Parrhesia

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Parrhesia
Виконавець Animals as Leaders
Дата випуску 25 березня 2022
Жанр прогресивний метал, джент і Інструментальний рок
Лейбл Sumerian Records
Продюсер Міша Мансурd
Хронологія Animals as Leaders
Попередній
←
The Madness of Manyd
Наступний
→

Parrhesia (укр. Парресія) — п'ятий студійний альбом американського рок-гурту Animals as Leaders, що вийшов 2022 року на лейблі Sumerian Records.

Альбом було записано протягом 2021 року під керівництвом продюсера Міши Мансура, гітариста гурту Periphery. Він складався з дев'яти інструментальних композицій, на чотири з яких було знято відеокліпи: «Monomyth», «The Problem of Other Minds», «Micro-Agressions» та «Red Miso». На новій платівці віртуозне виконання кожного з трьох музикантів гурту поєднувалося з емоційністю та мелодійністю, зберігаючи характерні риси колективу: звучання двох перевантажених восьмиструнних гітар на фоні барабанів із широким використанням складних ритмічних малюнків.

Parrhesia отримала схвальні відгуки від музичних критиків та в черговий раз підтвердила провідні позиції Animals as Leaders серед гуртів, що виконують прогресивний метал та джент.

Хронологія створення[ред. | ред. код]

Вихід пісень та альбому[ред. | ред. код]

Тосин Абасі
Хав'єр Реєс
Метт Гарстка

Новини про запис п'ятого альбому американського рок-гурту Animals as Leaders, який виконував інструментальний прогресивний метал, почали з'являтися 2021 року. Платівка мала стати першою з 2016 року, коли вийшов їхній попередній реліз The Madness of Many. Музиканти тріо — засновник Animals as Leaders гітарист-віртуоз Тосин Абасі, ритм-гітарист Хав'єр Реєс та барабанщик Метт Гарстка[en], — записували альбом протягом 2021 року, і фрагменти демо-версій час від часу з'являлися в соціальних мережах. Паралельно з цим Абасі працював над власною моделлю електрогітари Space T, що вироблялася компанією Abasi Concepts, а Реєс писав музику для вигаданого гурту The Relentless, персонажів американського телесеріалу Paradise City[en]. Нарешті, 9 серпня 2021 року Тосин Абасі в Інстаграмі повідомив, що напередодні закінчив запис останніх гітарних партій для наступного альбому Animals as Leaders[1].

2 вересня 2021 року було опубліковано першу нову пісню Animals as Leaders за п'ять років — «Monomyth». Одночасно синглом вийшов відеокліп «Monomyth», знятий режисеркою Телаваєю Рейнольдс. Того ж дня гурт повідомив про перепідписання контракту з інді-лейблом Sumerian Records, з яким співпрацював з 2014 року[2]. А ще за два місяці, 18 листопада 2021 року, було офіційно оголошено назву, обкладинку та дату релізу наступного альбому. Платівка отримала назву Parrhesia та мала вийти 25 березня 2022 року. Разом з анонсом було опубліковано другий сингл та відеокліп «The Problem of Other Minds». Коментуючи вихід платівки, Тосин Абасі зауважив: «Ми дуже пишаємося цією колекцією пісень, а також візуальними компонентами, і раді поділитися ними з усіма вами»[3][4].

В січні 2022 року було оголошено про американське турне The Parrhesia Tour на підтримку альбому. Організатором концертів стала компанія Live Nation Entertainment[en], а кожен виступ складався з двох частин, під час однієї з яких гурт виконував всі пісні з Parrhesia[5]. В лютому 2022 року Animals as Leaders видали третій сингл, яким стала пісня «Gordian Naught» — на неї не було знято повноцінного відеокліпу, але лише було опубліковано візуалізатор[6]. Нарешті, 25 березня 2022 альбом Parrhesia було опубліковано: його можна було придбати як на грамофонних платівках або компакт-дисках, так і на стрімінгових платформах. Того ж дня гурт випустив сингл та відеокліп на пісню «Micro-Aggressions»[7].

15 січня 2023 року було випущено версію Parrhesia з об'ємним звучанням, зведену за допомогою технології Dolby Atmos. За словами Хав'єра Реєса, «перезведення... в Dolby Atmos стало абсолютно новим і захоплюючим досвідом; Atmos має здатність змусити слухача відчути себе зануреним у мікс і відчути музику буквально з усіх боків; це дійсно нова ера для музики». Одночасно з цим гурт випустив музичне відео на пісню «Red Miso»[8][9].

