Call of Duty: Warzone

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Call of Duty: Warzone
Розробник США Infinity Ward
США Raven Software[a]
США Treyarch
Видавець Світ Activision
Дистриб'ютор PlayStation Store і Microsoft Store
Жанр(и) шутер від першої особи, королівська битва
Платформа Windows
PlayStation 4
PlayStation 5
Xbox One
Xbox Series X/S
Дата випуску Світ 10 березня 2020
Режим гри багатокористувацька гра
Технічні деталі
Рушій IW engine
Call of Duty
Офіційний сайт
CMNS: Call of Duty: Warzone у Вікісховищі

Call of Duty: Warzone — мультиплатформна free-to-play комп'ютерна гра в жанрі багатокористувацького шутера від першої особи і королівської битви, розроблена компаніями Infinity Ward і Raven Software і видана Activision 10 березня 2020 року для ПК, PlayStation 4 та Xbox One[1]. З виходом консолей нового покоління Xbox Series X/S та PlayStation 5 гра стала доступна і на нових платформах.

23 березня 2023 року Warzone Mobile з картою Верданськ стала доступна на Android та iOS.

Через 24 години після виходу її встановили понад 6 мільйонів гравців, 15 мільйонів гравців через 3 дні після виходу, 30 мільйонів гравців через 10 днів після виходу, 50 мільйонів гравців через місяць після виходу, 60 мільйонів гравців через два місяці після виходу, понад 75 мільйонів гравців через п'ять місяців після виходу, понад 85 мільйонів гравців через дев'ять місяців після виходу та у квітні 2021 року кількість гравців досягла позначки у 100 мільйонів гравців.[2]

Warzone (2020-2022 роки)[ред. | ред. код]

Warzone стала третьою грою, після режимів «Blackout» в Call of Duty: Black Ops 4 (2018) і «Королівська битва» в Call of Duty: Mobile, із серії Call of Duty, де підтримується режим королівської битви. Warzone відрізняється від Black Ops 4 заохоченням накопичення ігрової валюти, замість пошуку оснащення для зброї, розкиданого по карті. Warzone використовує бої, в яких бере участь до 150 гравців, на відміну від інших ігор подібного роду, які підтримують лише до ста чоловік в одному бою[3].

Ігрові режими[ред. | ред. код]

Перша Warzone підтримувала чотири базових режими гри — «Королівська битва», «Здобич» та «Відродження» та «Командна боротьба».[4].

Суть режиму «Королівська битва» полягає в тому, що гравці прагнуть залишитися останніми, які вижили на карті. Під час гри, з кожною хвилею ігровий простір якої постійно стискається і заповнюється газом. Гравці десантуються на велику ігрову зону, де стикаються з іншими гравцями. Гравців, в процесі, стає менше, ігровий простір звужується. У грі зони, на яких битва вже неможлива, заповнені зеленим газом, який з часом забирає очки здоров'я, внаслідок чого гравець гине (якщо немає противогазу). Гравець може відкривати і закривати парашут необмежену кількість разів, поки його персонаж знаходиться в повітрі. На момент запуску гри, підтримувався тільки режим для загонів з трьох чоловік. Пізніше в гру було додано соло-режим. Разом з оновленням третього сезону число режимів в грі збільшилася до чотирьох — сольний режим, загони з трьох або чотирьох гравців і злегка підправлений режим здобичі для чотирьох чоловік.

Смерть персонажа в режимі королівської битви зовсім не означає його поразку. У грі присутній механіка відродження, якою можна скористатися кількома способами. Убиті гравці потрапляють в ГУЛАГ, де вступають в одиночну битву з іншим убитим гравцем. У обох суперників однакове озброєння. Переможець такої битви повертається на ігрове поле. Інші методи відродження доступні тільки за допомогою використання внутрішньо-валюти. Гравці можуть купувати купони відродження для себе або для інших гравців. Так вони не будуть проходити процес битви в ГУЛАГу[5]. Варто зазначити, що інші гравці, які чекають своєї черги, можуть споглядати на поєдинки і кидати каміння, яке може навіть вбити гравця, в якого дуже мало здоров'я.[6]

У режимі «Здобич» командам потрібно шукати валюту, розкидану по всій ігровій карті, щоб накопичити 1 мільйон[7]. Команда, яка першою набрала потрібну суму, переходить в овертайм, де може примножити свої багатства в півтора рази. Перемагає команда, яка набрала найбільше грошей. Гравці в цьому режимі відроджуються автоматично і необмежену кількість раз.

Комплектація в цьому режимі стандартна — основна і допоміжна зброя, летальне і тактичне оснащення, польові поліпшення і серії вбивств. У Warzone, як і в інших іграх жанру королівської битви, присутній броня у вигляді бронепластин. Гравці також можуть підбирати валюту, яка може бути використана для різних цілей.

