Overlord (ранобе)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Overlord
オーバーロード
О:ба:ро:до
Оверлорд
Жанрісекай[1], темне фентезі[2]
Аудиторіясейнен
Ранобе
АвторКугане Маруяма
ВидавецьArkadia
Shōsetsuka ni Narō
Період випуску9 травня 2010 — 30 березня 2012
Ранобе
АвторКугане Маруяма
Ілюстраторso-bin
ВидавецьEnterbrain
Інші видавціСША Yen Press
Період випуску30 липня 2012 — дотепер
Кількість томів16
Манґа
АвторСатоші Ошіо
ІлюстраторХугін Міяма
ВидавецьKadokawa Shoten
Інші видавціСША Yen Press
Аудиторіясейнен
ЖурналComp Ace
Період випуску26 листопада 2014 — дотепер
Кількість томів18
Телевізійний аніме-серіал
РежисерНаоюкі Іто
СценаристЮкі Сугавара
КомпозиторШюджі Катаяма (Team-MAX)
СтудіяMadhouse
ЛіцензіатCrunchyroll
МережаAT-X, Tokyo MX, Sun TV, KBS, TV Aichi, BS11, MBS
Період показу7 липня 2015 — 27 вересня 2022
Кількість серій52
OVA
РежисерМінорі Ашіна
СтудіяStudio Puyukai
ЛіцензіатCrunchyroll
Дата виходу30 вересня 2016
Кількість серій1
ONA
Overlord: Ple Ple Pleiades
РежисерМінорі Ашіна
ПродюсерМінорі Ашіна
СтудіяStudio Puyukai
Період показу25 вересня 2015 — дотепер
Кількість серій44
Аніме-фільм
Overlord: The Undead King
РежисерНаоюкі Іто
СценаристЮкі Сугавара
КомпозиторШюджі Катаяма (Team-MAX)
СтудіяMadhouse
ЛіцензіатCrunchyroll
Дата виходу25 лютого 2017
Тривалість117 хв.[3]
Аніме-фільм
Overlord: The Dark Warrior
РежисерНаоюкі Іто
СценаристЮкі Сугавара
КомпозиторШюджі Катаяма (Team-MAX)
СтудіяMadhouse
ЛіцензіатCrunchyroll
Дата виходу11 березня 2017
Тривалість108 хв.[4]

Overlord (яп. オーバーロード, О:ба:ро:до, «Оверлорд») — серія ранобе авторства Кугане Маруями з ілюстраціями so-bin. Перший роман серії почав публікуватися онлайн в 2010 році, потім права на книги були придбані видавництвом Enterbrain . З 30 липня 2012 року було видано 13 томів. Манґа-адаптація виходить в журналі Comp Ace компанії Kadokawa Shoten з 26 листопада 2014 року[5]. Студією Madhouse була створена аніме-адаптація, яка транслювалася з 7 червня по 29 вересня 2015 року[6]. У січні 2018 року розпочали виходити серії 2 сезону аніме-адаптації. 3 сезон стартував 10 липня 2018 року.

Overlord дуже популярний в Японії. Станом на червень 2015 року, кількість проданих книг склало близько 600 тис. Примірників, за даними на серпень 2015 року, книги розійшлися тиражем понад 1,5 млн копій[7][8]. Станом на кінець 2017 року продано понад 2,6 млн примірників (дані тільки Японського ринку).

9 квітня 2019 року за твором у вигляді аніме-серіалу був випущений кросовер Isekai Quartet[9].

Сюжет[ред. | ред. код]

У 2126 році була випущена масова багатокористувацька онлайн гра з повним зануренням (англ. Dive Massively Multiplayer Online Role Playing Game) або DMMO-RPG під назвою «Іґґдрасіль». Вона дає гравцеві надзвичайну можливість високої взаємодії з ігровим світом, що виділяє її серед усіх інших DMMO-RPG. Через 12 років після запуску ігрових серверів, оголошують про їх відключення. У грі є гільдія Айнц Уел Ґовн (яп. アインズ・ウール・ゴウン, Айндзу У:ру Гоун, Ainz Ooal Gown) яка колись складалась з 41 гравця і вважалася однією з найсильніших гільдій в грі (займала 9 місце з більш ніж 800 гільдій, але на момент відключення серверів опустилася до 29 місця). Зараз залишилося тільки 4 гравці, решта 37 назавжди покинули гру. З цих 4 тільки один, глава гільдії Момонга, продовжує грати і підтримувати стан Великої гробниці Назарік. В день закриття гри крім нього в Назарікові був всього один член гільдії, який вийшов з клієнта гри незадовго до відключення серверів.