Концертне турне[ред. | ред. код]

Animals as Leaders
Dream Theater

Концертне турне The Parrhesia Tour на підтримку нового альбому розпочалося з виступів в Північній Америці[10]. Протягом березня та квітня Animals as Leaders виступили у 19 американських містах, за підтримки канадського прогресив-метал-колективу Intervals[11]. Осіння гілка турне також відбулася в США, з жовтня по листопад 2022 року. AAL виступали разом з гуртами Incubus, Lamb of God та Killswitch Engage, а «спеціальними гостями» були колективи Car Bomb[en] та Alluvial[12]. Закінчили рік музиканти трьома великими концертами в Латинській Америці: у Бразилії, Аргентині та Чилі[13].

В січні 2023 року Animals as Leaders мали вирушити в Європу, але за декілька днів до початку турне концерти було відкладено[14]. У квітні гурт виступив в Японії та Австралії[15], а влітку 2023 року разом з Девіном Таунсендом стали «спеціальними гостями» у масштабному турне Dream Theater Dreamsonic, що відбулося в Північній Америці[16]. Нарешті, в листопаді 2023 Animals as Leaders повернулися до Європи, щоб відіграти відкладені концерти, перенесені з січня: окрім чотирьох концертів у Великій Британії, гурт завітав до Франції, Швейцарії, Італії, Німеччини та Нідерландів[17].

Запис альбому[ред. | ред. код]

Студійна робота[ред. | ред. код]

Учасники запису
Animals as Leaders
  • Тосин Абасі — соло-гітара
  • Хав'єр Реєс — ритм-гітара
  • Метт Гарстка — барабани
Інші
  • Міша Мансур — виробництво, аранжування синтезаторів, бас
  • Нік Морзов — зведення
  • Хав'єр Рейєс — зведення
  • Франческо Камеллі — запис барабанів
  • Єнс Богрен — мастеринг

Parrhesia стала альбомом, над яким музиканти працювали найбільше часу у порівнянні з попередніми студійними платівками. «Ми дозволяли кожній пісні справді щось сказати, і хотіли були впевнені в матеріалі. Не було жодного тиску. Ми хотіли відчути природне натхнення. Натхнення та творчість — це не кран, який можна просто  включити або вимкнути». Більшість пісень визрівали поступово під час спільної роботи, хоча деякі з них, як, наприклад, написана останньою «Monomyth», з'явилися одразу з конкретних ідей. Продюсером цього альбому, як і попередніх, став Міша Мансур з Periphery. Щодо зведення, за нього відповідали Нік Морзов та гітарист Хав'єр Реєс. Роль Морзова була більшою, аніж у звичайного звукоінженера: він мав можливість долучатися до процесу створення пісень та навіть додавати власні партії. До зведення долучалися й інші учасники гурту, в результаті обираючи той варіант, який всім подобався більше[18].

Основними елементами записаної музики були її складність для виконання, а також доречне використання власної віртуозності. Музиканти погоджувалися з тим, що їхні композиції завжди містили елементи «хизування», бо, наприклад, за два роки до цього в журналі Guitar World Тосина Абасі було визнано другим найтехнічнішим гітаристом десятиліття. Через це гурт намагався грати складні партії, що містили як незвичні ритми, так і нетривіальні гармонії. З іншого боку, музиканти не забували про необхідність створення привабливих мелодій, тому намагалися вигадувати інструментальні партії, які можна було б проспівати. «Я думаю, що частина нашого мозку в ідеалі хоче зосередитися на привабливій музичній фразі, але ви все одно відчуваєте, що є відсоток складності, для розуміння якої вам знадобиться кілька прослуховувань», — пояснював Тосин Абасі[18].

Особливості композиції[ред. | ред. код]

Нотний запис ритмічного малюнку композиції «Monomyth»

Пісні Animals as Leaders втілювали складні ритмічні концепції. Їхня композиція була побудована навколо виважених та математично прорахованих заздалегідь патернів. Одним з показових прикладів стала композиція «Monomyth», автором концепції якої став барабанщик Метт Гарстка. Він придумав ритмічний малюнок, який можна було описати як «II III III II II III» або «один-два один-два-три один-два-три один-два один-два один-два-три», і який став основою для мотивів протягом всієї пісні. Щоб втілити в життя цей патерн та відділити групи з двох або трьох нот, їхня тривалість мала бути ще складнішою: «2-3 2-2-3 2-2-3 2-3 2-3 2-2-3» де «2» — це дві восьмих (одна четверта), «3» — три восьмих (одна четверта з крапкою). Ці ноти було об'єднано в тріолі, тому загальна тривалість патерну складала не 36, а 24 восьмих, тобто рівно три такти з розміром 4/4. Надалі було придумано метричну модуляцію, в якій місце двох нот посіли три, а місце трьох — п'ять, що перетворило весь ритм на «3-5 3-3-5 3-3-5 3-5 3-5 3-3-5», де «3» — це три шістнадцятих, а «5» — це п'ять шістнадцятих. Загальна тривалість складала 57 шістнадцятих, тому щоб вмістити цей ритм у порівняно прості такти, тривалість останньої ноти зменшили на одиницю. Фінальний патерн «3-5 3-3-5 3-3-5 3-5 3-5 3-3-4» тривав 56 шістнадцятих, три з половиною повних такти або три такти із розміром 4/4, 4/4 та 6/4, але створював те ж саме ритмічне відчуття «II III III II II III». В результаті композиція містила поліритми, де схожий набір акцентів розподілявся протягом різної кількості тактів[19].