В режимі «Відродження» вбиті гравці повертаються в бій, поки живий хоча б один член команди. Таймер повернення збільшується по ходу гри та одночасно скорочується за вбивства та інші командні дії. Гулаг недоступний. Є основним режимом для Острова Відродження, але іноді з'являється варіант і для основної карти.

Режим «Командна боротьба»  — це звичайний командний бій, але на великій карті. Береться випадкова окрема ділянка карти, на якій з двох сторін висаджується дві команди у складі по 52 гравці максимум. Умови приблизно ті самі: перемагає команда перша ліміту очок, що досягла 400 вбивств або та, що набере більше очок протягом 20 хвилин.

Карти[ред. | ред. код]

Верданськ

Карта являє собою місто Верданськ у вигаданій державі у Кастовії та величезну територію навколо нього. Варто зазначити, що саме місто частково скопійоване з українського міста Донецьк, а Аеропорт Верданська скопійований з Донецького аеропорту, при чому в період реальних боїв за нього під час російсько-української війни в період 2014-2015 років.

Верданськ оточений горами з вершиною гори Арклов, вона розташована у північно-західному регіоні. Дві річки протікають над цим містом: річка Гора на сході та річка Карст на заході. Ці річки впадають у Кастовійське море на півдні. Дамба Гора знаходиться на верхів'ї однойменної річки та створює штучне озеро. Під час четвертого сезону до Верданська додали залізницю, яка розташована на заході та південному заході. У п'ятому сезоні в гру було додано поїзд, що подорожує цією залізницею навколо міста.

Верданськ ділиться п'ять регіонів:

1. Північ: Дамба Гора (Зона 1A), Ярдвинський пам'ятник (Зона 1B), Військова база "Пік Арклова" (Зона 1C), Карст-Кар'єр (Зона 1D), Лозівський перевал (Зона 1E)

2. Захід: Аеропорт Верданська (Зона 2A), Технічна зона аеропорту (Зона 2B), Звалище (Зона 2C), Складське містечко (Зона 2D), Супермаркет "Атлас" (Зона 2E), Верданський цвинтар (Зона 2F), Торський квартал (Зона 2G), Жохівський цвинтар літаків (Зона 2H),

3. Південний захід: Верданська лікарня (Зона 3A), Верданська залізнична станція (Зона 3B), Західний баракет (Зона 3C), Східний баракет (зона 3D), Новогразненські пагорби (Зона 3E)

4. Центр та Південь: Телецентр BCH4 (Зона 4A), Квартал 6 (Зона 4B), Верданський стадіон (Зона 4C), Таворський район (Зона 4D)

5. Схід: Квартал 18 (Зона 5A), Горенгардська тартак (Зона 5B), Ферма Кровника (Зона 5C), Верданський порт (Зона 5D),Тюремний комплекс "Зордайя" (Зона 5E)

В 2021 році карта помітно перетворилася і перемістилася 1984 рік. На заміну греблі прийшов оглядовий майданчик, що знаходиться високо в горах. На місці кар'єру утворився невеликий пагорб, а прилеглі до нього будівлі залишилися і переробили під сольові родовища. З'явилася дуга, що знаходиться між сольовими родовищами та будівлею телеканалу "CH4".

Острів Відродження

Сама по собі карта представляє собою переробку острова Алькатрас під тематику острова Відродження, проте інфраструктура і загальна будова залишилася приблизно такою ж. Головними відмінностями від Алькатраса є відсутність підводного човна, зруйнованого корабля, дома якого розташована нова локація. Основним режимом гри на карті є новий режим "Відродження". На момент подій руйнування Верданська острів дещо оновився. По-перше, замість будівництва виникла конкретна будівля "Control Center". По-друге, картка стала нічною. Також дах тюремного блоку відновили. Після закінчення події оновлена ​​карта з'явилася в денному варіанті та з новою локацією між "Bioweapons Labs" та "Decontamination Zone Building", а також більш холодною візуальною палітрою кольорів.

Кальдера

Тихоокеанський острів в період Другої світової війни. Острів поділено на 15 областей, включаючи шахти, руїни, лагуну, селище, електростанцію, поля та доки. Зі зброї доступна тільки зброя з Vanguard, а зі спорядження та техніки залишилося тільки те, що підходить під сеттинг Другої світової війни. Також на карті з'являються літаки, а іноді проводитиметься артобстріл.

Фортеця Фортуни

Відносно невеликий острів (на 40 гравців) в Адріатичному морі, що в далекому минулому використовувався для боротьби з піратами, а зараз став притулком для котрабандистів. В цілому карта має антураж 70-х років, проте деякі локаніці, наприклад сама Фортеця Фортуни і виноробня зроблені в середньовічному стилі чим нагадують про глибоке коріння історії цього острова.

