Public Library of Science

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з PLOS)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Public Library of Science
Скорочена назва PLOS
Країна видання  США[1]
Тематика Наука
Мова англійська
Адреса редакції Сан-Франциско, Каліфорнія
Засновник Патрік О. Браун, Майкл Айзен
Засновано 2000
Доступ Open Access

plos.org

Public Library of Science (PLOS, раніше відома як PLoS, укр. «Публічна наукова бібліотека») — некомерційний науково-видавничий проєкт, спрямований на створення бібліотеки журналів та іншої наукової літератури під вільною ліцензією і в відкритому доступі. Перший журнал, PLOS Biology, був опублікований 13 жовтня 2003 року[2]. Станом на лютий 2018 року публікується вісім журналів[3].

Фінансування[ред. | ред. код]

Для фінансування журналів PLOS стягує плату за публікацію з автора або спонсора, однак в деяких випадках може прийматися рішення про безоплатну публікацію статті. Під час запуску PLOS отримав гранти від Gordon and Betty Moore Foundation і Sandler Foundation на загальну суму близько 13 млн. доларів США[4]. У червні 2011 року PLOS опублікував інформацію про те, що він більше не залежить від грантів і покриває свої витрати самостійно[5].

Штаб-квартира[ред. | ред. код]

Головний офіс PLOS знаходиться в номері 225 в будівлі «East Koshland» в Levi's Plaza в Сан-Франциско[6]. Компанія раніше була розташована за адресою: 185 Berry Street[7]. У червні 2010 року PLOS оголосила, що вона переїжджає на нове місце, завдяки швидкому зростанню проєкту. Перехід до будівлі «East Koshland» набув чину 21 червня 2010 року[8].

Майбутнє[ред. | ред. код]

Ініціатива PLOS в США надихнула на подібні ініціативи й в Європі. Насамперед Берлінська декларація яка була ініційована владою Товариства Макса Планка. Інша відома ініціатива такого роду є ініціативи Budapest Open Access. Майбутнє таких ініціатив не зовсім зрозуміло. Найбільша проблема в майбутньому може бути на ринку наукових публікацій, коли до журналу такого роду починає надходити така ж кількість публікацій як і до відомих журналів.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Directory of Open Access Journals — 2003.
  2. Why PLoS Became a Publisher (англ.) . Архів оригіналу за 21 березня 2022.
  3. PLOS publishes a suite of influential Open Access journals across all areas of science and medicine (англ.) . Архів оригіналу за 25 січня 2018.
  4. Open-access journal hits rocky times. Архів оригіналу за 14 березня 2019.
  5. 2010 PLoS Progress Update (англ.) . Архів оригіналу за 15 вересня 2012.
  6. Publications Contacts (англ.) . Архів оригіналу за 20 лютого 2018.
  7. Contact PLoS (англ.) . Архів оригіналу за 10 березня 2008.
  8. PLoS San Francisco office is moving (англ.) . Архів оригіналу за 5 березня 2012.

Посилання[ред. | ред. код]