На відміну від «Monomyth», заснованої на ритмічному патерні Гарстки, або «Micro-Agressions», написаної переважно Тосином Абасі, «Red Miso» стала показовим зразком колективної творчості. Все розпочалося з гітарного рифу Абасі, написаного в розмірі 7/8, де ефект ділея[en] (повторення) було синхронізовано з темпом композиції. Метт Гарстка написав барабанний ритм в темпі «халф-тайм[en]», зміщуючи удар по малому барабану на півдолі в межах такту. Під час мелодійного гітарного соло, за задумом Тосина Абасі барабанщик проходився по хай-хету та стекам тарілок, імітуючи ефект повторення електрогітари. Наступна секція пісні містила поліритм, де частина інструментів грала в розмірі 15/16, а інші — в 15/4, що надавало можливість групувати акценти різним чином, наприклад, в п'ять груп по три. Після паузи в середині пісні було додано брейкдаун, створений Меттом Гарсткою з різноманітних ефектів, записаних гітаристами, накшталт дайв-бомб[en] або флажолетів. Насичене барабанне соло в кінці пісні було придумано прямо в студії: цю ідею в останній момент запропонував Хав'єр Реєс, а Метт Гарстка витратив пів години на те, щоб відрепетирувати його та зіграти якнайчистіше[20].

Зміст альбому[ред. | ред. код]

Назва та обкладинка[ред. | ред. код]

Sarracenia leucophylla — квітка з обкладинки альбому

Назва альбому Parrhesia (укр. Парресія) походить від давньогрецького слова «παρρησία», що означає «вільна промова». Всередині буклета до альбому музиканти уточнили його визначення: «відвертість, справедливість або сміливість мови; також практика заздалегідь просити вибачення за такий спосіб промови»[21]. Коментуючи назву альбому, Тосин Абасі пояснював, що музикантів ніхто не примушував писати пісні, вони мали достатньо часу та креативного простору, щоб спробувати різні варіанти та техники, саме тому гурт зміг еволюціонувати та «по-новому поглянути на музику»[18].

На одному з варіантів обкладинки альбому зображено квітку, навколо якої обвивається змія; інша версія — це чорно-біла світлина змії навколо виделки[21]. Авторкою оформлення платівки стала лос-анджелеська дизайнерка Телавая Рейнольдс[22]: «Мені хотілося створити щось прекрасне, але водночас хвилююче»[23]. У своєму Інстаграмі дизайнерка зазначила, що на фото зображено квітку Sarracenia leucophylla[en][24], а змія була надана компанією Karl Miller's Reptiles[23].

Структура альбому[ред. | ред. код]

Список пісень
#НазваТривалість
1.«Conflict Cartography»5:00
2.«Monomyth»3:26
3.«Red Miso»4:31
4.«Gestaltzerfall»4:46
5.«Asahi»1:51
6.«The Problem of Other Minds»2:32
7.«Thoughts and Prayers»5:48
8.«Micro-Aggressions»4:10
9.«Gordian Naught»4:48
36:56

Вступна композиція «Conflict Cartography» (укр. Картографія конфлікту) розпочинається з гітарного звуку, схожого на звучання скрипки[25], а надалі виправдовує свою назву, бо містить своєрідну боротьбу музичних інструментів, які змагаються між собою за місце на передньому плані[26]; основний риф — це повторюване технічне арпеджіо, що виконується на соло-гітарі за допомогою техніки «selective picking», на фоні якого друга гітара та барабани створюють різноманітні ритмічні патерни[27]. Далі йде «Monomyth» (укр. Мономіф), побудована на синкопованому ритмі, що в останній момент вигадав барабанщик Метт Гарстка[25]. Третя композиція «Red Miso» (укр. Червоне місо) починається з ембієнтного програшу, де кожен інструмент отримує достатньо простору[25], але далі насичується гітарними ефектами та елементами електронної музики[28]. Наступна пісня «Gestaltzerfall» (укр. Декомпозиція форми) поєднує гітарні партії в стилі джаз-ф'южн, подвійну бас-бочку та акордовий акомпанемент, що нагадує творчість мат-рок-гуртів Covet[en] та Chon[25][26][29].

