Церква Різдва Івана Хрестителя (Зеленче)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква Різдва Івана Хрестителя (Зеленче)

Тип церква
Країна  Україна
Розташування Зеленче
Конфесія УГКЦ
Будівництво 2005

Церква Різдва Івана Хрестителя в Зеленчому — парафія і храм греко-католицької громади Теребовлянського деканату Тернопільсько-Зборівської архієпархії Української греко-католицької церкви в селі Зеленче Тернопільського району Тернопільської области.

Історія церкви[ред. | ред. код]

У селі збереглася пам'ятка архітектури XVI століття — колишній Святоспаський монастир оо. Василівн, який внаслідок йосифінської редукції монастирів ЧСВВ був закритий 1 січня 1789 року.

До 1946 року парафія належала до Української Греко-Католицької Церкви. Вона відновилася в лоні УГКЦ 14 березня 1993 року, розпочалися перші богослужіння в мурах напівзруйнованого монастирського храму.

У 1999 року церкву було відбудовано, а у 2005 року владика Михаїл Сабрига освятив церкву і постійний престол храму. Жертводавцями були: владика Михаїл Сабрига, жителі села та підприємці Тернопільщини, зокрема, Тернопільського району.

Останню єпископську візитацію у 2005 році здійснив владика Михаїл Сабрига.

У храмі є копія чудотворної ікони Теребовлянської Матері Божої, оригінал якої знаходиться в архикатедральному соборі святого Юра у Львові.

Парафія має статус відпустового місця на храмовий празник Різдва Івана Хрестителя 7 липня.

Діють припарафіяльні: церковне братство, церковне сестринство, Вівтарна та Марійська дружини, братство Матері Божої Неустанної Помочі.

На території парафії є хрест, поставлений на подяку Богові за скасування панщини, пам'ятна фігура трьох ангелів, які символізують три чесноти: віру, надію і любов, та велика фігура Матері Божої біля храму як вдячність Богородиці за її покров і заступництво.

Парохи[ред. | ред. код]

  • ігумен о. Дионизій Олександрович (до 1945),
  • о. Парфеній Ламиновський (до 1945),
  • о. Ігор Сип'як (з 2001).

Джерела[ред. | ред. код]