Церква Різдва Пресвятої Богородиці (Тулинці)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква Різдва Пресвятої Богородиці
Світлина з головного входу церкви (до реставрації у 2017 році)
49°49′38″ пн. ш. 31°11′11″ сх. д. / 49.827389° пн. ш. 31.186500° сх. д. / 49.827389; 31.186500
Тип спорудицерква
Сучасний статусохороняється державою
РозташуванняУкраїна УкраїнаКиївська область, село Тулинці
Початок будівництва1779 рік
Кінець будівництва1784 рік
Стильукраїнське бароко
Належністьправослав'я
Стандіюча
Адресавул. Садова 3-а, село Тулинці
ПрисвяченняРіздво Пресвятої Богородиці
Церква Різдва Пресвятої Богородиці (Тулинці). Карта розташування: Україна
Церква Різдва Пресвятої Богородиці (Тулинці)
Церква Різдва Пресвятої Богородиці (Тулинці) (Україна)

Церква Різдва Пресвятої Богородиці в селі Тулинці — старий православний храм у стилі козацького бароко XVIII століття в Тулинцях Київської області, Україна[1]. Входить до пам'яток містобудування та архітектури України, охоронний номер №935.[2][3].

На думку багатьох фахівців, зокрема доктора наук Михайла Селівачова, Тулинська церква є одним з найкращих зразків деревяного зодчества Правобережної України[4].

Географія

[ред. | ред. код]

Розташовується церква на високому залісненому пагорбі на півночі околиці села Тулинці, в 2 км на південь від траси Р19, на середині шляху РжищівКанів[5][6].

Історія

[ред. | ред. код]

Село Тулинці і дерев'яна церква у ньому вперше згадуються у реєстрі 1622 року, зазначаючи належність села до Київського староства. У часи руїни 1657—1687 роках церква і Тулинці були знищені. Проте вже у 1740 році, за свідченнями церковних архівів Мошенського деканату, на місці зруйнованої Тулинської церкви було збудовано нову дерев'яну церкву, яка проіснувала до 1779 року. Внаслідок розростання села і малих розмірів церкви, її довелося замінити[4][6].

У 1779 році почалося будівництво нового і більшого дубового храму у стилі українського бароко на честь Різдва Пресвятої Богородиці, у якому використовувалися дошки від попередньо розібраної церкви, на кошти парафіян, а вже 1784 року його освятили. До бабинця церкви у 1894 році було прибудовано дзвіницю, таким чином збільшивши розміри церковного приміщення. У Центральному державному історичному архіві України у Києві зберігається історичний запис про цю церкву, що засвідчує: «Храм Різдва Богородиці однопрестольний, дерев'яний… Дзвіниця також збудована з дерева в одному зв'язку з будинком церкви». Після захоплення України більшовиками і поляками храм ще діяв аж до 1931 року, коли його було закрито, а все майно реквізували, забрали і знищили. На початку радянська влада використовувала споруду як колгоспну комору, але в подальшому вона майже завжди пустувала і руйнувалася під плином часу. Але під час Другої світової війни, коли Німеччина окупувала територію України, богослужіння у храмі відновилися. Після завершення війни церква продовжувала працювати ще близько 10 років, а потім «з турботою про безпеку віруючих» стару церкву закрили через її аварійний стан. 18 червня 1987 року виконавчий комітет Миронівської районної ради ухвалив рішення №118 «Про стан охорони, збереження і використання пам'яток історії та культури, освоєння культових споруд, знятих з реєстрації релігійних об'єднань», в якому було записано: «Виконкомам Тулинської, Македінської, Шандрівської сільських рад разом з правлінням колгоспів провести до 1 вересня 1987 року реконструкцію культових споруд з подальшим використанням під складські приміщення», що і було зроблено. Після отримання незалежності України Церква Різдва Пресвятої Богородиці поновила знову свої богослужіння. У 2017—2018 роках проводилися реставраційні роботи, в ході яких було замінено старі дошки церкви. На її землі знаходяться кілька поховань. Наразі це діючий храм в селі Тулинці Миронівського району[4][5][6][7].

Архітектура дерев'яної церкви Різдва Пресвятої Богородиці є зразком козацького бароко, адже її архітектурна констукція є трибанною, з вже потім прибудованою до бабинця в два яруси дзвіницею із шатровим восьмигранним завершенням. Зведено храм було на кам'яному фундаменті. Стіни церкви складені з дубових зрубів, висотою до півметра, своєрідної форми — квадрату зі зрізаними кутами, які перекриті увінчаними восьмигранними куполами. Зрубові стіни знадвору вертикально обшиті дерев'яними дошками, а дзвіниця — горизонтально. Загальна товщина стін становить близько 15 сантиметрів. Доповнюють споруду декоративні ліхтарі з верхами і хрестами[4][5].

Усередині присутня стародавня асиметрія площин і мінімалізм речей. Також в інтер'єрі храму можна побачити традиційно відкритий зруб та нерізблені ригелі. Храм зсередини пофарбований і налічує багато писаних на стінах ікон. В овальних медальйонах у наві та на стінах верхнього восьмерика збереглися розписи, майстерно виконані у XIX столітті. Від хорів на західній стіні нави лишилася тільки огорожа[4][6][7].

Галерея

[ред. | ред. код]

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Matyash, Dmitry. Церкви Різдва Пресвятої Богородиці у селі Тулинці в Миронівському районі. kyivregiontours.gov.ua (укр.). Архів оригіналу за 27 жовтня 2020. Процитовано 12 грудня 2020.
  2. Тулинці с Церква Різдва богородиці. www.pslava.info. Процитовано 12 грудня 2020.
  3. Шукач | Церква Різдва Пресвятої Богородиці в селі Тулинці. www.shukach.com. Архів оригіналу за 3 грудня 2020. Процитовано 12 грудня 2020.
  4. а б в г д ХРАМ РОЖДЕСТВА ПРЕСВЯТОЙ БОГОРОДИЦЫ. church-site.kiev.ua. Архів оригіналу за 22 вересня 2020. Процитовано 12 грудня 2020.
  5. а б в Церква Різдва Богородиці. Zruchno.Travel - національний туристичний портал (ua) . Процитовано 12 грудня 2020.
  6. а б в г Церква Різдва Богородиці, Тулинці. UA.IGotoWorld.com. Архів оригіналу за 22 липня 2019. Процитовано 12 грудня 2020.
  7. а б «Наша Парафія» | УЦА | Церква Різдва Пресвятої Богородиці (центральна група). Архів оригіналу за 20 липня 2021. Процитовано 12 грудня 2020.