Перша половина альбому закінчується короткою інтерлюдією «Asahi» (укр. Асахі); атмосферна та насичена синтезаторами, вона контрастує з рештою композицій з альбому та дає слухачеві своєрідний «перепочинок»[28][26]. За нею йде «The Problem of Other Minds» (укр. Проблема інших розумів), в якій вже звичні елементи стилю Animals as Leaders — ритмічні малюнки Гарстки, важкі рифи Реєса та гітарне соло Абасі — накладаються на зациклений цифровий синтезаторний семпл[25][28][26]. Наступна «Thoughts and Prayers» (укр. Думки та молитви) вирізняється зміщеними акцентами малого барабану та тарілок[29], а «Micro-Aggressions» (укр. Мікроагресії) — однією з найтехнічніших партій бас-гітари на альбомі та симфонічним брейкдауном в середині пісні[26]. Закінчується платівка композицією «Gordian Naught» (укр. Гордіїв нуль), на якій взаємодію гітаристів порівнювали з «дуеллю драконів, що борються за позицію у відкритому небі»[29].

Музичний стиль[ред. | ред. код]

Музичний стиль Animals as Leaders вирізнявся широким використанням незвичайних тактових розмірів, нестандартних ритмів, в яких одні й ті самі проміжки часу розділялися на різну кількість частин. Серед музичної спільноти тріо музикантів із незвичним складом — два гітаристи, що грали на восьмиструнних інструментах, та барабанщик — Animals as Leaders були добре відомі як виконавці-віртуози. Їхню музику спочатку категоризували як «джент», різновид прогресивного металу, в якому часто використовуються заглушені гітарні акорди на низьких струнах, із сильно перевантаженим звучанням. Власне, одним з музикантів, що популяризував термін «джент», став музикант Periphery Міша Мансур, який продюсував альбоми Animals as Leaders. Проте, стиль гурту з часом еволюціонував: дебютна однойменна платівка 2009 року була побудованою навколо гітарних партій, бо була записана повністю Тосином Абасі; на другій (Weightless, 2011) та третій (The Joy of Motion, 2014) під впливом Реєса та Гарстки з'явилися елементи ф'южна; і, нарешті, на четвертій (The Madness of Many, 2016) вплив ф'южна, джазу та класичної музики почав переважати «металічні» корені, а окрім електрогітар з'явилися акустичні інструменти. Щодо п'ятого альбому Parrhesia, музиканти намагалися мінімізувати самоповторення, та зробити щось нове, використовуючи вже відомі елементи стилю, але створивши з них «досить прямолінійний альбом»[18].

Творчість Animals as Leaders часто називали «музикою для музикантів» через надвисокий рівень технічної майстерності кожного з музикантів тріо. На Parrhesia їм вдалося залишитися на тому ж рівні віртуозності, що було встановлено на попередніх альбомах гурту, але поєднати це із «людяністю», створивши емоційні композиції, які не звучали так, нібито їх виконує комп'ютерна програма. Для запису альбому в студії використовувалися не лише комп'ютерні плагіни, але й справжні підсилювачі звуку, характерні для живих концертів. Сольні партії Абасі вже не були перенасиченими складними технічними елементами, на кшталт гітарних арпеджіо, а були більше сфокусованими на мелодіях. Також, окрім вже знайомого стилю джаз-ф'южну, на платівці з'явилося більше емоційних акордів, притаманних мат-року. Водночас основна формула успіху Animals as Leaders залишилася на Parrhesia незмінною: важка інструментальна музика, прогресивний метал або джент, який впав би до вподоби фанатам Meshuggah, The Faceless[en] або Scale the Summit[en]; насичене поєднання шалених гітарних партій на восьмиструнних гітарах, що містить як важкі акорди, так і яскраві пасажі в верхньому регістрі, яке накладається на різноманітні барабанні патерни[25][26][28][29][30][31].

Словник[ред. | ред. код]

