителю. Спроба вбити графа Дуку провалюється. Тоді Талзин пропонує графові нового учня Саважа Опресса, котрого потай контролює Ассаж. Дуку жорстокими методами навчає Саважа і той убиває двох джедаїв. Обі-Ван і Енакін в його пошуках виявляють, що Саваж повстав як проти вчителя, так і Ассаж. Однак, Талзин повідомляє Саважу, що його навчить Дарт Мол — колишній учень Дуку, що вважався убитим Обі-Ваном.

Обі-Ван і Енакін виявляють сигнал, за яким знаходять приховану планету, де живе родина, винятково здібна до Сили. Батько зберігає баланс Сили, Донька використовує її Світлий бік, а Син — Темний. Діти ув'язнені Батьком через його страх, що ті порушать баланс Сили. Батько вже старий, чим Син користується аби схилити на свій бік Енакіна. Він показує йому майбутнє, в якому Енакін стане могутнім ситхом Дартом Вейдером. Батько, вважаючи, що майбутнє ще не вирішене, стирає Енакіну спогади про це. Він пропонує зберігати баланс сили замість себе, та Енакін відмовляється. Тоді Син обертає проти нього Асоку, Донька втручається і дає Обі-Вану кинджал аби вбити Сина. Зрештою обоє дітей гинуть, щоб баланс зберігся. Джедаї повертаються, та Обі-Ван тепер знає, що Енакін здатний зрадити Світлий бік.

Аби звільнити з полону джедая Евена Пілла, Обі-Ван, Енакін і Асока проникають до в'язниці, де також звільняють капітана Вілгуффа Таркіна. Після втечі Пілл гине, але повідомляє координати Нексуса — таємного каналу зв'язку джедаїв, який шукають сепаратисти. Палпатін вимагає дати йому доступ до Нексуса, та джедаї проти.

На черговій місії Асока опиняється в одній команді з падаванами. Їм допомагає вукі Чубакка, рятуючи від мисливців трандошанів.

Четвертий сезон[ред. | ред. код]

Обі-ван Кенобі

Після вбивства короля мон-каламарі на трон претендує його малолітній син Лі-Чар. Сусіди по планеті кворрени звинувачуються у вбивстві і Амідала зі Скайвокером вирушають врегулювати конфлікт. Кворрени стають на бік сепаратистів і планету роздирає громадянська війна. Воєначальник сепаратистів Рифф Тамсон розшукує за наказом Дуку Лі-Чара, тому майстер Йода посилає на допомогу гунганів, якими командує Джар Джар. Енакін, Падме, Кіт Фісто і Джар Джар потрапляють в полон, але їх звільняє Асока. Лі-Чар переконує свій народ, що війною керує Дуку, і успадковує трон.

Джар Джар запобігає повстанню гунганів, а джедаї та їхні дроїди встряють в низку пригод у різних куточках галактики: відвойовують у сепаратистів бази, звільняють невільників. Енакін, Асока й Обі-Ван виявляють обширну діяльність работоргівців і проникають в їхню банду, але опиняються в полоні королеви Зайгерії. Енакін завойовує довіру Зайгерії, яку відвідує граф Дуку і вбиває за симпатію до джедая. Перед смертю королева розповідає де знайти Обі-Вана й Асоку. Енакін звільняє їх та рабів.

Сепаратисти погоджуються на переговори, та їх зриває втручання мандалорських терористів. Обі-Ван дізнається про намір сепаратистів викрасти канцлера Палпатіна та перешкоджає йому. Граф Дуку, дізнавшись про обман Сестер Ночі, атакує Датомір армією Ґрівуса. Талзин магією примушує Дуку відступити, однак багато Сестер Ночі гине. Ассаж винить себе в цьому і покидає Датомір, приєднавшись до банди Бобби Фетта, котрий втік з ув'язнення.