За ностальгічними міркуваннями Момонга вирішив побути в грі до відключення серверів опівночі (00:00:00). У призначений час гра не відключилася, але зникла можливість вийти з гри, а ігрові боти (NPC) стали вести себе значно реалістичніше. Світ навколо Гробниці Назарік теж змінився, це був більше не Іґґдрасіль. У світі працює вся магія і є різні монстри зі світу Иггдрасиля. Сам Момонга розуміє, що тепер він ліч. А ось кнопки вийти з гри вже немає. Момонга збирається дізнатися чи потрапив хтось із гравців Іґґдрасіль в новий світ. Він змінює своє ім'я на Айнц Уел Ґовн, щоб інші гравці змогли впізнати його, і приймається вивчати світ.

Персонажі[ред. | ред. код]

Назарік[ред. | ред. код]

Значні персонажі виступають на стороні Назаріка. Головним героєм є Момонга (пізніше Айнц Уел Ґовн) колишній гравець у грі Іґґдрасіль. Решта персонажів є NPC з ігрового світу Іґґдрасіль, або приєдналися до Назаріка в новому світі

Айнз Уел Ґовн[ред. | ред. код]

Айнз Уел Гоун (яп. アインズ・ウール・ゴウン, Айндзу У:ру Ґоун) також відомий як Момонґа (яп. モモンガ) / Момон (яп. モモン)

Сейю: Сатоші Хіно: Головний герой, лідер і єдиний член гільдії Айнц Уел Ґовн. В реальності офісний клерк і завзятий гравець ММОРПГ «Іґґдрасіль». В день закриття вищезгаданої гри, перебуваючи онлайн, раптово потрапляє в інший світ в образі свого ігрового персонажа — Момонґи. Буквально переродившись в справжню нежить, і усвідомивши своє становище, головний герой починає збір інформації про новий світ, а також змінює ім'я на назву своєї колись прославленої гільдії в надії, що в майбутньому воно прогримить на весь світ і приверне гравців, які теж могли залишитися в грі . Протагоніст дуже обережний в новому світі і перший час не вживає ніяких серйозних дій. Айнц вступає в гільдію авантюристів під ім'ям Момон і стає відомий як загадковий «Темний воїн». Є дві мети які переслідує герой: досліджувати новий світ і отримати місцеві гроші.

NPC Назаріка[ред. | ред. код]

Колишні елітні NPC, створені членами гільдії Айнц Уел Ґовн «вищими істотами») для захисту великої гробниці назаріка. При переході в інший світ вони ожили, втілюючи в собі описи придумані їхнім автором. В описі кожного було закладено відданість Назаріку і вищим істотам, тобто членам гільдії Айнц Уел Ґовн.

Альбедо (яп. アルベド, Арубедо)

Сейю: Юмі Хара: Доглядач вартою поверхів, суккуб. Друга у владній ієрархії Назаріка після Айнца. Постає в образі гарної жінки з крилами занепалого ангела і рогами, які як корона обрамляють її голову. Повне екіпірування Альбедо складається з важких чорно-фіолетових обладунків, рогатого шолома і сокири. Внаслідок легковажної зміни її опису, внесеного Айнзом безпосередньо перед переходом в новий світ, відчуває до нього сильний любовний потяг. Зневажає людей, вважаючи їх нижчою формою життя.

Шалті Бладфоллен (яп. シャルティア・ブラッドフォールン, Шяручіа Бураддофо:рун)

Сейю: Суміре Уесака: Вартовий першого, другого і третього поверхів Назаріка, істинний предок, колишня NPC. Також закохана в Момонгу, що робить відносини з Альбедо конкурентними. У повсякденному житті виглядає як маленька дівчинка з непропорційно великими грудьми, блідою шкірою та білим волоссям, в сукні вікторіанської епохи. Істинний же її вигляд разюче відрізняється: кровосисний монстр з лицем міноги, а саме довгим язиком і круглим ротом-присоскою. Володіє червоними бойовими обладунками і бореться модифікованим списом.

Коцит (яп. コキュートス, Кокю:тосу)

Сейю: Кента Міяке: Вартовий п'ятого поверху, інсектоїд. Могутній воїн і виконавчий слуга, який робить свої перші кроки в тактиці і стратегії щоб стати гідним полководцем. На відміну від інших вартових, Коцит не зневажає слабших істот, цінує в смертних хоробрість і бойовий дух. Очолив перше нашестя на землі людоящерів і зазнав поразки. У другій битві особисто перебив лідерів людоящерів, згодом ставши правителем цих земель і народу. Схожий на крижаного комаховидного гуманоїда, з чотирма руками і біло-блакитним, покритим льодом панциром, в бою використовує 4 зброї по одній в кожній руці.

Аура Белла Фьора (яп. アウラ・ベラ・フィオーラ, Аура Белла Фіо:ра)

Сейю: Емірі Като: Вартовий шостого поверху; темний ельф. Персонаж жіночої статі, сестра-близнюк Маре. За мірками ельфів вона дуже юна, але не за людськими, їй 80 років. Дуже егоїстична особистість, пустотлива і енергійна, екстраверт. Між Аурою і Шалті постійно відбуваються словесні перепалки. Аура досить спритно управляється з довгими мечами, а одна з її сил полягає в прирученні тварин і чудовиськ. Незважаючи на юність і легковажний дитячий характер, є смертоносним захисником Назаріка, нещадною вбивцею і бездоганною слугою Айнц Уел Ґовн. Вважає за краще носити чоловічий одяг і має яскраво виражену гетерохромію.