  • «Тварини як лідери» (англ. Animals as Leaders) — відсилання до твору американського письменника Даніеля Квіна[en] «Ізмаїл» (англ. Ishmael, 1992), головним героєм якої є мавпа з телепатичними здібностями, яка спостерігає за суспільством[32].
  • «Парресія» (англ. Parrhesia) — відвертість, справедливість або сміливість мови; також практика заздалегідь просити вибачення за такий спосіб промови[21].
  • «Картографія конфлікту» (англ. Conflict Cartography) — психологічний прийом розв'язання конфлікту, що полягає в візуалізації його причин, подібно до географічної карти світу[33].
  • «Мономіф» (англ. Monomyth) — загальний шаблон, на якому вибудовуються міфи народів світу[34][35].
  • «Червоне місо» (англ. Red Miso) — інгредієнт японської кухні, ферментована соєва паста, до складу якої входять соєві боби, сіль та пліснявий гриб[36].
  • «Декомпозиція форми[en]» (нім. Gestaltzerfall) — психологічний феномен, через який, зокрема, при повторенні одного й того ж слова людина ніби забуває його значення[37].
  • «Асахі» (англ. Asahi; яп. 朝日, МФА[asaçi]) — дослівно: «ранкове сонце»[38].
  • «Проблема інших розумів[en]» (англ. The Problem of Other Minds) — філософська проблема, що пов'язана з неможливістю достеменно знати, а не вірити, чи інші істоти також мають власні думки, почуття та інші психічні властивості[39].
  • «Думки та молитви[en]» (англ. Thoughts and Prayers) — популярна фраза, за допомогою якою висловлюють співчуття після трагедій, масових вбивств або стихійних лих[40].
  • «Мікроагресія[en]» (англ. Micro-Aggression) — повсякденне упереджене ставлення до маргіналізованих груп людей, часто — непомітне та ненавмисне, на відміну від явної дискримінації, або «макроагресії»[41].
  • «Гордіїв нуль» (англ. Gordian Naught) — англійською мовою омофон до «Гордієва вузла» (англ. Gordian Knot), міфологічної назви проблеми, яка здається невирішуваною, але може бути подоланою несподіваним шляхом[42].

Відеоматеріали[ред. | ред. код]

Офіційні відеокліпи[ред. | ред. код]

 «Monomyth»
 «The Problem of Other Minds»
 «Micro-Aggressions»
 «Red Miso»

Перші три відеокліпи на пісні з Parrhesia ще до виходу альбому, одночасно з релізами відповідних синглів. Відеокліп «Monomyth» було знято режисеркою Телаваєю Рейнольдс. Його героями стали учасники колективу сучасного танцю Nohbords з Мехіко, під керівництвом хореографа Тлатуї Маза. За словами Тосина Абасі, «це частково гарячковий сон, частково ритуал; його образи представляють безперервні спроби людини втілити трансцендентні ідеї в рух»[43][44]. Та ж команда режисерів та хореографів працювала і над другим відео «The Problem of Other Minds», але на відміну від восьми чоловіків, що знялися в попередньому відео, цього разу танцювальний колектив складався з шести жінок[45]. Третій кліп на пісню «Micro-Agressions» зняла режисерка Марі Аліз Родрігес; головними персонажами стали Невротика та Агреабла, яких зіграли Стефані Кім та Жасмин Перрі — відео було випущено у день виходу Parrhesia[46].

Четвертий і останній офіційний відеокліп «Red Miso» вийшов після видання перезведеної версії Parrhesia, що підтримувала формат об'ємного звуку Dolby Atmos[47]. Режисером кліпу став канадський креативний директор Ніколас Кадіма. Візуальна концепція кліпу витримана в стилі «цифрового сюрреалізму», а сюжет кліпу, що складається з трьох частин, став варіацією на тему того, яким може бути майбутнє людства. Тривимірні моделі голів музикантів було знято на мобільні телефони за допомогою аплікації Polycam, бо учасники гурту знаходилися в різних містах та готувалися до концертного туру. Фінальна версія кліпу стала результатом інтеграції тривимірних моделей музикантів, кадрів, знятих на справжню відеокамеру, та візуальних ефектів, створених у програмах Maya та Blender[48].

Навчальні відео[ред. | ред. код]

Тосин Абасі (електрогітара)

 «Monomyth»
 «Gordian Naught»

Метт Гарстка (барабани)

 «Conflict Cartography»
 «Monomyth»
 «Red Miso»
 «Gestaltzerfall»
 «The Problem of Other Minds»
 «Thoughts and Prayers»
 «Micro-Aggressions»
 «Gordian Naught»

Паралельно з виходом нових пісень та офіційних відеокліпів, учасники гурту записали декілька промо-відео, на яких показували, як пісні з альбому Parrhesia виконуються на відповідних музичних інструментах. Так, гітарист Тосин Абасі випустив запис виконання пісні «Monomyth», яку він зіграв на сигнатурній восьмиструнній гітарі виробництва Abasi Concepts. Окрім промоції гітарного бренду, Абасі продемонстрував звучання іменного плагіну Archetype: Abasi для гітарного процесора The Quad Cortex компанії Neural DSP. Глядачі мали змогу спостерігати за тим, як Абасі використовує різноманітні гітарні техніки, як то традиційні металеві рифи, «selective picking» (відтворення груп нот, поєднуючи техніки «hammer-on» лівою рукою та гру медіатором або пальцями правою), гітарні соло, поєднання «брудного» та «чистого» звучання, та приглушені «джентові» рифи[49]. Пізніше Абасі випустив ще одне відео на пісню «Gordian Naught», в якому, зокрема, прорекламував віртуальний бас, що емулював звучання бас-гітариста гурту «Intervals» Джейсона Уманскі[50].