Саваж Опресс розшукує Дарта Мола, амулет, даний Талзин, вказує йому дорогу. Нарешті Саважу вдається знайти Мола, ноги якого було замінено незграбним павукоподібним шассі. До того часу Дарт Мол збожеволів і майже нічого не пам'ятає, та все ж згадує, що його скалічив Обі-Ван. Він об'єднується з Саважем аби помститися та отримує від Талзин нові ноги. Для протистояння ситхам Обі-Ван мусить вдатися до допомоги Ассаж. Обоє врешті лишаються ні з чим, але Мол сподівається, що його помста ще попереду.

П'ятий сезон[ред. | ред. код]

Мол і Саваж здійснюють жорстокі вбивства по галактиці, Обі-Ван і Енакін переслідують їх, проте Палпатін вважає це другорядною справою. Сепаратисти захоплюють планету Ондерон, джедаї допомагають партизанам на чолі з Со Геррерою повернути контроль над планетою. Підтримуваний графом Дуку король Раш присилає підкріплення. В ході боїв Ондерон відвойовують, але Со втрачає сестру.

Асока супроводжує падаванів у випробуванні — подорожі на планету Ілум, де джедаї створюють свої світлові мечі. Дорогою назад на них нападає пірат Хондо і його банда. Асока опиняється в полоні, а Обі-Ван в цей час бере участь в операції проти Ґрівуса. Падавани самотужки визволяють Асоку, проникнувши на базу Хондо.

Республіканці захоплюють шифрувальний пристрій Ґрівуса, але полковник Гаскон, який його перевозив, зазнає аварії на віддаленій планеті Абафар. Уцілілі знаходять там капітана клонів Грегора, котрий допомагає втекти. Невдовзі на орбіту прибуває корабель, захоплений сепаратистиами, що везе небезпечний вантаж. Полковник зі своїми бійцями стає на заваді їхнім планам підірвати флот Республіки.

Мол ізі Саважем тим часом дрейфують у космосі, поки їх не знаходять мандалорці-терористи. Вони замислюють скористатися допомогою ситхів аби скинути герцогиню Сатин. Лідер терористів Візсла ув'язнює Сатин і стає прем'єр-міністром, однак Мол не бажає ділитися владою і вбиває його. Посадивши на трон маріонеткового правителя, Мол створює власну кримінальну імперію та вбиває Сатин на очах в Обі-Вана. Проте в рядах терористів стається розкол і частина допомагає Обі-Вану врятуватися. На планету прибуває Дарт Сідіус, убиває Саважа і полонить Мола.

У Храмі джедаїв стається теракт, у якому свідком виявляється дружина одного з обслуговуючих працівників, Летта. Коли Асока береться за розслідування, хтось убиває Летту і підозри падають на Асоку. Опинившись під вартою, вона тікає та звертається за допомогою до Ассаж. Однак, пішовши по хибному сліду, Асока потрапляє в засідку. Рада джедаїв визнає Асоку винною, виганяє з Ордена джедаїв і передає під суд Республіки. Енакін не вірить у зраду учениці та знайшовши Ассаж, вислідковує справжню злочиницю Барріс Оффі. Енакін приводить її до суду, де вона зізнається. Рада джедаїв визнає свою помилку та пропонує Асоці повернутись. Але Асока відмовляється й покидає Орден. Енакін безуспішно вмовляє її не робити цього, хоча сам потай розчарований в джедаях.

Шостий сезон[ред. | ред. код]

Під час битви з планету Рінґо-Вінда клон Тап убиває джедая Тіплар, що стає причиною поразки. Тапа перевозять на обстеження, та причетний до цього граф Дуку намагається викрасти клона. Енакін розуміє, що клона хтось контролював. Боєць Файвз виявляє, що Тап контролювався кимось через вживлений в мозок чип. Але що страшніше — в ході розслідування з'ясовується, що такий чип мають всі клони. Він намагається повідомити про загрозу канцлеру Палпатіну, але той звинувачує Файвза в замасі на себе та вбиває.

На Корусанті поширюється організована злочинність, що сприяє розбурханню війни. Згодом на планеті Бардотта виявляється культ, яким керує Талзин. Мейс Вінду і Джар Джар Бінкс покладають йому край. Після цього джедаї натрапляють на свідчення, що замовник створення клонів, майстер-джедай Сайфо Діас, був убитий за обставин, відмінних від офіційної версії. Йода звертається до колишнього канцлера Воларума та довідується, що Сайфо Діаса убив граф Дуку.