Маре Белло Фьора (яп. マーレ・ベロ・フィオーレ, Ма:ре Беро Фіо:ре)

Сейю: Юмі Учіяма: Вартовий шостого поверху; друїд; темний ельф Персонаж чоловічої статі, брат-близнюк аури. За мірками ельфів він дуже юний, але не за людськими — йому 80 років. На відміну від своєї сестри Марі сором'язливий і спокійний інтроверт, що не заважає йому відмінно виконувати обов'язки смертоносного слуги Назаріка. Під час заворушень в столиці за планом Деміурга сили Назаріка захоплюють і підпорядковують найбільшу злочинну організацію королівства Ре-Естіз «Вісім пальців», головою якої стає Маре. Особливою силою Маре є магія терраформування. Також як і у його сестри, у Марі спостерігається гетерохромія (різнокольорові очі), з тією лише різницею, що у Аури ліве око блакитне, а праве — зелене; у Маре — навпаки. Носить жіночий одяг, застосовує в бою магічний посох друїда.

Деміурґ (яп. デミウルゴス, Деміуруґосу)

Сейю: Масаюкі Като: Вартовий Сьомого поверху, демон; головний стратег гробниці Назаріка. Деміург носить стильний помаранчевий костюм і круглі окуляри; в своїй людиноподібної формі має алмазні очі і довгий металевий хвіст; а в демонічної нагадує гігантську жабу. Найлютіший і геніальний NPC в Назарікові, насолоджується чужими стражданнями, про що свідчать його експерименти над в'язнями. Деміург відповідає за тактику і захист Назаріка; прагнучи передбачити плани свого повелителя, він, сам того не відаючи, підказує Айнц Уел Ґовн, як краще вчинити. Деміург і Себас мають різні погляди на світ, як і їх творці, які часто конфліктували. Після слів Айнц Уел Ґовн (про захоплення світу) стає одержимим цією ідеєю і намагається всіляко йому допомогти в цій справі.

Себас Чьян/Себас (яп. セバス・チャン, Себасу Чян)

Сейю: Шіґеру Чіба: Головний дворецький Назаріка, драконоїд; глава загону Плеяди. Зовні він повністю схожий на літнього з акуратною бородою людини. Спеціалізацією Себаса є рукопашний бій. За силою і іншими характеристикам він не поступається вартовим поверхів. На відміну від інших NPC володіє сильним почуттям справедливості, закладений його творцем Touch-Me. Намагається не вбивати без вагомої причини, а нужденним допомагати. Деміург володіє протилежним поглядом, через що вони конфліктують.

Медіа[ред. | ред. код]

Ранобе[ред. | ред. код]

Серія ранобе написана Кугане Маруями з ілюстраціями so-bin, почав публікуватися в 2010 році до придбання Enterbrain. Станом на 30 вересня 2017 року були опубліковані дванадцять томів, перший випуск був опублікований 30 липня 2012 року[10] і дванадцятий випуск виданий 30 вересня 2017 року[11].

Yen Press оголосила про покупку ліцензії на серію в жовтні 2015 для Північної Америки і почала публікувати романи англійською мовою[12], перша публікація була 24 травня 2016 року[13].

На англійську мову перекладено перші 7 книг[13][14][15][16][17][18][19] і оголошено про швидкий вихід 8 книги.

У Росії серія викуплена Видавничим домом «Істарі комікс». Передзамовлення першого тому ранобе було закрито 28 лютого 2018 року[20].

