Сакі (рід)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Pithecia)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Сакі
Pithecia pithecia
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Примати (Primates)
Підряд: Haplorhini
Інфраряд: Вищі примати (Simiiformes)
Родина: Сакієві (Pitheciidae)
Підродина: Pitheciinae
Рід: Сакі (Pithecia)
Desmarest, 1804
Типовий вид
Simia pithecia
Linnaeus, 1766
Види
Вікісховище: Pithecia

Сакі[1] (Pithecia) — рід мавп з Нового Світу.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Ареал Pithecia включає північну та центральну частину Південної Америки, що простягається від півдня Колумбії до Перу та північної Болівії та в центральну частину Бразилії.

Морфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Це невеликі мавпи з довгими пухнастими хвостами. Обличчя деяких видів голі, але голова вкрита хутром. Їхні тіла пристосовані до життя на деревах, а сильні задні лапи дозволяють їм робити далекі стрибки. Саки досягають довжини від 30 до 55 см, стільки ж хвіст і важать до 3 кг. Самиці трохи менші за самців за загальним розміром і вагою. Сакі мають довге жорстке волосся, яке вкриває все тіло, що надає їм виразного кошлатого вигляду. Грубе хутро забарвлене в чорний, сірий або рудувато-коричневий колір.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Це денні тварини. Вони живуть на деревах тропічних лісів і лише зрідка спускаються на землю. Пересуваються здебільшого рачком, іноді бігають у вертикальному положенні на задніх лапах по гілках, іноді стрибають на великі відстані. Сплять на гілках. Як правило, вони дуже обережні тварини. Сакі допускають дорослих нащадків і неспоріднених іммігрантів у свої групи[2]. Мавпи сакі зазвичай вважаються соціально моногамними, але, як правило, лише сакі, які живуть парами, демонструють соціальну моногамію[3].

Раціон на 90 % складається з фруктів і доповнюється невеликою часткою листя, квітів і комах. Сакі, як і уакарі, займаються спеціалізованою формою фруктів, зосереджуючись на незрілих плодах і насінні.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Маркевич, О. П. Номенклатура // Маркевич О. П., Татарко К. І. Російсько-українсько-латинський зоологічний словник. — Київ : Наук. думка, 1983. — С. 237.
  2. Thompson, Cynthia L.; Norconk, Marilyn A. (2011). Within-group social bonds in white-faced saki monkeys (Pithecia pithecia) display male-female pair preference. American Journal of Primatology (англ.). 73 (10): 1051—1061. doi:10.1002/ajp.20972. PMID 21695710. S2CID 39573760.
  3. Fernandez‐Duque, Eduardo; Huck, Maren; Van Belle, Sarie; Di Fiore, Anthony (2020). The evolution of pair‐living, sexual monogamy, and cooperative infant care: Insights from research on wild owl monkeys, titis, sakis, and tamarins. American Journal of Physical Anthropology (англ.). 171 (S70): 118—173. doi:10.1002/ajpa.24017. ISSN 0002-9483. PMID 32191356.