Йода починає чути свого померлого учня Квай-Гона Джінна та в пошуках розгадки цієї таємниці вирушає на стародавню планету ситхів Коррібан. Там він дізнається від жриць Сили, що вони поділилися з Квай-Гоном таємницею життя після смерті, що дозволить передати знання джедаїв наступним поколінням попри катастрофу, що насувається на Республіку. Пройшовши випробування, Йода також дізнається цю таємницю. Дарт Сідіус погрожує вбити Енакіна, тож Йода, відкинувши нагоду викрити справжню особу владики ситхів, рятує Енакіна. Це виявляється ілюзією, насланою Сідіусом і Дуку, проте Йода укріплюється в переконанні, що колись перемога над злом таки відбудеться.

Сьомий сезон[ред. | ред. код]

Загін клонів № 99 складається з клонів з генетичними відхиленнями, котрі роблять їх здібними в певних спеціальностях. Цей загін бере участь в місії проти адмірала Тренча на планеті Анаксис. Тактика ворога здається підозріло схожою на тактику зниклого клона Ехо. Загін виявляє, що Ехо живий і з нього в анабіозі витягується інформація для протидії Республіці. Завдяки спільним діям загону 99 та допомозі Обі-Вана, Енакіна й Мейса вдається визволити Ехо та відвоювати корабельні біля Анаксису, що починають будувати кораблі для Республіки.

Асока, покинувши орден, випадково потрапляє в нетрі Корусанту. Там вона приєднується до сестер Мартез, які через бідність змушені займатися злочинністю. Асока супроводжує їх у подорожі, що виявляється перевезенням контрабанди. Вони опиняються в полоні мафії, яка працює на Дарта Мола. Асока користується своїми здібностями аби визволити сестер, попри те, що вони ненавидять джедаїв за їхню байдужість до долі простих громадян.

Обі-Ван та інші джедаї стягуються до планети Ярбана, коли Асока повідомляє Енакіну про Дарта Мола. Вона повертається до джедаїв аби допомогти їм спіймати лиходія на Мандалорі. Енакін повертає їй світловий меч і призначає їй у допомогу загін клонів. Мол розповідає Асоці, що скоро до влади прийде Дарт Сідіус, після чого тікає. Обі-Ван ділиться з Асокою своєю підозрою, що Сідіусом є канцлер Шив Палпатін. Мол закликає Асоку приєднатися до нього аби протистояти Сідіусу, і застерігає про майбутню зраду Енакіна. Вона перемагає та арештовує Мола. Мейс Вінду пропонує змістити Палпатіна, проти чого виступає Йода.

Війна наближається до кінця, Обі-Ван вирушає на Утапау знищити генерала Ґрівуса, а Енакіна відсилають наглядати за Палпатіном. Дарт Сідіус віддає Наказ 66, що змушує клонів убити всіх джедаїв. Асоці вдається втекти, вона звільняє Мола та дізнається про чипи для контролю клонів. Асока видаляє чип командиру клонів Рексу. Корабель, на якому вони летіли, падає через диверсію Мола. Асока намагається затримати Мола, але відпускає, щоб врятувати Рекса. Вона викидає свій меч, який пізніше знаходить Дарт Вейдер.

Сезони[ред. | ред. код]

СезонЕпізодиОригінальний показ
Перший показОстанній показМережа
Film15 серпня 2008Theatrical release
1223 жовтня 200820 березня 2009Cartoon Network
2222 жовтня 200930 квітня 2010Cartoon Network
32217 вересня 20101 квітня 2011Cartoon Network
42216 вересня 201116 березня 2012Cartoon Network
52029 вересня 20122 березня 2013Cartoon Network
61315 лютого 20147 березня 2014Netflix
71221 лютого 20204 травня 2020Disney+


Війни клонів: Спадок[ред. | ред. код]

Події серіалу доповнює низка матеріалів, до якої належать комікси «Дарт Мол — син Датоміра»[5], роман «Темний послідовник»[6] і не показані на телебаченні епізоди.