Назва Японською Англійською
Дата виходу ISBN Дата виходу ISBN
1The Undead King
Fushisha no Ō
(不死者の王)
30 липня 2012[21]
ISBN 978-4-04-728152-3 24 травня 2016[22]
ISBN 978-0-316-27224-7
2The Dark Warrior
Shikkoku no Senshi
(漆黒の戦士)
30 листопада 2012[23]
ISBN 978-4-04-728451-7 27 вересня 2016[24]
ISBN 978-0-316-36391-4
3The Bloody Valkyrie
Senketsu no Ikusa Otome
(鮮血の戦乙女)
30 березня 2013[25]
ISBN 978-4-04-728689-4 24 січня 2017[26]
ISBN 978-0-316-36393-8
4The Lizardman Heroes
Rizādoman no Yūsha-tachi
(蜥蜴人の勇者たち)
31 липня 2013[27]
ISBN 978-4-04-728953-6 23 травня 2017[28]
ISBN 978-0-316-39759-9
5The Men of the Kingdom Part I
Ōkoku no Otoko-tachi (Jō)
(王国の漢たち [上])
28 грудня 2013[29]
ISBN 978-4-04-729259-8 19 вересня 2017[30]
ISBN 978-0-316-39761-2
6The Men of the Kingdom Part II
Ōkoku no Otoko-tachi (Ge)
(王国の漢たち [下])
31 січня 2014[31]
ISBN 978-4-04-729356-4 1 січня 2018[32]
ISBN 978-0-316-39879-4
7The Invaders of the Great Tomb
Daifunbo no Shinnyūsha
(大墳墓の侵入者)
30 серпня 2014[33]
ISBN 978-4-04-729809-5 22 травня 2018[34]
ISBN 978-0-316-39881-7
8The Two Leaders
Futari no Shidōsha
(二人の指導者)
26 грудня 2014[35]
ISBN 978-4-04-730084-2 18 вересня 2018[36]
ISBN 978-0-316-39884-8
9The Caster of Destruction
Hagun no Mahō Eishōsha
(破軍の魔法詠唱者)
29 червня 2015[37]
ISBN 978-4-04-730473-4 22 січня 2019[38]
ISBN 978-0-316-39886-2
10The Ruler of Conspiracy
Bōryaku no Tōchisha
(謀略の統治者)
30 травня 2016[39]
ISBN 978-4-04-734089-3 21 травня 2019[40]
ISBN 978-0-316-44498-9
11The Dwarven Crafter
Yama Kobito no Kōshō
(山小人の工匠)
30 вересня 2016[41]
ISBN 978-4-04-734230-9 29 жовтня 2019[42]
ISBN 978-0-316-44501-6
12The Paladin of the Sacred Kingdom Part I
Sei Ōkoku no Sei Kishi (Jō) (聖王国の聖騎士 [上])
30 вересня 2017[43]
ISBN 978-4-04-734845-5 23 червня 2020[44]
ISBN 978-1-975-30806-3
13The Paladin of the Sacred Kingdom Part II
Sei Ōkoku no Sei Kishi (Ge) (聖王国の聖騎士 [下])
27 квітня 2018[45]
ISBN 978-4-04-734947-6 1 червня 2021[46]
ISBN 978-1-975-31153-7
14The Witch of the Doomed Kingdom
Mekkoku no Majo (滅国の魔女)
12 березня 2020[47]
ISBN 978-4-04-735885-0 28 червня 2022[48]
ISBN 978-1-975-32380-6
15The Half-Elf Demigod Part I
Han Mori Yōsei no Shinjin (Jō) (半森妖精の神人 [上])
30 червня 2022[49]
ISBN 978-4-047-36555-1 21 березня 2023[50]
ISBN 978-1-975-36056-6
16The Half-Elf Demigod Part II
Han Mori Yōsei no Shinjin (Ge) (半森妖精の神人 [下])
29 липня 2022[51]
ISBN 978-4-047-36556-8 18 липня 2023[52]
ISBN 978-1-975-36780-0

Манґа[ред. | ред. код]

Манґа адаптація з ілюстраціями Хугіна Міяма, почала виходити в журналі Comp Ace з 26 листопада 2014 року[2].

Японською Англійською
Дата виходу ISBN Дата виходу ISBN
1 26 червня 2015[53]ISBN 978-4-04-103071-428 червня 2016[54]ISBN 978-0-316-27227-8
2 25 липня 2015[55]ISBN 978-4-04-103072-127 вересня 2016[56]ISBN 978-0-316-39766-7
3 26 грудня 2015[57]ISBN 978-4-04-103857-413 грудня 2016[58]ISBN 978-0-316-43425-6
4 25 червня 2016[59]ISBN 978-4-04-104399-831 жовтня 2017[60]ISBN 978-0-316-47643-0
5 26 серпня 2016[61]ISBN 978-4-04-104400-123 січня 2018[62]ISBN 978-0-316-51724-9
6 26 грудня 2016[63]ISBN 978-4-04-104679-117 квітня 2018[64]ISBN 978-0-316-51727-0
7 24 травня 2017[65]ISBN 978-4-04-105764-324 липня 2018[66]ISBN 978-1-9753-5335-3
8 26 грудня 2017[67]ISBN 978-4-04-106389-713 листопада 2018[68]ISBN 978-1-9753-2813-9
9 26 квітня 2018[69]ISBN 978-4-04-106390-319 лютого 2019[70]ISBN 978-1-9753-8284-1
10 26 липня 2018[71]ISBN 978-4-04-107168-721 травня 2019[72]ISBN 978-1-9753-5739-9
11 26 лютого 2019[73]ISBN 978-4-04-107896-924 вересня 2019[74]ISBN 978-1-9753-3230-3
12 24 вересня 2019[75]ISBN 978-4-04-108688-919 травня 2020[76]ISBN 978-1-9753-1296-1
13 24 березня 2020[77]ISBN 978-4-04-108689-61 червня 2021[78]ISBN 978-1-9753-2309-7
14 25 листопада 2020[79]ISBN 978-4-04-110815-416 листопада 2021[80]ISBN 978-1-9753-2335-6
15 26 липня 2021[81]ISBN 978-4-04-111589-323 серпня 2022[82]ISBN 978-1-9753-4485-6
16 26 січня 2022[83]ISBN 978-4-04-111590-922 листопада 2022[84]ISBN 978-1-97-535994-2
17 24 червня 2022[85]ISBN 978-4-04-112615-823 травня 2023[86]ISBN 978-1-97-536640-7
18 25 березня 2023[87]ISBN 978-4-04-113501-3