Середньовічна фортеця, яка дала назву острову, наразі під контролем найманців, які перетворили її на свій укріплений командний пункт.

На заході розташоване прибережне містечко, що створене за образом мальовничих середземноморських сіл. Його бруковані вулички тягнуться повз будинки з плоскими дахами. У центрі міста розташована стара фортеця, в якій розгорнуться запеклі бої - її дзвіниця височить над містом і служить гарним оглядовим пунктом.

На сході у виноробні, затишній споруді на кшталт класичних карт із трьома лініями, є що пограбувати і де побродити. На півдні приховані звивисті морські печери, гроти, які через величезні просвіти заповнює сонячне світло, купку рибальських хатин та маяк.

Warzone 2.0[ред. | ред. код]

16 листопада 2022 року на платформи PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S та ПК у сервісах ігрової дистрибуції Steam та Battle.net вийшло глобальне оновлення Warzone разом з виходом Call of Duty: Modern Warfare II. Оновлення перенесло гру на рушій IW 9.0 та принесло в саму гру безліч нових функцій: можливість плавати, в тому числі під водо, нові види техніки з оновленою реалістичною фізикою, нові візуальні ефекти, нові режими, контракти, соціальні функції та багато іншого.

Ігрові режими[ред. | ред. код]

Класичний режим королівської битви, доступний у чотирьох базових варіаціях: Одинаки, Двійки, Трійки та Четвірки. На карту максимум скидається від 150 до 152 гравців залежно від варіації режиму. Мета для перемоги вся та ж - залишитися останнім загоном, що вижив.

В режимі відродження вбиті гравці повертаються в бій, поки живий хоча б один член команди. Таймер відродження складає 15 секунд у першій зоні та 39 секунд у другій та третій зонах доти, доки відродження не закриється через 9 хвилин та 15 секунд після початку матчу. Вбивство противника також миттєво зазначає його союзників на міні-карті. Кожен гравець розпочинає матч із набором для самореанімації. Для прискорення відродження союзників можна завдати тяжкого поранення противнику (-2 сек.), вбити противника (-7 сек.), зробити добивання (-8 сек.), знищувати вороже спорядження (-1 сек.), відкривати ящики (-2 сек.) .), та виконувати контракти (-5 сек.).

Також з'явився новий режим гри DMZ, в якому гравці повинні відправляти на вилазці карткою, виконувати контракти, виконувати завдання різних фракцій, стикатися із солдатами-ботами та іншими гравцями, збирати спорядження та евакуюватися. На картах знаходиться кілька точок інтересу, кожну з яких розділено за складністю солдатів-ботів, що знаходяться в ній.

Карти[ред. | ред. код]

Аль-Мазра

Аль-Мазра - це перша карта, додана в Warzone 2.0 і розташована в Об'єднаній республіці Адал. Картка підтримує до 152 гравців. Карта також доступна у режимі DMZ.

Острів Ашика

З виходом сезону 02 було додано другу карту під назвою Острів Ашика, яка розташована у водах Японії, та призначена для режимів Відродження та DMZ. Картка підтримує до 54 гравців.

Вондель

З виходом сезону 04 було додано вже третю карту під назвою Вондель, яка розташована в Нідерландах, і призначена для режимів Королівська битва, Відродження та DMZ. Картка підтримує до 72 гравців.

Урзикстан

Урзикстан – півострів, що знаходиться біля Кавказу. Держава омивається Чорним морем, межує з Кастовією та Російською Федерацією на півночі, з Грузією на сході. Столиця Урзикстану – Сахра, де розташоване Посольство США. Клімат в основному посушливий, і офіційна мова - арабська.

З 11 точками інтересу (POI) Урзикстан є однією з найбільших карток Warzone. Серед них – місто Зараван, Сорокін Індастриз, Попов Пауер, маєток Шахіна, Нижнє місто, Старе місто, Орловська військова база, торговий центр Квадрі та Урзикстан Карго. Деякі POI, наприклад Орловська військова база, мають ностальгійний зв'язок із попередніми іграми CoD, зокрема з картою Countdown з Call of Duty 4: Modern Warfare.

Ігровий процес[ред. | ред. код]

У гравця максимум може бути 100 одиниць здоров'я та 150 одиниць броні (3 бронепластини по 50 одиниць броні). Після отримання поранення здоров'я повільно саморегенерується, що можна прешвидшити за допомогою стимулятора, або перку швидке лікування. Нові бронепластини гравець встановлює самостійно натискаючи спеціальну кнопку.