Чотири томи коміксів, виданих у 2014 році, було присвячено Дартові Молу і засновувалися на нереалізованій сюжетній арці про цього персонажа. Роман «Темний послідовник», виданий у 2015 році, описує місію зі знищення графа Дуку, до якої долучаються джедай Квінан Вос і колишня учениця Дуку — Ассаж Вентерс.

В не показаних по телебаченню епізодах планувалося зобразити дві сюжетні арки:

  • «Криза кристала Утапау» (4 епізоди) — Обі-Ван і Енакін прибувають на планету Утапау, в підземному місті якої сталося вбивство джедая. Вони натрапляють на змову, метою котрої є продати генералу Ґрівусу величезний кайбер-кристал, на основі якого має бути створена потужна зброя. Джедаї врешті знищують кристал і армію дроїдів навколо.
  • «Бракована партія» (4 епізоди) — «бракований» загін клонів № 99 бере участь в місії проти адмірала Тренча. Вони виявляють загубленого спецпризначенця Ехо, з якого в анабіозі витягується інформація про тактику клонів. Завдяки їхнім спільним діям та допомозі Обі-Вана, Енакіна й Мейса вдається відвоювати корабельні біля планети Анаксис, що починають будувати кораблі для Республіки.

«Кризу кристала Утапау» спершу було опубліковано в незавершеному вигляді як сиру анімацію. 2014 року епізоди, вже будучи завершеними, увійшли до складу 14-и епізодів, видано на дисках під спільною назвою «Втрачені місії»[7]. «Бракована партія» стала частиною 7-го сезону серіалу в 2020 році[4].

Актори озвучування[ред. | ред. код]

Актор (голос) Персонаж Оригінал імені персонажа
Метт Лантер Енакін Скайвокер Anakin Skywalker
Ешлі Екстейн Асока Тано Ahsoka Tano
Том Кейн Йода Yoda
Вульф Юларен Wullf Yularen
Гвардієць Сенату
Диктор
Джеймс Арнольд Тейлор Обі-Ван Кенобі Obi-Wan Kenobi
Пло Кун Plo Koon
Терреннс Карсон Мейс Вінду Mace Windu
Олівія д'Або Лумінара Ундулі Luminara Unduli
Філ ЛаМар Кіт Фісто Kit Fisto
Бейл Органа Bail Organa
Філо Philo
Орн Фрі Таа Orn Free Taa
Еміт Нолофф Amit Noloff
Командні дроїди
Том Кенні Надар Вебб Nahdar Vebb
Дженніфер Гейл Ейла Секура Aayla Secura
Катрін Табер Падме Амідала Padmé Amidala
Нума Numa
Ангел
Ієн Аберкромбі Палпатін (він же Дарт Сідіус) Palpatine / Darth Sidious
Ентоні Денієлс C-3PO
Ахмед Бест, BJ Г'юз Джар Джар Бінкс Jar Jar Binks
Корні Бартон Дуку (він же Дарт Тиранус) Dooku / Darth Tyranus
Каррус Kharrus
Мар Туук Mar Tuuk
Нілім Бріл Nilim Bril
Гобі Глі Gobi Glie
Гвардієць Сенату
Кед Бейн Cad Bane
Зіро Хатт Ziro the Hutt
Шахан Алама Shahan Alama
Пірат
Метью Вуд Ґрівус Grievous
Бойові дроїди
Командні дроїди
Гвардійці Сенату
Ват Тамбор Wat Tambor
3D
Дроїди-диверсанти
Ніка Фаттерман Ассаж Вентрес Asajj Ventress
Том Кенні Нут Ганрей Nute Gunray
Браян Жорж Катунко Katunko
Гвендолін Єо Нала Сі Nala Se
Пеппі Боу Peppi Bow
Голограма VJ
Ді Бредлі Бейкер Онаконда Фарр Onaconda Farr
Пілф Мукмук Pilf Mukmuk
Бійці піратів
Солдати-клони, зокрема, капітан Рекс, командери Куді, Грі, Блай, TX-20
Ті-Сен Thi-Sen
Робоніно Robonino
Рон Перлман Га Нахкт
Джеймс Мастерс Арґаюс
Джим Каммінгс Хондо Онака
Грег Елліс Турк Фалсо
Джеймс Арнольд Тайлор Вегвей Генчмен
Представник Асамблеї Пантори
Тай Бун Tae Boon
Тім Брок Медичний дроїд (TB-2)
Девід Акорд Гвардія Сенату
Дроїд-доглядач A-4D
Дроїд-помічник
Ковакіанська мавпа
Аквалійський технік
Джордж Коу Ті Ватт Каа
Алек Медлок Ваг Ту Wag Too
George Takei Лок Дурд Lok Durd
Браян Джорж Чі Чо Chi Cho
Дженіфер Гейл Рьо Чучі Riyo Chuchi
Робін Аткін Доунс Охоронці з Пантори
Чем Сандулла Cham Syndulla
Майкл Йорк Нуво Вінді Nuvo Vindi
Джеймс Матіс III Грегор Тайфо Gregar Typho
Джаміла Макміллан Нееюті Neeyuti
Девід Кауфман Джейбо Худ Jaybo Hood
Гері Шеппке TA-175
Джеймі Кінг Аурра Сінг Aurra Sing
без голосу R2-D2, R3-S6