Аніме[ред. | ред. код]

Аніме адаптація ранобе від студії Madhouse почалася в 7 липня 2015 року. Після, в 2017 році, з'явилися новини від надійних джерел, що другий сезон почне виходити в січні 2018 року[88]. В кінці 2 сезону творці оголосивши про швидкий вихід 3 сезону в цьому ж 2018 році влітку[89][90][91].

Перший сезон[ред. | ред. код]

Перший сезон виходив з 7 липня по 29 вересня 2015 року. Кожна серія першого сезону аніме починається з опеннінга «Clattanoia» від OxT, а закінчується «L.L.L.» від Myth & Roid. Перший сезон охоплює перші три книги. Серії виходять в 24 хвилинному форматі. У 2017 році вийшло два фільми компіляції першого сезону. В кінці другого фільму був анонсований 2 сезон аніме[88]. Після виходу основних серій, були випущені 8 філлерних (спеціальних або додаткових) серії в трьох хвилинному форматі. Дані серії називаються «Пле-Плеяди» і переглянувши їх можна трохи краще дізнатися про персонажів. У 2016 році був опублікований OVA, який логічно є продовженням спеціальних серій, і не впливає на основний сюжет.

Другий сезон[ред. | ред. код]

Другий сезон виходив з 9 січня по 4 квітня 2018 року. Опенінг і ендінг в цьому сезоні також виконали OxT з «Go Cry Go», і Myth & Roid з «Hydra». У дні виходу останніх серій анонсували 3 сезон, який буде випущений в липні 2018 року. Творці не змусили себе чекати і в кінці 2 сезону було оголошено про приблизний вихід 3 сезону[89][90][91]. Творці аніме підготували 6 спеціальних мало хронометражних серій, з точки зору сценарію вони є продовженням 13 спеціальних серій першого сезону і OVA.

Третій сезон[ред. | ред. код]

Третій сезон стартував 10 липня 2018 року. Вступна заставка і фінальний ролик в цьому сезоні також виконали OxT з «Silent Solitude», і Myth & Roid з «Voracity». OxT виконали пісню в кінці, а Myth & Roid — на початку.

Ігри[ред. | ред. код]

Мобільна гра Mass for the Dead вийшла наприкінці 2019 у Японії, а напочатку 2020 року була запущена глобальна англійська версія[92]. Вона отримала погані відгуки, рецензенти відзначили, що «гра досить проста і не пропонує нічого нового порівняно з багатьма іншими подібними гача-іграми»[93][94]. Глобальну версію було закрито 31 березня 2021 року[95][96].

17 грудня 2021 було анонсовано гру у жанрі метроїдванія під назвою Overlord: Escape from Nazarick. Вона вийшла 16 червня 2022 року[97] на платформах Nintendo Switch та ПК через Steam[98].

Критика[ред. | ред. код]

Станом на червень 2015 року, кількість проданих книг склало близько 600 тис. примірників, за даними на серпень 2015 року, книги розійшлися тиражем понад 1,5 млн копій[7][8].

За 2016 було продано 711 тис. копій[99][100]. Разом на 2016 рік продано 2,2 млн копій.

За 2017 було продано 426 тис. копій[101][102]. Разом на 2017 рік продано 2,6 млн копій.

Ранобе посіло перше місце у 2017 році у щорічному списку-путівнику Kono Light Novel ga Sugoi! від видавництва Takarajimasha в категорії танкобонів[103]. У 2018 році ранобе посіло 4 місце у цьому списку[104].