Не залишився осторонь випуску промо-матеріалів й барабанщик Метт Гарстка. Випускник Музичного коледжу Берклі, автор власних навчальних курсів, Гарстка був визнаний найкращим барабанщиком прогресивного року 2021 року. За підтримки компаній-виробників музичного обладнання, ендорсерами яких він був (Meinl Percussion[en] та Drum Workshop[en]), музикант записав навчальні відео для кожної з пісень з альбому (окрім «Asahi», що не містить барабанів). Половина з цих відео вийшла ще до офіційного релізу Parrhesia, а другу половину було записано наприкінці березня 2022 року та видано протягом наступних місяців[51]. Окрім цього, Гарстка створив партитури ударних для кожної з пісень з альбому, а також додаткові «патерни та мотиви», що зустрічалися на Parrhesia, опублікувавши їх на власному сайті[52].

Сприйняття[ред. | ред. код]

Критичні відгуки[ред. | ред. код]

Професійні огляди
Оцінки оглядів
Джерело Рейтинг
Guitar.com 8/10
Kerrang! 4/5
Metal Hammer 4/5 зірок
Metal Injection 8/10
MetalSucks 3/5 зірок
Pitchfork 7.3/10

Parrhesia отримала переважно схвальні відгуки музичних критиків. Одразу в декількох виданнях альбом оцінили на чотири зірки з п'яти, або вісім з десяти. На сайті Guitar.com[en] платівку назвали «віртуозним джентом з емоційним відтінком», відзначивши більшу привабливість п'ятого альбому гурту, попри незмінну технічну досконалість[25]. Ден Слессор (Kerrang!) назвав Animals as Leaders «найспритнішим гуртом у світі», пообіцявши, що їхній п'ятий альбом «вивихне мозок слухачам»[28]. Оглядач Metal Injection Джордан Блум зауважив, що наврядчи платівка приверне увагу тих, хто не був прихильниками Animals as Leaders до цього, але вона в черговий раз довела, що у своїй справі гуртові немає рівних[26]. У короткій рецензії на сайті Metal Hammer альбом порівняли із «розплавленим шумом, що поєднується з віртуозністю нового рівня»[30].

На сайті Pitchfork платівку оцінили менш прихильно — на 7.3 бали з 10. Ділан Грін звернув увагу, що Animals as Leaders дотримувалися на альбомі тієї ж самої формули, яку використовували до цього протягом тринадцяти років[29]. Нарешті, в онлайн-журналі MetalSucks[en] Parrhesia отримала лише три зірки з п'яти: Філ Бузман назвав альбом «непоганим, але не чудовим», та визнав, що хоча його і варто послухати, але попередні чотири платівки Animals as Leaders йому подобаються більше[31].

Рейтинги[ред. | ред. код]

В середині 2022 року Parrhesia потрапила до списку «поки що найкращих» альбомів року, опублікованому на сайті Metal Injection. На думку Ендрю Каппера, за п'ятнадцять років Animals as Leaders з сольного проєкту перетворилися на один з найвпливовіших інструментальних гуртів сучасності, яка виходить за межі «музики виключно для музикантів»[53]. З усім тим, у підсумковому огляді двадцяти найкращих альбомів року по версії Metal Injection місця Parrhesia не знайшлося[54].