Створення[ред. | ред. код]

Концепт-арт Шанти Реем

Вперше про плани Cartoon Network зі створення анімаційного серіалу стало відомо в квітні 2005 року на фестивалі Star Wars Celebration III[8]. Виробництво розпочалося в липні 2005 року[9]. Дейва Філоні узяли на посаду режисера, оскільки він був близький до створення попередніх анімаційних проєктів за «Зоряними Війнами»[10]. Спершу серіал планувався як історія про екіпаж корабля, котрий зрідка зустрічався б з героями кіносаги. До складу мали входити контрабандист, його подруга, гунган Ланкер, падаван Ашла і її вчитель. Пізніше, коли до створення було залучено Джорджа Лукаса, увагу було зміщено на персонажів фільмів, а саме Обі-Вана та його учня Енакіна[11]. Сценарій, дизайн персонажів та режисура відбувалася в компанії Industrial Light & Magic, а анімація та рендер виконувалися на студіях Lucasfilm Animation Singapore і Polygon Pictures[12]. «Війни клонів» анімувалися в програмі Maya[13]. Візуальний стиль був натхненний ляльковим серіалом 1960-х «Громові птахи» (Thunderbirds)[14]. Джордж Лукас давав велику свободу в створенні епізодів, за винятком того, аби не використовувати низку персонажів і планет, яким було приділено багато часу в фільмах. Утім, зрештою він змінив свою думку і ті з'явилися в серіалі, наприклад, Чубакка та планета Набу[15].

На каналі Cartoon Network 11 липня 2008 року відбулася прем'єра першого епізоду серіалу. Епізод показали повністю, але не всім, а тільки телекритикам — у рамках заходу Television Critics Association Press Tour. Критики поставилися до епізоду з великою симпатією[16].

9 лютого 2009 року Cartoon Network оголосив про запис другого сезону серіалу, який слід було очікувати протягом 2009 року[17]. 4 грудня 2009 року — в день виходу 8-го епізоду «Загарбники розуму» другого сезону серіалу — стало відомо про те, що вже триває створення його третього сезону[18].

Відзнаки[ред. | ред. код]