Веб-сайт Kotaku у своїй рецензії для аніме Overlord, назвав його «чудовим сильним фентезі», яке «чудово розкриває тему для всіх, хто раніше у MMORPG-ігри»[105].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Hodgkins, Crystalyn (6 жовтня 2018). New Isekai Quartet Anime Project Crosses Over Overlord, Re:Zero, Tanya, Konosuba Franchises. Anime News Network. Процитовано 9 грудня 2018.
  2. а б Over Lord Fantasy RPG Light Novels Gets Manga. Anime News Network. 25 жовтня 2014. Архів оригіналу за 2 березня 2021. Процитовано 25 жовтня 2014.
  3. 劇場版総集編 オーバーロード 不死者の王 (2017) (яп.). Stingray. Процитовано 19 червня 2023.
  4. 劇場版総集編 オーバーロード 漆黒の英雄 (2017). allcinema (яп.). Stingray. Процитовано 19 червня 2023.
  5. Over Lord Fantasy RPG Light Novels Gets Manga. Anime News Network. 25 жовтня 2014. Архів оригіналу за 2 березня 2021. Процитовано 30 грудня 2019.
  6. Cast, Staff, Premiere Date Announced for Over Lord Fantasy RPG TV Anime. Anime News Network. 24 березня 2015. Архів оригіналу за 21 травня 2015. Процитовано 30 грудня 2019.
  7. а б Overlord Novels, Manga Have 1.5 Million Copies in Circulation. Anime News Network. 20 серпня 2015. Архів оригіналу за 30 грудня 2019. Процитовано 30 грудня 2019.
  8. а б Japan's Yearly Manga & Light Novel Rankings for 2015. MyAnimeList.net (англ.). Архів оригіналу за 25 грудня 2018. Процитовано 28 березня 2018.
  9. Isekai Quartet Anime's Promo Video, 2 Ads Streamed (англ.). Anime News Network. 22 березня 2019. Архів оригіналу за 22 березня 2019. Процитовано 30 грудня 2019.
  10. オーバーロード1 不死者の王 (яп.). Enterbrain. Архів оригіналу за 5 листопада 2016. Процитовано 5 листопада 2016.
  11. 聖王国の聖騎士 上 (яп.). Enterbrain. Архів оригіналу за 11 жовтня 2017. Процитовано 10 жовтня 2017.
  12. Yen Press Adds Space Dandy, Dimension W, Overlord, Boy & the Beast. Anime News Network. 10 жовтня 2015. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 5 листопада 2016.
  13. а б Overlord, Vol. 1. Hachette Book Group. Архів оригіналу за 5 листопада 2016. Процитовано 5 листопада 2016.
  14. Overlord, Vol. 2. Hachette Book Group. Архів оригіналу за 5 листопада 2016. Процитовано 5 листопада 2016.
  15. Overlord, Vol. 3. Hachette Book Group. Архів оригіналу за 5 листопада 2016. Процитовано 5 листопада 2016.
  16. Overlord, Vol. 4. Hachette Book Group. Архів оригіналу за 15 листопада 2016. Процитовано 14 листопада 2016.
  17. Overlord, Vol. 5. Hachette Book Group. Архів оригіналу за 16 березня 2017. Процитовано 15 березня 2017.
  18. Overlord, Vol. 6 (light novel). Hachette Book Group. Архів оригіналу за 12 грудня 2017. Процитовано 14 листопада 2017.
  19. Overlord, Vol. 7 (light novel). Hachette Book Group. Архів оригіналу за 28 вересня 2017. Процитовано 14 листопада 2017.
  20. Истари Комикс Overlord. Том 1 (рос.). istaricomics.com. Архів оригіналу за 4 березня 2018. Процитовано 4 березня 2018.
  21. オーバーロード1 不死者の王 (яп.). ASIN 4047281522.
  22. Maruyama, Kugane (24 травня 2016). Overlord, Vol. 1 - light novel. ISBN 978-0316272247.
  23. オーバーロード2 漆黒の戦士 (яп.). Enterbrain. Процитовано 5 листопада 2016.
  24. Overlord, Vol. 2. Hachette Book Group. Архів оригіналу за 5 листопада 2016. Процитовано 5 листопада 2016.
  25. オーバーロード3 鮮血の戦乙女 (яп.). Enterbrain. Процитовано 5 листопада 2016.
  26. Overlord, Vol. 3. Hachette Book Group. Архів оригіналу за 5 листопада 2016. Процитовано 5 листопада 2016.
  27. オーバーロード4 蜥蜴人の勇者たち (яп.). Enterbrain. Процитовано 5 листопада 2016.
  28. Overlord, Vol. 4. Hachette Book Group. Архів оригіналу за 15 листопада 2016. Процитовано 14 листопада 2016.
  29. オーバーロード5 王国の漢たち [上] (яп.). Enterbrain. Процитовано 5 листопада 2016.
  30. Overlord, Vol. 5. Hachette Book Group. Архів оригіналу за 16 березня 2017. Процитовано 15 березня 2017.
  31. オーバーロード6 王国の漢たち [下] (яп.). Enterbrain. Процитовано 5 листопада 2016.
  32. Overlord, Vol. 6 (light novel). Yen Press. Процитовано 10 грудня 2020.