Наприкінці 2022 року на сайті Loudwire було опубліковано список з 50 найкращих рок- та метал-альбомів року, до якого потрапила Parrhesia. На думку оглядача, альбом «аж ніяк не є революційним, але він, безсумнівно, продовжує правління тріо як лідерів інструментального джент/прог-металу»[55].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Parker, Matt (9 серпня 2021). Tosin Abasi reveals Animals As Leaders have finished tracking their new album as he shares tap-heavy teaser clip. Guitar World (англ.). Процитовано 2 грудня 2023.
  2. Breathnach, Cillian. Listen to the first Animals As Leaders track in five years, Monomyth. Guitar.com (англ.). Процитовано 2 грудня 2023.
  3. ANIMALS AS LEADERS Announce New Album 'Parrhesia'; Drop Music Video For New Single 'The Problem of Other Minds'. Sonic Perspectives (англ.). 18 листопада 2021. Процитовано 2 грудня 2023.
  4. New Album Parrhesia. Animals as Leaders (англ.). 18 листопада 2021. Процитовано 2 грудня 2023.
  5. ANIMALS AS LEADERS Announce Spring 2022 'Parrhesia' U.S. Tour. BLABBERMOUTH.NET (англ.). 18 січня 2022. Процитовано 2 грудня 2023.
  6. Rhombus, Emperor (17 лютого 2022). Animals As Leaders Drop Frenetic New Single "Gordian Naught". MetalSucks (англ.). Процитовано 2 грудня 2023.
  7. Vigezzi, Jacopo (25 березня 2022). [News] Animals As Leaders unveil the new single "Micro-Aggressions" taken from new album "Parrhesia". Progressive Rock Journal (англ.). Процитовано 2 грудня 2023.
  8. ANIMALS AS LEADERS - Dolby Atmos PARRHESIA Album OUT NOW (uk-UA) , процитовано 3 грудня 2023
  9. Lydia, Lamestream (15 січня 2023). Animals As Leaders release Dolby Atmos edition of Parrhesia and new music video. RAMzine (англ.). Процитовано 3 грудня 2023.
  10. Thomas, Valeska (18 січня 2022). Animals As Leaders Announce The Parrhesia US Tour. Live Nation Entertainment (амер.). Процитовано 3 грудня 2023.
  11. Intervals join Animals As Leaders 2022 U.S. tour. NextMosh (амер.). 2 лютого 2022. Процитовано 3 грудня 2023.
  12. THE PARRHESIA FALL NORTH AMERICAN TOUR. Animals as Leaders (англ.). 12 липня 2022. Процитовано 3 грудня 2023.
  13. ANIMALS AS LEADERS announce special guests for Jan 2023 European tour. Metal Planet Music (англ.). 2 грудня 2022. Процитовано 3 грудня 2023.
  14. Kennelty, Greg (7 січня 2023). ANIMALS AS LEADERS Postpones European Tour Scheduled To Start On Tuesday. Metal Injection (амер.). Процитовано 3 грудня 2023.
  15. Animals As Leaders Announce Australian/Japanese Tour. Theprp.com (амер.). 24 січня 2023. Процитовано 3 грудня 2023.
  16. Dream Theater presents Dreamsonic 2023. Dream Theater presents DreamSonic (амер.). Процитовано 3 грудня 2023.
  17. ANIMALS AS LEADERS announce new dates for rescheduled UK tour. R o c k 'N' L o a d (en-GB) . 27 лютого 2023. Процитовано 3 грудня 2023.
  18. а б в г Weller, Phil (25 березня 2023). Animals As Leaders and the story of Parrhesia. Louder (Prog) (англ.). Процитовано 3 грудня 2023.
  19. Monomyth Composition Breakdown (uk-UA) , процитовано 5 грудня 2023
  20. Red Miso Composition Breakdown (uk-UA) , процитовано 5 грудня 2023
  21. а б в Animals As Leaders - Parrhesia (англ.), 2022, процитовано 4 грудня 2023
  22. The Sun Magazine | Telavaya Reynolds. The Sun Magazine (англ.). Процитовано 4 грудня 2023.
  23. а б Album art for @animalsasleaders / “Parrhesia” by me. I wanted to create something beautiful and also disturbing. I think it worked? Thanks to @karl_miller_reptiles and Pearl, @tosinabasi @jjavierreyess @mattgarstka And thanks to @djyasmina and all my other sweet friends constantly pushing me to post my insane backlog of work 🤍Instagram. www.instagram.com. Процитовано 4 грудня 2023.
  24. unused album art by me. this is Sarracenia leucophylla ✨ Instagram. www.instagram.com. Процитовано 4 грудня 2023.
  25. а б в г д е ж Breathnach, Cillian (28 березня 2022). Animals As Leaders – Parrhesia review: Virtuosic djent with an emotive touch. Guitar.com (англ.). Процитовано 3 грудня 2023.
  26. а б в г д е ж Blum, Jordan (24 березня 2022). Album Review: ANIMALS AS LEADERS Parrhesia. Metal Injection (англ.). Процитовано 3 грудня 2023.
  27. Poimenidis, Tasos (29 вересня 2022). Animals as Leaders – Parrhesia – Progressive Rock News Portal | Reviews — News — Live Reports. progrocks.gr. Процитовано 8 грудня 2023.