В розпорядженні гравця наявний солідний арсенал зброї починаючи від часів Другої світової війни і закінчуючи надсучасними прототипами, які ще тільки в розробці. Це вогнепальна зброя: пістолети, пістолети-кулемети, штурмові гвинтівки, ручні кулемети, дробовики, снайперські та піхотні гвинтівки. Зброя для ближнього бою: балістичні щити, ножі, сокири, мечі, бити кувалди і таке інше. Серед більш важкого озброєння наявні гранатомети, ПТРК і ПЗРК. Гравець може носити з собою бойове та спеціальне спорядження (гранати, міни, термітні бомби, димові гранати, осліпляючі та оглушаючі гранати, метальні ножі та таке інше).

Для покращення своїх бойових характеристик гравець може використовувати спеціальні перки, розгрузки та рюкзаки, які надають йому різного роду переваги на полі бою.

У Warzone також доступні польові модифікації (активний захист, портативне укриття, тактичний маркер, мобільний аеростат, бронебійні патрони, ящик з бронею, ящик з боєприпасами, маркер посилки з комплектом, маркер станції покупок і т.п.) та нагороди за серію вбивств (мінометний обстріл, авіаудар, БПЛА, МБПЛА, Контр-БПЛА, захищена турель, автоматизована турель, дрон з бомбою, наземний дрон з бомбою RC-XD, костюм джагернаута і т.п.), проте на відміну від мультиплеєрних режимів Call of Duty їх гравець може знайти на полі бою, або купити на спеціальних станціях покупок, що розташовані по всій карті.

Для швидшого переміщення по карті гравець може використовувати різноманітний сухопутний, водний та повітряний транспорт: мотоцикли, квадроцикли, легкові та вантажні машини, машини з підвищеною прохідністю, літаки і гелікоптери, водні мотоцикли, моторні човни і важкоброньовані катера та багато чого іншого. Також гравець може використовувати рейковий пасажирський та вантажний транспорт, що курсує по великих картах (розрахованих на 150 гравців). Одним з цікавих способів переміщення по карті на невеликі відстані є підйом по тросам, що прикріплені до аеростатів або до дронів (залежно від карти), та подальший спуск на парашуті в потрібну точку на карті. Такі ж мобільні аеростати або дрони гравець може носити з собою у якості польової модифікації.

Примітки[ред. | ред. код]

Коментарі[ред. | ред. код]

  1. Дополнительная работа от High Moon Studios, Beenox, Sledgehammer Games, Toys For Bob и Activision Shanghai

джерела[ред. | ред. код]

  1. Snider, Mike. 'Call of Duty' sets its sights on 'Fortnite,' domination of battle royale video games (англ.). USA Today. Архів оригіналу за 19 березня 2020. Процитовано 2 травня 2020.
  2. McWhertor, Michael (10 квітня 2020). Call of Duty: Warzone hits 50M players in first month (англ.). Polygon. Архів оригіналу за 20 квітня 2020. Процитовано 3 травня 2020.
  3. Machkovech, Sam (9 березня 2020). Call of Duty’s free-to-play, cross-platform battle royale launches March 10 [Updated]. arstechnica.com (англ.). Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 3 травня 2020.
  4. Gonzalez, Oscar. Call of Duty Warzone: Cheaters punished, new modes and everything else you need to know (англ.). CNET. Архів оригіналу за 11 травня 2021. Процитовано 3 травня 2020.
  5. Favis, Elise. Activision confirms Call of Duty: Warzone, a new free-to-play battle royale game (англ.). Washington Post. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 3 травня 2020.
  6. Поплатився за зухвалий вчинок: гравець у Call of Duty: Warzone став героєм курйозного відео. 24 Канал (укр.). Архів оригіналу за 11 серпня 2021. Процитовано 11 серпня 2021.
  7. Call of Duty: Warzone - Release date, modes, and everything we know. Dexerto. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 3 травня 2020.
  8. Call of Duty: Warzone for PC Reviews. Metacritic. CBS Interactive. Архів оригіналу за 5 червня 2020. Процитовано 8 травня 2020.
  9. Call of Duty: Warzone for PlayStation 4 Reviews. Metacritic. CBS Interactive. Архів оригіналу за 10 червня 2020. Процитовано 7 травня 2020.
  10. Call of Duty: Warzone for Xbox One Reviews. Metacritic. CBS Interactive. Архів оригіналу за 10 червня 2020. Процитовано 8 травня 2020.
  11. Barbosa, Allesandro (27 березня 2020). Call of Duty: Warzone Review. GameSpot. Архів оригіналу за 27 травня 2020. Процитовано 8 травня 2020.
  12. Duggan, James (20 березня 2020). Call of Duty: Warzone Review. IGN. Архів оригіналу за 30 травня 2020. Процитовано 8 травня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]