  33. オーバーロード7 大墳墓の侵入者 (яп.). Enterbrain. Процитовано 5 листопада 2016.
  34. Overlord, Vol. 7 (light novel). Yen Press. Процитовано 10 грудня 2020.
  35. オーバーロード8 二人の指導者 (яп.). Enterbrain. Процитовано 5 листопада 2016.
  36. Overlord, Vol. 8 (light novel). Yen Press. Процитовано 10 грудня 2020.
  37. オーバーロード9 破軍の魔法詠唱者 (яп.). Enterbrain. Процитовано 5 листопада 2016.
  38. Overlord, Vol. 9 (light novel). Yen Press. Процитовано 10 грудня 2020.
  39. オーバーロード10 謀略の統治者 [Overlord 10: The Ruler of Conspiracy] (яп.). Enterbrain. Процитовано 5 листопада 2016.
  40. Overlord, Vol. 10 (light novel). Yen Press. Процитовано 10 грудня 2020.[недоступне посилання з 01.02.2022]
  41. オーバーロード11 山小人の工匠 [Overlord 11: The Craftsman of Dwarf] (яп.). Enterbrain. Процитовано 5 листопада 2016.
  42. Overlord, Vol. 11 (light novel). Yen Press. Процитовано 10 грудня 2020.
  43. オーバーロード12 聖王国の聖騎士 上 [Overlord 12: The Paladin of the Holy Kingdom (Part 1)] (яп.). Amazon. 30 вересня 2017. ISBN 9784047348455. Процитовано 14 листопада 2017.
  44. Overlord, Vol. 12 (light novel). Yen Press. Процитовано 10 грудня 2020.
  45. オーバーロード13 聖王国の聖騎士 下 [Overlord 13: The Paladin of the Holy Kingdom (Part 2)] (яп.). ASIN 404734947X.
  46. Overlord, Vol. 13 (light novel). Yen Press. Процитовано 10 грудня 2020.
  47. オーバーロード14 滅国の魔女 [Overlord 14: The Witch of Ruin] (яп.). Amazon. 12 березня 2020. ISBN 9784047358850. Процитовано 22 листопада 2019.
  48. Overlord, Vol. 14 (light novel). Yen Press. Процитовано 14 червня 2022.
  49. オーバーロード15 半森妖精の神人 [上] (яп.). Kadokawa Shoten. Процитовано 17 квітня 2022.
  50. Overlord, Vol. 15 (light novel). Yen Press. Процитовано 20 вересня 2022.
  51. オーバーロード16 半森妖精の神人 [下] (яп.). Kadokawa Shoten. Процитовано 17 квітня 2022.
  52. Overlord, Vol. 16 (light novel). Yen Press. Процитовано 28 січня 2023.
  53. オーバーロード (1) (яп.). Kadokawa Shoten. Архів оригіналу за 18 серпня 2016. Процитовано 19 липня 2016.
  54. Overlord, Vol. 1 (manga). Hachette Book Group. Архів оригіналу за 14 вересня 2016. Процитовано 19 липня 2016.
  55. オーバーロード (2) (яп.). Kadokawa Shoten. Архів оригіналу за 18 серпня 2016. Процитовано 19 липня 2016.
  56. Overlord, Vol. 2 (manga). Hachette Book Group. Архів оригіналу за 14 вересня 2016. Процитовано 19 липня 2016.
  57. オーバーロード (3) (яп.). Kadokawa Shoten. Архів оригіналу за 18 серпня 2016. Процитовано 19 липня 2016.
  58. Overlord, Vol. 3 (manga). Hachette Book Group. Архів оригіналу за 14 вересня 2016. Процитовано 19 липня 2016.
  59. オーバーロード (4) (яп.). Kadokawa Shoten. Архів оригіналу за 18 серпня 2016. Процитовано 19 липня 2016.
  60. Overlord, Vol. 4 (manga) (англ.). Hachette Book Group. Процитовано 18 травня 2017.[недоступне посилання з 01.04.2020]
  61. オーバーロード (5) (яп.). Kadokawa Shoten. Процитовано 14 листопада 2017.
  62. Overlord, Vol. 5 (manga) (англ.). Hachette Book Group. Процитовано 14 листопада 2017.[недоступне посилання з 01.03.2023]
  63. オーバーロード (6) (яп.). Kadokawa Shoten. Процитовано 14 листопада 2017.
  64. Overlord, Vol. 6 (manga) (англ.). Hachette Book Group. Процитовано 14 листопада 2017.[недоступне посилання з 01.03.2023]
  65. オーバーロード (7) (яп.). Kadokawa Shoten. Процитовано 14 листопада 2017.
  66. Overlord, Vol. 7 (manga) (англ.). Hachette Book Group. Процитовано 28 липня 2018.[недоступне посилання з 01.03.2023]
  67. オーバーロード (8) (яп.). Kadokawa Shoten. Процитовано 14 листопада 2017.
  68. Overlord, Vol. 8 (manga) (англ.). Hachette Book Group. Процитовано 28 серпня 2018.[недоступне посилання з 01.03.2023]
  69. オーバーロード (9) (яп.). Kadokawa Shoten. Процитовано 17 травня 2018.
  70. Overlord, Vol. 9 (manga) (англ.). Hachette Book Group. Процитовано 28 серпня 2018.[недоступне посилання з 01.03.2023]
  71. オーバーロード (10) (яп.). Kadokawa Shoten. Процитовано 28 серпня 2018.