  28. а б в г д Slessor, Dan (22 березня 2022). Album review: Animals As Leaders – Parrhesia. Kerrang! (англ.). Процитовано 3 грудня 2023.
  29. а б в г д Green, Dylan (5 квітня 2022). Animals as Leaders: Parrhesia. Pitchfork (амер.). Процитовано 3 грудня 2023.
  30. а б Brennan, Adam (24 березня 2022). Animals As Leaders’ Parrhesia album: molten noise meets next-level virtuosity. Metal Hammer (англ.). Процитовано 3 грудня 2023.
  31. а б Boozeman, Phil (23 березня 2022). Review: Animals As Leaders' Parrhesia Almost Finds Its Voice. MetalSucks (англ.). Процитовано 3 грудня 2023.
  32. Allyn, Bobby (9 лютого 2009). Q&A: Animals as Leaders. Washington City Paper (англ.). Процитовано 10 грудня 2023.
  33. Barney, T. (2017). Cartographies of war and peace. In (eds.) Kent, A. J. & Vujakovic, P. The Routledge Handbook of Mapping and Cartography. Routledge. 173–184.
  34. 8 Classic storytelling techniques for engaging presentations - Sparkol. Sparkol (амер.). Архів оригіналу за 4 квітня 2016. Процитовано 5 квітня 2016.
  35. Археология поп-культуры. Religo.ru :: Эксперты о религии. Архів оригіналу за 16 квітня 2016. Процитовано 5 квітня 2016.
  36. Denenberg, Zoe (26 січня 2023). What Is Miso, and How Do I Choose the Right One for What I'm Cooking?. Epicurious (англ.). Процитовано 10 грудня 2023.
  37. Funada, Mariko; Funada, Tadashi; Igarashi, Yoshihide (2017). Harris, Don (ред.). Dynamic Changes of ERPs in Gestaltzerfall Phenomena: Analysis Using Multi-data Selecting and Averaging Method. Engineering Psychology and Cognitive Ergonomics: Performance, Emotion and Situation Awareness (англ.). Springer International Publishing. с. 117—127. doi:10.1007/978-3-319-58472-0_10. ISBN 978-3-319-58472-0. Процитовано 10 грудня 2023.
  38. Japanese word "朝日", mean "morning sun". jitenon.com. Процитовано 10 грудня 2023.
  39. Avramides, Anita (2020). Zalta, Edward N. (ред.). Other Minds. The Stanford Encyclopedia of Philosophy (вид. Winter 2020). Metaphysics Research Lab, Stanford University.
  40. Where Did The Phrase "Thoughts And Prayers" Come From?. Dictionary.com (амер.). 9 липня 2020. Процитовано 10 грудня 2023.
  41. Limbong, Andrew (9 червня 2020). Microaggressions are a big deal: How to talk them out and when to walk away. NPR.org (англ.).
  42. Rhombus, Emperor (17 лютого 2022). Animals As Leaders Drop Frenetic New Single "Gordian Naught". MetalSucks (англ.). Процитовано 10 грудня 2023.
  43. Prichard, Mathew. INTERVIEW: NOHBORDS — Cortex Creatives. cortexmag.com (англ.). Процитовано 10 грудня 2023.
  44. Owen, Matt (2 вересня 2021). Animals As Leaders return with epic, unrelenting new single, Monomyth. Guitar World (англ.). Процитовано 10 грудня 2023.
  45. Hadusek, Jon (18 листопада 2021). Animals as Leaders Announce New Album Parrhesia, Share “The Problem of Other Minds”: Stream. Yahoo Entertainment (англ.). Процитовано 10 грудня 2023.
  46. Ewing, Jerry (25 березня 2022). Animals As Leaders drop new video for Micro-Aggressions. Louder (Prog) (англ.). Процитовано 10 грудня 2023.
  47. ANIMALS AS LEADERS Release New Dolby Atmos Mix of 'Parrhesia' Album; Drop New Music Video For 'Red Miso'. Sonic Perspectives (англ.). 14 січня 2023. Процитовано 10 грудня 2023.
  48. Red Miso - AAL. NicolasKadima.com (англ.). Процитовано 10 грудня 2023.
  49. Owen, Matt (15 листопада 2021). Tosin Abasi delivers a technical masterclass in fiery playthrough of Animals As Leaders’ Monomyth. guitarworld (англ.). Процитовано 12 грудня 2023.
  50. "Gordian Naught" Playthrough! (uk-UA) , процитовано 12 грудня 2023
  51. Williams, Stuart (25 березня 2022). Animals as Leaders' Matt Garstka: "I can't stop, and I won't stop trying to push forward”. MusicRadar (англ.). Процитовано 12 грудня 2023.
  52. Parrhesia Drum transcriptions and Supplemental Patterns (uk-UA) , процитовано 12 грудня 2023
  53. Kennelty, Greg (5 липня 2022). Metal Injection's Picks For The Best Albums Of 2022 (So Far). Metal Injection (амер.). Процитовано 11 грудня 2023.
  54. Metal Injection's Top 20 Albums Of 2022. Metal Injection (амер.). 7 грудня 2022. Процитовано 11 грудня 2023.
  55. The 50 Best Rock + Metal Albums of 2022. Loudwire (англ.). 21 листопада 2022. Процитовано 11 грудня 2023.