  • Серії першого сезону серіалу було визнано найпопулярнішими серед хлопців віком від 6 до 11 років у базових кабельних мережах США протягом 2008 р. і січня 2009 р[17].
  • Серіал номіновано як «Найкращий серіал кабельного телебачення» XXXV науково-фантастичної премії «Saturn Awards»[19].
  • Кевіна Кінера (Kevin Kiner) було номіновано на «Annie Awards» 2009 року в номінації «Найкраща музика в короткометражному анімаційному телевізійному продукті» завдячуючи серії «Зростаюча Ворожість» та 2010 року в номінації «Музика в телевізійному продукті» завдячуючи серії «Фабрика зброї»[20].
  • Група звукорежисерів на чолі з Метью Вудом (Matthew Wood) здобула перемогу 2009 року в «Golden Reel Award» у номінації «Найкраща звукорежисура в телевізійній анімації» завдячуючи епізоду «Лігвище генерала Ґрівуса»[20].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Itzkoff, Dave (13 лютого 2014). 'Clone Wars' Moves to Netflix. ArtsBeat (амер.). Архів оригіналу за 1 жовтня 2019. Процитовано 11 січня 2020. 
  2. The Clone Wars Legacy. Wookieepedia (англ.). Архів оригіналу за 14 лютого 2021. Процитовано 11 січня 2020. 
  3. 'Star Wars: The Clone Wars' finally gets a premiere date for season 7. EW.com (англ.). Архів оригіналу за 25 січня 2020. Процитовано 11 січня 2020. 
  4. а б Star Wars: The Clone Wars to Return with New Episodes. StarWars.com (амер.). 19 липня 2018. Архів оригіналу за 9 січня 2020. Процитовано 11 січня 2020. 
  5. Star Wars: Darth Maul - Son of Dathomir (Trade Paperback). Marvel Entertainment. Архів оригіналу за 8 березня 2020. Процитовано 11 січня 2020. 
  6. Golden, Christie,. Star Wars : dark disciple (вид. First edition). New York. ISBN 978-0-345-51153-9. OCLC 897424046. 
  7. Star Wars: The Clone Wars - The Lost Missions Blasts Onto Blu-ray and DVD. StarWars.com (амер.). Архів оригіналу за 9 вересня 2019. Процитовано 11 січня 2020. 
  8. IESB.net - Movie News, Reviews, Interviews and More! - NEW Animated Star Wars: Clone Wars Series Fully in Production!. web.archive.org. 29 лютого 2008. Архів оригіналу за 29 лютого 2008. Процитовано 12 січня 2020. 
  9. Star Wars: Community | starwars.com at Comic-Con 2005. web.archive.org. 23 березня 2008. Архів оригіналу за 23 березня 2008. Процитовано 12 січня 2020. 
  10. Director talks Star Wars: The Clone Wars | CBR. www.cbr.com. Архів оригіналу за 12 січня 2020. Процитовано 12 січня 2020. 
  11. Parisi, Frank; Lucas, George (2009). The art of Star Wars : the Clone Wars (вид. Limited ed). San Francisco: Chronicle Books. ISBN 978-0-8118-7102-0. OCLC 608105640. 
  12. Polygon Pictures Inc.. www.ppi.co.jp. Архів оригіналу за 12 січня 2020. Процитовано 12 січня 2020. 
  13. Autodesk Maya Software Serves as Animation Platform for New Star Wars: The Clone Wars Animated Feature Film and TV Series. Autodesk, Inc. (англ.). Архів оригіналу за 12 січня 2020. Процитовано 12 січня 2020. 
  14. Reynolds, Simon (15 березня 2008). Lucas compares 'Clone Wars' to 'Thunderbirds'. Digital Spy (en-GB). Архів оригіналу за 12 січня 2020. Процитовано 12 січня 2020. 
  15. TheForce.Net - Jedi Council - Interviews | Henry Gilroy and Dave Filoni. theforce.net. Архів оригіналу за 23 липня 2013. Процитовано 12 січня 2020. 
  16. Star Wars: The Clone Wars - Our First Look - IGN (англ.). Архів оригіналу за 12 січня 2020. Процитовано 12 січня 2020. 
  17. а б Cartoon Network Picks Up Second Season of Star Wars: The Clone Wars [Архівовано 29 червня 2011 у Wayback Machine.] (англ.)
  18. Джаель Ейрон: Створення ефектів для «Війни клонів» [Архівовано 2 лютого 2010 у Wayback Machine.] (англ.)
  19. The 35th Saturn Award Nominations. Архів оригіналу за 21 лютого 2012. Процитовано 14 травня 2009. 
  20. а б Нагороди «Зоряні війни. Війна клонів» [Архівовано 9 червня 2009 у Wayback Machine.] (англ.)

Джерела[ред. | ред. код]