  72. Overlord, Vol. 10 (manga) (англ.). Hachette Book Group. Процитовано 19 грудня 2018.[недоступне посилання з 01.03.2023]
  73. オーバーロード (11) (яп.). Kadokawa Shoten. Процитовано 5 травня 2019.
  74. Overlord, Vol. 11 (manga) (англ.). Hachette Book Group. Процитовано 2 листопада 2019.[недоступне посилання з 01.03.2023]
  75. オーバーロード (12) (яп.). Kadokawa Shoten. Процитовано 14 вересня 2019.
  76. Overlord, Vol. 12 (manga) (англ.). Hachette Book Group. Процитовано 5 березня 2020.[недоступне посилання з 01.03.2023]
  77. オーバーロード (13) (яп.). Kadokawa Shoten. Процитовано 16 березня 2020.
  78. Overlord, Vol. 13 (manga) (англ.). Yen Press. Процитовано 16 грудня 2020.
  79. オーバーロード (14) (яп.). Kadokawa Shoten. Процитовано 26 листопада 2020.
  80. Overlord, Vol. 14 (manga) (англ.). Yen Press. Процитовано 31 травня 2021.
  81. オーバーロード (15) (яп.). Kadokawa Shoten. Процитовано 12 липня 2021.
  82. Overlord, Vol. 15 (manga) (англ.). Yen Press. Процитовано 4 березня 2022.
  83. オーバーロード (16) (яп.). Kadokawa Shoten. Процитовано 10 грудня 2021.
  84. Overlord, Vol. 16 (manga) (англ.). Yen Press. Процитовано 6 червня 2022.
  85. オーバーロード (17) (яп.). Kadokawa Shoten. Процитовано 28 травня 2022.
  86. Overlord, Vol. 17 (manga) (англ.). Yen Press. Процитовано 5 грудня 2022.
  87. オーバーロード (18) (яп.). Kadokawa Shoten. Процитовано 20 лютого 2023.
  88. а б TV Anime 'Overlord' Receives Second Season. MyAnimeList.net (англ.). Архів оригіналу за 6 серпня 2020. Процитовано 14 квітня 2018.
  89. а б No Bones About It: "Overlord" Returns for 3rd Season in July of 2018. Crunchyroll (рос.). Архів оригіналу за 30 грудня 2019. Процитовано 4 квітня 2018.
  90. а б Overlord Anime Gets 3rd Series (Update). Архів оригіналу за 19 липня 2019. Процитовано 30 грудня 2019.
  91. а б TV Anime 'Overlord' Gets Third Season for Summer 2018. MyAnimeList.net (англ.). Архів оригіналу за 26 жовтня 2020. Процитовано 14 квітня 2018.
  92. Crunchyroll Games Launches Mass For The Dead, A Dark RPG Based On The Overlord Anime. TheGamer (англ.). 22 квітня 2020. Процитовано 23 лютого 2021.
  93. Aubrey, Dave. Overlord's Mass for the Dead is everything wrong with gacha games (англ.). www.pocketgamer.com. Процитовано 24 лютого 2021.
  94. Overlord: Mass For The Dead Review - More Like Mass For The Uninteresting - Noisy Pixel (англ.). 6 травня 2020. Процитовано 24 лютого 2021.
  95. Overlord: MASS FOR THE DEAD Global announces shut down (англ.). GamerBraves. 1 лютого 2021. Процитовано 23 лютого 2021.
  96. Le jeu mobile "Overlord: Mass for the Dead" cesse de fonctionner (фр.). JAPANFM. 1 лютого 2021. Процитовано 23 лютого 2021.
  97. Romano, Sal (31 березня 2022). Overlord: Escape from Nazarick launches June 16. Gematsu. Процитовано 3 квітня 2022.
  98. Metroidvania game Overlord: Escape from Nazarick announced for Switch, PC. Gematsu (амер.). 17 грудня 2021. Процитовано 18 грудня 2021.
  99. Top-Selling Light Novels in Japan by Series: 2016. Anime News Network. 30 листопада 2016. Архів оригіналу за 30 травня 2019. Процитовано 30 грудня 2019.
  100. Japan's Yearly Manga and Light Novel Rankings for 2016. MyAnimeList.net (англ.). Архів оригіналу за 30 липня 2019. Процитовано 28 березня 2018.
  101. Top-Selling Light Novels in Japan by Series: 2017. Anime News Network. 6 грудня 2017. Архів оригіналу за 28 березня 2018. Процитовано 30 грудня 2019.
  102. Japan's Yearly Manga and Light Novel Rankings for 2017. MyAnimeList.net (англ.). Архів оригіналу за 9 листопада 2020. Процитовано 28 березня 2018.
  103. Kono Light Novel ga Sugoi! 2017's Series Ranking. Anime News Network. 23 листопада 2016. Процитовано 11 квітня 2018.
  104. Kono Light Novel ga Sugoi! Reveals 2018 Series Ranking. Anime News Network. 24 листопада 2017. Процитовано 11 квітня 2018.
  105. Overlord is a Magnificent Power Fantasy. Kotaku. 22 жовтня 2015. Процитовано 26 вересня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]