Reductio ad Hitlerum

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Reductio ad Hitlerum, також argumentum ad Hitlerum, або reductio (або argumentum) ad Nazium — псевдолатинський вираз, що означає «зведення (або апеляція) до Адольфа Гітлера (або нацистів)», сучасний логічний виверт, різновид нерелевантного висновку та помилки причини-наслідку. Термін reductio ad Hitlerum був запропонований фахівцем з наукової етики Лео Штраусом в 1953 році. Використання цього виверту іноді називається «розігруванням нацистської карти»[1].

Виверт часто приймає наступну форму: «Гітлер (або нацисти) підтримували X, отже, X — зло / щось небажане / щось погане»[1] . Приклад: «Гітлер підтримував боротьбу з курінням, отже, всі подібні кампанії — зло» тощо. Риторична цінність аргументу полягає в тому, що в більшості спільнот цінності Гітлера і нацизму автоматично вважаються неприйнятними, і використання такого порівняння може спричинити в опонента виникнення емоційної реакції, яка не дозволяє дати раціональну відповідь[1] .

Підвидами цього виверту є зіставлення пропозицій опонента з Голокостом, Гестапо, фашизмом або тоталітаризмом, а також з тероризмом[1] . Може використовуватися також зворотна форма: «Гітлер був проти X, отже, X — це добре».

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Curtis, Gary N. (2004). Logical Fallacy: The Hitler Card. Fallacy Files. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано 5 травня 2010.